Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva likte vi i 2023?

#1

Skilpadda sa for siden:

Jeg ble, som jeg har blitt tidligere, inspirert av Amylin på Facebook og fikk lyst til å oppsummere litt hva som har vært ekstra bra på kulturfronten i 2023. Supert hvis flere har lyst til å poste ting dere husker og har likt! Det trenger jo absolutt ikke å være i listeform heller. (Jeg putter musikk og litteratur i egne tråder.)

Vi har sett mye bra TV i år, men det gikk ganske greit å velge ut ti. Jeg har prøvd å rangere dem litt; det er alltid vanskelig å sammenligne ting som er veldig forskjellige, men noe i retning dette (jeg har nærmere omtaler av alt i filmtråden):

Makta
The Bear
The Last of Us
Masters of Sex
Yellowjackets
Good Omens
The White Lotus
Loki
Justified: City Primeval
Only Murders in the Building

Så var det filmer. Og da bryter jeg formatet allerede her, for jeg har sett alt for mange gode filmer til at jeg helt får meg til å kutte ned til bare ti. Det er altfor vanskelig å stille den løsslupne begeistringen over Glass Onion, Polite Society og RRR opp mot sjeleknusende Zone of Interest, såre, finslepne Aftersun eller kammerspill-tragedien i Banshees of Inisherin. Så her er femten filmer jeg så i fjor og vil anbefale; ikke rangert etter kvalitet, men satt opp i den rekkefølgen jeg så dem:

Glass Onion
The Banshees of Inisherin
All the Beauty and the Bloodshed
The Heroic Trio
Bait
Polite Society
Asteroid City
Barbie
Oppenheimer
RRR
Killers of the Flower Moon
Aftersun
The Zone of Interest
Poor Things
The Boy and the Heron

Igjen er det omtaler av alle i filmtråden.


#2

Teflona sa for siden:

Jeg tar bare nr 1 på begge:
The last of us
Killers of the flower moon


#3

Pøblis sa for siden:

Åh, det har vært mye bra i 2023.

Jeg setter opp hva jeg har likt - i tilfeldig rekefølge

Good omens
Only murders in the buiding
White lotus
The diplomat (tror det var 23?)
Fargo!
Julia
Somebody somewhere (den må dere se, folkens!)

Åhh. Jeg glemte både
Makta
Succession

Filmer:

The good nurse
The statistical probability of love at first sight (sjarmbombe av en film, synes jeg :elsker: )
Trøffeljegerne i Piemonte
Barbie
... jeg ser for lite film. Alt for lite.


#4

Skilpadda sa for siden:

Fargo, absolutt! :hyper: Den eneste grunnen til at den ikke er på min liste er at sesongen vi ser ikke er ferdig enda.


#5

millact sa for siden:

Filmer:
Barbie
Narvik


#6

Miss Norway sa for siden:

Ted Lasso :hjerter:
From (elsker den!!!)
The Last of us
Slow Horses


#7

Pøblis sa for siden:

Jeg så første episode av siste sesong - og så røyk jeg på en runde med samtlige sesonger en gang til (første sesongen er jo helt fantastisk! - skal begynne på siste sesongen om igjen nå. :ja: )


#8

frukt sa for siden:

Serier:
Good omens
The Sandman
The consultant
The one

Filmer:
Wonka
Past lives
Barbie
Oppenheimer


#9

amylin sa for siden:

Fellow Travelers, vet at siste episode ikke er ute enda i Norge, men jeg har sett hele serien. Virkelig en god serie, fra McCarthyism og Lavender scare til AIDS på 80-tallet. Og Matt Bomer og Jonathan Bailey spiller veldig godt.

Close var en så lavmælt, vakker og velspilt film og den gjorde såpass inntrykk på meg, at den får stå på toppen i år. Ellers har jeg sett veldig mange gode filmer i år. Den siste Maestro med en imponerende innsats av Bradley Cooper.


