Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ekstremkulde på vei - gode tips til forberedelser?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Mulig jeg har for god tid til å lese nyheter om dagen, og lest utallige artikler om sibirkulden som er på vei. Så nå er jeg litt bekymret for at det neste uke er meldt ned mot 23 minusgrader i Oslo, og enda kaldere andre steder i Norge. Det høres jo rimelig heftig ut.

Gjør dere noe for å forberede dere? Jeg har varmepumpe, og lurer vel på om den kommer til å ha særlig effekt når det er så kaldt. Jeg har jo merket når det har vært litt kaldere enn -10 at det er vanskelig å holde huset varmt nok. Så har jeg en peis, men den varmer egentlig bare stuen, ikke resten av huset.

Så blir det jo spennende å se hvor mye trøbbel det blir med lading av bil, det blir kanskje også et lite eventyr.


#2

celebelen sa for siden:

Godt med ulltøy når jeg skal ut, jeg har strikket ferdig en tykk ull-lue som lå i strikkekurven. Ellers er det å ha nok ved innendørs så vi kan fyre når vi er hjemme.

Vi har heldigvis etterisolert, og nye vinduer i mye av huset. Men jeg kommer nok til å se etter noe å henge foran vinduene oppe (som ikke er like tette og fine), og lukke dørene mot de kaldeste rommene.


#3

Lhi-My sa for siden:

Vi har -30 og mer relativt ofte, senest for noen uker siden. Jeg kjører elbil og opplever at det fungerer langt bedre enn dieselbiler gjør i ekstremkulde. Rekkevidden går selvsagt drastisk ned, men ellers har jeg ikke hatt noen form for problemer de tre vintrene jeg har kjørt elbil. Generelt er det viktig å sørge for at man har nok strøm på startbatteriet, det gjelder både elbiler, diesel og bensinbiler. Bilbatteri må vedlikeholdslades, vi gjør det to-tre ganger hver vinter på våre tre biler. Det gjøres enkelt selv med en batterilader man kan kjøpe på forretninger som selger bilutstyr. Jeg har en liten nett sak fra Defa, mener jeg betalte rundt 1.000 kr for den for et par år siden. Det sparer deg for mye strev med strømløse startbatteri og egenandeler til bergingsbil. Ellers tenker jeg jo at man ikke kjører mer enn man absolutt må når det er ekstremvær.

Varmepumpa vår er iallfall ikke til særlig hjelp når det er skikkelig kaldt, den varmer jo litt, men merkbart dårligere. Den står likevel på og vi kjører høy viftehastighet fordi vi da får spredd varmen fra vedovn bedre. Vi har mye ved og fyrer stort sett med det, varmepumpen er mest for å holde en litt høyere grunntemperatur når vi sover eller er borte. Ellers har vi deler av huset, blant annet etasjen der vi sover, der vi ikke varmer opp i hele tatt, og sparer nok mye på det. Varme dyner, ekstra pledd, pysjamas osv. Men! Selvsagt viktig at alle rom med vann/avløp holder minst ti grader pluss!

Utendørs må man selvsagt kle seg ekstra godt, flere lag ull og noe vindtett utenpå. Varme sokker, votter, lue og et godt skjerf/hals som man kan trekke opp over kinn.


#4

Pepper Lemon sa for siden:

Åh, funker det? Hva henger du opp da? Jeg har ikke gardiner en gang. :gulp:


#5

Pepper Lemon sa for siden:

Lhi-My - sørger ikke vanlig elbillader for å også lade startbatteriet?


#6

Tjorven sa for siden:

Nei. Det er et annet batteri. Har jeg dessverre erfart.


#7

millact sa for siden:

Viktig å ha nok varme på i alle rom med rør slik at de ikke fryser. Leste at 10-12 grader er anbefalt.


#8

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg måtte undersøke - det er ikke aktuelt for alle biler i hvert fall. Jeg har Audi, der står det at den lader startbatteriet selv fra det store batteriet.


#9

Lhi-My sa for siden:

Det varierer fra modell til modell. På noen lades startbatteriet ved lading av drivbatteri, på andre lades det ved kjøring på samme måte som en fossilbil, men da krever det at du kjører ganske langt. På småkjøring tappes startbatteiet på alle typer biler mer enn det lades. Jeg har lært at man må lade batteriet sitt dersom man stort sett kjører mindre enn 10-15 km sammenhengende. På min elbil må startbatteriet lades med batterilader av og til, det lades ikke når drivbatteriet lades, og jeg kjører periodevis mest småturer på 15-20 km.


