Her diskuteres det hvorvidt dette er noe som 90% av Norges befolkning kjenner til eller ikke. :knegg: Jeg vet (selvsagt) hva det er og trodde at retten var godt kjent i Norge, men det var ifølge enkelte andre ingen selvfølge at folk vet det.
Nå er jo FP en gjeng åpplyste mennesker, men jeg prøver meg på en poll likevel. Den går sikkert i min favør. :D
Jeg kjenner til det som en svensk rett, og vet hva det er, men har aldri fått det servert. I og med at ansjos er på ingredienslisten har jeg heller aldri funnet på å lage det.
Jepp, jeg hadde for mange år siden jobb-kantine med svensk leder, så hun serverte det til julelunsjen. Det er basert på ansjos og potet, og siden jeg er kresen på fisk så likte jeg det ikke noe særlig.
Eg likar absolutt ansjos, men får ikkje til å forestille meg det i Janssons. Hadde eg fått det servert ville eg nok smakt og for alt vi veit kan det godt vere eg ville likt det godt.
Haha. Helllstrøm var ikke enig i den sammenligningen da Solveig Kloppen foreslo det. Jeg har aldri smakt det, men fikk lyst til å lage både det, juleskinke og hjemmelagde silder da jeg så programmer.
Hvis ansjosen ikke satte smak ville det jo ikke være nødvendig å tilsette den, så den tilfører jo åpenbart noe til retten. Det er jo også ganske mye ansjos i retten så vi snakker ikke bare et par små fileter som smelter inn og gir en slags umamismak, det er jo mye mer enn det.
Jeg har smakt andre ting med ansjos, for eksempel cæsardressing med for mye av det - så jo, den smaken er jeg helt sikker på jeg hadde kjent. I den mengden det er snakk om i Janssons fristelse.
Jeg har hørt om det, men aldri smakt. Tror jeg hadde smakt om jeg hadde fått det servert. Da jeg var liten så likte jeg smaken av ansjos. Når det ble servert rundstykker med egg og ansjos, da tok jeg av ansjosen for den ville jeg ikke spise. Men smaken satt jo i, og den likte jeg.
Fikk lyst til å lage da jeg så oppskrift på Carolina Widells blogg. Jeg spiser ansjos på egg, spagetti puttanesca, bittelitt på pizza, men ikke pizza Napoli med masse ansjos. Synd god ansjos er så dyrt.
Jeg svarte brokkoliJansson, siden jeg vet at jeg har visst det, men er ikke sikker lenger på hvabm det er. Jeg tror det har noe med ansjos og brød å gjøre. Navnet husker jeg fra en tid jeg jobbet på nærrestauranten der jeg vaks opp.
Det tenker jeg også, etter å ha lest oppskriften. Og dette argumentet bruker jeg hver gang mannen min vil ha sopp i maten han lager og påstår at jeg ikke kommer til å smake den. :knegg:
De jeg har smakt har smakt mest ansjos, så tror det er ganske store mengder ja. Ikke som en liten som løser seg opp og smaksforsterker sausen liksom. Husker ikke om jeg tygde fisken, men smaken husker jeg. Jeg er ganske kresen. :knegg:
Kan rapportere om at egg og ansjos var godt, men at det ikke smakte så mye. Mest salt. Som å ha salt på egget, liksom. Kan jo ha med ansjosene å gjøre? :vetikke:
Jeg har hørt at den ansjosen vi tradisjonelt har brukt på egg her til lands ikke egentlig er ansjos, og noe annet enn det som brukes på f.eks pizza i Italia. :vetikke:
Videre googling lærer meg at det samme gjelder sardin. Ansjos og sardin er egentlig to ulike arter, men det vi kaller ansjos og sardin her er ikke er noen av delene. Begge deler er brisling, som er en tredje art. :knegg: De største brukes til "ansjos", de minste til "sardin".
Men aner ikke om det er ekte ansjos eller brisling som brukes i Janssons fristelse da.