#10

Neket sa for siden:

Succession
Slow Horses
Reacher (selvom den ikke er ferdig)
Fleishman Is in Trouble
Makta
Shrinking

Og sikkert noe jeg har glemt


#11

Bluen sa for siden:

Fra meg som bare ser krim: svenske «Hendelser ved vann» og de nyeste sesongene av «Nedgravde hemmeligheter» og «Happy Valley».


#12

Bluen sa for siden:

«Trøffeljegerne (…)» er for øvrig en av de få andre nevnte jeg har sett (men det var vel i fjor) - en langtekkelig og ren lidelse. :flau: Alle andre elsker den. :sparke: Det sier nok ganske mye om hvorfor jeg og langfilm ikke går overens.


#13

mkj sa for siden:

Hvor ser du Ted Lasso?


#14

Embriksmamma sa for siden:

Serier:
The Boys
From
Yellowjackets
The last of us
Happy Valley

Filmer:
Konvoi
Dracula - The last voyage of the Demeter
Barbie

Sikkert mer jeg har likt, ser mye av både serier og filmer. Må tenke litt på saken.


#15

Blondie sa for siden:

Apple+.


#16

Tjorven sa for siden:

Jeg må reklamere litt for Welcome to Wrexham, som er mye av det samme som Ted Lasso, mens faktisk foregår i virkeligheten. Jeg blir så inderlig glad av Welcome to Wrexham.


#17

My sa for siden:

Jeg likte også både Ted Lasso og Welcome to Wrexham (som vi ikke har sett ferdig S2 av enda). :jupp:

Andre serier jeg har likt godt i år (ikke alle er nye i år, men jeg har ikke sett dem før nå) er:

Matlaging:
-The Bear
-Julia
-The Makanai: Cooking for the Maiko House
-Lessons in Chemistry

Krim/spenning/adventure/drama:
-The Last of Us
-Slow Horses
-All the Lights we Cannot see
-From
-Killing Eve
-Troppo
-His Dark Materials S3

Humor/annet:
-Cunk on Earth
-Makta
-The Good Place
-The white Lotus (likte best S2)
-Inventing Anna

Jeg har ikke sett så veldig mange filmer dette året, og de jeg har sett har jeg sett fordi andre familiemedlemmer har valgt dem, og de har ikke gjort nevneverdig inntrykk. Mye Marvel, og ellers gjensyn med gamle kjenninger. Filmer jeg har sett, og likt sånn noenlunde i alle fall, er:
-Glass Onion
-The Banshees of Inisherin
-Avatar: The Way of Water
-The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes
(den eneste jeg så på kino, tror jeg)
-Maestro


#18

Strå sa for siden:

Jeg har både lest, sett og hørt mer enn det under, men disse skiller seg ut for meg:
Musikalsk likte jeg i hvert fall Oslo Jazzfestival i august. Spesielt falt jeg for Elephant 9 og for Majken Meet Kompen. Julekonserten til det norske bandet The Frank Sinatra Songbook var en fin innledning på jula. Majken sang på en del av låtene der også, det bor virkelig en entertainer i henne.
Film, der koste jeg meg med Barbie og gjenseing av 2001 A Space Odyssey. Hal er skikkelig creepy. Jeg har sett mer også, men de to skiller seg ut.
TV: Romjula brukte vi til å se gjennom Snøfall 1 og Snøfall 2. Ingen av de hadde vi sett før, unga har flyttet for lenge siden. Begge seriene passet oss midt i blinken.
Litterært må jeg si at Vorkosiganserien fenger, nå er jeg kommet til A Civil Campaign. Takk for tips herfra.


#19

Robyn sa for siden:

En av årets store filmer for min del var Top Gun Maverick.
Så den på kino, og så den på nytt i romjula med sambo og gutta.
Glass Onion likte vi også veldig godt.

