Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Går du med sko inne i selskap?

Hva har du på føttene i selskap?

  • Jeg går i skoene jeg ankom selskapet i
    0 stemmer
  • Jeg har med egne innesko
    28 stemmer
  • Jeg går på sokkelesten
    18 stemmer
  • Det varierer/kommer an på (i tilfelle hva?)
    38 stemmer
  • Husker ikke/brokkoli/god jul!
    0 stemmer
#1

Hyacinth sa for siden:

(Autocorrect rettet til «går du med ski»… :lol: )

Jeg merker stor forskjell på ulike generasjoner når det gjelder å gå med sko inne i selskap. Det er også forskjell på kvinner og menn, for jeg har til gode å se menn ha med egne innesko, noe damer ofte gjør.

Da jeg var liten, husker jeg at jeg syntes det var rart at mine bestefedre trampet inn på sølete sko i selskap hos oss. Bestemødrene mine hadde ikke med innesko, men de var ikke like sølete på sine selskapssko.

Nå er det våre foreldre som kommer til oss. Fedrene våre går fremdeles inn på sko som har vært ute i sorpen, men enkelte av dem tørker iallfall litt av seg. Mødrene våre har oftest med innesko.

Jeg ser imidlertid få i min egen generasjon som går inne på sko. Jeg tror samtlige av våre mannlige venner går på sokkelesten, det virker helt naturlig for dem. Mine venninner gjør oftest det samme, men enkelte har med seg sko i veska.

Når det gjelder mine egne barn og deres jevnaldrende, tror jeg det er helt utenkelig å gå inne på sko, selskapssko eller ei.

Hva er din erfaring?


#2

My sa for siden:

Jeg har vanligvis med egne innesko. Det vil si når jeg har pyntet meg skikkelig. Det er fordi skoene da blir en vesentlig del av antrekket. Får jeg vondt i føttene kan det hende jeg tar dem av i løpet av selskapet da, men det er i tilfelle litt sent utpå kvelden. Hvis det er et mer uhøytidelig selskap med avslappet antrekk uten skikkelig pynting går jeg gjerne i sokkelesten. Men går aldri inn i private hjem i skoene jeg kommer i, og har gått utendørs med. Det skjer bare hvis selskapet er på offentlig sted (hvis jeg har på meg sko som er fine nok til antrekket, men skifter gjerne da også, hvis finskoene ikke er egnet til å gå ute i). Det eneste unntaket er kanskje bunadsko. De beholder jeg som regel på selv om de har vært brukt ute, på 17.mai liksom. Med mindre de er veldig våte og skitne da, da blir det strømpelesten.

Ungdommene bruker ikke sko inne, og eier ikke finsko. I år er faktisk første året på lenge jeg har hørt jentene nevne det da de pyntet seg på julaften, at de skulle hatt finsko (de gikk i tøfler :knegg: ). De har heller ikke brukt sko på ball. Guttungen har faktisk også nevnt det en gang eller to siste året, når han har hatt på seg dress (vitnemålsseremonien etter 10.trinn, og 17.mai). Da har jentene brukt bunadsko.

På julaften i år var faren min hos oss, i tillegg til meg, mannen og ungdommene. Da vi pyntet oss var det bare jeg og faren min som hadde sko (han overnattet her, så han kom ikke utenfra i sko, men hadde med seg pensko). Buksa jeg brukte er kjøpt spesielt med tanke på å ha sko med høye heler til, så den subber i gulvet hvis jeg ikke har sko. Også synes jeg det er stas. :blånn: Første juledag hadde vi besøk av svigerforeldrene mine, svogeren min, samboeren hans og barna deres. Må innrømme at jeg ikke la merke til om noen av dem hadde sko. Det var i alle fall ingen som gikk i skoene de kom i. Edit: Ser av bilde at i alle fall min svigerinne gikk i strømpebukseføtter.


#3

Syrinx sa for siden:

Føtene mine er ikkje kompatible med fine sko, så eg velger sokkelest.


#4

frukt sa for siden:

Jeg går stort sett på sokke- eller strømpelesten. Om jeg går med sko er det pensko jeg har med. Bortsett fra hvis selskapet er i et leid lokale. Da går jeg med sko jeg har brukt ute.


