Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Stekeovnsdøra - åpen eller lukket?

#1

Palmen sa for siden:

Det er Diskusjoner i heimen, så jeg trenger å vite hva FP mener. Etter et stekeovnen har vært i bruk - lar du da døra stå åpen til den kjøler seg ned, eller lukket? Hvorfor/hvorfor ikke?


#2

Syrinx sa for siden:

Åpen for å dra nytte av restvarmen.


#3

Neket sa for siden:

Lukket, men har ikke tenkt noe over det. Bare gidder ikke kræsje inn i åpen dør. :vetikke:


#4

nolo sa for siden:

Åpen eller på gløtt for å få kjøle ned ovn og varme opp kjøkken. :)


#5

Nextlife sa for siden:

Har praktisert det ymse, men noen ganger åpen for få nytte av restvarme. Etter å ha måttet rykke ut til nabohuset 1. juledag da svigermor snublet i stekeovnsdøren og pådro seg en bekkenfraktur har jeg revurdert, og funnet ut at det er viktigere å holde seg på beina og oppegående enn å få denne varmen, og risikere slike ulykker.


#6

Tallulah sa for siden:

Japp, på gløtt.


#7

Blondie sa for siden:

På vinteren lar jeg den stå åpen på gløtt, vi bor i et trekkfullt hus og tar den varmen vi får. :knegg:


#8

Strå sa for siden:

Jeg også. Nå skal det sies at om stekovnsdøra står på gløtt her, må du være akrobat for å klare å snuble i den. Den står i en krok, ca en meter over gulvet.


#9

Millen sa for siden:

Her og.


#10

frukt sa for siden:

Litt på gløtt. Det er ingen fare for å krasje med den.


#11

star sa for siden:

Åpen. Både for varmen og for at den skal bli stille fortest mulig.


#12

Tjorven sa for siden:

Det står i instruksjonen på vår ovn at døra må være igjen under nedkjøling. På grunn av ovnens plassering på kjøkkenet er det også sterkt skadeforebyggende at den er igjen (rett rundt et hjørne).


#13

Palmen sa for siden:

:mumle:


#14

GinaK sa for siden:

Åpen her også. Utnytter varmen.


#15

millact sa for siden:

Dette.


#16

Malama sa for siden:

Forrige ovn, på gløtt for p utnytte varmen. Den nye vil helst være lukket. Grunnet plassering er åpen helt uaktuelt , men på gløtt kan gå.


#17

Floksa sa for siden:

Stengt. Den både stenger kjølehjørne døra vår og adgang til kjøkkenøy når den står oppe.


#18

allium sa for siden:

Men hvorfor utnytter man restvarmen bedre med åpen dør, hvor blir det av varmen hvis man har døren lukket?


#19

Chablis sa for siden:

Lukket on jeg har brukt den, åpen om mannen har brukt den.


#20

Polyanna sa for siden:

Lukket. All restvarmen havner jo ut i rommet til slutt uansett, bare langsomt i stedet for fort.

Og plutselig skal man bruke ovnen igjen, og da sparer man tid og energi på å ikke varme den opp igjen.


#21

Polyanna sa for siden:

Man gjør ikke det. Folk er bare helt oppsiktsvekkende dårlige i fysikk. :knegg:


#22

Pøblis sa for siden:

Jeg lukker, mannen mener den skal være åpen. Men jeg vinner, for jeg lager stort sett alltid maten.


#23

veobra sa for siden:

Slik er det hos oss også. Døra er derfor lukket. Og fysikkkunnskapen, som det er sjelden jeg har anledning til å flekse med. Kanskje til og med litt fra termodynamikken jeg hadde i kjemi. :humre:


#24

Fintdethei! sa for siden:

Men jeg vil ha all varmen med en eneste gang :D


#25

Skilpadda sa for siden:

Jeg vil heller ha varmen ut i rommet enn inn i skapene bak og rundt stekeovnen, så jeg har gjerne døra åpen. Usikker på om det egentlig har noen effekt, men det føles som om stekeovnsdøra holder varmen inne i kjøkkeninnredningen.


#26

Hyacinth sa for siden:

Jeg gjør også det, men sønnen min leste noe om at det er helt feil, og at varmen kommer ut i rommet uansett. Samme mengde også.


#27

Adrienne sa for siden:

Jeg lukker den, selvsagt. Og det Polyanna sa.


#28

Syrinx sa for siden:

Fysikk er ikkje mitt fag, det skal eg vere den fyrste til å innrømme. Men eg likar likevel å fylle kjøkkenet med varme fort, så eg trur nok at vanen (eller uvanen, om det er slik) vil fortsette.


#29

Palmen sa for siden:

Kan han komme på hvor han har lest dette?


#30

allium sa for siden:

Hvor skulle den ellers havne?


