Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva serverer vi i selskap 2. juledag?

#1

Lhi-My sa for siden:

Hva serverer man i familieselskap (10 voksne, ett barn i barnehagealder) 2. juledag? Alle sammen har spist pinnekjøtt juleaften og ribbe 1. dag sammen med andre deler av familien. Hva skal jeg da servere, tro? Vi er ikke lei av julemat på den tida, så vil ha ordentlig god middag av noe slag, gjerne julete. Vi skal i et annet selskap 3 dag jul og der serveres det taco, så vi går for noe mer tradisjonelt. Fisk utgår da ene gjesten er svært allergisk mot fisk og kan ikke oppholde seg i et rom der fisk blir spist eller tilberedt.

Det gjør ikke noe om det er tidkrevende eller koster litt, jeg liker å lage mat og dette er første gang akkurat denne delen av familien er samlet i jula på minst 20 år, så pris er heller ikke viktig.


#2

Syrinx sa for siden:

Kva med andebryst?


#3

Palmen sa for siden:

Vilt ellrr kalkun med godt tilbehør?



#5

My sa for siden:

Hva med en form for koldtbord, der kald ribbe (rester) og lefse inngår, i tillegg til spekemat, juleskinke, sylte og diverse annet julepålegg, sild (hvis allergikeren tåler å være i samme rom som sild), eggerøre, gode salater etc ... ?

Hvis ikke tror jeg at jeg hadde valgt reinsdyrsteik med godt tilbehør, som rosenkål (dampet og surret med bacon), fløtegratinerte poteter, evt hasselbackpoteter eller en god potetstappe, stekt sopp ...


#6

P.K. sa for siden:

Hva med noe så tradisjonelt som stek og kjøttkaker/medisterkaker? Da har man mye tilbehør man kan ha. Kalkunfilet er også nydelig og uendelig med tilbehør.


#7

Fluke sa for siden:

Jeg hadde gått for and. Helstekt eller bryst. Må nok ha minst tre om du skal ha helstekt, så det blir kanskje litt voldsomt. Så da sannsynligvis bryst - om pris ikke er et problem altså. :nam: Med kremet appelsinsaus. :nam: :nam:
(og rødbeter og sellerirotmos og rosenkål)


#8

Nenne sa for siden:

Vi har and andre juledag, helstekt på dansk vis og det anbefales. Men koldtbord er heller ingen dårlig idé til mange.


#9

-ea- sa for siden:

Hadde kokt en rein.


#10

Floksa sa for siden:

Da ville jeg gått for lettsaltet torsk (eller lutefisk om dere er av det slaget) med masse godt tilbehør. Eller villaks om du har tilgang på det.


#11

Acino sa for siden:

Koldtbord/tapas hadde jeg gått for da. Det er vel det vi har 2.juledag også. Kan du gjøre så mye eller lite ut av det som du orker/har råd til.


#12

Che sa for siden:

Taco? Vi har ofte julemat-overload 2. juledag. Kveite er det vi pleier å spise da…


#13

My sa for siden:

Hun skriver at fisk utgår, og at de skal ha taco dagen etter :)


#14

Lhi-My sa for siden:

Koldtbord frister, så kanskje det blir det. And tror jeg jeg vil slite med å få tak i og jeg har verken laget det eller spist det, så bør kanskje teste det til litt færre folk først. Reinssteik er godt og det kan absolutt være aktuelt hvis jeg får tak i det. Ellers har jeg noen kilo med strimlet grytekjøtt (biffstrimler) av kalv i fryseren, så en god gryte kan jo også være en løsning.

Fisk kan jeg ikke servere, da blir den ene gjesten skikkelig syk. Taco vet jeg at bror med familie serverer 3. dag, det er fast tradisjon.


#15

My sa for siden:

Pass i tilfelle på å lage nok (som i for mye) ribbe 1. juledag, så det blir masse til overs. Kald ribbe i lefse er bare det beste! :jupp:


#16

Malama sa for siden:

Jeg hadde nok gått for kalkun, jeg synes det hører med i løpet av jula. (og får servert pinnekjøtt nyttårsaften, spiser også pinnekjøtt julaften og ribbe første dag)



#18

Floksa sa for siden:

Hæ? Lese alt før man svarer liksom :knegg:
Jeg syntes det var skikkelig rart at ingen hadde svart fisk før.


