Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

En skulle vøri fire år ...

#1

Elias sa for siden:

En skulle vøri fire år i romjul’n
og kjint ei jinte som var nesten fem,
og begge skulle kledd seg ut med masker
og kømmi julbokk tel et bæssmorhem.

Og klokka skulle vara midt på dagen
og vægen skulle vara lett og gå,
og æille bikkjer skulle vara inne
og æille biler skulle bære stå.

Ja, den som bare kunne vøri fire år. Ikke bare i romjula, men hele desember. Fra første desember til nyttårsaften
For aldri før har vi vel lagt jula til rette for ungene våre som vi gjør nå.
Jula begynner egentlig i det øyeblikk ungene åpner den første luka. Og noen får kanskje ei gave 23 dager før julekvelden, som er like mye verdt som selve julegavene man får.

Og hva slags foreldre har tid til å kle opp fireåringen med maske, og la ham gå sammen med ei jente på snart fem bortetter vegen? Det er jo farlig det!
Og så vet jo ikke unger idag hva julbokk er for noe. Tenk....en halloween-look-alike uten at man skal kunne stå ute på trappa og true med knep! Går slikt an da?

Og hva er et "bæssmorhem" nå til dags? Når bestemor jobber overtid på kontoret i romjula for å få avlsuttet arbeidet skikkelig før nyttår. Eller bak kassaapparatet på Rema fordi "alle" krever at butikkene må være åpne hele tida, uansett om klokka er midt på dagen eller ei.
Eller kanskje er "bæssmorhemet" langt borte. I nærheten av der enten mamma eller pappa bor etter at foreldrene skilte lag.

Noen ganger er heller ikke vegen lett å gå. Noen ganger er det noen som ikke har et slikt forhold til "Bæssmor" at de kan gå julbokk til henne.
Og noen ganger er det slik at det føles som om alle verdens bikkjer og biler og alt annet som er skummelt og det som ikke er skummelt hindrer det lille barnet i å gå. For der er så mange andre ting som vi regner som så mye viktigere for barna å finne på.
For er ikke også jula blitt slik at den blir detaljplanlagt? Nesten sånn som: Klar ferdig gå: NÅ skal vi kose oss. og i det ligger det så mye som tar fra ungene spontaniteten.

Hvor lenge er det sine DIN klokke var "MIdt på dagen"? Kan du huske det? Jeg kan ikke huske det. Enten er klokke hel eller halv time, og det går jo som regel bra. Men verre er det hvis klokka er ti på noe som vi skal rekke, eller enda verre hvis den er fem på ett eller annet. DA har vi dårlig tid, da.

Jeg skulle ønske at vi alle i denne romjula stilte klokkene våre slik som Prøysen beskriver i "En Romjulsdrøm". La oss stille den til "Midt på dagen". Kanskje vi da klarer å tenke på at unger faktisk KAN finne på tingene selv, og kanskje gå til et "Bæssmorhem" eller et annet koselig sted. Bare for å gå dit, utkledd eller ikke.

Mine barn har vært så heldige at "Bæssmorhemet" er bare førti meter fra huset vårt. Men ikke alle er så heldige. Noen barn har ikke besteforeldre i det hele tatt. I slike tilfeller kan man kanskje lage et "Bæssmorhem" hos noen andre man kjenner. Jeg tror barn trenger noe slikt.
Gyngestolen i "Bæssmorhemet" er kanskje byttet ut med en Stressless, og varmen i huset kommer kanskje fra ei varmepumpe.
Men den medmenneskelige varmen, den kommer innenfra. Og jeg tror at "saligheta" i å sitte i et "bæssmorfang" er like stor og viktig idag som på Prøysens tid.
I alle fall: Slike magiske øyeblikk slår jeg et slag for. Blir du med?


#2

Nenne sa for siden:

Jeg skulle gjerne hatt en bæssmor å sende ungene til. Det hadde vært godt for både dem og oss. Sånn er ikke verden bestandig, men så lenge vi har hatt barn, har vi greid å få fri i romjula, så vi har hatt lange, late dager uten for mye program. Flere dager uten planer i det hele tatt. Det er godt for både dem og oss med et skikkelig avbrekk ved juletider, der alt går i sneglefart. :)


#3

allium sa for siden:

Jeg kjøper ikke propagandaen om at barn har det så fælt idag.