#5

Anne C sa for siden:

Kan egentlig bare signere denne.


#6

Hyacinth sa for siden:

Jeg har lagt merke til at faren min (han er den eneste jeg tør å si det til) reagerer litt negativt hvis noen ber ham om å ta av skoene…


#7

Milfrid sa for siden:

Det varierer. Stort sett på sokkelesten, sjelden med sko, og i alle fall ikke sko som er skitne. Mht ungdommen så er jeg i evig diskusjon med Poden, som alltid fryser på beina og synes at det å gå inne med sko er løsningen på det. :gaah: Han har tøfler, men da blir han for varm og svett. Jeg gleder meg til han får eget sted å bo sp jeg kan valse inn og gjøre alle de tingene han synes er helt ok å gjøre her. :gaah:

Den eldre generasjonen går med sko inne, men da sko beregnet for å ha på inne, ikke de de hadde på ute.


#8

Hyacinth sa for siden:

Også mennene? Jeg tror aldri jeg har sett en mann ha med egne innesko.


#9

Floksa sa for siden:

Sokkelesten. Med mindre vi snakker fest på lokalet. Da bruker jeg skoa jeg kom i.
Jeg har tidvis med innesko, men ender alltid opp med sokkelesten eller rene joggesko. Beina mine er ikke skapt for pensko.


#10

Tjorven sa for siden:

Jeg er glad i fine sko. Så jeg har med innesko/pensko når jeg er i selskap.


#11

Floksa sa for siden:

Mannen min har alltid med seg innesko. Det hadde jeg også hatt om damesko var like behagelige. Vurderer å kjøpe meg pensko for herre.


#12

Miss Norway sa for siden:

Har med egne innesko til private selskap, og har lært barna å gjøre det samme. Unntaket er kanskje om sommeren hvis er helt tørt ute og litt meningsløst å ha med «dobbelt». Men tørker høflig av meg på føttene før jeg går inn.


#13

My sa for siden:

Faren min brukte som sagt finsko inne her på julaften og 1.juledag, men han kom jo ikke utenfra, så han skiftet ikke, men tok dem på seg da han skiftet til dress. Med den snømengden som er her nå tror jeg kanskje ikke han hadde ankommet i de skoene om han kom utenfra, så da tror jeg nok han hadde hatt dem med seg, og skiftet.

#14

Fluke sa for siden:

Det kommer an på selskapet, men jeg pleier stort sett aldri å bruke vanlige utesko inne, men det hender jeg bruker finsko ute, som da får bli på foten inne også.


#15

Blondie sa for siden:

Nei, jeg synes det er en uting. Som regel er de skoene av typen som lager merker i gulvet. Pensko er ikke noe jeg bruker uansett, mulig jeg er farget av det. Det er ullsokker eller tøfler her, stort sett.


#16

Milfrid sa for siden:

Det er ikke så mange gamle menn jeg omgås, men de jeg gjør har finsko de tar med ja.


#17

Molly sa for siden:

Jeg bytter fra utesko til pensko når jeg går inn. Unntatt på 17. mai, da er bunadskoene på hele dagen - både ute og inne.


#18

My sa for siden:

Jeg har to par behagelige finsko, som er damesko, men "herre"-type. Begge med lav hæl og snøring, ett par i lakk, med sløyfelisser (noe a la dette), ett par brouges i skinn, som er utrolig behagelige, og som jeg også bruker en del utenom, disse. :hjerter: Det er spesielt et par av kjolene jeg har som jeg synes "kler" slike sko.

#19

Fersken sa for siden:

Det er utenkelig å gå inne med sko i private hjem. :nemlig:

Så nei, om selskapet er i hjemme hos noen har jeg aldri sko på. Om selskapet er i leid lokale går jeg stort sett i de samme skoene som jeg hadde på vei til selskapet. Unntaket er når det er veldig kaldt, regner veldig eller er mye slaps/snø og om jeg må gå et stykke.