#19

Tjorven sa for siden:

Svensk julemat er jo et trygt valg siden det er mange valgmuligheter, og mye av det kan lages på forhånd. Sild av forskjellige slag, juleskinke, Jasons fristelse (potetrett smaksatt med ansjos), rødbetsalat, prinskorv, kjøttboller, västerbottenost osv.


#20

celebelen sa for siden:

Vi pleier å ha rein i familiemiddag i romjula. Da har liksom Rudolf gjort jobben for i år :knegg:


#21

Elise sa for siden:

Helstekt ørret.

EDIT: Herlighet, beklager at jeg ikke leste innlegget godt nok før jeg svarte. :flau:


#22

GinaK sa for siden:

Vi har bursdagsfeiring, av eldstemann i romjula og skal ha kalkunfilet. De selger ganske stor på Rema her. Har medisterkaker ved siden av og godt med forskjellig tilbehør.


#23

Señora sa for siden:

Marinert kalkunbryst fra REMA skal jeg servere 2. juledag.
Usikker på til tilbehøret.


#24

polarjenta sa for siden:

Siden fisk utgår(jeg hadde servert kveite om fisk var mulig), så tror jeg at enten koldtbord eller kalkun hadde vært andre alternativer.


#25

liefje sa for siden:

Vi har alltid and (bruker bryst) med rødvinssaus, hjemmelaget rødkål, rosenkål lettkokt og deretter stekt i smør med mandelflak, tyske Knödel (men poteter funker det, altså) og brekkbønner 2. juledag. Kjempegodt!


#26

Madicken sa for siden:

Kalkun eller and, fortrinnsvis bryst eller helstekt and.


#27

Nenne sa for siden:

Jeg skjønner godt at du ikke vil lage det til en masse mennesker første gang du prøver, men når det gjelder tilgjengelighet, så kjøper jeg på Rema1000 altså. De har frosne ender.


#28

007 sa for siden:

Jeg kaster inn et forslag om lapskaus kokt på pinnekjøttkraft, med svineknoke og pinnekjøttrester. Og hjemmebakt fletteloff til.


#29

millact sa for siden:

Godt forslag!


#30

-ea- sa for siden:

På en juledag? :skeptisk:


#31

Palmen sa for siden:

Lapskaus er kanskje en geografisk greie? Lapskaus forbindes med kjip restemiddag (som kun halve familien spiser) her i huset, og ville ikke funket til fest.


#32

Malama sa for siden:

Lapskaus trenger ikke være kjip restemat, men er restemat hos meg også og noe jeg kanskje kunne servertt i romjula, men ikke andre juledag.

Også kaster jeg ikke bort herlige pinnekjøtt rester på en lapskaus da, de spiser jeg kalde til frokost og kveldsmat sammen med brød eller lefse i mange dager/så lenge de varer.


#33

007 sa for siden:

Dere er gale. :knegg:
Lapskaus er kanskje lokalt som sodd? Jeg synes jo det er veldig rart at det serveres i konfirmasjoner og barnedåp.

For oss er lapskaus søndagsmat fordi det tar så lang tid med skrelling, kutting og kok av kjøtt. Ingen typisk julemat, men siden mange blir kjøttlei og fisk var uaktuelt, så ville jeg tenkt grønnsaker, litt restekjøtt og brød som en avveksling. Og det er lett å lage til mange når man først lager.


#34

My sa for siden:

Her hadde heller ikke lapskaus vært noe vi hadde servert gjester andre juledag nei, uansett hvor godt det er (ikke sodd eller brennsnut heller, for den saks skyld)


#35

løve70 sa for siden:

Samme her. Kjip reste/hurtigmat


#36

007 sa for siden:

Altså: Alt er jo hurtigmat om man ikke lager det fra bunnen av. Kok av kjøtt og skrelling og kutting av grønnsaker er absolutt ikke hurtig. En svineknoke må koke i rundt 3 timer, og hjemmelaget fletteloff skal bakes, heves, formes og steikes.


#37

veobra sa for siden:

Jeg bruker lang tid på å lage lapskaus. Jeg hadde gjerne spist det i jula. Etter mye fet og tung mat vile det vært godt.



#39

millact sa for siden:

Jeg og! Vi er tre her sol synes det er skikkelig godt.


