Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

«Først lo jeg, så ble jeg lei meg»

#1

Lille meg sa for siden:

Dette sa Liva Ingebrigtsen, kona til Henrik Ingebrigtsen, i et intervju med VG.

Hun hadde regnet ut at Henrik var tilstedeværende 925 timer i løpet av et år. Da var reiser, søvn, trening og fysioterapi fratrukket.

I sin visdom hadde deretter Liva delt disse 925 timene på 24 timer, for å se hvor mange "dager" Henrik var tilstedeværende. Dette ble like under 39. Dermed mente hun at Henrik bare var tilstedeværende 39 dager.

:sukk:

Står det virkelig såpass dårlig til med matte- og logikk-kunnskapene i samfunnet, at både Liva og VGs journalist mener det har noe for seg å dele 925 timer (som er fratrukket søvn og treningsrelatert aktivitet) på 24 for å finne antall dager?

Jeg lo ikke først engang.


#2

Tallulah sa for siden:

Mulig artikkelen er oppdatert (eller at jeg skumleser), men ser ikke regnestykket ditt?

Uansett: Litt usikker på hva du vil med tråden?


#3

Plingo sa for siden:

Man må jo begynne med samfunnsnormen først, og sammenligne epler og epler. De aller fleste sover 7timer ish i døgnet, er 8 timer pluss transport på jobb. Så tid til familie og egentid er ca 8 timer i døgnet for en gjennomsnittlig person.

220 arbeidsdager * 8 = 1760
145 øvrige dager i året * 16 våkentid = 2320
Totalt 4.080 timer

Så om Henrik er tilgjengelig 925 timer i året, så er han tilgjengelig 1/4 av det en gjennomsnittlig nordmann er. I regnestykket i artikkelen fremstår han tilgjengelig 10,7% av året (39/365) mens realiteten er 25% året. Egentlig ennå høyere også, for han må da virkelig sies å ha fått sin del av egentid potten i alle timene han er borte.

Også må selvsagt gjennomsnittsnormannen sies å bidra til familien AS også på natterstid ved våkne unger, syke unger etc.


#4

Lille meg sa for siden:

Nei, artikkelen er ikke oppdatert. Og nå ble jeg enda litt mer bekymret for matte- og logikk-ferdighetene i samfunnet.

For å si det enkelt: Nei, du kan ikke regne sammen hvor mange timer noen har tilgjengelig for deg i løpet av et år, og så legge disse timene sammen og si at det er antall dager. For det henger ikke sammen!

Jeg begynte å regne på det, men ser at Plingo har forstått hva jeg mente.


#5

him sa for siden:

Veldig mystisk matematikk her. Skjønnet godt hun synes han er mye borte og lei seg for deg - men å illustrere det matematisk ble ikke helt innertier


#6

Pelle sa for siden:

Jeg synes også det ble feil beregning. Livet hennes er jo ca som en aleneforelder, og de er det mange av. Skjønte heller ikke dagsplanen som hoppet fra ca kl 11 til middag uten innhold.


#7

Tallulah sa for siden:

Jeg gadd ikke regne over. :snill: Og skjønner illustrasjoner! :blånn: Men bekymre deg i vei du. :værsågod:

Lurer fortsatt på hva du vil. Henge ut den dumme Liva? Henge ut den dumme journalisten? Reell samfunnsbekymring? Hun må ikke tro hun har det så ille?


#8

Input sa for siden:

Jeg er med Talullah her, jeg forstår ikke problemet. Og synes denne tråden er veldig rar. Det regnestykket er vel et symbol på hvor mye hun er alene, hva er galt med det?


#9

Maverick sa for siden:

Jeg skjønner heller ikke problemet her. Det er et overslag for å beskrive en situasjon. Mannen er mye borte. Det er kjipt. Og det er ikke sammenlignbart med aleneforeldre, det er ikke den samme situasjonen.

Har ikke lest saken for sånne ting kjeder meg så usigelig, så seff, om hun står og påstår at hun har verdens vanskeligste liv så er det jo pussig, men tipper det hadde gitt andre reaksjoner enn «hun kan ikke regne».


