Hva serverer man i familieselskap (10 voksne, ett barn i barnehagealder) 2. juledag? Alle sammen har spist pinnekjøtt juleaften og ribbe 1. dag sammen med andre deler av familien. Hva skal jeg da servere, tro? Vi er ikke lei av julemat på den tida, så vil ha ordentlig god middag av noe slag, gjerne julete. Vi skal i et annet selskap 3 dag jul og der serveres det taco, så vi går for noe mer tradisjonelt. Fisk utgår da ene gjesten er svært allergisk mot fisk og kan ikke oppholde seg i et rom der fisk blir spist eller tilberedt.
Det gjør ikke noe om det er tidkrevende eller koster litt, jeg liker å lage mat og dette er første gang akkurat denne delen av familien er samlet i jula på minst 20 år, så pris er heller ikke viktig.
Hva med en form for koldtbord, der kald ribbe (rester) og lefse inngår, i tillegg til spekemat, juleskinke, sylte og diverse annet julepålegg, sild (hvis allergikeren tåler å være i samme rom som sild), eggerøre, gode salater etc ... ?
Hvis ikke tror jeg at jeg hadde valgt reinsdyrsteik med godt tilbehør, som rosenkål (dampet og surret med bacon), fløtegratinerte poteter, evt hasselbackpoteter eller en god potetstappe, stekt sopp ...
Hva med noe så tradisjonelt som stek og kjøttkaker/medisterkaker? Da har man mye tilbehør man kan ha. Kalkunfilet er også nydelig og uendelig med tilbehør.
Jeg hadde gått for and. Helstekt eller bryst. Må nok ha minst tre om du skal ha helstekt, så det blir kanskje litt voldsomt. Så da sannsynligvis bryst - om pris ikke er et problem altså. :nam: Med kremet appelsinsaus. :nam: :nam:
(og rødbeter og sellerirotmos og rosenkål)
Koldtbord frister, så kanskje det blir det. And tror jeg jeg vil slite med å få tak i og jeg har verken laget det eller spist det, så bør kanskje teste det til litt færre folk først. Reinssteik er godt og det kan absolutt være aktuelt hvis jeg får tak i det. Ellers har jeg noen kilo med strimlet grytekjøtt (biffstrimler) av kalv i fryseren, så en god gryte kan jo også være en løsning.
Fisk kan jeg ikke servere, da blir den ene gjesten skikkelig syk. Taco vet jeg at bror med familie serverer 3. dag, det er fast tradisjon.
Jeg hadde nok gått for kalkun, jeg synes det hører med i løpet av jula. (og får servert pinnekjøtt nyttårsaften, spiser også pinnekjøtt julaften og ribbe første dag)
Svensk julemat er jo et trygt valg siden det er mange valgmuligheter, og mye av det kan lages på forhånd. Sild av forskjellige slag, juleskinke, Jasons fristelse (potetrett smaksatt med ansjos), rødbetsalat, prinskorv, kjøttboller, västerbottenost osv.
Vi har bursdagsfeiring, av eldstemann i romjula og skal ha kalkunfilet. De selger ganske stor på Rema her. Har medisterkaker ved siden av og godt med forskjellig tilbehør.
Vi har alltid and (bruker bryst) med rødvinssaus, hjemmelaget rødkål, rosenkål lettkokt og deretter stekt i smør med mandelflak, tyske Knödel (men poteter funker det, altså) og brekkbønner 2. juledag. Kjempegodt!
Jeg skjønner godt at du ikke vil lage det til en masse mennesker første gang du prøver, men når det gjelder tilgjengelighet, så kjøper jeg på Rema1000 altså. De har frosne ender.
Lapskaus er kanskje en geografisk greie? Lapskaus forbindes med kjip restemiddag (som kun halve familien spiser) her i huset, og ville ikke funket til fest.
Lapskaus trenger ikke være kjip restemat, men er restemat hos meg også og noe jeg kanskje kunne servertt i romjula, men ikke andre juledag.