De kunne muligens fått litt mindre oppmerksomhet, og overlates litt mer til seg selv. Jeg vil ihvertfall ikke høre at jeg er "egoistisk" og ikke "har tid til dem".

Forøvrig gikk datteren min julebukk igår, med en venninne.


#4

Tallulah sa for siden:

Den sangen var vel skrevet som et drømmescenario allerede på Prøysens tid. Jeg kjenner meg ikke helt igjen i problemstillingen.


#5

Left sa for siden:

Enig med allium.

Tidene har forandret seg, og slik er det bare.


#6

Divine sa for siden:

Nemlig.


#7

Honda sa for siden:

Jeg sendte nå turbo bort te bæstmora i sta med julenisse lue :)
svigermor bor 2 hus bortfor oss:)
skulle gjærne ha hatt en bæstfar te han der borte og :(
svigermor er lærer og hjemme hele juleferien:)

Mamma og pappa bor 1 times gåtur her fra men 10 min kjøretur.
Og her går nå noen julebukk men der jeg er fra i finnmark så går ungene "julebukk" på lillejulaften :)
jeg og søskenbarnet til mann gikk med ungen julebukk i fjor.men nå gidder jeg ikke. de er syke og det regner igjen..

Og turbo er nåo fte ute alene og går bortover veien.Ikke så farlig :). han har masse reflekser på dressen og ofte refleksvest i tillegg.

Og kalender fikk han legokalenderen.;)
skal ikke ha noe unge som blir "bortskjæmt" på matrielle "goder"
Men han skal være bortskjæmt på kjærlighet og muligheten til å leke ute og inne uten at noen roper"pass deg det der er farlig, nei det der må du ikke gjøre for det er farlig"


#8

apan sa for siden:

Å jobbe med å ta det med ro og ikke stresse etter klokka; ja det er viktig. Det jobber vi ekstra med i jula, men også ellers - så godt vi klarer, gitt rammene - rammene vi selv har valgt og som er viktige for oss tross alt.

Ellers er jeg glad for at det ikke er 40 meter til et bæssmorfang her i gården, det hadde klart blitt too much, men heldigvis har poden fått sitte på de fangene flere ganger i jula likevel.


#9

Inagh sa for siden:

Tja...

Jeg er veldig glad mine barn ikke vokser opp slik min mor gjorde - på samme tid som Prøysen, som datter av en husmann...

Den er idyllisk, sangen, og jeg synger den gjerne for gutta mine... Men det var nok en god drøm for Prøysen med.


#10

Lisa sa for siden:

Jeg er bare glad til for at bestemor jobber på kontor og dermed setter et godt eksempel for lillemor (savner ikke noe hjemmeværende bollebakende gammeldags bestemor ala prøysen).

Jeg mener barn aldri har hatt det så godt som i dag. Aldri før har det vel vært en foreldregenerasjon som gjør og tilrettelegger så mye for barna våre som det vi gjør (tar hensyn, inkluderer barna i nesten alt vi gjør osv) Hurra for oss sier jeg :)


#11

Elias sa for siden:

Ja, og den heter faktisk "En romjulsdrøm" også.


#12

Elias sa for siden:

Det har du rett i , Lisa.
Aldri før har vel unger flest blitt gjort sånn stas på som nå.
Så det er grunn til å si Hurra for oss !

Men besteforeldre kan uansett være en ressurs som unger kan ha godt av å lære å kjenne, og finne roen hos.


#13

Lisa sa for siden:

Men det opplever jeg at de er i aller høyeste grad selv om de er travle mennesker i 50 årene. Heldigvis.


#14

Elias sa for siden:

Den kjøper ikke jeg heller, for unger flest har det veldig godt. Vi har ikkeno å ha dårlig samvittighet for.
Men når det er sagt håper jeg at jeg selv, når jeg blir bestefar, kan bli en som har tid.
ikke bare i Romjula, men ellers også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.