Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Frukt og grønt uten altfor dårlig samvittighet

#1

frukt sa for siden:

Jeg har nettopp lest om alle de negative konsekvensene av avokadodyrkingen i Chile, og gjett hvem som har et nett med avokadoer fra nettopp Chile på kjøkkenet.
Kortreist er jo selvsagt best, men det begrenser jo utvalget veldig, spesielt når det gjelder frukt og bær. Så hva kan man spise uten altfor dårlig samvittighet, og fortsatt ha litt variasjon?


#2

meisje sa for siden:

Det er jo litt sent nå, men jeg fryser ned egenplukkede bær om sommeren. Jordbær, blåbær, rips, bringebær som jeg bruker i smoothien om vinteren.

Ellers gjelder det å bruke mye rotfrukter og grønne kåler om vinteren. Brekkbønner, erter, linser og kikerter.Jeg spiser importerte grønnsaker og grønnsaker fra drivhus. Og frukt som er importert som appelsin og banan.

Jeg tenker at man må velge sine kamper med omhus og nettopp varierer med overvekt av sesongens varer.


#3

Retz sa for siden:

Her går det mye i rotfrukter, løk og ulike typer belgfrukter. Tipper omtrent 50 % av mine middager består av bakte/stekte grønnsaker, og det er både billig og klimavennlig. Prøver å kjøpe minst mulig mat som er dyrket i drivhus. Kortreist frukt er det ikke så enkelt å få tak i på denne tida, men kjøper en del spanske appelsiner. Liker veldig godt både Avocado og mango, men avstår både pga klimahensyn og pris. Sjekker forøvrig alltid opprinnelsesland da det er en del land jeg ikke kjøper fra, eller det kan være å velge mindre langreist mat. Feks velge linser fra Italia framfor Tyrkia (politisk) eller Canada (lang transport)
I sesong kjøper jeg mye plommer og epler, gjerne lokalt da jeg har hytte på terskelen til fruktparadiset Hardanger.

Jeg klarer ikke å ha stålkontroll på hver eneste lille detalj når det gjelder matvarer som helst skal oppfylle dyrevelferd, klimahensyn, være noenlunde politisk akseptabel og samtidig samsvare med et lavt matbudsjett, men mye går automatisk etterhvert.


#4

Tallulah sa for siden:

Avokado og quinoa dyrket i søramerikanske land bør man unngå av etiske hensyn.

Jeg prøver å spise mest av den frukten og grønten som er i sesong, ikke bare i Norge, men der den importeres fra. Sitrusfrukt fra Sør-Europa nå, f.eks.



#6

frukt sa for siden:

Takk alle sammen. :blomst:
Jeg er jo heldig som bor på bondelandet der det er lett å få tak i mye kortreiste grønnsaker. Skal bli flinkere til å sjekke hvor ting kommer fra før jeg kjøper. Pris er jo også en faktor, og kortreist er ofte dyrere enn import desverre.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.