#10

Blondie sa for siden:

Hun lever vel av å lage innhold og forsøker seg på en illustrasjon. Tipper det er journalistens fremstillingsevne like lye som manglende logikk her.


#11

Floksa sa for siden:

Han har vært tilstede 2,5 time hver dag. Jeg syne kanskje ikke det var så galt?
Ut over det så er neppe regnestykket ment å tolkes bokstavlig?
Litt som å regne matjord i fotballbaner?


#12

millact sa for siden:

Slik tolket jeg det; hun og døtrene er mye alene.


#13

Cauchy sa for siden:

Det finnes tre typer løgn, løgn, forbannet løgn og statistikk. Man kan gjøre mye med tall for å fremstille en situasjon annerledes enn den er, og når et slikt regnestykke er bakgrunnen for overskriften «er hjemme 39 dager i året» så er det direkte villedende.


#14

Blondie sa for siden:

Ja, men det er jo journalistens (eller deskens) vinkling. De fleste forstår vel at ektefellen til en toppidrettsutøver er mye alene.


#15

Einhyrningur sa for siden:

Jeg vet ikke om jeg er mest fascinert over at dette er noe aviser skriver om eller at vi faktisk diskuterer det her inne. :knegg:


#16

Millen sa for siden:

Jeg blir like ovveraket hver gang kone/samboer til topp idrettsutøvere går ut i media og sier "han reiser så mye, og er mye borte" visste du ikkedet fra før lizzom?
Var vel en av ekskonene til Riise som sa det blant annet.


#17

Pelle sa for siden:

Jeg synes rett og slett det er en rar artikkel, og lurte på formålet. Nettopp fordi hun har det ganske likt med mange andre med lite hjelp fra partner (bortsett fra god råd). Jeg syntes 39 var veldig lite, men når hun har trukket fra søvn i eget hus skjønner jeg jo tallet mer. Men ga for meg ikke noe mer tydelig bilde av situasjonen, for det er jo ikke vanlig å beregne på den måten. At hun synes det er tungt å være mye alene forstår jeg godt.


#18

Karamell sa for siden:

Jeg har ikke sett artikkelen en gang, men Liva lever vel av å produsere innhold og avisene lever av klikk, so to spreak. Jeg ikke overrasket over at noe blir sak i VG eller Dagbladet. Det finnes masse influensere, som Liva vel er, som sparker inn vid åpne dører.


#19

nokon sa for siden:

Det eg reagerer mest på er eigentleg korleis Ingebrigtsen-brødrene ber om privatliv-fred medan konene deira stadig vekk stiller opp i media ...


#20

him sa for siden:

Tankevekkende - jeg har ikke reflektert så mye over det, men det er jo et viktig poeng. Hva skal media skeive når det blir denne type dobbeltkommuniksasjon?

#21

nokon sa for siden:

Litt samme med Märtha Louise. Vil vere i rampelyset på sine premisser og sutrer med ein gong det skjer på andre sine premisser.


#22

Høns sa for siden:

Ja, det blir jo helt helt feil fremstilt. Da kan jeg feks si at jeg er hjemme totalt en dag i uken (25t man-fredag), selvom jeg er hjemme hele uken fordi jeg jo skal trekke fra jobb/reise pluss søvn.

Jeg er forøvrig også bekymret for matte og logikk-kunnskapen og verden generelt om de kjøper dette regnestykket og fremstillingen.


#23

My sa for siden:

Nemlig. Du kan ikke sammenligne en som savner sin bortreiste kjæreste med en som er singel og klarer seg fint uten kjæreste. Det er jo ikke bare av praktiske grunner man ønsker å ha partneren sin hjemme.

Og det er vel poenget her, han er mye borte. Ikke nøyaktig hvor mange timer de har samvær, regnet med eller uten hvor mye det soves eller jobbes, delt på hva.


