Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kveite på julaften- har dere tips og triks og tilbehørsanbefalinger?

#1

Kirsebær sa for siden:

Vi skal spise kveite på julaften i år. :sjokk: Og det er jeg som skal lage maten.
Det er en setning jeg aldri hadde trodd jeg skulle skrive, men her står det altså svart på hvitt. :nemlig:
(Har alltid hatt ribbe på julaften tidligere)

Jeg kan google oppskrifter, men jeg ønsker å høre hva dere gjør hvis dere har kveite til middag. Er det forskjell om dere har det til hverdags eller om dere skal ha det, foreksempel, på julaften? Har dere noen tips og triks til en som aldri har tilberedt kveite før? :o

Steke i ovn eller panne? Holder fisken seg spisbar til julaften om jeg får den levert 22. desember? Enkelt tilbehør? Fancy tilbehør? Hvilken saus bruker du?


#2

Blå sa for siden:

Vi spiser fisk, men ikke kveite.

Vi har poteter, eggesmør (smeltet smør med hardkokt egg i), erter, gulerøtter og rosenkål til.

Til kveite har jeg en ide om at det er godt med hvit saus. Kanskje med en litt spennende smakstilsetting?


#3

Syrinx sa for siden:

Eplesmørsaus er kjempegodt til kveite.


#4

Neket sa for siden:

Til hverdags spiser jeg kveite på 80-talls-måten, trukket kveite med hvit saus og smeltet smør. Potet og agurksalat.

Til fest har jeg stekt i ovn, med pistasjnøtter på, inspirert av sykt god kveite på grand hotell. :knegg:


#5

Martis sa for siden:

Mmmm kveite er godt! Vet du om det er storkveite eller småkveite du får?
Stor egner seg mest til trekking, jeg har salt, eddik 7%, pepper og laurbærblad i vannet. Tilbehør potet, asparges, smør eller hollandaise.

Hvis småkveite så er den veldig god å steke, vende i litt mel og steke i smør.

Nå fikk jeg lyst på kveite. :knegg:


#6

venla sa for siden:

Jeg spiser kveite på andre juledag. Stekt i ovn og servert med potet, hollandaise, baconbiter, gulrot og agurksalat.

Eplesmørsaus hørtes veldig godt ut. Kanskje vi kan prøve det i år.


#7

celebelen sa for siden:

En kollega har kveite og pinnekjøtt på julaften (for vegetarianere og ikke-vegetarianere), og sa at de bruker samme tilbehør.


#8

Blå sa for siden:

Bare for å pirke på en kjepphest. Da har de ikke vegetarianere, men pescetarianere. Vegetarianere spiser ikke fisk.

Men, ellers var dette interessant. Jeg skal ha pinnekjøtt en gang i romjulen og min pescetarianer har bedt om fisk til. Kanskje jeg skal prøve meg på kveite. Det er jo litt mer smak i den enn i torsk eller laks.


#9

Nenne sa for siden:

Jeg bruker Sandefjordsmør til kveite. Det er helt himmelsk.


#10

My sa for siden:

Jeg har en kollega som var så entusiastisk over denne oppskriften på julekveite i fjor, at den har stått på planen min siden (uten at jeg har fått anledning til å lage det). Med granateple, pinjekjerner og soyasmør:

godfisk.no/oppskrifter/kveite/ovnsbakt-julekveite/

[img]https://lh5.googleusercontent.com/proxy/GzO695eQkgA5mLrODkAXYXuR-goYpFbw3H80YybWfQpMXlN7ssnZCOId3ZQcjWn2drj3A_6SKcQIM6mN5hLa3Kxx7nYJVXiQ4b2kg3yDJFFlHQ1Cij7QLeqpdd4NRUfY9tRxLZXqm_MHJoQrIJYvo6w1IFjt-A6U6nXN4KCGb7yXLQSEM09MUl8aoxVyaBK7_aGr6R_Qat5bmCq-1ADQNwFtgAI5A4PROnydFlVZLNqJONy-66xOzsm5IslJMnLo15UrepOy8VZe4fdewT8ScLU[/img]

Takk for påminnelsen, det skal jeg jammen lage en av dagene i jula, mens faren min fortsatt er på besøk. :jupp: Sikter meg inn på tredje juledag.


#11

Kirsebær sa for siden:

Har aldri hørt om før, men googlet og det så jo godt ut!