#40

Malama sa for siden:

Loff har jeg aldri spist til lapskaus, men for dem av oss som anser det som restemat så er det relativt raskt fordi det kjøttet, det er tilberedt dagen før. Evt eksts kjøtt er gjerne pølser dersom det var litt lite. Det meste av grønnsaker er også restet, men kanskje skreller man et par poteter og kutter opp og begynner å koke på mens man kutter opp resten.

Det er ikke direkte hurtigmat for meg. Men det er typisk "mandag, når vi har hatt "kjøtt med potet og saus" på søndag"-mat. Restemat.


#41

Nenne sa for siden:

Lapskaus er festmat når den er gjort riktig ja. Og så er den ko best dagen etter, man må lage nok til minst to dager.

Pølselapskaus eller liknende er hverdagsmat, men da bruker jeg posegrønnsaker fra frysedisken fordi det skal gå fort.


#42

Lhi-My sa for siden:

Jeg kunne godt servert lapskaus til gjester. I min verden er ikke lapskaus restemat og i hvertfall ikke hurtigmat. Disse lapskausposene i frysedisken som noen serverer med oppkuttet pølse eller medisterkaker eller hva som helst, kvalifiserer ikke til tittelen lapskaus, spør du meg. Det er knapt spiselig. Det jeg kaller lapskaus, er strimlet oksekjøtt som stekes og deretter trekkes mørt i en god kraft, deretter tilsettes potet, kålrot og gulrot og kokes i samme kraft (bare akkurat nok kraft til kokeprosessen, ellers blir det suppe). Vi serverer den med flatbrød og tyttebærsyltetøy. Jeg kunne godt servert dette med pinnekjøtt eller annet saltet kjøtt, men jeg tror nok det må bli noe mer julete akkurat denne dagen. Vi er ikke lei julemat 2. juledag, vi spiser ikke julemat før juleaften og vi skal nok litt lenger ut i romjula før vi blir lei. Jeg tror det samme gjelder gjestene.

Det er ønske om noe koldtbordaktig, så da blir det vel det. Rester av ribbe og kanskje pinnekjøtt som spises i hjemmebakte lefser, juleskinke (kald?), eggesalat, potetsalat, grønn salat, spekemat, roastbeef, eggerøre, flatbrød, lefse…. Noe mer? Burde kanskje vært noe varm mat? Noe som skiller det litt mer fra julefrokosten? Gjestelisten er utvidet til 14, så det trengs litt mat. Dessert tenker jeg blir kaffe, julekaker og julegodteri, jeg tror ikke jeg gidder å lage noen egen dessert.


#43

My sa for siden:

Sylte og en god sennep? Hvis du vil ha noe varmt kan det kanskje være noen gode karbonader, f.eks rein- eller elg-, med tyttebærrømme til? Kjøttkaker fra Moen?


#44

Nenne sa for siden:

Karbonader er et godt forslag.

Ev. en pai, som kan utvides til en langpanneoppskrift? Så drt blir nok til mange.


#45

polarjenta sa for siden:

Jeg er enig om man lager den med en pose lapskausgrønnsaker, men mamma sin lapskaus er på ingen måte kjip reste/hurtigmat. Vet ikke om jeg ville servert det på 2.juledag, men om jeg hadde blitt invitert til mamma på lapskaus så hadde jeg takket ja uansett dag.


#46

Erica sa for siden:

Syns ditt forslag til type lapskaus hørtes skikkelig godt ut, og er ikke kjipt i mine øyne ihvertfall. Dette skal jeg jammen forsøke!


#47

Musemus sa for siden:

I min familie har lapskaus aldri vært restemat, men et måltid som mange har blitt samlet rundt. Mine besteforeldre lager en 10 liter med fantastisk lapskaus, og i «gamle dager» var hele familien samlet, men nå er vi så mange at de har delt opp familievis. (Selv om noen alltid sniker seg med og blir med flere ganger. :knegg: )Så lapskaus for meg forbinder jeg med familien samlet og masse kos og glede.

Når vi samles 1.dag jul, så lager morfar lapskaus fordi det alltid er dét ungene foretrekker på et koldtbord.


#48

Tallulah sa for siden:

Jeg elsker lapskaus og serverer det gjerne i sammenkomster av de mer uformelle sorten.