#10

Maverick sa for siden:

Jeg regner med at Ruters busspark ikke kommer til å virke, hvertfall, så må planlegge for alternative (og lenger) reiseveier til jobb, evt hjemmekontor. Har noen sekker ved og sparer mest mulig av det til kulden setter inn.


#11

Lavender sa for siden:

På e-Golfen bør 12v batteriet lades hvis bilen skal kaldstarte. Vi må ikke bruke bilen, men setter ladekontaken i for formvarming. Skal bære inn mye ved og lage opptenningsved. Tenker å la mannen sitte fyrvakt til midnatt, jeg starter igjen kl 06. Vurderer om en av de fire gammelpelsene skal luftes.


#12

Palmen sa for siden:

Først og fremst sjekke at vi har nok ved. Kommer også til å ta ned en oljeovn vi ikke har brukt på en stund.

Booke meg inn på hjemmekontor hos Venninne med varme inkludert i husleia :knegg:


#13

Input sa for siden:

Vi har heldigvis bilen i garasje, men den er uisolert. Vi planlegger uansett ikke å kjøre noe. Forrige kuldeperiode, da det var -12 i Oslo og -20 lenger inn i landet, kjørte mannen meg til Gardermoen og måtte lade på veien hjem. Det tok to timer med hurtiglading. :dåne:

Vi har heldigvis gode varmeovner på alle rom unntatt soverommet og planlegger vel ikke noe annet enn å lukke vinduet der.

Å henge opp gardiner var veldig lurt. Det hjelper effektivt mot kuldestråling fra vinduer. Men vi har ikke gardiner til stue og kjøkken.


#14

Malama sa for siden:

Vi bor for langt vest til at dette påvirker oss, det er en 0 mindre i meldingene her for neste uke.


#15

Polyanna sa for siden:

Tja. Vi har gått satt frem et spett ved badekulpen i elva, så vi får slått opp hull til morgenbadene. :nemlig:

Vi må opp på hytta en tur og hente mer ved, ser jeg.


#16

star sa for siden:

Ingen forberedelser.
Dvs, jeg setter lading på bilen før jeg må bruke den på torsdag. Og motorvarmer. Og håper den starter når jeg skal hjem.
Ohhh, bør kanskje ta inn vinterskoene fra boden.


#17

Pepper Lemon sa for siden:

Du er så koko, du. :knegg:


#18

Karamell sa for siden:

Har aldri gjort noe tidligere når det har bikket 20 blå, så det går vel greit denne gangen også.


#19

Strå sa for siden:

Alle gardiner skal rulles ned neste uke. Mest mulig ved skal bæres inn i løpet av denne helgen. Døra til gjesterommet er vanligvis lukket. Bilen står alltid i garasjen, så det hjelper litt. Vi kjører lite til vanlig uansett.
Vi har planlagt tur med barnebarna til Folkemuseet neste helg, de er 3 og 5 og det skal være mest ute. Den turen avlyser vi glatt og finner på noe annet og for en annen gang.
Jeg er ganske glad for et nyisolert hus med varmekabler i gulvene og en ordentlig vedfyr med kokeplater og stekovn. (Vi bruker det når vi kan).


#20

Palmen sa for siden:

Minus 20 i Oslo (hvor jeg bor) er kaldere enn minus 20 mange andre steder i landet. Var hos broren min tidligere i uka og der var det -17,5. easy peasy. Minus 8 her dagen etter føltes skikkelig surt og bikkjekaldt. Tror det har med vind fra oslofjorden å gjøre??


#21

Strå sa for siden:

Fuktig luft, som det gjerne er ved kysten, virker alltid kaldere enn tørr luft, som store deler av innlandet har, med samme temperatur.


#22

Karamell sa for siden:

Jeg bor ved en fjord, midt i landet. Det hevdes jo at NTNU bunaden er allværsjakke og at det blåser mye i denne byen. Lite innlandsklima her, ja.


#23

Hyacinth sa for siden:

Spennende og litt sånn apokalyptisk-ish å lese om forberedelsene deres. Her er det meldt helt ned til -5 i slutten av neste uke. :knegg: Tipper mine forberedelser blir å ta på lue utendørs.