Også kaster jeg ikke bort herlige pinnekjøtt rester på en lapskaus da, de spiser jeg kalde til frokost og kveldsmat sammen med brød eller lefse i mange dager/så lenge de varer.
Dere er gale. :knegg:
Lapskaus er kanskje lokalt som sodd? Jeg synes jo det er veldig rart at det serveres i konfirmasjoner og barnedåp.
For oss er lapskaus søndagsmat fordi det tar så lang tid med skrelling, kutting og kok av kjøtt. Ingen typisk julemat, men siden mange blir kjøttlei og fisk var uaktuelt, så ville jeg tenkt grønnsaker, litt restekjøtt og brød som en avveksling. Og det er lett å lage til mange når man først lager.
Her hadde heller ikke lapskaus vært noe vi hadde servert gjester andre juledag nei, uansett hvor godt det er (ikke sodd eller brennsnut heller, for den saks skyld)
Altså: Alt er jo hurtigmat om man ikke lager det fra bunnen av. Kok av kjøtt og skrelling og kutting av grønnsaker er absolutt ikke hurtig. En svineknoke må koke i rundt 3 timer, og hjemmelaget fletteloff skal bakes, heves, formes og steikes.
Loff har jeg aldri spist til lapskaus, men for dem av oss som anser det som restemat så er det relativt raskt fordi det kjøttet, det er tilberedt dagen før. Evt eksts kjøtt er gjerne pølser dersom det var litt lite. Det meste av grønnsaker er også restet, men kanskje skreller man et par poteter og kutter opp og begynner å koke på mens man kutter opp resten.
Det er ikke direkte hurtigmat for meg. Men det er typisk "mandag, når vi har hatt "kjøtt med potet og saus" på søndag"-mat. Restemat.
Jeg kunne godt servert lapskaus til gjester. I min verden er ikke lapskaus restemat og i hvertfall ikke hurtigmat. Disse lapskausposene i frysedisken som noen serverer med oppkuttet pølse eller medisterkaker eller hva som helst, kvalifiserer ikke til tittelen lapskaus, spør du meg. Det er knapt spiselig. Det jeg kaller lapskaus, er strimlet oksekjøtt som stekes og deretter trekkes mørt i en god kraft, deretter tilsettes potet, kålrot og gulrot og kokes i samme kraft (bare akkurat nok kraft til kokeprosessen, ellers blir det suppe). Vi serverer den med flatbrød og tyttebærsyltetøy. Jeg kunne godt servert dette med pinnekjøtt eller annet saltet kjøtt, men jeg tror nok det må bli noe mer julete akkurat denne dagen. Vi er ikke lei julemat 2. juledag, vi spiser ikke julemat før juleaften og vi skal nok litt lenger ut i romjula før vi blir lei. Jeg tror det samme gjelder gjestene.
Det er ønske om noe koldtbordaktig, så da blir det vel det. Rester av ribbe og kanskje pinnekjøtt som spises i hjemmebakte lefser, juleskinke (kald?), eggesalat, potetsalat, grønn salat, spekemat, roastbeef, eggerøre, flatbrød, lefse…. Noe mer? Burde kanskje vært noe varm mat? Noe som skiller det litt mer fra julefrokosten? Gjestelisten er utvidet til 14, så det trengs litt mat. Dessert tenker jeg blir kaffe, julekaker og julegodteri, jeg tror ikke jeg gidder å lage noen egen dessert.
Sylte og en god sennep? Hvis du vil ha noe varmt kan det kanskje være noen gode karbonader, f.eks rein- eller elg-, med tyttebærrømme til? Kjøttkaker fra Moen?
Jeg er enig om man lager den med en pose lapskausgrønnsaker, men mamma sin lapskaus er på ingen måte kjip reste/hurtigmat. Vet ikke om jeg ville servert det på 2.juledag, men om jeg hadde blitt invitert til mamma på lapskaus så hadde jeg takket ja uansett dag.