Fiskeallergikeren; gjelder det skalldyr også? Hvis ikke; hva med terteskjell? Det er jeg vokst opp med i romjulen. Terteskjell, hvit saus med asparges, grønne erter, gulrot, krepsehaler, reker og i vårt tilfelle: små fiskeboller, men de kan jo droppes. Serveres med mandelpotet.


#49

Lhi-My sa for siden:

God ide med karbonader, jeg har jo en halv fryser full med kjøttdeig av hjort og elg som uansett er tiltenkt karbonader.


#50

Lhi-My sa for siden:

Ja, det gjør det. Og han reagerer såpass sterkt at det ikke kan være fisk/skalldyr i samme rom som hans mat og han reagerer også på at det tilberedes fisk/skalldyr, så det må bare droppes. Vi får heller spise det når han ikke er på gjestelista, enig i at terteskjell er godt. Det er mange år siden sist jeg spiste det, så det skal jammen prøves igjen snart.


#51

Tallulah sa for siden:

Nei, da er ikke terteskjell en god ide.

Karbonader med all the juletrimmings høres godt ut!


#52

Acino sa for siden:

Juleskinke i litt tykke skiver er godt kaldt ja! Varme forslag: Baconsurra dadler, karbonader, kyllingklubber/vinger, stekt chorizo, i biter, sammen med løk og paprika, sjampinjong med hvitløk og timian, pai (kald pai er også godt), sprø poteter osv. Ville hatt noe brød/rundstykke/focaccia og smør også. Rømmeklatt til slikt eller remulade? Sprøstekt løk eller nystekt løk?


#53

Nenne sa for siden:

Terteskjell er jeg vant til å bruke til noe så typisk dansk som høns i asparges. Kokt høne, kylling eller kalkun kan brukes, der alt kjøttet deles opp når den er kald. Det lages tykk saus med kokekraften og så har man i kjøttet og hvit asparges fra boks. Fersk asparges er naturligvis en mulighet, men jeg er vant til boksvarianten til denne retten. Veldig godt!


#54

Tallulah sa for siden:

Ooooh, det har jeg ikke tenkt på! Smart. Og bikseasparges her også. :knegg:


#55

My sa for siden:

Jeg synes ellers heller ikke lapskaus (evt sodd eller brennsnut som jeg også nevnte) er kjip hurtigmat. Det er bare ikke julemat (for meg), derfor hadde jeg ikke servert det til gjester 2.juledag. : presiserer:


#56

GinaK sa for siden:

Koldtbord i jula er godt. Men trodde du skrev at det skulle være skikkelig middag.

Men, gjør det enkelt. Pålegg, og noe salater( rekesalat? kanskje ikke pga allergien.. og rødbetsalat, ) , kokt egg, Dropp karbonader og stek heller medisterkaker. Og evt kjøp en surret røkt juleskinke, må være ferdig kokt, evt koker selv, så kan du bare trekke den i emballasjen i 20min. Skjæres i skiver. Lefser, sylte og sennep og kanskje noe grønt oppskåret. Lag foccacia eller kjøp brød.


#57

Skilpadda sa for siden:

Denne er kjempegod, ja! Jeg steker kyllingstrimlene i stekepanne i stedet for å grille på pinner. Så kan man enten ha sausen ved siden av eller bare helle den over kyllingen i panna. Gjerne ris til i tillegg til mangosalaten.


#58

Lhi-My sa for siden:

Er ikke koldtbord skikkelig middag?

Det blir karbonader, har stekt hjortekarbonader i dag. Det kan hende vi varmer noen medisterkaker også, har masse i fryseren. Juleskinke står på planen ja, jeg tror nok jeg varmer den, synes det smaker best.


#59

My sa for siden:

Koldtbord er skikkelig middag og vel så det, og i alle fall når du har hjemmelagde karbonader og medisterkaker i tillegg. :jupp:


#60

Millen sa for siden:

Koldtbord er skikkelig middag ja.


#61

Drømmedama sa for siden:

Kalkun hører jula til, tenker jeg. Jeg skal gå for kalkunbryst, enkelt og ikke så mye greier. Vurderer til og med å kjøpe ferdig appelsinsaus fra Meny, den er veldig god og det frister med noe lettvint etter flere dager som julematansvarlig for storfamilien.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.