#31

Palmen sa for siden:

Jeg stiller meg 100% bak. Men en jeg kjenner trenger å «lese en artikkel om det fra sintef eller noe» for å komme på samme sted.


#32

Elise sa for siden:

Jeg har lest at det ikke er bra å ha den åpen, så vi lukker den. :jupp:


#33

veobra sa for siden:

Jeg er ganske sikker på at det sto i bruksanvisningen. Det er noen vifter som går og sender den varme lufta ut.


#34

Lhi-My sa for siden:

Døra på moderne stekeovner skal være lukket mens den kjøles ned. Det sitter mye elektronikk i bryterpanelet og kjøler man ned med åpen dør, slår varm og fuktig luft rett opp i den elektronikken og det vil på sikt ødelegge den. Dette er ikke mitt fag, men det står i bruksanvisningen på vår ovn og det ble også sagt på et program jeg hørte på radioen nylig som handlet om levetid på elektronikk og hvitevarer.

Restvarmen går jo ut i rommet uansett om døra er åpen eller lukket. Andre steder kommer den jo ikke.


#35

Strå sa for siden:

Lhi-My og noen av dere andre: Takk for forklaring og påminnesle om hva som skjer med restvarmen og panelet. Helten og jeg skal begynne å lukke døra til vår komfyr.


#36

Magica sa for siden:

Lukket, pga at det er smalt og helsefarlig å skulle gå på den døra. Og så vil restvarmen uansett komme meg til gode.


#37

Hyacinth sa for siden:

Aner ikke. Dessverre.

Han bor ikke hjemme lenger, dette ble bare fortalt meg en gang jeg hadde døra vidåpen etter steking.


#38

Røverdatter sa for siden:

Lukket. Har aldri skjenket restvarmen en eneste tanke. :sløser:


#39

Stompa sa for siden:

Lukka, fordi jeg aldri har tenkt at noe anna var et alternativ. :knegg:


#40

Shun sa for siden:

Det står i bruksanvisningen til min relativt nye stekeovn at den skal kjøles ned lukket.
Det er også lett å forstå sånn den er innplassert med skap rund baut.


#41

My sa for siden:

Dette. :knegg:

#42

Tallulah sa for siden:

Men hvis varmen uansett kommer ut i rommet, i såfall via fronten, hvorfor er det mindre skadelig enn gjennom åpen dør?


#43

Hyacinth sa for siden:

Nå spør du for vanskelig. :knegg:


#44

venla sa for siden:

Lukket. Varmen forsvinner jo ikke. Og jeg vil ikke snuble i døra.


#45

Timar sa for siden:

:mumle: Dette var eksens argument i alle diskusjoner om temaet.

Nå gjør jeg heldigvis akkurat som jeg vil!


#46

allium sa for siden:

Det kommer jo mindre på én gang, det fordeler seg over mer tid, det har vel noe å si?


#47

Malama sa for siden:

Jeg er sikkert dårlig i fysikk, men det var noe deilig i det å få varmen ut i rommet fra ovnen altså. Men denne nye skal være lukket og har en vifte for å kjøle seg fort ned, så helt hvor det blir av den varmen vet jeg ikke, men det føles ikke på samme måte i kjøkkenet i alle fall.


#48

annemede sa for siden:

Vår ovn bruker energi for å kjøle seg ned etter bruk. Jeg setter døra på gløtt når det er praktisk mulig.


#49

meisje sa for siden:

Lukket da det er vifter som kjøler ned ovnen og sender luften ut gjennom ventilasjonspalten foran på ovnen uannsett. Damp ovnen pleier jeg å ha på gløtt for å tørke opp etter bruk.


#50

Katta sa for siden:

Lukket, for det er sånn det skal gjøres. Sier Mannen som har lest bruksanvisninga.


#51

Hyacinth sa for siden:

Kan jeg kuppe tråden litt og spørre om det samme angående oppvaskmaskinen?

Jeg blir nemlig ikke enig med meg selv engang. Jeg er oppvokst med at man åpnet døra. (Jeg er riktignok oppvokst i forrige årtusen, så det er muligens ikke et argument. :knegg: ) På mange nye oppvaskmaskiner åpner jo døra seg selv. Jeg ser den. Men. Jeg har altså også lest (husker overhodet ikke hvor) at døra ikke skal åpnes, for det ødelegger for tørkeprosessen. Da jeg sluttet å åpne min, tørket innholdet fortere. Det gir mening for meg. Man utnytter varmen inni i stedet for å slippe den ut. Dessuten ser jeg jo at treverket rundt blir ødelagt over tid av å ha døra på gløtt. Men dampen skal vel uansett ut på er tidspunkt (ref en viss stekeovntråd), eller omdannes den bare til vann og forblir i maskinen og eventuelt renner ut? :vetikke:

Jeg skjønner meg ikke på kjøkkenmaskinteknologi. Det er flaks at jeg ikke jobber med sånt. :knegg:


#52

Myria sa for siden:

Lukket stekovnsdør, ingen annen grunn enn at det er sånn jeg alltid har gjort det og det ser rart ut med åpen ovnsdør. Oppvaskmaskinen åpner døren av seg selv når den er ferdig.


