Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

ESC og Israel?

#1

Fjols sa for siden:

Hva tenker dere?
Syns dere man skal utestenge Israel fra f.eks. ESC o.l., eller tenker dere at det er helt ok at de deltar?

Fordi man skal skille krig og kultur?

Jeg tror ikke jeg blir å se ESC i år dersom Israel deltar, fordi jeg syns det smaker skikkelig vondt av det.
Og jeg skjønner ikke helt at det skal være greit at Israel er med, men ikke Russland.


#2

Pøblis sa for siden:

Jeg skjønner heller ikke hvorfor Israel får være med når Russland ikke får.

jeg synes begge skulle vært ute.


#3

nolo sa for siden:

Det Pøblis sa.


#4

Tjorven sa for siden:

Jeg synes virkelig ikke at Israel kan delta i ESC i år.


#5

Mex sa for siden:

Jeg syns ikke det er riktig at Israel deltar. Nettopp fordi vi utestenger Russland.
Jeg ser at mange mener det er en forskjell, i og med at Russland invaderte et annet land uprovosert, mens Israel ble provosert, og har en rett til å forsvare seg selv.
Det er dog en enorm forskjell på å forsvare seg selv og drive med rent folkemord slik som Israel gjør nå.


#6

Millen sa for siden:

Det Pøblis sa.


#7

celebelen sa for siden:

De har ingen ting i ESC å gjøre, og burde vært utestengt for lenge siden. (Egentlig burde de ikke fått være med tidligere heller, de har lenge okkupert palestinsk land).


#8

Input sa for siden:

Selvfølgelig må Israel utestenges. Det burde skjedd for mange, mange år siden.


#9

løve70 sa for siden:

:nemlig:



#11

Anne C sa for siden:

Kan ikke Russland så kan heller ikke Israel.


#12

My sa for siden:

Enig med alle over. Dette er en no-brainer.


#13

Fluke sa for siden:

Dette :nemlig:


#14

veobra sa for siden:

+1 på røkla. Vi er ikke veldig interessert i MGP hjemme hos meg, men pleier se finalen. Det tror jeg ikke vi kommer til å gjøre i år hvis Israel er med.


#15

Fjols sa for siden:

Skuffet over dobbeltmoralen som rår..


#16

Effie sa for siden:

Enig


#17

Inagh sa for siden:

Får Israel være med, må også Russland få være med, det er jo reint logisk, da begge regimer driver aktiv krigføring mot andre regimer. Siden Russland ikke får delta, er det dermed ingen logikk i at Israel skal få delta, spør du meg.Ergo - Israel bør ikke få delta i ESC, enkelt og greit.


#18

Floksa sa for siden:

Enten Russland inn eller Israel ut.
Eneste løsningen.


#19

Toffskij sa for siden:

Hvordan i alle dager skal Russland inn gjøre noe bedre? :gal: Dere husker at de er et aggressivt imperialistisk diktatur med to års uprovosert invasjonskrig på baken, ja?


#20

Floksa sa for siden:

Ja. Poenget er vel heller at man ikke kan utestenge en og ikke den andre.


#21

Maverick sa for siden:

Uavhengig av hva jeg personlig synes om Israels deltagelse i ESC, så er skillelinjen mellom Russland og Israel at Russland som Toffskij sier driver med uprovosert invasjonskrig, mens Israels nåværende krigføring i Palestina er en reaksjon på et angrep fra Hamas, og derfor ikke uprovosert invasjonskrig. Det er den essensielle forskjellen.

At man kan utestenge Israel fordi de bryter folkeretten på en hel del andre vis, også i krigføringen nå, og har gjort det i mange år ved å okkupere Palestinske områder og tvangsflytte palestinere, fengsle uten rettssak og alle de andre tingene, det er et mye bedre argument enn "hvis Russland som kriger mot noen ikke får være med så bør ikke Israel som kriger mot noen ikke få være med heller".


#22

Tjorven sa for siden:

Jeg har egentlig vært imot at Israel skulle delta hele tiden. Litt fordi de strengt talt ikke ligger i Europa (og dette mener jeg om alle de deltakende landene som ikke er europeiske, men det er bare min indre og sterke regelrytter som slippes løs). Men jeg har veldig lenge vært imot måten Israel agerer overfor Palestina, og nå topper det seg jo virkelig. Det som skjer nå er veldig langt unna "grei" krigføring.

