Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Raclette

#1

Lhi-My sa for siden:

Fortell meg om raclette! Vi vurderer å kjøpe etter å ha spist lignende mat på en restaurant nylig, men kan lite om det. Min søster husker dette fra 90-tallet og sier at det er uegnet innendørs fordi det oser/ryker? Stemmer dette?

Hva er godt å steke? Hvilke oster? Tror ikke vi får tak i racletteost, så må nok finne noe i vanlige butikker. Og ikke minst, er det bare å kjøpe et hvilket som helst raclettejern eller må jeg se etter noe spesielt?


#2

Floksa sa for siden:

Vi har. Bruker 1-2 ganger i året. Er mye styr men veldig godt. Vi steker alt mulig rart, kjøtt i strimler, pølse, oster alle liker, tynne skiver av grønnsaker.
Det oser jo litt, men ikke mer enn at vi bruker den inne ja.


#3

liefje sa for siden:

Vi har også og bruker 2-3 ganger i året. Det oser jo litt, men ikke plagsomt og det er høyt under taket hos oss. Røykvarsler har aldri slått ut.


#4

Floksa sa for siden:

Jeg synes det oser og lukter mye mindre enn en annen gammel klassiker fonduegrtya. Men gir mye samme opplevelsen matmessig.


#5

Dali sa for siden:

Vi spiser dette hver romjul. En gang med ungene og en gang med venner. Kjøtt, grønnsaker og ost. Ridderost, racletteost (koster skjorta), Jarlsberg eller motbevis. Har stekte potetbåter og aioli eller bernaise ved siden av. Kaloribombe med andre ord. :lol:


#6

LaBanga sa for siden:

Du får kjøpt racletteost, og det hender også at du finner den i datohylla på Meny.

Jeg liker raclette på klassisk fransk vis. Altså uten kjøtt, men kun med kokte poteter (som en heller osten over) og mini sylteagurker og sølvløk. Nam.


#7

IzziCreo sa for siden:

Ridderost er nydelig til!

Vi bruker poteter som det enten smeltes ost over eller helles smeltet ost over. Bacon, tomater, sjampinjong, mais og egentlig alt hva man ønsker og liker. Sjampinjong absorberer fettet fra baconet, så veldig greit å steke på toppen.

Det oser, ja.


#8

Malama sa for siden:

Vi bruker vår helt feil, vi bruker den nemlig helt uten ost. Bare steker kjøtt og grønnsaker, legger diverse grønnsaker nedi "skuffene" under. Det er sånn vi ble introdusert for det og har har først i ettertid innsett at man skal bruke ost. Det er vel litt sunnere uten og uansett veldig godt så vi fortsetter nok slik. Muligens tilby ost til den som vil

Det oser likevel, men er helt klart brukbart inne.


#9

løve70 sa for siden:

Vi bruker vel også vår et par ganger i året. Den oser, men det er overkommelig (fint å ha vinduet åpent :knegg:). Prøver å få tak i racletteost,men ridderost og gruyere er også godt! Har diverse grønnsaker, kjøtt og saus til. Samt baguetter.


#10

celebelen sa for siden:

Jeg synes ikke det oser noe særlig, men det blir godt og varmt når man har sittet og stekt mat en stund. Vi har aldri kylling på, etter at svigers tåkela kjøkkenet en gang, ellers går det meste av kjøtt greit.


#11

LaBanga sa for siden:

Det oser ikke når en kun varmer ost…


#12

Dali sa for siden:

Alt som står i nærheten blir varmt, så vannglass, mugger og vin må stå på litt avstand. :knegg: Samme med salaten.


#13

løve70 sa for siden:

Og ikke minst smøret, som vi har til baguettene :knegg:


#14

liefje sa for siden:

Apropos raclette. Ser det anbefales 150-200 gram ost per person. Jeg synes det høres utrolig mye ut. Hva sier dere?


#15

Dali sa for siden:

Det kan aldri bli for mye ost. :knegg: Men seriøst, nei jeg tror nok det går med såpass. Vi bruker iallefall tykkere skiver enn til brødskiva, og det blir noen runder med påfyll underveis i måltidet. Og vi spiser lenge. Vi går stort sett tom for osten som settes fram hver gang.


#16

løve70 sa for siden:

Ikke dersom man kun har ost....Har man diverse kjøtt/pølser til også er jeg enig i atd et høres mye ut.


#17

liefje sa for siden:

Her er det både kjøtt, poteter, masse grønnsaker og brød til, men vil såklart ikke ha for lite ost. Bestilte 150 gram per person. Får håpe det holder.


#18

IzziCreo sa for siden:

Det går mellom 150-200 g vil jeg si. I godt lag opp mot 200, men mer ordinær familiemiddag 160 ish. Siden det er en av hovedingrediensene så er det viktig med nok. Veldig greit å velge en ost man kan fint bruke ellers også, så har man til overs så er det null stress.


#19

løve70 sa for siden:

Jeg har alltid Jarlsberg eller liknende som backup dersom vi går tom for raclett ost.


#20

Malama sa for siden:

Siden vår altså ikke brukes som raclette, mer bare som en bordgrill, fortell meg, hvordan bruker dere osten egentlig ? Som om det altså skulle gå opp mot en kilo ost for oss fem....


#21

IzziCreo sa for siden:

Jeg legger delte småtomater og potetbiter i skuffen med ost over eller kun ost for å helle den over poteter og grønnsaker på tallerkenen.


#22

Malama sa for siden:

Vi burde prøve med noe ost i tillegg neste gang.

Men vi pleier altså heller å ha en saus eller to, steke potetbåter i stort monn på ovenen eller koke ris eller ha brød til


#23

LaBanga sa for siden:

Det kan jo ikke kalles raclette uten ost da. Men selve jernet kan sikkert brukes mer kreativt. Det er jo osten som er digg, så en trenger jo godt med ost.


#24

Malama sa for siden:

Ja, vi kaller det sånn sett ikke raclette heller. Men det er et raclettejern vi har. Det bare brukes mer som bordgrill med kjøtt oppå og grønnsaker under, ja noe grønnsaker oppå også.. Og jeg sliter litt med å se at det skal være godt med ost på egentlig, det virker bittelitt kvalmende, men jeg vet ikke hvorfor. Jeg spiser jo pizza, det er smeltet ost og kjøtt sammen. (men for mye ost der er kvalmende også)


#25

Malama sa for siden:

Men jeg vurderer å ta sånn sakte - middag - som - vi - steker - på - bordet
1.1

Og inkludere noe ost til de som vil ha det. Se hva jeg finner av aktuelle oster.


#26

gnuri sa for siden:

Vi hiver poteter og grønnsaker i skuffen under. Har så på en klunk fløte og ost på toppen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.