#53

ingling sa for siden:

Lukker stekeovnen. :nemlig:

Oppvaskmaskinen vår spretter opp når den er ferdig med tørkingen, så den sier fra selv. Tidligere har jeg ventet til en stund etter den var ferdig og så åpnet. Men husker også at vi måtte åpne den raskt hjemme, uvisst hvorfor. Det skulle liksom dampe av ut i rommet. Men det er jo hundreognitti år siden, vil tro teknologien har utviklet seg.


#54

annemede sa for siden:

Når maskinen er ferdig - helt ferdig, også tørkedelen, så åpner jeg og lar det dampe av. Ellers blir det så fuktig på plastdingsene. Vi har metallbeskyttelse under kjøkkenbenken - over oppvaskmaskinen, slik at benken er beskyttet.


#55

Tallulah sa for siden:

Hva med når man lukker opp underveis? Trekker kalkunen ut for å baste?


#56

tink sa for siden:

Det har vel noe med hyppighet å gjøre også, steker du kalkun hver dag?

Gjør det forresten selv for å se om rundstykker, pommes frites eller annet ser ferdig ut. Eller røre litt i rotgrønnsakene. Men ikke hver dag.


#57

Tallulah sa for siden:

Nei, men jeg bruker jo ikke stekeovnen hver dag heller. Og det hender jo aldri at jeg ikke åpner døra og lar den stå litt oppe, uansett om jeg lufter det ut eller ikke. Tar mat inn og ut, sjekker om fisker er gjennomstekt osv. om ovnen ikke tåler at varm luft kommer ut av frontdøra så vil den jo ikke tåle dette heller på sikt.



#59

Sissel sa for siden:

Jeg pleier å ha den lukket, mannen setter den på gløtt.


#60

Pelen sa for siden:

Vi har Miele oppvaskmaskin som åpner seg selv, meget deilig syns jeg. MEN, den står i 30 min i slutten og bare godgjør seg, dvs som om døren hadde vært lukket på en vanlig maskin uten automatisk åpning. Den forrige brukte også kortere tid, noe av det har med energiforbruk å gjøre, men jeg tror at en del av det har med lenger tørketid der den egentlig ikke tørker, men bare justerer ned tørketemperaturen i maskinen.


#61

-ea- sa for siden:

Lar stekeovnsdøra stå åpen for å slippe at den starter vifta og bråker, spesielt hvis jeg/vi skal sitte ved kjøkkenbordet rett ved siden av og spise.

Oppvaskmaskinen åpner jeg hvis jeg tilfeldigvis går forbi når den er ferdig, og det skjer ikke ofte. Har montert metallplata/benkebeskyttelsen som fulgte med maskinen, så benkeplata blir ikke ødelagt av det.


#62

Polyanna sa for siden:

Angående oppvaskmaskinen, så har jeg sett på tiktok at man skal legge inn et håndkle over døra, og lukke den inntil mens det tørker, så det gjør jeg. :nemlig:

Mannen åpner den helt opp, sånn at man snubler i den til den blir tømt. :mumle:


#63

løve70 sa for siden:

Har den alltid lukket!


#64

apan sa for siden:

Lukket, men det er fordi den kan krasjes i.


#65

Tallulah sa for siden:

Hilsen hun som briefer med fysikkunnskapene?


#66

Polyanna sa for siden:

Jeg syns et er greit å vise frem hele det brede mangfoldet som er meg. :glis:


#67

veobra sa for siden:

Jeg mener jeg har lest at oppvaskmaskinen vår skal stå en stund med lukket dør når den piper og er ferdig. Benken vår begynner å vise tegn til at det har vært for mye fuktighet og damp over åpningen. :mumle:

:knegg: Da er man kanskje over i umulighetsregning, et uttrykk min matteforeleser hadde fra Donald og som han viste at ikke var umulig regning allikevel.


#68

Input sa for siden:

Jeg tror dette er noe de bare skriver for å sikre seg. Om elektronikken ikke skulle tåle varmen, kan de skylde på brukeren. :vetikke:

Med mindre man har luft-tette skap vil like mye av varmen være inni skapene som i resten av rommet uansett hvordan man gjør det. Man må ha ganske lite kjøkken for å merke noe til den varmen som kommer fra stekeovnen.

