Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hage 2024

#1

Magica sa for siden:

Nytt år, nye muligheter. Er usikker på om jeg gidder å så paprika og/eller chili i år, men hvis jeg skal, da må jeg få ut fingern for det må sås nå.

Det jeg skal så, er blodbeger. Skulle så det nå helgen, men så var såjorda mi ute, i FROSSEN tilstand, så etter et døgn inne så må jeg innse at det blir ikke såing før i morgen. :) Men det går vel bra.

Jeg har lyst til å lykkes bedre med sommerblomster enn jeg har gjort før. Da må jeg gjøre noe smartere med forkultivering tror jeg. Ellers blir det vel masse tomatplanter i år også, hadde mange sorter i fjor, noen var bedre enn andre. Har ikke planlagt dette helt enda, det haster jo ikke på et par måneder, minus noen unntak som nevnt over her.

Jo, jeg tenkte forresten å så basilikum inne nå, det vokser jo litt sakte men er veldig deilig å ha på kjøkkenet utover åren. :) Men først: tine såjord.


#2

Millen sa for siden:

Ikke begynt å tenke på engang.


#3

Anne C sa for siden:

Jeg har bestilt ulike frø, og starter med å så gulrot i melkekartonger i vinterferien. Vi skal også lage skolehage på skolen jeg jobber, så jeg planlegger den også. Gleder meg til både min hage og skolen sin.


#4

Madicken sa for siden:

Hagetråd! :lykkelig:

I år har jeg bestemt meg for å ikke så sommerblomster. Jeg synes ikke jeg har egnet plass til å ha plantene stående inne, og det blir liksom aldri noe greie på dem når jeg sår i oppvarmet minidrivhus. Jeg satser heller på å ha minidrivhuset fullt av urter, og å kjøpe "ferdige" sommerblomster når jeg finner gode tilbud.

Og så har jeg et par byggeprosjekter i hagen, tenker blant annet å få satt opp en liten redskapsbod.


#5

celebelen sa for siden:

Jeg har sådd et par typer chili, eplemynte og blodbeger. Det var dårlig med såjord hos meg også, men jeg hadde et par plantebriketter og en potte med jord etter en død spire. :nemlig:


#6

Galathea sa for siden:

Hadde egentlig bestemt meg for å droppe chili og paprika etter massivt bladlusangrep i fjor, og så har vi konfirmasjon i år, som vi skal ha hjemme, så kan ikke fylle huset helt med planter og rusk i år. Men nå begynner det å krible litt lell, kunne sådd bare noen få paprika og chili kanskje...?


#7

Millen sa for siden:

Vet vi har noen frø fra i fjor, (husker ikke hva) de må vi så iallefall.


#8

ingling sa for siden:

Har ikke tenkt så langt ennå, men jeg har noen tomatfrø jeg ikke rakk å så i fjor, så de må jeg prøve å huske i år. Sår som regel ikke alt for mye på grunn av plassmangel og uegnet temperatur for den del.


#9

Malama sa for siden:

Jeg har funnet frem frø av chili og paprika og blodbeger, og fant en pose såjord innendørs. Knusktørr, så tanken var å fukte noe av dem og så i romjula egentlig. Vel, tja, jeg må snart få ut fingeren om det skal bli.

Jeg droppet et aller meste i fjor grunnet konfirmasjon og et ønske om å da ikke ha huset fullt av spirer og forvokste spirer over alt. Samt det faktum at i reiser på sommerferie og er vekke i mange uker i juli og alt har en tendens til å ikke like det.....

Men blodbeger har flyttet ut til den tiden og.... vel..... chili og paprika har sikkert så mye lus at de også er jaget ut i eksil ;) Et par SMÅ tomatplanter kan jeg kanskje også ha?

Også skal jeg så basilikum, for makan til trist affære de to jeg har kjøpt nå i jula. Jeg vet jo at kjøpeurter er sånn, men likevel. (Jeg pleier ikke kjøpe urter. Jeg kom på hvorfor)

Tror bare jeg må bli ferdig å hive ut jula, noe gikk i helga, men resten står nok til 20. dag jul, det ble litt mye som skjede denne helga her.