I min familie har lapskaus aldri vært restemat, men et måltid som mange har blitt samlet rundt. Mine besteforeldre lager en 10 liter med fantastisk lapskaus, og i «gamle dager» var hele familien samlet, men nå er vi så mange at de har delt opp familievis. (Selv om noen alltid sniker seg med og blir med flere ganger. :knegg: )Så lapskaus for meg forbinder jeg med familien samlet og masse kos og glede.
Når vi samles 1.dag jul, så lager morfar lapskaus fordi det alltid er dét ungene foretrekker på et koldtbord.
Jeg elsker lapskaus og serverer det gjerne i sammenkomster av de mer uformelle sorten.
Fiskeallergikeren; gjelder det skalldyr også? Hvis ikke; hva med terteskjell? Det er jeg vokst opp med i romjulen. Terteskjell, hvit saus med asparges, grønne erter, gulrot, krepsehaler, reker og i vårt tilfelle: små fiskeboller, men de kan jo droppes. Serveres med mandelpotet.
Ja, det gjør det. Og han reagerer såpass sterkt at det ikke kan være fisk/skalldyr i samme rom som hans mat og han reagerer også på at det tilberedes fisk/skalldyr, så det må bare droppes. Vi får heller spise det når han ikke er på gjestelista, enig i at terteskjell er godt. Det er mange år siden sist jeg spiste det, så det skal jammen prøves igjen snart.
Juleskinke i litt tykke skiver er godt kaldt ja! Varme forslag: Baconsurra dadler, karbonader, kyllingklubber/vinger, stekt chorizo, i biter, sammen med løk og paprika, sjampinjong med hvitløk og timian, pai (kald pai er også godt), sprø poteter osv. Ville hatt noe brød/rundstykke/focaccia og smør også. Rømmeklatt til slikt eller remulade? Sprøstekt løk eller nystekt løk?
Terteskjell er jeg vant til å bruke til noe så typisk dansk som høns i asparges. Kokt høne, kylling eller kalkun kan brukes, der alt kjøttet deles opp når den er kald. Det lages tykk saus med kokekraften og så har man i kjøttet og hvit asparges fra boks. Fersk asparges er naturligvis en mulighet, men jeg er vant til boksvarianten til denne retten. Veldig godt!
Jeg synes ellers heller ikke lapskaus (evt sodd eller brennsnut som jeg også nevnte) er kjip hurtigmat. Det er bare ikke julemat (for meg), derfor hadde jeg ikke servert det til gjester 2.juledag. : presiserer:
Koldtbord i jula er godt. Men trodde du skrev at det skulle være skikkelig middag.
Men, gjør det enkelt. Pålegg, og noe salater( rekesalat? kanskje ikke pga allergien.. og rødbetsalat, ) , kokt egg, Dropp karbonader og stek heller medisterkaker. Og evt kjøp en surret røkt juleskinke, må være ferdig kokt, evt koker selv, så kan du bare trekke den i emballasjen i 20min. Skjæres i skiver. Lefser, sylte og sennep og kanskje noe grønt oppskåret. Lag foccacia eller kjøp brød.
Denne er kjempegod, ja! Jeg steker kyllingstrimlene i stekepanne i stedet for å grille på pinner. Så kan man enten ha sausen ved siden av eller bare helle den over kyllingen i panna. Gjerne ris til i tillegg til mangosalaten.
Det blir karbonader, har stekt hjortekarbonader i dag. Det kan hende vi varmer noen medisterkaker også, har masse i fryseren. Juleskinke står på planen ja, jeg tror nok jeg varmer den, synes det smaker best.
Kalkun hører jula til, tenker jeg. Jeg skal gå for kalkunbryst, enkelt og ikke så mye greier. Vurderer til og med å kjøpe ferdig appelsinsaus fra Meny, den er veldig god og det frister med noe lettvint etter flere dager som julematansvarlig for storfamilien.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.