Jeg kjenner Janssons Frestelse veldig godt, og elsket det. Pga alvorlig allergi kan jeg dessverre ikke spise det lengre.
Jeg var vant til en barnevennlig variant der ansjosfiletene ble delt i mindre og tynne biter, og lagt slik at det var lett for kresenfiser å plukke de vekk.
Jeg har svensk farmor og har vokst opp med svensk julemat,- og tradisjoner.
Sennepsgratinert skinke, Janssons, sild i alle variantar som tenker kan, kjøttbullar til ribben, vørterkake, ulike ryper sennep, sylte, dillstuede poteter, prinskorv og masse annet godt. :hjerter:
Har hørt om det (ikke noe kanskje), visste at det var en matrett, men ikke mer enn det før ei venninne fortalte at hun hadde sett noe om det med Hellstrøm og Kloppen.
Jeg vet godt hva Janssons fristelse er, og tror jeg har spist det, men er jammen ikke sikker. :gruble: Jeg liker ansjos og synes det høres ganske godt ut.
Og norsk juleansjos er noe ganske annet enn f.eks. italiensk ansjos (sånn som brukes på pizza), ja. Det er krydderet man merker mest til i den norske ansjosen, synes jeg, mens italiensk ansjos smaker mye mer salt og umami og ligner litt på, tja. kapers? Eller kanskje jeg bare innbiller meg det fordi det er såpass vanlig å ha ansjos og kapers på samme pizza.
Om man ikke liker smaken så skjønner jeg det. Jeg spiser ikke sopp, men det er pga at jeg ikke liker konsistensen, selve smaken går greit, og dersom soppen er kuttet i veldig små biter så spiser jeg det. Jeg tror det er det samme med ansjos, jeg liker smaken men ikke konsistensen.:o
Jeg svarte "ja, selvsagt", fordi jeg mente å vite at det er en potetrett med en tøtsj av ansjos. Det er i allefall det jeg "alltid" har trodd. Jeg har aldri smakt det, jeg liker ikke ansjos, men jeg er absolutt åpen for å prøve siden jeg vet at ansjos i små mengder i en rett kan løfte retten uten å gi følelsen at det er ansjos som er hovedingrediensen.
Ut fra hva dere skriver virker det som det er veldig forskjellig mengde i forskjellige oppskrifter, da ville jeg foretrekke å smake på en utgave med bare litt ansjos.
Edit: Litt googling sier at det finnes oppskrifter med 80 g ansjos til 1 kg poter og med 250 g ansjos + laken til 750 g poteter. Så det er store variasjoner, ja.
Jeg er heller ikke glad i ansjos, men har spist Janssons fristelse flere ganger, og har alltid syntes at det er godt. I lys av denne tråden har jeg lest mange oppskrifter og jeg ser at mengden ansjos varierer veldig. Jeg kan godt bruke ansjos som et krydder i matlagingen, og da blir det godt. Men når det blir en hovedingrediens så bikker det over for min del. Jeg har nok fått versjoner med bare moderate mengder med ansjos.
Akkurat som ansjos på pizza kan være veldig godt når det er med på å skape sal-/umamismak, men at når pizzaen er full av ansjos så blir det for mye.
Har du ikke fått med deg en eneste av pappa sine forelesninger om ansjos, sardin og brisling? For da hadde du visst dette. Til og med jeg, som ikke spiser noen av de tre overnevnte skapningene vet jo det.
Dette var grei info. Og en bransjeside jeg var innom som viser produktinnhold i norske matvarer. Brisling blir merker både som sild og ansjos. I Sverige har de strømming, som er sild fra Østersjøen nord for Kalmar. Noen er nøye på akkurat det.
Ja, men om det hadde vært tilfelle, hadde vi jo ikke hatt den diskusjonen. :knegg: Jeg elsker smaken av løk, men synes det er helt grusomt å tygge. Derfor bruker vi bittesmå biter av løk i ting.