#10

Floksa sa for siden:

I dag kom det frø. Jeg elsker den roen det gir å ha rikelig med grønnsaksfrø i hus :elsker:


#11

Einhyrningur sa for siden:

Orker ikke så i år. Tror jeg skal bygge om drivhuset til hønsehus. Med denne eggmangelen kan man jo tjene noen kroner. :knegg:


#12

Magica sa for siden:

Basilikumen spirer. :D jeg har kjøpt nytt plantelys på clas ohlson på kampanje. Var veldig fornøyd med den jeg har fra før, så kjøpte lik.


#13

Engasjert sa for siden:

Jeg har sådd 3 ulike paprika og solhatt i dag. To uker etter plan, men det har vært så fryktelig kaldt i boden der arbeidsbenken er, at det måtte vente. Fikk pottet om noen stueplanter samtidig.

Veldig fint å jobbe med jord, perlitt og vermikulitt (og litt lekakuler) igjen :ja:


#14

gajamor sa for siden:

Har gått gjennom frøsamlingen, og er mer bestemt enn noen gang på at jeg ikke skal kjøpe flere denne sesongen. Skal heller ikke utvide dyrkingsområdet, men heller fokusere på å få skikkelig stell på det som er der i år, og å klare å berge det fra hønene. Har:
-Blomsterhageområde, der også grønnkålplantene skal få bo
-Område til squash/gresskar
-25 pallekarmer til grønnsaker
-5 pallekarmer til tomater

I tillegg skal jeg ha 4 store potter inne; to til agurker og to til paprika/chili, og en del mindre til urter.

Hvitløken og blomsterløkene er ikke kommet i jorda, skal få tint opp litt rusk og rask og såjord og legge over dem, så går det sikkert bra i år også. Må også se over om det er noen av pallekarmene som kan vintersås. Utenom det er det vel bare noen få chili og paprika, pluss noen blomsterfrø som skal sås nå. Må forresten sjekke om det er noe som skal i kjøleskapet til stratifisering.

Det er en del som kombinerer: lar hønene bo i drivhuset om vinteren, og så har de et mindre krypinn om sommeren når de kan være mer ute. Da får man gjødslet opp jorda i drivhuset, og blir kvitt mye ugress og bugs. Høner er trivelige dyr, og egg fra glade høner smaker mye bedre enn butikkegg.


#15

Anne C sa for siden:

Hvilken type er det?




#18

Nooria sa for siden:

I år skal jeg Cosmos tidligere enn i fjor. De i fjor ble svære og frodige men fikk ikke blomst før nattefrosten kom.

Det helt nye i år blir Dahlia. Jeg har bestilt tre stk så langt.


#19

Magica sa for siden:

Jeg har pleid å direktesådd Cosmos ute, i drivhuset (kaldt) i potter. De har kommet med masse blomster, veldig mye før nattefrosten. :)


#20

veobra sa for siden:

Jeg må kjøpe lys hvis jeg skal så allerede nå. Den det er lenket til har jeg plass til. Mulig noen av pelargonianene hadde hatt godt av mer lys de også. Hvis den lyser nok utover.

Jeg har sådd en del ute i plastkasser tidligere, sen vimter eller tidlig vår. Det har fungert ganske fint. Aå kanskje strikker jeg videre og satser på den sene varianten for frøene om en liten stund. :knegg:


#21

Einhyrningur sa for siden:

Jeg har lyst på slik Auk, men søren for en pris! Finnes det noe lignende til 1/10 av prisen?


#22

Floksa sa for siden:

Jepp. Biltema har plantelys med hylle. Også kan du bruke isbokser og løse plugger


#23

Magica sa for siden:

Jeg pleier vinterså i plastkasser ute jeg og, men venter litt. Som regel gulrot og purre og div.


#24

celebelen sa for siden:

Jeg bestilte settepoteter, setteløk og noen frø i går. I år må jeg nok være litt flinkere til å så og potte om til riktig tid, og finne ut hvor jeg skal ha plantene stående, siden vi har tenkt å ha mer enn tidligere ute på bruket. Det trengs litt flere bed også, men jorda ligger i det minste klar til å fylles på.


#25

Nooria sa for siden:

Kan du instruere meg? :D


#26

Anne C sa for siden:

Settepoteter ja, det har jeg lyst til å prøve i år. Kjøpte meg noen sånne potetpotter i fjor som jeg aldri brukte.