#20

Appelsin sa for siden:

Hvis det er fint selskap tar jeg med pensko, og bytter når jeg kommer inn i huset/lokalet. Da jeg var liten pleide vi gå i finsko på julaften og 1. juledag hjemme, alle sammen, men det har visst gått litt av moten.
Hvis det bare er besøk går jeg uansett bare i sokkelesten/strømpebukselesten.


#21

Floksa sa for siden:

De var fine! Og har plass til støtdempende såle sikkert også!


#22

Røverdatter sa for siden:

Jeg har alltid vært vant til at alle har med pensko til innebruk, og ingen sølesko blir gått med inne.


#23

veobra sa for siden:

Jeg kjenner ingen som går i utesko inne hos noen til pent. Det er en ukjent og i mine øyne merkelig skikk. Min far har med pensko når det er fin anledning, for eksempel hadde han med pensko og skiftet til dem julaften. Jeg har med når det er selskap, julebord ol. Ikke til vanlig bursdagsfeiring tror jeg. Mine barn har pensko, men bruker sjelden.


#24

Einhyrningur sa for siden:

Sokkelesten. Har jeg støvletter vil det ofte si ullsokker, veldig lekkert til penklær. :knegg:


#25

Kula sa for siden:

Vi har med pensko, og skifter dit vi kommer. Det samme har gutta. Til dress og penkjole hører det liksom med.

Da jeg vokste opp var det slik det var. Alle hadde med pensko som man byttet til når man skulle i selskap. Jeg husker pappa hadde botfor. En sko han hadde over penskoene. Den hadde glidelås foran og var bare og ta av, og vipps hadde man pensko.


#26

Skilpadda sa for siden:

Aldri utesko inne. Vanligvis sokkelesten; tar typisk med meg finsko hvis jeg har kjole.


#27

sindrome sa for siden:

Dersom jeg har sko som jeg vil ha på til antrekket så tar jeg med meg og på meg til/i selskapet. Dersom jeg ikke har sko som jeg absolutt vil ha på meg, så dropper jeg det og går i sokkelesten. På vinteren har jeg aldri opplevd at noen har på seg uteskoene sine inne, da har de hatt med egne innesko. På sommeren, hvis det er tørt, så har jeg med meg sko utenfra inn, tror jeg.


#28

Hyacinth sa for siden:

Nei, altså, det er finsko jeg snakker om, uansett. Kom kanskje ikke godt nok fram. Men de (altså de eldre mennene) har gått med dem TIL selskapet, de bytter altså ikke.


#29

Inagh sa for siden:

Det kommer an på hva slags type selskap jeg er i, og hvem jeg er i selskap sammen med. Er det selskap type pyntet, har jeg med innesko som står til antrekket. Er det selskap type mer avslappet og med gode venner/familie, tusler jeg i sokkelesten.


#30

Malama sa for siden:

Det varierer, ofte sokkelesten. I noen selskap, særlig litt "finere" har jeg med innesko og i de tilfeller det passer bedre sånn har jeg er par pene utesko som kan brukes inne når det ikke er hjemme hos noen , for sånne steder må man jo ha sko.

Sommerstid har jeg hatt pene sandaler som kunne brukes i selskap men jeg må få satt på ny såle på hælen i så fall, den gikk i oppløsning.


#31

Input sa for siden:

Svigerfar og svigermor har alltid med seg sko når de kommer på besøk. Har ikke tenkt over om de går inne med utesko hvis det er pent vær, men de bytter i hvert fall om det er litt vær. De går aldri inne hos seg selv uten sko heller.

Mannen min har med seg pensko når han i selskaper på sin side av familien, men ikke ellers. Unntaket er om han har bunad på seg, da har han selvfølgelig også bunadsko. Det gjør jeg selv også, og har etter noen år med kommentarer, innsett at jeg også må ha med pensko i selskap hos svigerfamilien, men de står som regel under bordet. Vurderer stadig om bunadsko kan brukes til alt annet av penklær, for bunadskoene mine er så gode. :knegg:


#32

venla sa for siden:

Uten sko om det er selskap til familie og venner.

Medbrakte innesko om det er selskap i et lokale, kantine etc.

Eneste gang jeg har på samme sko både inne og ute er nok bunadssko på 17.mai og kanskje sandaler på sommerfest.


