Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vet du hva Janssons fristelse er?

Vet du hva Janssons fristelse er?

  • Ja, selvsagt!
    64 stemmer
  • Har kanskje hørt om det
    34 stemmer
  • Nei
    24 stemmer
  • Brokkoli-Jansson
    2 stemmer
#1

Hyacinth sa for siden:

Her diskuteres det hvorvidt dette er noe som 90% av Norges befolkning kjenner til eller ikke. :knegg: Jeg vet (selvsagt) hva det er og trodde at retten var godt kjent i Norge, men det var ifølge enkelte andre ingen selvfølge at folk vet det.

Nå er jo FP en gjeng åpplyste mennesker, men jeg prøver meg på en poll likevel. Den går sikkert i min favør. :D


#2

Timar sa for siden:

Min Mor pleide å lage det i oppveksten, og så mener jeg at min svenske tante også har pleid å servere det.


#3

Fintdethei! sa for siden:

Det lurer jeg på om jeg har fått servert en gang. Googler...


#4

Filifjonka sa for siden:

Jeg kjenner til det som en svensk rett, og vet hva det er, men har aldri fått det servert. I og med at ansjos er på ingredienslisten har jeg heller aldri funnet på å lage det.


#5

My sa for siden:

Aldri spist, bare hørt om. Vet ikke hva den inneholder.


#6

Anne C sa for siden:

Tipper det er noen svensk.


#7

Røverdatter sa for siden:

Jepp, jeg hadde for mange år siden jobb-kantine med svensk leder, så hun serverte det til julelunsjen. Det er basert på ansjos og potet, og siden jeg er kresen på fisk så likte jeg det ikke noe særlig.


#8

millact sa for siden:

Ja, det lærte jeg da jeg studerte i Florida.


#9

Syrinx sa for siden:

Eg hadde ei viss aning, har sett og høyrd om, men ikkje lagra at det er ansjos som høyrer med. Trur aldri eg har kjent meg frista av den retten.


#10

Malama sa for siden:

Aldri hørt om


#11

Bluen sa for siden:

Sånn noenlunde. Ville aldri funnet på å spise det.


#12

Hyacinth sa for siden:

Den smaker jo ikke fisk. Ansjos er kun for salt umami-smak, akkurat som i mange andre retter, for eksempel cæsarsalat.


#13

Syrinx sa for siden:

Eg likar absolutt ansjos, men får ikkje til å forestille meg det i Janssons. Hadde eg fått det servert ville eg nok smakt og for alt vi veit kan det godt vere eg ville likt det godt.


#14

Myria sa for siden:

Jeg vet hva det er, men har aldri smakt det og har overhodet ikke lyst til å smake det heller.


#15

Hyacinth sa for siden:

For du ville ikke merket det. Ansjosen smelter. Den fungerer på samme måte som asiatisk fiskesaus.


#16

Hyacinth sa for siden:

Er skikkelig overrasket over at flere ikke har lyst å smake! :tullerdu: Det er jo bare fløtegratinerte poteter, liksom!


#17

Benzo sa for siden:

Ja, liker det godt!


#18

Input sa for siden:

Jeg har hørt navnet før og visste at det var en matrett (det skjønner man jo av navnet også), men hadde ikke kunnet nevne en eneste ingrediens.


#19

liefje sa for siden:

Haha. Helllstrøm var ikke enig i den sammenligningen da Solveig Kloppen foreslo det. Jeg har aldri smakt det, men fikk lyst til å lage både det, juleskinke og hjemmelagde silder da jeg så programmer.


#20

Myria sa for siden:

Hvis ansjosen ikke satte smak ville det jo ikke være nødvendig å tilsette den, så den tilfører jo åpenbart noe til retten. Det er jo også ganske mye ansjos i retten så vi snakker ikke bare et par små fileter som smelter inn og gir en slags umamismak, det er jo mye mer enn det.


#21

Einhyrningur sa for siden:

Måtte tenke meg om, men kom på hva det er. Aldri smakt.


#22

Filifjonka sa for siden:

Jeg har smakt andre ting med ansjos, for eksempel cæsardressing med for mye av det - så jo, den smaken er jeg helt sikker på jeg hadde kjent. I den mengden det er snakk om i Janssons fristelse.