Startbatteriet vår (elbil) må ikke lades noe ekstra (sier mannen), og rekkevidden er 500 km sommer som vinter i dette klimaet. (Bruker vi varmeanlegget reduseres det selvsagt litt, men vi lader ikke mer enn et par ganger i måneden.)


#24

Hyacinth sa for siden:

Det er helt sant. Null grader, eller to pluss, kan være helt grusomt på disse trakter. Men når det blir nedi 5 minus er det ikke slik. Er det såpass kaldt, er det nesten alltid sol og vindstille.


#25

millact sa for siden:

Ja, kulden ved kysten er annerledes enn i innlandet. Mye råere.


#26

Input sa for siden:

Det er også pga. luftfuktighet, Palmen. Jeg er vokst opp med rundt -30 i innlandet, og synes der er null stress. Men den kulden som er meldt i Oslo nå gruer jeg meg til. :skremt:

-8 i Stavanger er for øvrig det verste jeg har opplevd. Det var helt, helt grusomt. :knegg:


#27

Palmen sa for siden:

Nettopp! Jeg har også vokst opp i innlandet, og selv etter 20 år her klarer jeg ikke å vende meg til hvor surt det er ute om vinteren.


#28

Hyacinth sa for siden:

Det pleier å være fint og tørt og vindstille når det er såpass kaldt her. Når det er rett over null er det mye verre. Den kulden er bitende og går gjennom marg og bein.

For et par år siden var jeg på Ringerike i 10 minus og sol. Det føltes rett og slett varmt! Og man kunne gå ute i strikkagenser. En merkelig opplevelse. Kaldt, men behagelig.

Men Oslo er kaldt, ja. Jeg fryser alltid i Oslo sentrum.


#29

veobra sa for siden:

Vi har noen vannrør vi må passe litt på. De frøs en gang men det ble heldigvis ikke sprekker. Mannen blir hjemme og fyrer. Vi har ikke tilgang på rimelig ved, men det varmer godt med peis når det er skikkelig kaldt. Prismessig tror jeg ikke det spiller noen rolle om vi varmr med ved eller strøm.

Jeg vurderer stillongs.

Tebanen går alltid så den stoler jeg på som fremkomstmiddel.


#30

Karamell sa for siden:

Pga FP ønsket jeg meg ullmammelukker til jul, og fikk det! Pluss leggvarmare i ull og ny ullsinglet. Alt fra Nøstebarn (takk, mamma). Så nå kan det ble kjole om vinteren!


#31

Strå sa for siden:

Jeg tar på ullstilongs eller ullsteømpebukse ved +7°c. Jeg har ofte ullbokser, ullstrømpebukse og ullstilongs på beina ved null °C og ullsinglet, ull-t-skjorte og ullgenser på overkroppen, under den høyhalsede ullgenseren. Ofte supplerer jeg med ullskjerf, ullue og skinnvanter foret med ull.
Jada, jeg er frossen.


#32

Pesten sa for siden:

Tar oss 1 uke på Granka


#33

Blondie sa for siden:

Jeg har ull i tre lag på kroppen fra oktober til april. :knegg:
Hjemme fyrer vi med ved i tillegg til varmepumpe og vi har ikke elbil. Lite forberedelser altså, annet enn å ha kontroll på ulltøyet.


#34

C3PO sa for siden:

Det var et godt poeng med å bære inn veden på forhånd. Vedboden er rett utenfor terrassedøren, men det er nok greit å minimere luftingen. Sist det var så kaldt holdt jeg på med spontanabort og måtte vandre dra til Ullevål, og kulda var ganske slitsom.
Jeg arrangerer et løp (parkrun) hver lørdag morgen, og regner med at vi må avlyse. De frivillige har ganske stillestående oppgaver, og det blir ikke forsvarlig for dem å være ute i slik kulde i over 1 time. Men jeg venter til senere i uka for å sjekke at kulda slår til på lørdag.


#35

Storm sa for siden:

Pleier det ikke å være en runde med minus 20 hver vinter da? Jeg tenker ikke på det som så veldig ekstremt, men gjelder jo å kle seg godt da, både utendørs og innendørs. Varmepumpe og varmeteppe (og varme klær) gjør at vi holder varmen innendørs, og så kommer strømregningen etter hvert da. :lalala:

Første vinteren jeg har elbil - er det noen hensyn som må tas ift lading, sier dere?