Ellers ser vi mye skrekk og ser også mye gamle filmer på nytt. Fikk oss prosjektor og lerret i kjellerstua i høst og det tar filmopplevelsen til nye høyder. :hyper:


#20

Teflona sa for siden:

Enig! :hjerter:


#21

Kanina sa for siden:

En av mine favoritter i fjor: Silent night - tror den er på HBO. En grøsser (uten blod og gørr) som virkelig satte meg ut!

Og en konsertopplevelse utenom det vanlige: DSCH - et "konsertteater" med Schostakovich's musikk, med Det Norske Kammerorkester. Forestillingen består av ulike tablåer/scener hvor musikerne fremfører utdrag fra musikken, i stemningsfulle kostymer. I en av scenene spiller de på instrumentene sine sittende på kofferter organisert som en togkupe, og går av og på toget, mens nye kommer til. I en morsom scene spiller to fiolinister en duett mens de er bundet sammen i ryggen på hverandre, mens de snurer seg over scenegulvet, akkompgansert av trekkspill! Generelt mye trekkspill her, i stedet for klaver. Det fine med denne oppsetningen er at den tilfører noe nytt. Det fremstår ikke som kleint eller påklistret, eller som gimmick. Bare stemningsfullt, og en helt ny måte å oppleve klassisk musikk. I år kommer den til Festspillene i Bergen. Ikke gå glipp av dette, hvis du liker klassisk, og spesielt Shostakovich! Eller hvis du er nysgjerrig på å kanskje begynne å like klassisk musikk...

www.fib.no/program/dsch/


#22

Strå sa for siden:

Takk for tips Kanina. Nå vil jeg prøve å få med Helten til Bergen i juni 2024.


#23

Toffskij sa for siden:

Bøker
Det utvilsomt beste jeg leste i år, og kanskje i hele mitt liv, var Infinite Jest (David Foster Wallace). Ekstremt vel verdt tida det tok, de første tre–fire bøkene jeg leste etterpå bleknet fullstendig i sammenligning (særlig Barbara Kingsolvers antagelig helt utmerkede Demon Copperhead, som handler om mye av det samme og som jeg leste rett etter), for hver eneste setning i Infinite Jest er formfullendt og kunne ikke vært annerledes. Den er ofte absurd, men ikke vanskelig, den er ekstremt morsom og fullstendig hjerteskjærende. Jeg kan ikke tro at det finnes noen bedre bok om avhengighet.

Ellers kan jeg anbefale to veldig korte bøker som en motvekt til IJ: Jeg hadde et ekstremt gledelig gjensyn med Helen DeWitt i kortromanen The English Understand Wool, som jeg ikke vil fortelle dere noe om fordi den er morsomst når man finner ut alt selv. Og så har jeg slått meg på Claire Keegan, og leste Small Things Like These rett før jul, og syntes det var en av de beste julefortellingene jeg har lest (grim, men nydelig).

Teater
Årets teateropplevelse var utvilsomt Vanya i London, hvor Andrew Scott spilte alle rollene i Onkel Vanja hypnotiserende virtuost. Kan godt hende han var den beste Sonjaen jeg har sett!

TV
The Bear sesong 1 og ikke minst 2 var nok det jeg likte aller best, men jeg elsket også Our Flag Means Death s2, Good Omens s2 og The Last of Us. Og så driver vi på med gjensyn av Better Call Saul (etter å ha sett hele Breaking Bad med ungene) og den er minst like fantastisk nå. :hjerter:

Film
Det var spesielt stor stas å se Drive My Car som opplading til Vanya (takk til Skilpaddas utrettelige dannelsesvirke!), syntes jeg – en virkelig nydelig meditasjon over mange av temaene i Onkel Vanja, og minst én nesten komplett oppføring! Jeg var ikke så mye på kino, men det var stort sett vel verdt det hver gang: Asteroid City og Oppenheimer var vel det jeg likte best.

Restaurant
Mat er kultur, bare se på The Bear! Mine beste restaurantopplevelser i Oslo i år var på Apostrophe, Varemottaket og Liminal. Hederlig omtale også til Zarathustra Meyhane, Kafeteria August, Vinoteket og Jimmy's!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.