#23

My sa for siden:

Jeg hadde selvsagt villet smake det om jeg fikk det servert, og hadde sikkert likt det også, kjenner jeg meg rett.


#24

polarjenta sa for siden:

Jeg har hørt om det, men aldri smakt. Tror jeg hadde smakt om jeg hadde fått det servert. Da jeg var liten så likte jeg smaken av ansjos. Når det ble servert rundstykker med egg og ansjos, da tok jeg av ansjosen for den ville jeg ikke spise. Men smaken satt jo i, og den likte jeg.


#25

frukt sa for siden:

Har hørt om det, men vet ikke hva det er.


#26

Filifjonka sa for siden:

Akkurat den situasjonen jeg husker med gru.
:D


#27

My sa for siden:

Men det er vel ikke samme slags ansjos?


#28

Tjorven sa for siden:

Jeg har vokst opp på svenskegrensa, så dette er en rett jeg kjenner og liker godt.

Jeg har alltid trodd at det heter Jason og ikke Janson, men sånne bokstavfeil er vanlig i min familie.


#29

star sa for siden:

Måtte google.
Visste ikke hva det var og ganske sikker på at jeg aldri smakt det.


#30

løve70 sa for siden:

Vet hav det er ja. Som mange andre frister det ikke - ansjos er noe av det ekleste jeg vet.


#31

Hyacinth sa for siden:

Googler nå og ser at det er relativt mye ansjos i en del oppskrifter, ja. Det har ikke vært påfallende mye ansjos i variantene jeg har smakt.

Og det er sånne bittesmå ansjosfileter dere bruker? Ja?


#32

Fersken sa for siden:

Etter å ha bodd og jobbet i Sverige et par år, så har jeg hørt om retten og spist den og likte det. Men ikke spør meg hva den inneholder. :knegg:


#33

Lavender sa for siden:

Fikk lyst til å lage da jeg så oppskrift på Carolina Widells blogg. Jeg spiser ansjos på egg, spagetti puttanesca, bittelitt på pizza, men ikke pizza Napoli med masse ansjos. Synd god ansjos er så dyrt.


#34

Strå sa for siden:

Jeg svarte brokkoliJansson, siden jeg vet at jeg har visst det, men er ikke sikker lenger på hvabm det er. Jeg tror det har noe med ansjos og brød å gjøre. Navnet husker jeg fra en tid jeg jobbet på nærrestauranten der jeg vaks opp.


#35

Teflona sa for siden:

Har spist det og likte det godt!


#36

IzziCreo sa for siden:

Nei. Jeg visste ikke engang at det var mat så fikk meg en overraskelse da jeg startet å lese i tråden :knegg:


#37

veobra sa for siden:

Derte.

Jeg vet at det er noe svenskene lager.


#38

Input sa for siden:

Det tenker jeg også, etter å ha lest oppskriften. Og dette argumentet bruker jeg hver gang mannen min vil ha sopp i maten han lager og påstår at jeg ikke kommer til å smake den. :knegg:


#39

Strå sa for siden:

Genialt. Du er smart, som alltid.


#40

Røverdatter sa for siden:

De jeg har smakt har smakt mest ansjos, så tror det er ganske store mengder ja. Ikke som en liten som løser seg opp og smaksforsterker sausen liksom. Husker ikke om jeg tygde fisken, men smaken husker jeg. Jeg er ganske kresen. :knegg:


#41

Nenne sa for siden:

Jeg har lagd det og spist det, men jeg er ingen stor fan.


#42

Dali sa for siden:

Lærte det denne uken av Helstrøm og Solveig.


#43

Drømmedama sa for siden:

Jeg vet bare at det er noe med ansjos. Og det liker jeg ikke.


#44

Hyacinth sa for siden:

Det er en pottetett. Gratinert.


#45

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker for øvrig heller ikke ansjos, altså.


#46

ingling sa for siden:

Vet hva det er, ja, men har ikke smakt det. Jeg vil gjerne smake det, jeg. :jupp:


#47

polarjenta sa for siden:

Jeg likte smaken, jeg,


#48

polarjenta sa for siden:

Jeg aner ikke, trodde ansjos var ansjos jeg.:knegg:


#49

Hyacinth sa for siden:

Nå skal jeg snart spise rundstykke med egg og (middelhavs-)ansjos. For å teste om jeg liker det. :knegg:


#50

Hyacinth sa for siden:

Kan rapportere om at egg og ansjos var godt, men at det ikke smakte så mye. Mest salt. Som å ha salt på egget, liksom. Kan jo ha med ansjosene å gjøre? :vetikke:


#51

Kanina sa for siden:

Jeg elsker det!


#52

My sa for siden:

Jeg har hørt at den ansjosen vi tradisjonelt har brukt på egg her til lands ikke egentlig er ansjos, og noe annet enn det som brukes på f.eks pizza i Italia. :vetikke:

Edit: Dette sier orakelet SNL:

Videre googling lærer meg at det samme gjelder sardin. Ansjos og sardin er egentlig to ulike arter, men det vi kaller ansjos og sardin her er ikke er noen av delene. Begge deler er brisling, som er en tredje art. :knegg: De største brukes til "ansjos", de minste til "sardin".

Men aner ikke om det er ekte ansjos eller brisling som brukes i Janssons fristelse da.


#53

Nextlife sa for siden:

Jeg kjenner Janssons Frestelse veldig godt, og elsket det. Pga alvorlig allergi kan jeg dessverre ikke spise det lengre.
Jeg var vant til en barnevennlig variant der ansjosfiletene ble delt i mindre og tynne biter, og lagt slik at det var lett for kresenfiser å plukke de vekk.

Jeg har svensk farmor og har vokst opp med svensk julemat,- og tradisjoner.
Sennepsgratinert skinke, Janssons, sild i alle variantar som tenker kan, kjøttbullar til ribben, vørterkake, ulike ryper sennep, sylte, dillstuede poteter, prinskorv og masse annet godt. :hjerter:


#54

Stompa sa for siden:

Brokkoli.

Har hørt om det (ikke noe kanskje), visste at det var en matrett, men ikke mer enn det før ei venninne fortalte at hun hadde sett noe om det med Hellstrøm og Kloppen.


#55

Karamell sa for siden:

Har hørt navnet.


#56

Pøblis sa for siden:

Jeg har hørt om det og liker det godt.


#57

Skilpadda sa for siden:

:humre:

Jeg vet godt hva Janssons fristelse er, og tror jeg har spist det, men er jammen ikke sikker. :gruble: Jeg liker ansjos og synes det høres ganske godt ut.

Og norsk juleansjos er noe ganske annet enn f.eks. italiensk ansjos (sånn som brukes på pizza), ja. Det er krydderet man merker mest til i den norske ansjosen, synes jeg, mens italiensk ansjos smaker mye mer salt og umami og ligner litt på, tja. kapers? Eller kanskje jeg bare innbiller meg det fordi det er såpass vanlig å ha ansjos og kapers på samme pizza.


#58

polarjenta sa for siden:

Om man ikke liker smaken så skjønner jeg det. Jeg spiser ikke sopp, men det er pga at jeg ikke liker konsistensen, selve smaken går greit, og dersom soppen er kuttet i veldig små biter så spiser jeg det. Jeg tror det er det samme med ansjos, jeg liker smaken men ikke konsistensen.:o


#59

Hyacinth sa for siden:

Pottetett, ja! :knegg:

Og ja, det er akkurat slik den italienske ansjosen føles for meg! Godt beskrevet! Den norske ansjosen tror jeg aldri jeg har smakt.


#60

Hyacinth sa for siden:

Ansjosen jeg spiser merker jeg ikke konsistensen til. Den smelter jo nesten når jeg stikker gaffelen i den.

Men ellers er jeg enig i det med sopp. Sliter med svampekonsistensen. Smaken er god.


#61

Kanina sa for siden:

Om det er ekte ansjos i Janssons aner jeg ikke, men den er som et smakselement, akkurat som på pizza.


#62

Polyanna sa for siden:

WHAT?!?!

:sjokk:



#64

Hyacinth sa for siden:

De ansjosene jeg har snakket om i denne tråden er altså de øverste fiskene i linken. De er bittesmå. Og smaker bare salt.


#65

Hyacinth sa for siden:

«Fisken som selges som ansjos i Norge, tilhører ikke arten ansjos, men er isteden brisling lagt ned i en krydderlake.»

Dette har jeg ikke noe forhold til.



#67

My sa for siden:

Sprattus Sprattus :hjerter: Tror jeg må begynne å spise sardiner bare på grunn av navnet.


#68

Inagh sa for siden:

Jeg har spist det en gang i et selskap med svensk julemat, og jeg likte det, selv om jeg ikke liker ansjos. :nemlig:


#69

banana sa for siden:

Jeg svarte "ja, selvsagt", fordi jeg mente å vite at det er en potetrett med en tøtsj av ansjos. Det er i allefall det jeg "alltid" har trodd. Jeg har aldri smakt det, jeg liker ikke ansjos, men jeg er absolutt åpen for å prøve siden jeg vet at ansjos i små mengder i en rett kan løfte retten uten å gi følelsen at det er ansjos som er hovedingrediensen.

Ut fra hva dere skriver virker det som det er veldig forskjellig mengde i forskjellige oppskrifter, da ville jeg foretrekke å smake på en utgave med bare litt ansjos.

Edit: Litt googling sier at det finnes oppskrifter med 80 g ansjos til 1 kg poter og med 250 g ansjos + laken til 750 g poteter. Så det er store variasjoner, ja.


#70

liefje sa for siden:

Skal man bruke sånn god italiensk ansjos på glass eller sånn "ansjos på egg i boks-ansjos"?


#71

Tjorven sa for siden:

Jeg er heller ikke glad i ansjos, men har spist Janssons fristelse flere ganger, og har alltid syntes at det er godt. I lys av denne tråden har jeg lest mange oppskrifter og jeg ser at mengden ansjos varierer veldig. Jeg kan godt bruke ansjos som et krydder i matlagingen, og da blir det godt. Men når det blir en hovedingrediens så bikker det over for min del. Jeg har nok fått versjoner med bare moderate mengder med ansjos.

Akkurat som ansjos på pizza kan være veldig godt når det er med på å skape sal-/umamismak, men at når pizzaen er full av ansjos så blir det for mye.


#72

gnuri sa for siden:

Jeg visste hva det var, men har aldri smakt det. Jeg tror det er noe jeg definitivt hadde likt, og lagrer oppskrift til en gang det kunne passe


#73

Adrienne sa for siden:

Har du ikke fått med deg en eneste av pappa sine forelesninger om ansjos, sardin og brisling? For da hadde du visst dette. Til og med jeg, som ikke spiser noen av de tre overnevnte skapningene vet jo det.



#75

Shun sa for siden:

Det høres ut som om ansjos brukes som fiskesaus brukes i en del asiatiske retter.
Fisk som salt og umami.


#76

Hyacinth sa for siden:

Litt spesielt at brisling krydres og selges som ansjos, når ansjos er et eget fiskeslag…?


#77

Hyacinth sa for siden:

Det er iallfall sånn jeg alltid har tenkt.


#78

Input sa for siden:

Ja, men om det hadde vært tilfelle, hadde vi jo ikke hatt den diskusjonen. :knegg: Jeg elsker smaken av løk, men synes det er helt grusomt å tygge. Derfor bruker vi bittesmå biter av løk i ting.


#79

Propella sa for siden:

Er jo opprinnelig svensk, så selvsagt vet jeg hva det er.


#80

Hyacinth sa for siden:

Men da er du den best kvalifiserte blant oss til å fortelle hvilken ansjos man skal bruke og hvor mye! :D


#81

Bloppy sa for siden:

Har hørt uttrykket, men har ingen anelse om hva det er.


#82

Polyanna sa for siden:

Tydeligvis ikke!

Må ringe hjem og putte på ham en tier. :knegg:

(Og han og jeg koser oss jo med jule"ansjos" hvert år)


#83

My sa for siden:

Du får heller imponere med å spørre ved bordet, litt sånn henslengt, om han kan sende julebrislingen. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.