#33

ingling sa for siden:

Det varierer litt etter hvem jeg skal til og hvor pent kledd jeg er, men har i så fall med meg og bytter til finsko. Gå inne i private hus med utesko har jeg lett fobi mot og blir stresset når folk gjør hos meg, så det skjer ikke. :knegg:


#34

Hyacinth sa for siden:

Ingen har svart alternativ 1! :knegg: Jøss. Som sagt gjør samtlige menn over 60 som jeg kjenner det. Altså selskapssko, da, men som de har gått ute i.


#35

Bluen sa for siden:

Jepp. Det er en viktig del av antrekket. Dessuten liker jeg å bli litt høyere. :knegg: Jeg har ofte med sko å skifte til i mer formelle anledninger på restaurant også. Der skyldes at jeg er en utstrakt sekkebruker, og at jeg ofte har gått og sykla et stykke for å komme fram.

Mannen min kan finne på å ha med pensko også. Den 17 år gamle dattera eier ikke pensko, og «lider» under det nå når hun er utenlands og ikke kan låne fra mors - eh - pinlig rikholdige skopark i samme størrelse. :sparke: 15-åringen har vokst fra penskoa fra konfirmasjonen i vår, og har etterlyst nye.

Ikke spør hvor mange par pensko jeg har i alskens toner av grønt. :flau: (Ja; ikke at jeg kan svare heller.)


#36

Tallulah sa for siden:

Det varierer om jeg går i sko eler sokkelesten. Aldri uteskoene, med mindre det er uttalt ok fra vertskapet. Men det hender jeg har med sko som passer antrekket.

Jeg syns det er noe koselig med bilder fra norske juleselskaper, ballkjoler, dresser og strømpelesten. :knegg:


#37

Madicken sa for siden:

Jeg har med innesko dersom jeg anser høye hæler som en del av antrekket. Det hender også en sjelden gang at jeg går rett fra bilen og inn i stua med penskoa på dersom det er veldig kort vei mellom bil og hus, men passer selvsagt alltid på at skoene ikke er synlig møkkete.


#38

Elise sa for siden:

I private hus - det er sjelden. I leide lokaler, ja.

Jeg fryser ofte på beina, så det hender jeg tar med ullsokker.


#39

Zulu sa for siden:

Det er kanskje ikke flust med menn over 60 her inne. :knegg:


#40

Hyacinth sa for siden:

:rofl:

Godt poeng!


#41

veobra sa for siden:

Jeg vsr upresis i det jeg skrev, jeg fikk med meg at de kom i penskoene. Jeg er vant til at man skifter når man kommer frem, også menn.


#42

Strå sa for siden:

Jeg har titt og ofte sett menn ha med innesko. Før altså, ikke etter ca 1999.
Jeg har med egne innesko. Før kunne jeg gå barfot eller i sokkelesten, det går ikke lenger, så jeg har med meg egne innesko med såle tilpasset føttene mine.


#43

Karamell sa for siden:

Jeg har med fine sko i selskap dersom jeg er kledd i pen kjole eller skjørt. Ikke dersom jeg går i bukse (med unntak av "partybukse") eller det er en mer hverdagslig kjole.


#44

Myria sa for siden:

Det kommer an på hvor selskapet er. Hvis det er hjemme hos folk går jeg i sokkelesten. Hvis selskapet er i et selskapslokale, restaurant e.l. har jeg med pensko jeg kan bruke inne. Uansett bruker jeg ikke utesko inne i et selskap samme hvor det er.


#45

Mikkeline sa for siden:

Jeg kan ikke huske at noen av mine gjester har kommet utenfra i pensko som de også har gått med inne. Det gjør jeg ikke selv heller.


#46

Katta sa for siden:

Det er jo mannfolk som kan finne på å trampe inn og fortsette og gå i samme skoa som de hadde ute. enten at de faktisk går i ute-skoa «de er bra nok» eller at de har tatt på seg penskoa hjemme og satser på at det går greit på veien. Damer ender vel stort sett opp i sokkelesten eller med pensko som er fullstendig uegna til bruk utendørs på vinterstid. Jeg foretrekker sokkelesten der det er sosialt innafor.