#24

Pelle sa for siden:

Unnskyld meg, men når hele poenget er nøyaktig antall timer han er hjemme i våken tilstand, så ER poenget hvor mange timer de har samvær.


#25

My sa for siden:

Joda, men det er vel bare en litt småteit måte å vinkle det for å få fram at han er veldig mye borte. Uten å ha finregnet og trippelsjekket så veldig. Skjønner ikke at det er noe å henge seg veldig opp i, langt mindre gå utregningen etter i sømmene. Mulig det bare er fordi jeg er minimalt opptatt av kjendiser, så jeg tar det meste av sånt med et skuldertrekk og et whatever.


#26

Skilpadda sa for siden:

Men selv om poenget er hvor mange timer man har sammen, så blir det feil å dele antall timer på 24 og si at det er bare så mange dager de er sammen. Det er jo veldig få som er sammen med partneren sin 24 timer i døgnet. (Spesielt i våken tilstand!)

Og jeg synes det er et poeng som er verdt å diskutere, altså hvordan ting så ofte blir lagt frem i media på en totalt skjev måte, fordi man regner helt urimelig med tallene. Jeg har ingen mening om den aktuelle saken, men irritasjonen over misvisende tall kjenner jeg veldig godt igjen.


#27

Malama sa for siden:

DE er jo det at hun trekker fra tiden han sover f.eks og så regner ut i hvor mange dager i året han er hjemme ved å dele på 24 som blir feil

Altså, jeg og mannen er fra hverandre ca 10 timer i døgnet i form av jobb (Han drr tidlig, jeg drar seneremen er tilsvarende senere hjemme) og vi sover jo også en 7-ish timer pr natt. Så med den logikken så er vi fra hverandre ca 17 timer pr døgmn, men jeg kan ikke si 24-17 timer i døgnet i et år er (24-17)*365 og dele på 24 og få at vi bare er sammen 102 dager i året. Vi er jo egentlig sammen ca 365 dager i året, bare ikek de timene vi jobber, sover (Jo, vi sover sånnsett sammen) og andre møter og aktiviteter.

Så det jeg satt igjen med fra den saken var også irrajosnlaiteten i regnemåten hennes.

Og ja, at han er mye borte tviler jeg ikek på, men ikke SÅ mye som de tallene påstår


#28

Input sa for siden:

Jeg gjetter på - men vet ikke - at fordi hun er hjemmeværende, så tar hun seg av alt med barna/hjemmet, for å skjerme hans trening og prestasjoner. Og da kan jeg skjønne at de fremstiller det slik. Men det er jo likevel selvvalgt.

Må likevel innrømme at jeg ikke helt skjønner at noe av dette er verdt å diskutere. Det er mye skjev fremstilling av tall i media man bør snakke om lenge før dette. Dette er ren underholdning og har ingen nyhetsverdi.


#29

Katta sa for siden:

Det blir jo ca 3 timer daglig om man fordeler det jevnt. Ikke så galt i mange familier hvis det er bånn gass på familie og de timene er fornuftig plassert. Poenget her er vel at de har en kontrakt som hun ikke er helt happy med lenger. Det kan jo skje hvis man for eksempel får barn. Livet endrer seg, forventningene endrer seg og en person som opplever at man ikke lenger har noe tid til seg selv kan selvsagt bli misfornøyd. Matematikken er egentlig uinteressant. Poenget er vel ei dame som med åpne øyne har gått inn i en kontrakt som låser henne til hus og barn. Og som er kjendis nok til at media engasjerer seg.


#30

polarjenta sa for siden:

Nå husker jeg ikke helt, men jeg mener at regnestykket kom fordi hun ønsket seg vaskehjelp og han mente det ikke var nødvendig. Jeg tror forøvrig hun ikke er helt enig i betegnelsen hjemmeværende, hun er student(tror hun holder på med en master) og influenser.(så kan man jo selvsagt diskutere om det er en jobb)


#31

nokon sa for siden:

Ja, eg forstod og at konflikt om vaskehjelp var utgangspunktet for reknestykket


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.