#36

Obelix sa for siden:

Jeg har sørget for nok ved


#37

GydaG sa for siden:

Vi hadde da -21° for ikke så lenge siden, og fant frem en liten ekstra gulvstående varmeovn vi hadde på om natten, men fyrer som vanlig med peis hele vinteren. Slipper ned de utvendige persiennene da det hjelper litt ekstra på så kalde dager.


#38

veobra sa for siden:

Jeg har en kordbukse jeg bruker når det er kaldt, det er mye bedre enn jeansen jeg vanligvis bruker. Jeg bruker også ull vinterhalvåret, ullsokker og cardigan eller genser i ull. Skjerf inne på jobb. Jeg er ganske varm av meg. Kjenner noen som er mye mer frosne og de kler swg med ett lag mer enn meg. Gøy hvor ulike man er. De som jeg kjenner som fryser mer tåler varmen om sommeren mye bedre enn meg..


#39

Anne C sa for siden:

Jeg kan ikke huske at jeg har sett at det er meldt -28 grader her jeg bor før. Jeg er heldigvis i England neste helg, men jeg synes synd på hunden vår. Det er veldig kaldt for han.


#40

Trixie sa for siden:

Masse ull, og jeg må få tak i mer ved.
Gruer meg til en kald uke på jobb.


#41

Floksa sa for siden:

Det skal vel ikke stå på mer enn noen få dager.
Men pass på varme i utsatte rom (kjeller, loft, bod etc) om det er vannrør der eller matvarer som ikke tåler frost. Kulda kryper inn når været slår seg (altså når temperaturen ute stiger igjen så vær obs på å ikke skru av for tidlig.
Ha et sett varme klær (boblebukse, tykk jakke, lue, skjer, votter og støvler) i bilen også på korte turer. Bær inn godt med ved om du har vedfyring. Da får veden slått av seg kulda før du fyrer. Tøm ovnen for aske slik at den er klar.


#42

Stompa sa for siden:

Er ikke dette helt vanlig? Vi hadde en periode i fjor med tilsvarende temperaturer som er meldt nå her i byen, og jeg gjør ikke noe spesielt. Ønsker riktignok at jeg hadde vedfyring, men det gjør jeg "hele vinteren", uavhengig av temperatur. Har ikke opplevd at den ordinære oppvarminga mi (gulvvarme og et par panelovner) ikke holder. :nemlig:

(Sånn generelt er jeg jo sårbar hvis strømmen blir borte over tid, men det gjelder jo hele vinteren, og det er ikke noe jeg kan gjøre noe med.)


#43

Tallulah sa for siden:

I år er -14,6 det kaldeste som er målt på Blindern, Oslo. I 2022 og 2021: 14,5. 2020: -7.

Såvidt jeg kan se er det minst over 10 år siden det var noe under -18 i Oslo. Så vidt jeg husker var det en runde rundt 2009/10 der det var kjempekaldt i februar, men usikker på om det bikka 20.


#44

celebelen sa for siden:

Det vil jo stoppe/begrense trekken fra vinduene. Får se hva jeg finner som kan funke, vi har ikke gardinstenger der.


#45

celebelen sa for siden:

Det var spådd kaldeste temperatur i Oslo siden 1979, så det blir nok litt kaldere enn vanlig. Hos oss er det spådd mellom 25 og 30 minus, det er sjeldent.


#46

Millen sa for siden:

Det var kaldt vinteren 2010/11- husker det godt for jeg var i permisjon med mellomste og vi var ikke mye ute på trilleturer fordi det ofte var over 10 minus.


#47

Lavender sa for siden:

Husker også 2010/2011. En luksusbil som aldri startet og et oljefyringsanlegg som havarerte i desember, vi brukte 50 000,- på hver av de. Bor i 100 år gammelt hus uten vindsperrer og med originalt panel. Kulden tåler vi, men ikke vind i tillegg, da klarer ikke varmekablene å holde badet varmt.


#48

Tallulah sa for siden:

Ja, 9. januar 2011 var det minus 20. Det var kaldeste dagen det året. Ett år tidligere var det minus 19 som var kaldeste (22. februar).

Så det er ikke veldig vanlig med særlig mindre enn minus 15 i Oslo.


#49

jolie sa for siden:

Nå blir det ikke så kaldt her, men jeg har vasket ull sånn at vi har rene sokker i alle tykkelser. Også har jeg planer om å hive ut dyner og puter i noen timer.

