Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Helstekt kalkun?

#1

Floksa sa for siden:

Jeg slaktet kalkun i går og vurderer å putte en av dem i ovnen til middag i dag. Men jeg har aldri helstekt kalkun før. Har bare spist forferdelig tørr kalkun hos andre. Det er en hjemmeavlet bronsekalkun som framstår noe mindre lubben enn butikk-kalkun og med vesentlig rødere kjøtt. Usikker på hva det betyr.
Men hva er dine beste tips for saftig, helstekt kalkun? Hvilke krydder? Stuffing eller ikke stuffing? Hva suffer man i så fall med? Jeg har hjerte og lever men jeg har også rikelig med frossen kraft.


#2

-ea- sa for siden:

Jeg brukte denne oppskrifta på nyttårskalkunen nylig. Cluet her er væske i stekeforma, og alufolie til å holde på fuktighet. Jeg stekte den på litt over hundre grader i ni timer, brukte steketermometer. Tok ut fuggeln, peiste varmen opp i ovnen ihht til oppskrifta og hadde den inne til bruning i et kvarters tid.
Ble kjempegod.
frutimian.no/2021/12/27/langtidsstekt-kalkun-med-knallgod-saus/


#3

-ea- sa for siden:

Har aldri stuffing. Stuffing kan gjøre at kalkunen blir mindre stekt inni, har jeg lest.

Jeg lagde en blanding av olje og krydder som jeg pensla hele kalkunen med før steking.


#4

IzziCreo sa for siden:

Vi har kalkun på julaften og den er alltid saftig. De siste årene har vi langtidsstekt den, men det er ikke avgjørende. Vi bruker alltid stekepose.
Stuffer den med blanding av kjøttdeig og medisterdeig og små biter av epler og svisker. Pass på å ikke stuff den helt tett, men at luft har ferdsel gjennom. Pensler med rikelig smeltet meierismør med salt og pepper. Lager brun saus av kraften.





#8

Floksa sa for siden:

Mistenker at dette er litt som ribbe? Det finnes tusen framgangsmåter og de fleste gir bra resultat så lenge råvaren er bra og du ikke overstreker den (eller hiver den frossen rett i ovnen på 200c to timer før folk kommer).


#9

-ea- sa for siden:

Tror du kan ha rett i det, Floksa.


#10

Floksa sa for siden:

Her fikk kalkunen tre små løk, tre fedd hvitløk, rikelig med rosmarin, litt estragon, en flaske mørkt øl blandet i noen never havregryn i magen og en ble gnidd med smeltet smør med en god krydderblanding. Så havnet den i ovnen på passe varmt. Så ble middagen flyttet fra kl 17 til kl 20. så jeg har skrudd varmen ned til 100 grader. Mulig jeg skulle skrudd enda lenger ned?


#11

-ea- sa for siden:

Hadde satt tempen på 110 grader kanskje?
Jeg satte min kalkun på lav temp over natta, måtte jo ha tid å sove. :humre:
Ho i oppskrifta stekte i fem timer.

Sjekk med steketermometer av og til, hvis du har.


#12

Fakse sa for siden:

Det aller viktigste er å bruke steketermometer, jeg pleier å sikte på en kjernetemperatur på ca 72 grader. Det hjelper også godt for å få et saftig resultat om man steker lenge på lav temperatur, har ei langpanne med vann i bunnen av ovnen (kalkunen oppå rist), og smører med salt/pepper/smør-blanding noen ganger underveis. Jeg liker å bruke høy temperatur og grill helt mot slutten for å få sprøtt skinn, også la kalkunen hvile en stund før den skjæres opp.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.