#47

liefje sa for siden:

I Norge. Mannen min (Europeer) trodde jeg tullet da jeg sa at vi skulle gå bare med sokker inne i selskap. Hos oss er det så absolutt lov å gå inne med utesko slik det er i Tyskland og Nederland der vi har bodd før. Er det sørpete vinterstøvletter, blir det noe annet såklart, men er de sånn passe rene, er det helt greit. Jeg går alltid med sko eller tøfler inne, også hos andre, men skifter da fra utesko til innesko hvis det er vått eller skittent ute. Er det vår og sommer og tørt kan jeg finne på å gå inn til andre med uteskoene. Jeg har nok bodd for lenge i utlandet..


#48

celebelen sa for siden:

Jeg tror de fleste hadde med innepensko til oss på julaften, men det var også noen i sokkelesten. Svigerfar havner et sted i mellom, han glemte skoene i bilen og det ble litt kronglete å hente dem.

Ville tok på pensko, helt uten oppfordring.


#49

Hønni sa for siden:

Jeg har med pensko, og mannen har pensko med kalosjer.


#50

Guava sa for siden:

Hjemme hos folk er jeg vant til at både menn og kvinner går uten sko. I selskapslokaler brukes sko.
Jeg har temmelig begrenset erfaring med veldig oppstyla selskaper i private hjem. Jeg har vært på noen julebord hjemme hos ledere på jobb. Der har det vært kurv med ullsokker i gangen og de fleste har gått med ullsokker til dress/kjole/pentøy.

Upraktisk å slenge beina opp i sofaen med pensko… :knegg:


#51

løve70 sa for siden:

Det hender at jeg har med pensko - kommer helt an på antrekket. Jeg forventer selvsagt ikke at noen går inn på skitne sko - det har jeg aldri sett noen gjøre heller.


#52

Pelen sa for siden:

Her også.

Det kan også skje, men da om jeg vet at det er ok og jeg har selvsagt ikke såler med mønster eller lignende der steiner og annet kan fastne. Men mine pensko har sjelden mønster. :nemlig:

Jeg kan selvsagt gå i strømpelesten hos folk også, men når det er "selskap" tar jeg med sko.


#53

Nenne sa for siden:

Innesko medbragt eller sokkelesten. Det handler om hvor fin jeg skal være. Er det halvpent og/eller jeg føler meg hjemme dropper jeg pensko.


#54

Magica sa for siden:

Enig.


#55

Hyacinth sa for siden:

Jeg fikk nettopp julebilder fra Danmark, og hele gjengen gikk festpyntet på sokkelesten. Ikke helt europeere, der nei. :knegg: Men min svigerfar fra et land litt lenger sør går generelt mer inn til folk på sko enn andre.


#56

Gri sa for siden:

Eg bruker pensko i større selskap som bryllaup og konfirmasjon. I “mindre fine” selskap går eg gjerne i sokkelesten. Som regel har eg med eigne sko til innebruk, meiner det sommar og pen, tørr ver går eg kanskje i pensko/bunadsko både ute og inne.


#57

Drømmedama sa for siden:

Vi feiret jul på hytta for første gang i år, og jeg tenkte det var riktig å droppe penskoene her. Men alle gjestene våre(inkludert eldstedatteren vår på 25) kom ned trappen her med penskoene på.
Hadde stort romjulsselskap her også, relativt uformelt, og da kom samtlige gjester uten pensko.


#58

polarjenta sa for siden:

Jeg svarte at jeg går i sokkelesten, men det er når selskapet er i private hus. Er det i leid lokale har jeg pensko på.


#59

Polyanna sa for siden:

Vi har vel begge med pensko når det er «fint selskap». Vi legger lista for «fint» litt ulikt. :knegg:

Sommerstid, i «tørrvær», kan det hende samme sko brukes ute og inne, om det faller naturlig.


#60

Trulte sa for siden:

Både med og uten. Ser det an på vertskapet. På mine gulv nå hadde det vært helt ok med sko, men jeg tenker å bruke ganske mange tusen på å pusse det etterhvert. Da hadde jeg satt pris på at sko ble satt igjen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.