I en del år nå har vi servert både ribbe og pinnekjøtt på julaften. Det ble veldig mye jobb siden vi har lagt tilbehør til begge rettene. Men i år har vi bestemt oss for at det "bare" blir ribbe. Så tar vi heller pinnekjøtt en annen av juledagene. Men det betyr jo at vi kan flotte oss litt ekstra med tilbehøret.
Hva synes du er det beste tilbehøret til ribbe? La tankene flomme.
Dette er hva jeg hadde tenkt at serveres i tillegg til ribba:
kokte poteter
brun saus laget på kraft fra ribbe laget tidligere i desember
ovnsbakt rosenkål med valnøtter og hvitløk
rødkål
medisterkaker
-vegisterkaker (hvis det blir noen igjen etter middag tidligere i desember)
Jeg er en enkel sjel og klarer meg med poteter, surkål, rødkål og ribbefett/sjy (ikke vant med saus). Ja, og julepølser, medisterkaker og sossisser, som legges i forma og varmes sammen med ribba helt til slutt. Grønnsaker er oppskrytt. :knegg: Neida, joda ... rosenkål er veldig godt, jeg er bare ikke vant med å ha det som tilbehør. Flatbrød da.
Ovnsbakt, sprøstekt rosenkål, dampede svisker, stekte eplebåter, surkål, kokte gulrøtter og poteter. Ribbesjy til, ikke saus. Sossisser hører til, men for min del er ikke det om å gjøre.
Jeg er også en enkel sjel, så dersom jeg får rødkål, poteter, rosenkål og en sjysaus er jeg fornøyd. Surkål spiser jeg også dersom det står på bordet. Medisterkaker og pølser og den slags er ikke nødvendig for min del.
For sønnen min er sossisser selve meninga med jula, virker det nesten som. :knegg: Særlig når han kan varme dem opp og spise dem i lefse neste dag. Så det tør jeg ikke å droppe.
Honningbakte gulrøtter og pastinakk, fløtegratinerte poteter (eller egentlig hva som helst som ikke er vanlige kokte poteter), rødkål, rosenkål stekt med bacon og hjemmelaget saus av ribbesjyen. Her liker ingen av oss medisterprodukter så det har vi aldri.
Vi har:
Kokte poteter
Rødkål ( noen ganger surkål også)
Tyttebærsyltetøy
Rosenkål
Gulrøtter/rotgrønnsaker/løk i ribbeformen
Brun saus med ribbesjy oppi
Ribbesjy
Medisterkaker
Sossiser
Varme svisker dandert rundt ribbefatet
Noen ganger ertestuing fordi svigermor tror det hører til ribbe
Hjemmelagde medisterkaker med 50% karbonadedeig og ekstra krydder.
Sossisser
Hjemmelagd surkål
Svisker og epler (i ovnen)
Rørte tyttebær
Saus laget på kraft etc
Rosenkål stekt med honning, kajennepepper og valnøtter
Poteter
Gulrøtter
Jeg lagde disse sviskene i fjor, og de ble umiddelbart en favoritt:
Én sitron og én appelsin i tynne skiver kokes i 15-20 min med en flaske rødvin, 150 g sukker og to kanelstenger. Ha i 800 gram svisker og kok i et par minutter. Tenkte å ha i en stjerneanis i tillegg i år.
Ellers er hjemmelaget rødkål godt til ribbe, og så har vi rosenkål med bacon, saus, potet, gulrot. Og så må mannen ha medisterkaker og julepølser i tillegg.
For min del er det nok med potet, gulrot saus og gjerne svisker. Mannen MÅ ha tyttebær, også har vi surkål som noen mener hører med. Og rødbeter og/eller sylteagurk. Kanskje vi skulle prøvd rosenkål ja, det er i alle fall noen rundt bordet glade i.
Hehe, det blir nok det på bordet i år, hun nevnte for noen dager siden at hun skulle ta det med til svoger der vi feirer julaften. Orket ikke si at det egentlig ikke er vanlig tilbehør, har aldri fått en god forklaring på at de bruker det. De er opprinnelig fra nord om de kan ha noe med saken å gjøre.
Jeg synes det passer bra med noe litt søtt som en del av tilbehøret. Sist vi hadde ribbe, laget jeg noen veldig gode honningglaserte gulrøtter til, veldig godt, synes alle! :nam:
Vi har varme svisker, kokte eplebåter, surkål og saus. Egentlig ikke andre grønnsaker.
Jeg er vant til at ktraften/fettet under ribba ble servert som saus. Det blir alt for fett for meg. Nå baker vi rotgrønnsaker under ribba, siler det og bruker det som base for en saus. Etter oppskrift fra Hellstrøm. Helt nydelig.
Mandelpoteter
Rødkål
Smørsurret rosenkål
Bakte gulrøtter med appelsin og timian
Stekte eplebåter
Varme svisker
Grønne erter (ikke stuing)
Syltede rødbeter
Ripsgele
Myntegele
Svenske kjøttbullar etter farmors oppskrift
Ribbesjy (hiver den i fryseren en halvtime slik at fettet fryses og kan tas vekk)
Ribbefett
Poteter
Dampede rosenkål som etterpå er stekt sammen med bacon. Blandes med hakkede valnøtter og appelsin/klementin i biter
Rødkål
Brokkoli
Gulerøtter
Brun sjysaus av ribbefettet.
Gode melne poteter (som regel ikke mandel), rødkål, medisterkaker, god saus og tyttebær. Det er det vi spiser til ribbe. Det aller viktigste er en ordentlig god ribbe og det må det av og til letes litt etter.
Mandelpoteter er godt, men jeg syns det er veldig kjedelig å stå og passe på å være der ankurat det sekundet der de går over fra fast form til bare småbiter. Så jeg velger som regel noe annet.
Vi pleier å ha
mandelpoteter
hjemmelaget rødkål med fiken (Hellstrøm)
Både saus og ribbefett (jeg er ikke oppvokst med kun ribbefett, men mannen er). Lager saus på rotgrønnsakene fra under ribben, ribbefett, fløte og solbersirup eller noe lignende.
Rosenkål. Jeg har i de siste årene stekt den i stekemanne med bacon og honning
Tyttebærsyltetøy
Noen ganger har vi syltet løk også til. Svigerfar spiser sølvløk og noe picklesgreier, tror jeg, men jeg tipper jeg lager rødløkskompott eller syltet rødøk i år.
Utenom muligens på skolekjøkken har jeg aldri kokt poteter. Det jeg tenker på som å koke poteter er å dampe dem på rist. Jeg har egentlig ikke tenkt over andre varianter av å koke poteter enn det før i senere tid. At folk faktisk mener koke, når de sier koke. Jeg sier jo at jeg koker poteter, men egentlig damper jeg dem. Dampkoke.
Jeg har tenkt å ha engelsk vri på juleribba. Roasted potatoes, roasted carrots, yorkshire pudding, gravy, kålrabistappe, medisterpølser, sosisser og medisterkaker.
Mandelpoteter, rødkål, brun saus, ovnsbakte eplebåter og svisker, og tyttebærsyltetøy.
Og det aller viktigste, lefser. Helt krise om vi er tomme for det.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.