#27

Galathea sa for siden:

første forsøk på parpika spirte raskt, men mulig det ble for varmt og fuktig for det kom mugg på spirene og de døde. Nå har jeg sådd på nytt, 2 sorter chili og 1 sort paprika, spent på om det går bedre denne gangen.


#28

Magica sa for siden:

Jeg har 8 paprika babyer, fine spirer. 2 sorter. :)


#29

Ma Dalton sa for siden:

Hage!!

Er mest på ting som blomstrer:

  • overvintrede georgineknoller
  • noen nye georgineknoller
  • cosmos - fjoråret var et drittår for cosmos for meg, for vått, for kaldt - men de kom i blomst lenge før frosten. Cosmos skal jo heller ikke ha særlig med gjødsel, da jobber de for mye med å produsere blader og stilker.. Kan være litt i konflikt om man dyrker sammen med ting som krever næring. Men mine direktesås i den kroken jeg vil ha dem.
  • lin (fantastisk fine søte blå blomster, men aller mest for frøstanden og det dekorative i dem etter blomstring)
  • må nok ha noen blomstererter, som vanlig

Gleder meg til haging! :D


#30

Anne C sa for siden:

Jeg har nå modne tomater, veldig moro i januar. De ble fostret opp i AUKen vår på skolen, men flyttet hit over jula. Planen er å ta de med tilbake til skolen, men det har vært litt for kaldt. Nå som det kommer modne tomater kan det hende at de bare blir boende her.

Jeg kommer ikke til å plante noe selv før om et par uker. Da blir det gulrøtter i melkekartonger i drivhuset.


#31

annemede sa for siden:

Her blir det ikke drivhus i år, men vi må/skal/ønsker å plante ute.
Vi har en skolesti som delvis går gjennom tomta vår. Vi har ca 2 mål med naturtomt som vi ønsker å gjøre noe med, men ikke alt på en gang. Det er et lite hjørne av tomta som bare er rot, og nypebusker. Jeg lurer på å plante sukkererter der.Eller finnes det noe lettvint ( og billig) å plante langs en skolevei som tåler at barn spiser?


#32

Malama sa for siden:

Eneste som er sådd så langt er basilikum.

Planen var blodbeger, men ukene går. Chili og paprika skulle jeg også så tiiiiidlig i januar.

Mulig jeg bare dropper det. Har et håp om at vi er bortreist det meste av de fire ukene i ferien, i strekk i år. Lenger enn før. Så det trives planter enda mindre med


#33

Galathea sa for siden:

God spiring på paprika, habanero og kajenne, de står under vekstlys og koser seg, forhåpentligvis er temperaturen i en litt kjølig vinduskarm grei for veksten.


#34

Millen sa for siden:

Idag kjøpte jeg 10 poser Nelson frø med både grønnsaker og blomster. Årsak: Butikken har flyttesalg og solgte frøposer til 10 kr.


#35

Galathea sa for siden:

Har sådd sellerirot. Kjøpte frø i fjor, men oppdaget at de måtte sås veldig tidlig, så de ble bare liggende. Spennende å se om det blir noe av, klimasone H5 her så muligens ikke optimale forhold, så det blir under fiberduk i starten av sesongen ihvertfall.


#36

Hønni sa for siden:

Jeg har ikke grønne fingre og har hatt en hage som til dels har klart seg selv. (Det har den måttet ... :knegg:)

Nå har vi flyttet og har ikke lenger hage, men takterrasse, som jeg har lyst til å gjøre frodig. Det må investeres i gode selvvanningspotter, og forskes på hva som vil trives.

Jeg har kjøpt noen Dahliaknoller som jeg skal prøve meg på, ved hjelp av en venninne som guider i en Facebookgruppe.

Noen som har tips til potter eller hva som trives der?


#37

Anne C sa for siden:

Jeg sådde gulrot i melkekartonger på søndag. Kommer vel til å så litt mer i påsken som bare settes i det kalde drivhuset. Så kommer det når det kommer.


#38

Molly sa for siden:

Jeg er temmelig fersk på hagefronten, og tenker å begi meg ut på å så frø inne som skal plantes ut i potter og bedd senere. Hva slags jord bør jeg bruke? Skal så coleus og diverse sommerplanter.


#39

GinaK sa for siden:

Jeg har plantet påskeliljer og stemor ute. Hadde eføy i noen krukker i fjor og lot de stå.
Jammen har noen overlevd. Lar de stå og ser hvordan det går.

