Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

POLL: Sier du "takk for det gamle" før nyttårsaften?

Sier du &quot;takk for det gamle??

  • Ja, er fra vestlandet
    19 stemmer
  • Ja, er ikke fra vestlandet
    2 stemmer
  • Nei, er fra vestlandet
    8 stemmer
  • Nei, er ikke fra vestlandet
    22 stemmer
  • De gamle sier det, men ikke jeg og jeg er vestfra
    1 stemmer
  • Jeg har aldri hørt noen si det ever!
    4 stemmer
  • Det er da ikke bare vestlendinger som sier dette, og jeg spesifiserer i tråden!
    7 stemmer
  • Waldorfsalat
    3 stemmer
#1

Karamell sa for siden:

Jeg diskuterer med flere av mine venner og familie fra Trønderhovedstaden. Ingen av de sier "takk for det gamle" før nyttår. Når vi skilles ad før nyttår i romjulen (eller mellomjula, som de sier), sier de "godt nyttår!" til hverandre.
Jeg, som er vestlending er oppvokst med at man sier "takk for det gamle" før nyttår og sier "godt nyttår!" etter midnatt på nyttårsaften, og videre utover de første ukene i januar når man treffer noen for første gang.

Så hva sier du, og hvor er du fra?

Poll kommer.


#2

Hyacinth sa for siden:

«Takk for det gamle» FØR nyttår.
«Godt nyttår» ETTER nyttår.

Mannen min ler av meg. Og jeg holdt på å miste munn og mæle da en butikkansatt sa «godt nyttår» til meg i dag. (Ikke fordi det er uhøflig eller noe, jeg ble bare så paff.)

På den andre siden må jeg innrømme at jeg sier «god jul» før jul. For eksempel 22. desember. Jeg sier ikke «god jul» I julen. Altså nå.

Er forresten sørvestlending.


#3

Hyacinth sa for siden:

Men jeg sier det bare til folk jeg kjenner. Sier ikke «takk for det gamle» til fremmede folk.


#4

Karamell sa for siden:

Ja, samme her. Og sønnen min påpekte at jeg sier jo god jul, før jul ...

Nei, ikke til fremmede.


#5

Pelle sa for siden:

Mine østlandsforeldre sa alltid dette, i stor-Oslo. Deres foreldre er fra Oslo. Jeg sier det sjelden pga så få her har hørt det.


#6

Katta sa for siden:

Jeg har lært… etterhvert… at det er det riktige i enkelte settinger. Men nei.


#7

IzziCreo sa for siden:

Nei, jeg sier egentlig ikke det, men sier det på nyttårsaften da vi ønsker hverandre godt nytt år ved midnatt. Da takker vi for det gamle året, og gleder oss over det nye.
Er fra Østlandet.

Apropos god jul så sier vi det før jul; sikkert en uke eller to før jul. Og så var det tema i et juleselskap nå i romjulen, at det egentlig skal være gledelig jul i romjulen og ikke lengre god jul. Jeg sier vel egentlig ingen av delene i romjulen.


#8

Malama sa for siden:

Nei, nordvestlending som jeg er så sier jeg ikke det sånn egentlgi, men jeg kan vel akkurat på nyttårsaften si "godt nyttår og takk for det gamle" i en og samme setning, men ikke sånn alene for seg selv, det har jeg knapt hørt.


#9

Strå sa for siden:

Det er da for fanken ikke bare vestlendinger som sier "takk for det gamle" i fm nyttårsaften. Jeg og mine foreldre og Broder'n har alltid sagt det. Resten av slekta også. Det er først i nyere tid at vestlendinger har egla seg innpå oss. Slekta er fra nord for Tromsø


#10

Skilpadda sa for siden:

Jeg har aldri sagt det og knapt hørt noen si det. Men så har jeg bare vært på Vestlandet en håndfull ganger i mitt liv. :knegg:

Disse siste dagene i året sier jeg noe i retning av «så får du/dere ha et godt nytt år» når jeg tar avskjed med noen jeg ikke regner med å se mer før årsskiftet. («God jul» sier jeg tilsvarende til folk den siste gangen jeg ser dem før jul. Det sier jeg også når jeg treffer noen i løpet av juledagene. Jeg kan også si det når jeg treffer noen i romjulen. «Gledelig jul» har jeg aldri sagt, det føles ikke naturlig for meg.)


#11

Blondie sa for siden:

Nei, det sier jeg nok ikke.

Jeg dier godt nyttår i dagene før nyttårsaften og godt nytt år i dagene etter. :knegg:


#12

Hyacinth sa for siden:

Egentlig burde jeg ikke bli så paff over å bli ønsket godt nyttår før nyttår.

For når jeg sier god jul den 18. desember, så er det jo fordi jeg ønsker at vedkommende skal få en god jul når den tid kommer. Ikke fordi det er jul da.


#13

liefje sa for siden:

Jeg er vokst opp med å si god jul til og med julaften, gledelig jul i romjul, takk for det gamle rett før nyttår og godt nyttår etter midnatt på nyttårsaften. Er ikke så veldig nøye på det nå lenger. Bergenser.

Forresten har vi alltid skrevet God Jul og Godt Nyttår på julekort, så egentlig er det ikke logisk.


#14

Myria sa for siden:

Jeg sier godt nytt år (nordlending) og det gjør mannen min (vestlending) også.


#15

Karamell sa for siden:

Ja, det er jeg også vant med fra oppveksten, og min morfar sa sågar gledelig høytid første juledag.
Jeg har ikke videreført noe av dette, men prøver egentlig å huske på førstnevnte.