Og fysikk-logikk tilsier at oppvasken tørker raskere med åpen dør, fordi vanndampen enten må ut av oppvaskmaskinen eller kjøles ned til vann som kan renne ut via bunnen. Det første skjer kun om døren er åpen, fordi oppvaskmaskinen er tett ellers (heldigvis!), og det siste vil skje raskere om den varme dampen kan gå ut i rommet fordi luften som er igjen vil kjøles ned raskere da. Dersom det skal tørke raskere med døren lukket, må det være en funksjon som aktivt kjøler ned luften og får vanndampen til å bli vann og renne ned. Det lærte vi ikke noe om på fysikklærer-skolen, dessverre.


#69

him sa for siden:

Lukket (hovedsaklig på grunn av kattene)


#70

Elise sa for siden:

Du gjør jo ikke det i mange minutter av gangen, da.


#71

Tallulah sa for siden:

Nei, men det er jo ikke mange minutter det er særlig varm luft som viftes ut når døra står oppe etter at den er skrudd av heller.


#72

Adrienne sa for siden:

Ikke kødd med fysikkunnskapene til Polyanna. Hun var en særdeles viktig bidragsyter til at jeg fikk 6 i muntlig eksamen i fysikk på videregående. :catfight:



#74

Tallulah sa for siden:

Nei, det var absolutt ikke ment som kødd, bare en morsom kuriositet.

Altså, jeg skjønner i teorien at varmen vil fordele seg ut i rommet samme hva, men på et bittelite kaldt kjøkken er det ganske digg med den varmen som kommer rett på meg, framfor den som fisler ut og fordeler seg jevnere med lufta inni skapene og oppunder taket og what not.


#75

Adrienne sa for siden:

Du er så søt når du er glemsk. :knegg: Men ja, du hjalp meg å pugge alt om solsystemet vårt, og tørket tårer fordi fysikk muntlig var verdens undergang for meg.


#76

Adrienne sa for siden:

Litt som å pisse i buksa for å holde varmen? Neida, joda, neida. :plystre:

Jeg ser poenget ditt, men i det store og hele så flytter varmen seg fra ovnen til rommet i like stor grad om døra er igjen som når den er åpen. Så om du har døra åpen så varmer den lufta i rommet fort og blir borte fort igjen. Får den fordele seg til møbler så kommer den ut i rommet saktere og man før jevnere nytte av den.


#77

Malama sa for siden:

Men ovnen bruker jo enegi på å kjøre viften for å hurtig kjøle den ned. Virker lurere med tanke på strømforbruk å bare slippe varmen fort ut så ovnen ikke skal bruke strøm på å kjøle den ned ?


#78

Tallulah sa for siden:

Når jeg står rett ved døra så varmer det mer på rumpa mi å åpne døra enn det varmer meg å ha den lukket når jeg har gått inn på spisestua. Det handler jo ikke om en varme som gjør meg kald etterpå. :stuart:

Som sagt så skjønner jeg teorien med å varme opp hele rommet litt, framfor litt av rommet veldig mye i et kort øyeblikk, men dette minner om sånn nerder diskuterer salt. Alt salt er det samme så det kan ikke smake forskjellig, uten at de tenker over at smak er tekstur, hvordan smaksfeltene er fordelt i maten osv. Så noen ganger er kort, effektiv varme det man vil ha. Ikke 17 grader i en time.



#80

Tallulah sa for siden:

I like my buns toasty. /insert twerk emoji/


#81

Adrienne sa for siden:

Å varme kald bakende trumfer både fysikk, instrukser og egentlig alt annet. Vi har åpen løsning mellom stue og kjøkken, så om rumpa er kald på kjøkkenet er den like kald i stua. Da er det bare vedfyring som duger.


#82

Tallulah sa for siden:

Jeg har forresten bestilt tomatfrø, Adrienne.


#83

Adrienne sa for siden:

Når vi først skal spore av tråden til Palmen, liksom? :knegg: (Og sier ikke nei hvis du ender opp med for mange planter.)


#84

Palmen sa for siden:

Avspore? Jeg sitter her og klør meg i hodet og lurer på hvorfor og hvordan dere varmer bankender i Nittedal. I det hele tatt lurer jeg litt på hva det er også. Substantiv eller verb? Og er det en del av stekeovnen kanskje?


#85

Tallulah sa for siden:

Bank-ender?

Jeg skal prøve å ikke så altfor mye i år, men vet jo aldri!


#86

My sa for siden:

Når den først er i bankende tilstand er det vel som regel ikke behov for mer oppvarming. :gruble:

#87

Palmen sa for siden:

Jeg leser det også som en bank-ende, Tally. Men usikker på bruksområde.

Jeg skulle ønske jeg naila planter. Men det er morsommere å så enn å vanne. Og plante om. Og ta vare på. Og i det hele tatt alt det andre enn å så. :hylgrine:


#88

Adrienne sa for siden:

Føkkings autocorrekt på iphone. :mumle:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.