Vi bor kaldt, så har alltid en eller annen variasjon av ull på.


#50

Pepper Lemon sa for siden:

Nå ser det ut til at yr.no har kansellert ekstremkulda (i Oslo, i hvert fall) og bare melder grisekaldt? :vetikke: Jeg håper det er en ekte kansellering og ikke utsettelse.


#51

Tallulah sa for siden:

Ja, så det. Håper du og yr har rett!


#52

Bluen sa for siden:

Det var faktisk den dagen vi flytta hit til Lillestrøm. Her,bare to mil utenfor Oslo, hadde vi en døgnmiddeltemperatur på -31. :gal: Det er ofte 50 % kaldere her i sånne kuldeperioder.


#53

Strå sa for siden:

Hadde det bare vært så vel. Jeg tåler varme dårligere enn kulde. Kulden redder jeg meg fra ved hjelp av klær og ev. fyring og det påvirker ikke hodet. Varmen derimot, da går huet i tilnærmet koma.


#54

Strå sa for siden:

Her rett sørøst for Oslo er IKKE ekstremkulda til helgen kansellert. Fare for 22 minusgrader er fortsatt antatt.


#55

Tallulah sa for siden:

Nei, nå var det tilbake til -21 på lørdag. :mumle:


#56

Anne C sa for siden:

Minus 26 er det meldt her hos oss nå, da tipper jeg det blir faretruende nærme 30 i dumpa her vi bor.


#57

Karamell sa for siden:

Ja, legge ut dyner skal jeg også! Jeg glemte det i november da det var grisekaldt, mot minus 18. var liksom ikke forberedt på så kaldt i november!


#58

Elise sa for siden:

Hva da legge ut dyner? :confused:


#59

millact sa for siden:

Lurer jeg også på.


#60

Lille meg sa for siden:

Jeg vil tippe det er snakk om å utnytte kuldegradene. Midd overlever ikke lenge ute i kuldegrader:


#61

Karamell sa for siden:

Jepp. Legger også gulvtepper ut, opp ned i snøen for "vask". Barnelærdom jeg har med meg.


#62

Pepper Lemon sa for siden:

Makan. :mumle:


#63

Miss Norway sa for siden:

Min vær-app går ikke under 17 blå neste 10 dager.


#64

Tallulah sa for siden:

Hvilken er det? Både yr, storm og iPhonens innebygde viser variasjoner over -20 neste fredag/lørdag hos meg. Den innebygde er verst, den sier 24, yr er best med -20.


#65

Millen sa for siden:

Pent appen som har både Yr og Storm sier Storm minus 29 og Yr minus 23 her vi bor i Oslo.


#66

Kula sa for siden:

Det spiller ingen rolle for meg hvor kaldt det blir, bare det ikke kommer mer snø og det slutter å blåse fra nordøst. Vi har måkt i 5 timer i dag, og enda er ikke gårdsplassen helt fri for snøskavler. Men vi får i hvert fall ut bilene.


#67

Strå sa for siden:

Det meldes fra -18 ennå lavere og mot helgen. Jeg har varslet at jeg tar hjemmekontor til temperaturen øker igjen. Kollektivt til jobben nå når snøen laver ned er heller ikke så lett her.


#68

Input sa for siden:

Jeg må reise med T-bane til jobb i morgen. Har oppstart av ny klasse 08:30. :skremt:


#69

Storm sa for siden:

Ikke legg så mye vekt på hva jeg sier, jeg er bare vanlig folk. Men jeg tror det både kommer mer snø og kommer til å være kaldt i januar og februar.



#71

Miss Norway sa for siden:

WeatherPro. Synes den har vært mer treffsikker gjennom mange år. Det er jo en global app, med tilgang til veldig mye data til algoritmene sine. Og kanskje ikke fullt så myopiske som rent norske apper? Idk.

Nå er laveste dippen der -15, på fredag. Blir interessant å se hva fasiten ender opp med.


#72

Agent Scully sa for siden:

Lurt!


#73

Tallulah sa for siden:

:knegg:

Jeg håper virkelig din er den som ender opp med å få rett! Jeg har ikke appen, men på nett så har de bare "Oslo", så det kan jo hende de lager et gjennomsnitt. Det er jo ganske store lokale forskjeller i Oslo. Så vidt jeg kan se så henter de i all hovedsak sine data fra lokale meteorologiske tilbydere, og i Norge er jo det Meteorologisk institutt, som er Yr.



#75

Bluen sa for siden:

Jeg synes yr kan ta seg en bolle. Siden i går har fredagsvarselet hoppet fra -18 til -28. :hylgrine:


#76

Floksa sa for siden:

Men det er jo bare noen få dager? 2-3?
#lurevær


#77

veobra sa for siden:

Det er bare meldt under 20 to dager hos oss. Det går fort over. Nå er et -9, kjennes som -17 med vinden ifølge yr. Det er surt nok det også.


#78

Strå sa for siden:

Her er det -11°c ute nå. Luften er oftest litt fuktig, her selv om det er 6 km i luftstrekning til fjorden. Jeg holder varmen inne og er extra glad for pulsvarmene celeben sendte min vei.


#79

meisje sa for siden:

Vi har kjøpt mere ved for det gikk mye mere ved enn vanlig i desember. Vi er blitt ivrige fyrere


#80

daffy sa for siden:

Så et tips om at spylerveske kun tåler ned til 15 minus, så hvis det stemmer er jo det noe å tenke på for dere som kjører.


#81

Pepper Lemon sa for siden:

Hva skjer med den om det blir kaldere? Fryser den til is og skader bilen?


#82

Input sa for siden:

Ja. Det er akkurat det som skjer.


#83

Pepper Lemon sa for siden:

Jaha. Artig. Frem med sugerøret da, og få det opp? Det er ikke greit på en flekk med denne ekstremkulden.


#84

Floksa sa for siden:

Spylervæske er ikke noe du trenger i streng kulde.
Og nei, den skader ikke bilen. Den fryser og kommer ikke ut. Også tiner den igjen når det blir mildere.
Vi har jo bil, med spylervæske vi som bor i Gokk også :knegg:

Frostvæske derimot, skal man være obs på. I kalde strøk er den tilpasset ekstrem kulde (tror -50 er standar her?) men om bilen normalt ikke går i streng kulde så følg med på at den ikke koker. Høres rart ut med det er det som skjer om radiatoren fryser. Og DEN kan få sprekker og bli ødelagt om den fryser.


#85

Lhi-My sa for siden:

Vi har mindre enn femten minus store deler av vinteren. Det er ikke spesielt kaldt og det går helt fint med både biler og andre ting. Ta det med ro, den kulden som kommer nå, er ikke farlig så lenge du ikke bor utendørs og den kommer ikke til å vare mange dagene.

Ang spylervæske; det finnes en variant til sommerbruk og en til vinterbruk. Den til vinterbruk tåler kulde ned mot 20 minus (med mindre det er den billige med mye vann i som feks Europris selger). Vinterspylevæske fungerer dårligere på sommeren, så derfor selger bensinstasjoner osv en variant for hver årstid. Er du i tvil, kjører du innom en bensinstasjon, kjøper en flaske KONSENTRERT spylervæske og heller en skvett i tanken slik at konsentrasjonen spylervæske (som igjen er tilsatt frostvæske) blir høyere. Jeg må innrømme at jeg knapt tenker på dette, men jeg kjøper aldri billig spylervæske da det stort sett er vann.


#86

m^2 sa for siden:

hos oss er det spådd ned mot minus 25 to dager og oppunder minus 20 to andre dager. Jeg må ut både torsdag og fredag så satser på god forvarming av bil. Jeg går alltid i ull om vinteren uansett, men finner fram barnehagedressen, votter og tjukklua til utebruk,og ullhals, tykkgenser og tykke mormorstrikkede ullsokker til innebruk.

Jeg har funnet fram etpar ekstra stråleovner i tillegg til varmepumpa. Det er varmekabler på, syrommet/kontoret, hvilken strålende unnskyldning for å oppholde seg der!! Peisen vår gir null varme så der får vi brenne stearinlys. Også setter jeg på sånn peisfilm, på tv, da blir det kos :knegg:
Jeg passer på nok temperatur på de rommene vi vanligvis har litt nedskrudd temp, og på rom med vannrør.

Regner med at det ordner seg helt greit med mindre strømmen går, da sliter vi.


#87

Olifant sa for siden:

Det blir spennende å se hvor kaldt det faktisk blir.