#16

Input sa for siden:

Jeg sier det aldri. Men jeg blir også sånn «Åja, det skal man jo si» hver gang noen sier takk for sist til meg. Jeg er elendig på sosiale normer.


#17

Stompa sa for siden:

Jeg har aldri sagt det, og kan ikke aktivt huske å ha hørt det heller før denne tråden. :gruble:

Nordland, med foreldre og besteforeldre fra samme fylke.


#18

Bluen sa for siden:

Det kan jeg komme til å si, men jeg har ingen faste fraser.


#19

nolo sa for siden:

Jeg er vestlending, og kan godt finne på å takke for det gamle før nyttår.


#20

Fersken sa for siden:

Er nordvestlending på grensen til trøndelag, men bosatt på sørvestlandet og kan finne på å si "godt nyttår og takk for det gamle" på nyttårsaften. Veldig sjeldent før nytt år. Etter nyttårsaften er det "godt nytt år" et par uker når jeg møter folk igjen.


#21

Drømmedama sa for siden:

Nei, det har jeg aldri sagt. Men har hørt det mange ganger, i litt mer formelle selskaper. Forbinder det med en eldre generasjon, mine avdøde foreldre sa det på nyttårsaften, samtidig som de ønsket gjestene godt nytt år, og svigerforeldrene mine sier det tror jeg. Men de har jo smokingselskap også. Så for meg er det bare litt gammeldags. Men egentlig ganske koselig. Alle de nevnte kom fra Osloområdet og Telemark forresten.


#22

Hyacinth sa for siden:

Fikk akkurat en sms fra moren min med takk for det gamle. :) (Men det er bare hun som gjør sånt.)


#23

Hyacinth sa for siden:

Da vi var barn, syntes vi det var festlig å si «takk for deg, Gamla!»


#24

Tallulah sa for siden:

Jeg har hørt det på gammel norsk film, tror jeg. Også har det blitt sporadisk sagt av eldre (vestlendinger) rundt midnatt på nyttårsaften. Jeg syns det er rart å takke for det gamle før det faktisk er over, men ikke rart å ønske noen godt nytt år. Det er jo et ønske for fremtiden; enten det nå er selve dagen eller det kommende året.

Paff, altså? Du har seriøst aldri hørt noen si godt nyttår før nyttårsaften?


#25

amylin sa for siden:

Jeg har hørt det, men ikke blant omgangskrets eller familie. Sier kun godt nytt år.


#26

Hyacinth sa for siden:

Nei, det tror jeg faktisk ikke. Det kan selvsagt hende, men jeg kan ikke huske det. «Paff» som i at det kom litt uventet på meg. Men det var i en litt stressende situasjon i utgangspunktet, så det kan ha medvirket til sekundet med forvirring.


#27

Tallulah sa for siden:

Så rart. I Oslo er det vanlig å si det de siste dagene før nyttår.


#28

ingling sa for siden:

Jeg er oppvokst med å si "takk for det gamle" frem til midnatt på nyttårsaften ja, i Bergen. Nå er det litt hipp som happ, jeg kan fint si godt nyttår før nyttår uten å tenke så nøye på det. Det er ikke alle det føles naturlig å takke for året heller, liksom. Sier gjerne begge deler til de nærmeste.


#29

My sa for siden:

Akkurat dette. Selv er jeg bosatt i Trøndelag sammen med en sunnmøring, men dette er noe jeg har med meg fra oppveksten, av folk som ikke har noen tilknytning til Vestlandet. Jeg kan med andre ord finne på å si det, men da helst i samme setning som "godt nytt år", og først og fremst nyttårsaften, ikke før. Har hørt mange østlendinger si det, men kanskje mest av alt min mormor, som var oppvokst i indre Troms, men bosatt på Østlandet hele sitt voksne liv. Hun slengte konsekvent på "takk for det gamle" etter "godt nytt år".


#30

Toffskij sa for siden:

Jeg sier det ikke, for jeg oppfatter det som ganske gammeldags, men jeg har da hørt plenty med (eldre) østlendinger si det. Jeg vokste ellers opp med familiemunnhellet «Takk for det, gamla!», men jeg sier ikke det heller. :hehehe:


#31

Magica sa for siden:

Sier godt nytt år etter sommerferien også jeg. :knegg: men jobber jo i skolerelatert bransje.


#32

Fluke sa for siden:

Jeg sier "Takk for det gamle" til folk jeg kjenner og har tilbragt tid med. Jeg sier "Ha en fin nyttårsfeiring" til de jeg ikke kjenner veldig godt.

Jeg sier ikke "godt nytt år" før vi er inne i det nye året.


#33

Taien sa for siden:

Jeg bruker nok begge deler om hverandre. Jeg har sagt "takk for det gamle" til faste, gode kunder som var innom jobb på lørdag, og "ha en fin nyttår" eller "godt nytt år" til alle andre.
Jeg blir ofte irettesatt av nære når jeg sier godt nytt år før nyttårsaften. Bor på Sørvestlandet.


#34

Kanina sa for siden:

Har hørt det, og har kanskje sagt det en gang eller to, men da i anledning fem på tolv og vi snart skal skåle det nye året inn.

Ellers: sier Godt Nyttår FØR midnatt (vi feirer jo Nyttår-s-aften), og Godt nytt år etter midnatt (ørliten betoningsforskjell, altså).


#35

Novla sa for siden:

Jeg (nordlending bosatt i Troms) sier det ikke selv, men er vant med det fra foreldregenerasjonen. Sies først og fremst på selveste nyttårsaften.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.