Men det er ikke en uprovosert invasjonskrig. Rett skal være rett.


#23

Strå sa for siden:

1: Israel er ikke en del av Europa. Hvorfor de får være med i en europeisk konkurranse er en stor gåte foe meg.Jeg har aldri forstått det.

2: Hamas angrep ikke Israel uten forutgående provokasjon. Israel har forfulgt og fordrevet, drept palestinere og okkupert/stjålet palestinske hjem helt siden staten ble opprettet på en annen nasjons land.


#24

nokon sa for siden:

Det Strå sa.

Pluss at Israel forsvarer seg ikkje på eige land. Dei "forsvarer" seg med angrep på okkupert land. Verda må våkne.


#25

Teflona sa for siden:

Har ikke tenkt å se på i år, nei. Blir kvalm av tanken på «business as usual».


#26

Input sa for siden:

Skulle til å si det. Israel har drevet okkupasjonskrig i årevis. 75 år.


#27

Maverick sa for siden:

Og selv om det er veldig lett å argumentere for både at Hamas’ angrep var en reaksjon på Israels okkupasjonspolitikk, og at Israels krigføring er fullstendig uproporsjonal og bryter folkeretten på en rekke punkter, så er det allikevel forholdsvis gjengs aksepterte definisjoner både på angrepskrig, selvforsvarskrig, forkjøpskrig og alle disse konseptene som gjør at det - på TROSS av Israels brutalitet, fortsatt er en definisjonsforskjell på krigen i Palestina og krigen i Ukraina. Og det er nok det NRK forholder seg til.

At jeg sier det betyr ikke at jeg ikke er greit klar over forhistorien til krigen i Palestina, eller mener Israel ikke bør boikottes fra ende til annen, rent personlig.


#28

Toffskij sa for siden:

Jeg synes også fint Israel kan boikottes herfra til månen, men den der «Israel og Russland gjør akkurat det samme»-tankegangen er fordummende whataboutism og akkurat det Putin ønsker seg aller mest til både jul og bursdagen sin.


#29

nokon sa for siden:

Dessutan er jo Russland ganske boikotta, så eg skjønner ikkje kva det har med saken å gjere ...


#30

Guava sa for siden:

Nei Hamas angrep ikke Israel uten forutgående provokasjon, men historien bak er så komplisert at det ikke er lett å sette den inn i sammenligninger med Russlands invasjon av Ukraina.

Israel ble opprettet i 1948 på land som allerede var ganske bosatt av jøder etter ganske massiv innvandring. Landområder ble delt og britene trakk seg ut. Stjeling av hjem har pågått i det området i århundrer. Det mest relevante nå er de mer nylige okkupasjonene og situasjonen her og nå.

Brutaliteten Israel viser er argument mer enn nok for boikott.


#31

Einhyrningur sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt sammenligningen med Russland, men ut må de. Virkelig. Kommer til å boikotte hele skiten vis de ikke tar til vett. Flaut er det!


#32

nokon sa for siden:

Samanlikninga er vel basert på at Russland er utestengd.


#33

Katta sa for siden:

Det er merkelig at de ikke allerede er ute ja. Ethvert annet land hadde vært ute for lengst. Det skyldes vel hvor komplisert det er i utgangspunktet. (Hvorfor er Israel i utgangspunktet med i en europeisk konkurranse for eksempel).


#34

nokon sa for siden:

Om vi skal ta den diskusjonen, må vi ikkje gløyme Australia.


#35

Karamell sa for siden:

Jeg synes heller ikke Isreal burde delta. Og for meg kan Australia også ryke, men pga lokasjon alene der, selvsagt.

Det er NRK kan gjøre noe med alene er vel om Norge skal delta eller ei, er det de 5 (?) store nasjonene som bestemmer hvem som er med? (For sent på natt til å google, gidder ikke).


#36

Katta sa for siden:

Jeg er åpenbart ikke helt inne i grand prix-sirkuset - er Australia med også? Ok da var det ikke fullt så rart.


#37

Polyanna sa for siden:

Det blir bare enda mer påfallende at australia er med. Da blir det veldig tydelig at «dette er en konkurranse for land med flest hvite folk (bortsett fra de gærne nord-amerikanerne, åpenbart!)».


#38

Kanina sa for siden:

De har jo startet sin egen konkurranse, hvor delstatene stemmer frem bidrag. Men det er begredelige greier. Tror nok amerikanske ESC-fans heller vil ha ESC!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.