Vi bor i en blokkleilighet på drøye 100 kvm hvor eneste varmekilder er varmekabler på badet og ca i underkant av 2 kvm varmekabler helt ytterst i gangen. Vi har ikke panelovner og har ikke hatt behov for annen oppvarming siden det flyttet inn nye naboer over for noen år siden som la varmekabler i gulvet i hele sin leilighet.
I fjor kjøpte vi en gassovn mtp beredskap, men vi har ikke montert den ferdig eller kjøpt gasstank. Det gjør vi i morgen. I tillegg har jeg gått til anskaffelse av et par mindre frittstående varmeovner, så får vi se hvor mange av de vi er nødt til å ta i bruk. Jeg håper vi kan levere noen av de tilbake.

Ulltøy er funnet frem og så er det vel bare å pakke seg inn i pledd og kose seg med litt kakao. Jeg har bodd noen år i Australia og selv om det ikke blir så veldig kaldt der så er gamle bygg helt ubrukelige så jeg har i perioder gjort skolearbeid med både skjerf og lue under et pledd i sofaen.


#88

Madicken sa for siden:

Jeg gjør egentlig ingen andre forberedelser enn å sette fram innedoen til utekatten (han er ikke særlig glad i temperaturer under ti minus). Og så har jeg også funnet fram en panelovn til et soverom vi til nå ikke har hatt ovn på i anledning oppussing.


#89

celebelen sa for siden:

Det varierer. Man kan kjøpe spylervæske som er sterkere konsentrert, og så blande ut så den fungerer i ulike temperaturer. Det viktigste er å sjekke når man kjøper, så man vet hvilken temperatur den fungerer i.


#90

Karamell sa for siden:

Spylervesken har jeg aldri tenkt på, det har gått fint de 27 åene jeg har bodd i Trondheim, og vi her ned mot 20 hver vinter. I dag er det minus 10 her nede i fjæra, men helt klart, det er det jo når det er såpass kaldt. Jeg tror det er kjennes svinkaldt ut da, for jeg hører vinden. Sønn (18) fnøs av meg når jeg sa at lue og votter var lurt i dag ... Og ull driver han ikke med. Men det var visst noen som skulle kjøre til skolen.

Er det ikke mer den enorme mengden snø + vind som lager problemer på Øst- og Sørlandet nå?


#91

Molly sa for siden:

Jo, nå er det det, men kulden skal visst komme til helgen.


#92

Bluen sa for siden:

Ja, bare -11 og nordavind fra alle kanter i Oslo-området nå. Fredag og lørdag skal det bli -30 utenfor byen.


#93

Pelen sa for siden:

Snø rundt huset er for øvrig isolerende og holder på varmen. Så lenge grunnmuren tåler mye vann når snøen smelter så er det bare å måke snø mot huset (tror jeg, er ikke teknisk kyndig, men ut i fra hva jeg har hørt)

Spylervæske er som regel sjelden et problem ettersom man ikke trenger så mye spylervæske når det er skikkelig kaldt.

I Florida hadde vi bare bittelitt oppvaskmiddel i spylervæsken.


#94

liefje sa for siden:

I dag melder Iphones innebygde varsel - 11 i Oslo, men det står at det føles som - 19 pga vind.


#95

daffy sa for siden:

Hvis vi skal se lyst på det; Sibirkulde er supert for å lufte dyner og tepper. Eller lage lyslykter, lage vaniljeis til dessert osv.


#96

Input sa for siden:

Her vi bor har vi brøytekanter som er like høye som meg. Og jeg er 157 cm. Jeg elsker det! :D


#97

C3PO sa for siden:

Jeg husker ikke hele historien, men vi kjøpte ny bil en vinter, som hadde stått en stund hos forhandleren. Bilen hadde tydeligvis spylervæske i bilen fra Tyskland, tror jeg, og det frøs, slik at ingenting kom ut. Jeg trør vi kjørte i sørpeføre, så det var ganske uheldig. Løsningen var å sende den tilbake til forhandleren til tining og påfyll av spylervæske tilpasset norsk temperatur.


#98

Tallulah sa for siden:

Haha, nå er weatherpro på -24 og Yr på -19. :knegg:

Krysser fortsatt fingrene for maks -17, vindstille og tørt vær.


#99

Maverick sa for siden:

Jeg kjenner det skal bli litt interessant å dra i stallen i morgen. :knegg:


#100

Polyanna sa for siden:

Veldig fornøyd med å ha planlagt en vestlandsuke fra i morgen. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.