Hver morgen fra og med 1. til og med 24. desember blogges en luke i kalenderen, og her kan man finne noe hyggelig eller morsomt eller nyttig eller fint eller gøy; bilder, vers, aktiviteter, oppskrifter, sjokolade ... Det er bare lukeutøvernes fantasi som setter grensene.
I år blir adventskalenderluka mi ganske enkel. Jeg vil dele ei sildeoppskrift med dere som virkelig er jul for meg. Mamma lagde denne hvert år, og når jeg spiste den første brødskiva med Oberstinnesild kom alltid julefølelsen sigende.
Mamma kunne ikke gjøre rede for hvor hun hadde oppskrifta fra, men hevda at hun også hadde vokst opp med den. Hun var fra Vesterålen, så det gir jo mening at de hadde god tilgang på sild. Når jeg googler, finner jeg liknende oppskrifter, men ingen som er helt like den etter mamma – men det kan tyde på at utgangspunktet er ei tradisjonell oppskrift som mamma eller bestemor har tilpassa egne ganer.
Uansett, for de av dere som liker sild, prøv denne:
Oberstinnens frokostsild (Oberstinnesild)
4 store spekesild/8 store fileter
2 gule løk
2 store, syltede agurker
Hjemmelagd sild er så godt! Svigermor er en mester til det. Vi skal reise bort i jula i år og kommer ikke til å lage noe julemat eller -godt i det hele tatt, men FP-kalenderoppskriftene er en god erstatning. Smaksbaserte minner er noen av de beste!
Åh, denne lager mamma også! Jeg tror jeg vet hvilken kokebok den er fra, men jeg må spørre for å være sikker. Den er i alle fall kjempegod, jeg har likt den siden jeg var liten (og alltid blitt skuffet over ferdigkjøpt tomatsild).
Jeg mener selv at jeg er veldig altetende, men sild (og makrell) er de to tingene jeg virkelig ikke klarer. Det irriterer meg noe veldig, for jeg hører jo hvor godt andre synes det er. Jeg vil også like å spise sild! :trasser:
Takk for deling av oppskrift. Det er jo en type kalenderinnspill jeg er glad i.
Jeg lager sursild til jul, men jeg er oppvokst med lake med bare eddik og vann (og krydder, da)! Fikk helt sjokk første gangen jeg smakte sild med sukker i laken.
Så det er altså mitt tips til den som liker sur-sursild - dropp sukkeret, det blir mye bedre!
Takk for oppskriften! :) Jeg er enig i at ting som smaker akkurat som de alltid har gjort er fint. Noen oppskrifter må man bare la være akkurat som de er. :hjerter:
Den fikk jeg lyst å prøve! Men som detaljfiksert risikoavers best-practice-junkie lurer jeg på: hvilken ketchup et best? Og hvilken olje? Og det et vanlig spekesild ja, ikke sånne krydderfiletgreier?
Jeg har lært å spise sild til jul, etter 49 år hvor jeg nektet å smake fordi jeg var sikker på at jeg ikke liker det. Og jeg er egentlig 99% altetende og altlikende. Men jeg klarer fremdeles ikke å spise sild ellers i året, og jeg spiser kun den som mor lager. Det er fullstendig irrasjonelt, for det smaker godt! Det er bare en sperre i meg ikke klarer å skru av. :gal:
Sambo bare rister på hodet av meg, men lar meg spise sild en gang i året og koser seg med den alene.
Tjorven: jeg startet forsiktig med en bitteliten gaffelbit og mye majones på egg. Etterhvert utvidet jeg til rømmesild og sennepssild. Det ble litt pinlig da 3-åringen satt og gumlet i seg "sils!" med begge henda og mor ikke tålte lukten.
Milfrid: minner meg om at jeg spiste blekksprut i eget blekk som ble servert i fin middag tidligere i høst. Jeg greide å spise en, både smak og konsistens var greit. Men det var svart - og etter den ene (av to - de var ikke så store), måtte jeg rett og slett kapitulere.
Ble inspirert til å forsøke å lage julesild igjen av denne oppskriften, det er bare litt utfordrende at de to andre som liker og spiser sånt i huset ikke tåler løk - men den kan vi gjerne droppe.
Jeg elsker mammas tomatsild. Kanskje jeg prøver denne også. Jeg er vokst opp med tomatsild, sursild og rømmesild, hjemmelaget, men spiste ikke det som barn. Tomatsiden til mamma har abnorme mengder sukker, sikkert defor jeg liker den så godt! :knegg: