Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dessert til første juledag

#1

Hyacinth sa for siden:

Forslag til dessert på første juledag?

6 personer. Gjerne noe som virker litt imponerende uten å være altfor tidkrevende å lage. Gjerne porsjonsformer, men ikke nødvendig.

Pinnekjøtt til middag.


#2

Hyacinth sa for siden:

Jeg heller litt mot å lage denne i porsjonsglass:

www.tine.no/oppskrifter/kaker/is-og-ostekaker/ostekake-med-pepperkakebunn

Litt mindre gelatin, da, kanskje.

Jeg har også vurdert å lage enkel hjemmelaget is av søtet kondensert melk og servere til engelsk fruktkake, som jeg laget for tre uker siden.

Begge dessertene er kanskje i kraftigste laget etter pinnekjøtt, men det er ikke så nøye.

Er særdeles åpen for flere innspill!


#3

My sa for siden:

Synes du har gode forslag jeg da, men kanskje porsjonspavlova, hvis jeg skal foreslå noe annet?


#4

Nenne sa for siden:

Sitronfromasj er deilig og friskt etter et kraftig måltid. Kan lagrs i porsjoner.


#5

meisje sa for siden:

Karamellpudding selvfølgelig



#7

liefje sa for siden:

Jeg fant en enkel oppskrift som ble lovprist på Instagram:

Hermetiserte plommer fra Hovelsrud (i glass, jeg kjøpte mine på Grønn, Lilleaker) med pisket krem, litt pistasjekrem og hakkede pistasjenøtter. Den skal jeg prøve meg på.

Forøvrig elsker jeg pepperkaker med blåost, men har aldri turd å prøve meg på den ostekaken etter at en venninne en gang sa at den over hodet ikke var god (det kan dog ha vært en annen oppskrift hun hadde brukt).

Kan også anbefale Hellstrøms riskrem med to typer karamell. Den hadde vi i forfjor. Definitivt noe annet enn vanlig riskrem. Her er oppskrift www.tv2.no/underholdning/god-morgen-norge/eyvind-hellstroms-favoritt-riskrem/11804054/


#8

Che sa for siden:

Dronning Mauds pudding da? Kanskje for mektig?


#9

Hyacinth sa for siden:

Takk for veldig gode forslag, alle! :blomst:

Karamellpudding er egentlig tradisjon denne dagen, men jeg synes det er litt stress, skal jeg være ærlig. Vil gjerne ha den perfekt, og det gjør meg litt stressa. Det er ikke jeg som pleier å lage den.

Vi har hatt riskrem med salt karamellsaus etter at der ble «lovpriset» på sosiale medier for noen år siden, men selv om jeg liker begge deler, synes jeg ikke den komboen var noe særlig.


#10

Karamell sa for siden:

Jeg tror jeg skal lage noe sånt, med multesyltetøy/multer på toppen til julaften etter svineribben.



#12

Syrinx sa for siden:

Rømmevaffel, brunost-is og multer på toppen. Vaffelrøra lagar du klar i god tid, og det skal berre eit hjarte til kvart fat. Isen kan du lage sjølv eller kjøpe i velassortert forretning og multer er greit å få tak i på butikk. Veldig norsk, litt annleis og, ikkje minst, veldig godt. Det går også an å ha litt rista hasselnøtter over, men det trengs absolutt ikkje.



#14

Hyacinth sa for siden:

Hørtes veldig godt ut, og jeg fikk lyst å lage brunostis av den isen jeg snakket om i HI. Må bare finne ut om det går an å få til på en enkel måte.

Vi er ingen vaffelfolk i min slekt, og verken jeg eller min mor eier et vaffeljern :knegg: Dvs, mor eier nok et, men hun har aldri laget vafler. Det er ikke det at vi ikke liker det, men det blir liksom aldri sånn.


#15

Syrinx sa for siden:

Brunostis er skikkelig godt. Så lenge smeten skal varmast opp skal det vel vere greit å smelte inn raspa ost.


#16

Hyacinth sa for siden:

Ikke den isen jeg skal lage. Dessverre.


#17

Syrinx sa for siden:

Åh, nei då spørs det. Eventuelt lage brunostkaramell og blande inn?


#18

Hyacinth sa for siden:

Ja, hvis jeg gidder. Men egentlig tror jeg vanilje blir best sammen med engelsk krydderkake, selv om brunost er deilig. :)


#19

Syrinx sa for siden:

Det har du nok gjerne rett i.

(Eg tar forresten gjerne i mot oppskrift på is.)


#20

Karamell sa for siden:

Ja, jeg vil også ha oppskrift på is med søt kondensert melk.

Vaffel med brunostis hørtes spennende ut, men mine gjester spiser normalt hvitost på vaffel! :sjokk: Gærne folk!



#22

løve70 sa for siden:

Den er god. Jeg har lagd den flere ganger, men bare hel.


#23

Vianne Rocher sa for siden:

Vi pleier alltid å ha karamellpudding til dessert etter pinnekjøtt, en annen juleklassiker i vårt hus er sherrypudding (med konditorfarge så den blir rosa :knegg: ).


#24

frukt sa for siden:

Jeg skal lage pai med bjørnebær og kirsebær til 1. juledag.


#25

Lhi-My sa for siden:

Jeg liker best fruktsalat etter pinnekjøtt. Jeg serverer den med enten krem blandet med litt vaniljesaus eller en god vaniljeis. Krumkaker er godt til eller noe annet litt chrunchy. Og gjerne noen litt fine kruseduller av en god mørk sjokolade.




#28

Palmen sa for siden:

Jeg også. Med både krem og god vaniljeis.


#29

Tjorven sa for siden:

Snuppa lager veldig god panna cotta med pasjonsfruktsaus. Det passer fint som en litt frisk avslutning på (en relativt kompakt) middag som pinnekjøtt.


#30

liefje sa for siden:

Vi har aldri orket dessert etter pinnekjøtt. Bare 1,5 liter brus per person. Hahaha.


#31

liefje sa for siden:

Nå kom minnet som handlet om den kaken opp på Facebook. Det var en blåskimmelostekake på pepperkakebunn som ikke var god, altså IKKE den du lenket til.


#32

Nextlife sa for siden:

Forresten så har jeg lyst å misjonere litt om dessert. Ikke for å være belærende, men for å si litt om hvordan man enkel løfter en dessert.
Jeg elsker å lage dessert og kake, nettopp for at det er så gøy å prøve å finne denne perfekte balansen. :hyper:
For å få den beste desserten i verden og en komplett opplevelse er det lurt å tenkte på:
Tekstur
Smak
Balanse

Å bygge opp en balanse mellom søtt og syrlig, mykt og hardt,- og balansert.
En pannacotta med en frisk topping trenger noe crisp, f. eks en kransekakebit, mandelflarn eller karamelliserte nøtter.
En vanlig verdens beste mangler syre, det er søt krem og marengs og crisp i marengsen, derfor blir den mer balansert ved å pynte med jordbær, erstatte vanilje/romkrem med lemoncurd e.l.
Karamellpudding er bare søt og myk, og har veldig godt av en krydret kjeks og en cognackrem til.
-og sånn kunne jeg fortsatt i det uendelige. :knegg:


#33

Hyacinth sa for siden:

Jeg forstår godt hva du mener, Nextie. Jet er ikke et dessertmenneske, men det er logisk det du forteller, og det samme kan man si om en middag også.


#34

Tjorven sa for siden:

Jeg er egentlig helt enig. Men jeg er ikke noe dessertmenneske.


#35

Malama sa for siden:

Vi spiser jo pinnekjøtt julaften og svineribbe 1 juledag.

Og familien mener vi må ha riskrem til dessert. Og jeg vil mye heller ha noe lett som en karamellpudding. I år blir det trolig begge deler pga mellomste som ikke tåler grøt. (blir kvalm også av laktosefri grøt)

Og ofte hender det at vi ikke orker den desserten, så den blir utsatt "til kaffien" også ender vi med at "kaffien" bare blir brus, kaffi og godteri, og et par julekaker, også sparer vi desserten til første jueldag likevel.

Så jeg heier på noelett som karamellpudding, eller is evt med frukt, heller enn noe så tuingt som riskrem etter pinnekjøtt ialle fall. (Nå synes jeg riskrem er tuingt etter ribbe også jeg da, og er ikke så glad i riskrem uasnett)


#36

My sa for siden:

Jeg tenker ikke på karamellpudding som en "lett" dessert, jeg synes det er ganske mektig.

Vi bruker både riskrem og fruktsalat (pga ymse preferanser og tradisjoner) etter pinnekjøtt. Men ingen av delene serveres i porsjonsformer eller ser nevneverdig imponerende ut. :knegg: Godt da.


#37

Malama sa for siden:

Jeg synes den er mye lettere enn riskrem i alle fall. Å spise altså, ikke å lage. Også tenker jeg på pose-varianten far freia, ikke hjemmelaget. Så den er mye enklere å lage også sånnsett. Og, jeg syne s den er lettere å spise. Den hjemmelagde er tyngre/mektigere. (Også liker ikke mange av oss den)

Men klassifiserer vel ikke som å se imponerende ut da.


#38

Niobe sa for siden:

Dronning Maud servert i vinglass. Det ser imponerende ut, men det er veldig lett. :knegg:


#39

Hyacinth sa for siden:

Vi har tidligere hatt sitronsorbet med musserende vin over i glass, og det passer ganske godt til maten.

Men akkurat i julen er tradisjoner ørlite viktigere (for oss) enn sammensetning. Ikke at sammensetningen av måltidet er fullstendig uviktig, men det må være riskrem på julaften uansett, liksom. Det kan gjerne være en variant med hakkede nøtter og tørket frukt i, men riskrem må det være. Mektig eller ei. (Nå spiser vi aldri ribbe, da. Aldri smakt.) Om folk ikke orker så mye, så må det være dessert i julen. Iallfall julaften. :knegg:


#40

GinaK sa for siden:

Jeg har alltid plass til kake eller dessert uansett hvor mett jeg er :)

Panna cotta er enkelt ig kjapt å lage og friskt og lett å pynte
Kok opp fløte, rør i gelatin, sil og hell I former. Er stilig i vinglass eller i wiskeyglass. Pynt med silt bringebær og/eller en makron og etpar bringebær/blåbær og et melisdryss.

Kan lages en eller to dager i forveien.


#41

Syrinx sa for siden:

Earl grey-panna cotta med karamellisert kvit sjokolade på toppen for krønsj! Det kan eg anbefale.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.