Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp! Neglelakk på tekstil! Er det håp?

#1

My sa for siden:

Ene datteren har vært uheldig og sølt neglelakk på en duk som er veldig verdifull for meg. :leppe: Er det noen mulighet for å få det vekk? Mørk vinrød neglelakk på lys, naturbeige bomull. Finnes det noen kjerringråd som garantert virker, og ikke gjør det verre ved å smudge det utover? Eller er det mulig at et renseri kan fikse det? Noen som har positive erfaringer eller trøstende ord?

(Retteprogrammet feilmerker for øvrig ordet "neglelakk", og foreslår "englelik" i stedet. :hehehe: )


#2

Fintdethei! sa for siden:

Kjapt google søk sier at kjemisk rens (renseri) enkelt fjerner neglelakk, så jeg ville funnet et renseri og satset på de fikset biffen!


#3

Tallulah sa for siden:

Ånei! Har ingen råd, men masse sympati.


#4

My sa for siden:

Sikkert en god ide, kan hende resten av duken hadde hatt godt av en rens også. Tror jeg fikk den i gave for ca 30 år siden, og den har aldri vært renset. Det er en tradisjonell stor juleduk som min mormor (som døde i 2008) har brodert. Så betalingsvilligheten er naturlig nok høy. Jeg var bare usikker på om neglelakk er noe av det renseriene har metoder for å fjerne, så veldig godt å høre at det lar seg gjøre. :lettet:


#5

Fintdethei! sa for siden:

Skjønner hva du mener. Jeg har også en sånn brodert juleduk fra min mormor. Hun døde denne julen...
Håper inderlig du får reddet duken!


#6

Pelle sa for siden:

Hvis det ikke skulle gå av, så brukte min mormor noen broderte blomster til å dandere utover på broderte duker, der det etterhvert var flekker. Vet ikke hva de kalles, var typisk 3-4 cm store og flate, i stoff med broderier som kan matche duk.


#7

My sa for siden:

God ide, men dette er på en del av duken som henger ned på siden av bordet, utenfor broderiet. Også er mønsteret slik at jeg har vanskelig for å se for meg hvordan det skulle passe. (gammelt bilde fra før neglelakkulykken, flekken er ute på siden, til venstre for fluesoppene på midten)

#8

Bonzai sa for siden:

Alternativet er å kjøpe stoff lignende duken og få noen som er flink til å sy/brodere til å sy en lapp over flekken.


#9

My sa for siden:

Ja, det er absolutt siste utvei. :nikker: Tror jeg prøver renseri først, og ser hva de får til. Når jeg tenker meg om så går jeg forbi et renseri på vei til jobb, så jeg kan stikke innom der og spørre.

#10

Charlie sa for siden:

Håper et renseri kan fikse det for deg.

For en eventuell utskifting av stoff ville jeg hørt med Husfliden eller noen andre som virkelig kan søm. Har fått virkelig god hjelp der med deler til en bunadskjorte hvor delene var for små og måtte skjøtes.

Skifte ut en liten bit stoff med et annet. Tenker på at en mulighet kunne være å ha et lite parti med hardangersøm der, da tar man jo ut stoffet. En annen mulighet kunne være å brodere navn og dato til bestemoren din, slik at duken blir signert for ettertiden. For den saks skyld kunne man brodere med hvit søm om man kunne få det til å dekke. Dette kunne du diskutere med en av syerne til husfliden. Hun jeg snakket med om ulike muligheter var ihvertfall veldig dyktig og hjelpsom.


#11

Millen sa for siden:

Ingen råd, veldig fin duk!


#12

Tjorven sa for siden:

Huff, huff, huff. Sånne duker blir man jo så glad i.

Hvis renseriet kan fikse jobben, så vil jeg gjerne vite om det. Jeg har også en sånn duk som jeg er veldig glad i, og det er godt å vite hva som faktisk kan fikses.


#13

Lhi-My sa for siden:

Jeg hadde en kunde for en stund siden som fortalte at hun en gang hadde mistet en åpen neglelakkflaske over bunadskjorten som lå på en stol på badet i påvente av vask. Det hadde gått fint, rens tok flekkene. Det var nok en bomullsskjorte.


#14

Millen sa for siden:

Hvordan gikk det med duken?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.