Har sådd agurk, paprika, tomat og squash inne. Prøvde på plukksalat i en stor potte i januar men det ble bare litt blader.
Har ikke plantelys eller plass så det får bli som det blir.
Har noe å styre med og det er det jeg liker.


#40

Magica sa for siden:

Hvilke sommerplanter? Du kan bruke helt vanlig billig jord fra plantasjen, slik de selger i store sekker.


#41

Molly sa for siden:

Jeg har ikke kjøpt frøene ennå. Kom gjerne med forslag! Trenger noen jeg kan ha i potter på verandaen og rundt huset. De bør nok være ganske lave. Huset er splitter nytt, så det må etableres bedd i løpet av forsommeren. Tenker å ha sommerblomster i dem, og fylle på med stander i løpet av sommer og høst slik at det blir mindre såing neste år.


#42

Anne C sa for siden:

Jeg hadde planer om å gjøre noe i drivhuset i påsken, men så døde pappa, og tiden brukes til å rydde i leiligheten hans. Men på lørdag vil jeg kjøpe litt ny jord og fikse litt i bedet i drivhuset. Tenker at jeg vil så feks reddiker og sukkererter, og så kommer de når de er klare. Ellers er det lite å få gjort ute foreløpig, hagen er full av snø.


#43

Magica sa for siden:

Jeg er egentlig ikke så god på å så blomster, men pleier ha Cosmos, men de blir ikke så lave. :D


#44

Malama sa for siden:

Jeg har kjøpt stiklinger av pelargonia, og en fuchsia, tenker hvert år at jeg skal overvintre dem. Et år oberbinrtet jeg faktisk peragionia, men stort sett står de ute til frosten tar dem og er fulle av bladlus innen den tid. Men stiklinger er kjekt.

Ellers har jeg bare sådd basilikum og karse.


#45

Nooria sa for siden:

Nå har jeg fått raket de største flatene av plenen i påsken, og i tillegg har jeg skrubbet verandaen. Jeg har sådd Cosmos (fylte og enkle) og satt Georginer i jord til forkultivering inne. Vi skal bort en uke etter påske, men når jeg kommer tilbake skal jeg så erteblomst til verandaen og Løvemunn som jeg skal plante sammen med georginer.


#46

frukt sa for siden:

Nå blir jeg jo huseier, så jeg er litt mer motivert for å gjøre noe med hagen for nå er den bare min! Men det blir nok frilandssåing tenker jeg. Forkultivering har jeg ikke tålmodighet til.
Jeg hadde hell med tomat, reddik, og jordskokk i fjor, så det vil jeg ha i år. Har også lyst til å prøve meg på poteter igjen. Og masse blomster må jeg ha!


#47

Anne C sa for siden:

I dag kom jeg meg endelig ut i drivhuset. Jeg sådde reddik, sukkererter og plukksalat. Må ha litt mer såjord før jeg sår noe mer. Men mulig resten av plassen blir til agurk og tomat.


#48

Magica sa for siden:

Jeg pleier så slikt i gammel jord fra pallekarmer og lignende. Går helt fint. Kjøper heller næringsrik jord og sper pallekarmer med seinere.


#49

Ellisiv sa for siden:

Har noen prøvd å så blomstereng i kasser/pallekarmer? Kan det funke mon?

Jeg vil så gjerne ha litt blomstereng. Har også et hjørne på tomta vi akkurat har rydda for klatreplanter, men er redd det er litt mørkt der. For blomstereng vil ha mye sol, sant?


#50

frukt sa for siden:

Jeg sådde i potte i fjor, og det fungerte. Det kommer opp igjen i år.


#51

Matilda sa for siden:

Jeg har hatt i pallekarm både i mye sol og i halvskygge bak drivhuset, og begge deler fungerer. Den første var finest, da. Jeg sår tett, gjerne noe blomsterengblanding og et par-fire poser med kornblomster og valmuer i tillegg.


#52

Ellisiv sa for siden:

Valmuer og kornblomsti tillegg ja. Lurt. Det skal jeg også gjøre. :)


#53

Magica sa for siden:

Kanskje jeg skal prøve dette jeg og? Har et par pakkekarmer hjemme jeg ikke vet hva jeg skal bruke til og det er en del skygge.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.