Vet ikke om jeg får stor eller små. :gruble: Men jeg tror jeg vil steke den uansett. :jupp:

Eneste grunnen til at vi kan ha kveite på julaften er at sønnen feirer hos far i år. Han ville følt at hele julaften ble ødelagt hvis han fikk servert fisk, tror jeg. :p Den oppskriften hørtes spennende ut!


#12

Kirsebær sa for siden:

Bruker dere potet eller potetmos til kveita? :gruble:


#13

My sa for siden:

Ja, kveite på julaften hadde nok blitt kraftig nedstemt her også, og ikke bare av barna. Tror mannen hadde protestert hardest. Men en av dagene i jula skal jeg nok få det til, tror alle vil synes fisk er ok etter noen dager med julekjøttmat.

#14

Kirsebær sa for siden:

Her er det et heftig kompromiss. Jeg kommer til å vinne "Feirer vi jul i Trondheim eller Mo i Rana"-diskusjonen hvert år i overskuelig framtid, så da følte jeg at mannen i huset måtte vinne julemiddagsdiskusjonen. :knegg:


#15

Lavender sa for siden:

Vi har trukket kveite, pisket rømme, agurksalat og mandelpoteter. Foretrekker mindre stykker med fisk. Og kveite er anbefalt kjøpt inn tre dager før bruk, den skal modnes.


#16

Skilpadda sa for siden:

Kveite er så godt! :nam: Hos min familie (altså mamma) pleier vi å ha kveite i jula, gjerne andre juledag. Mamma gjør det veldig enkelt og klassisk: koker (dvs. trekker) den, og serverer med kokte mandelpoteter, smeltet smør, kokte gulrøtter og sitronbåter. Og en god hvitvin. :jupp:

Hvis du skal steke, er jeg sikker på at en eller annen saus med mye smør i blir bra. Hollandaise, for eksempel. Eller beurre blanc (fancy navn, men ikke vanskelig å lage) eller Sandefjordmør.


#17

M&amp;M sa for siden:

Jeg tilbereder kveite som min mormor;
Kveiteskivene tørkes med kjøkkenpapir, saltes og peppres, for så å stekes et par min. på hver side i smør. Hell på kremfløte så det dekker fisken. Trekkes til fisken slipper beinet…
(Det er også godt å ha noen dråper soyasaus i sausen)
Serverer med potetmos av mandelpotet, kokt gulrot, rosenkål og agurksalat. :)


#18

Skilpadda sa for siden:

Ah ja, steke først og så trekke i fløte mener jeg å huske at vi pleide å gjøre med flyndre. Sikkert supert for kveite også. :jupp:


#19

ingling sa for siden:

Vi har alltid kveite 1. juledag, fordelen med å gifte seg med en mann med samme julemattradisjon. :knegg: Vi trekker den, og har poteter, agurksalat og rømme til. Ikke så fænsi, men god kveite er så god at jeg synes det er mer enn godt nok og en fest i seg selv. Jeg synes egentlig den er bedre enn pinnekjøttet på julaften. Ble helt sulten av tanken. :nam:


#20

Lille meg sa for siden:

For meg er det bare ett tilbehør som er viktig til hvit fisk:

Bacon.

Bacon, bacon, bacon. :nam:

(Jeg ville stekt kveita i baconfettet, jeg. Bacon til hvit fisk, altså. NAAAM!)



#22

Che sa for siden:

Det var det jeg skulle inn og foreslå også. - Jeg lagde det for første gang i fjor - og synes det var helt magisk - og det synes gjestene våre og.

Selv er jeg oppvokst med enklere tilbehør - agurksalat, potet og pisket rømme. Det er innmari godt det og, men synes godt at ting kan pimpes opp litt mer til jul


#23

Che sa for siden:

SKikkelig god potetmos er jo bedre enn potet, spør du meg:)


#24

Tjorven sa for siden:

Jeg ville stekt masse chorizo og servert som tilbehør til de som spiser kjøtt.

Og hatt masse god ertestuing til, og hvis det er julemiddagen trenger man ikke spare på smøret. (Gjerne der også med litt sting i form av chilli eller cayenne).

Jeg liker ovnsbakte småpoteter til. Særlig hvis det er ertestuing til, for da vil en potetmos bare vært nok en ting med "grøtet" konsistens. Kokt potet funker vel egentlig også helt fint.


#25

My sa for siden:

Jeg synes det kommer an på sausen. Hvis det er en fyldig og kremet saus som man gjerne øser på en viss mengde av synes jeg det er bedre med potet, da blir potetmos litt for "smørjete". Med bare smelta smør (med eller uten smaker) er det godt med potetmos.

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.