Min er engangskluter i stedet for kjøkkenkluter. Det går mengder. Og jeg elsker dem. Tørk og kast. Men dette går jo ikke i lengden, jeg må ta meg sammen og gå over til flergangs. Nå handler jeg må Europris, de påstår at det ikke er plast i deres, men de genererer jo likevel et tonn med søppel.
Hva er din miljøsynd og blir du med på å slutte/trappe ned? :jupp:
Min er den samme som din faktisk. Vi bruker tørkepapir til å vaske bord og kjøkkenbenk med, og våtservietter til å vaske Lillesøster i ansiktet og på hendene. Det har vært et enormt forbruk, jeg kan ikke huske at det var slik med Storebror. Men Lillesøster griser spesielt mye når hun spiser. Akkurat som faren sin. :knegg: Heldigvis har det begynt å roe seg nå.
Jeg kildesorterer ikke. Jeg panter, sorterer ut papp og noe glass og metall, men det er det.
Måtte gi opp da barna var mindre for de forsto ikke at bøttene i skapet - som var helt like - skulle ha forskjellig søppel. Så all den skyllinga av plast som jeg dreiv med var til ingen nytte. Jeg har prøvd å innføre det igjen, men for han med adhd/autisme fører det til hundre spørsmål daglig om hva som er plast og ikke. Og jeg orker ikke. Men han sorterer ut papp, så kanskje vi får til plast en gang og.
Vedfyring, og laaaange dusjer i veldig mye og veldig varmt vann.
Begge deler gir meg såpass mye livskvalitet i hverdagen at det sitter veldig langt inne å slutte.
Har også litt å gå på når det gjelder matsvinn. Der er det kanskje lettere å ta grep.
Flyreiser er den absolutt største. Jeg har kuttet kraftig privat, jeg har bare hatt to private flyreiser på veldig mange år, men har mange i jobben. Har kuttet en del der også, men allikevel.
Fly.
Vi har hytte. Eller dvs arvet småbruk. Jeg klarer ikke helt å se miljøsynden i det egentlig. Bygningene har jo stått der i mange,mange år og vi sørger for at jorda blir brukt mest mulig (beite).
Kildesortering er mine unger gode på, det medfører noen spm om hva ting skal kastes som, men det lever jeg med. (Det er særlig restavfall de spør om, liksom for å sikre seg at det faktisk ikke skal sorteres som noe annet)
Matsvinn er nok vår største synd, det forsvinner alltid ting bakerst i kjøleskapet som ikke har livets rett når jeg finner det igjen. Det er ikke MYE mat, men det er likevel noe som gnager på samvittigheten.
Fly gjør jeg to ganger i året, til og fra en samling med jobb i november. Det er sånnsett 4 fly, må bytte hver vei, så det er mer enn nok for min årlige kvote.
Jeg er enig i at en hytte som er på etablert jordbruksområde er en mindre miljøsynd enn nybygget i hyttefelt. Hovedproblemet med hytte er nedbygging av uberørt natur. Og det er der jeg har litt bedre samvittighet fordi vår hytte er gammel og i et etablert hytteområde. Så vi har i hvert fall ikke bygget ned noe. Ellers er det jo noe både med reising og med strømforbruk når man bruker flere hus.
Flyreiser. Flyr veldig mye pga. jobb. Jeg har kuttet en del privat, og skal gradvis kutte noe på jobb også nå som ungene flytter ut, men det kommer fortsatt til å bli mye.
Flyturer er min miljøsynd også, vi har riktignok kuttet mye, men det blir vel 1 flytur for hele familien innenlands el til utlandet i året, pluss at vi voksne drar på en vennetur hver, oftest med fly. Med jobben er det en utenlandsreise og 3-5 innenlands per år.
Om man ser på CO2-regnskapet blir det meste smått sett i forhold til flyturene, men vi har en del å gå på mtp generelt forbruk, altså å la være å kjøpe og eie dingser/møbler/klær/utstyr. Kjøper og selger mye brukt, men genererer fortsatt etterspørsel etter en del varer vi kunne klart oss uten for å spare kloden.
Det er vel pendling til jobb, en time i bil hver vei.
Kunne jobbet 10 min unna, men ikke innenfor mitt fagfelt. Og planen er å flytte tilbake etterhvert. Går tog, men bare en gang i timen. Og passer dårlig i forhold til når jeg begynner og slutter sånn at transporttiden ville blitt helt uoverkommelig.
Jeg flyr sjelden, forrige gang var med jobb i 2022. Privat var det vel sist i 2016 eller noe. Småkjøring har det blitt mye mer av etter at formen ble dårligere og jeg flyttet ut fra bykjernen.
Vi har mye større hus enn vi egentlig trenger. Heldigvis er det nyrenovert og ekstremt energieffektivt, men det er ikke til å stikke under en stol at vi bruker mer strøm enn vi ville gjort med et mindre hus. Akkurat nå har vi en bil for mye, siden mannen sliter med å få solgt firmabilen sin, det er ikke akkurat miljøvennlig det heller.
Også bruker vi nok mer strøm enn nødvendig, vi har utbedret noe av varmetapet ved å bytte en god del vinduer, men det gamle huset vårt er ikek energieffektivt, det er det nok ikke neo
Mye småkjøring er nok det verste. Og i tillegg er datterens hobby en stor miljøbelastning med mange flyturer i konkurransesesongen. Tre turer innenlands siden desember, og to utenlands og tre innenlands gjenstår før 17.mai.
Jeg er dårlig på flyreiser, engangskluter til do (men bare der) og jeg er ikke flink nok på kildesortering. Vasker også relativt mye klær, men føler ikke at jeg vasker mer enn nødvendig. Akkurat nå renoverer vi hus, og det er ikke akkurat miljøvennlig, selv om alt som rives kildesorteres. Og vi har kjøpt sykt mye møbler. Vi har imidlertid solgt de gamle og planlegger å ha nye møbler i evigheter.
Jeg er mye bedre på bilkjøring (kun én (el)bil), kjøttspising (lite) og matsvinn (relativt lite). Vi har et lite hus og fyrer ikke med ved.
Vi har også en dieselbil som jeg kjører i hverdagen, og den skal jeg nok ha til en dør, deretter blir det elbil, den andre dieselbilen døde i fjor og ble til elbil som er den som kjører mest i løpet av hverdagene nå etter at i fikk den, derved har jeg litt mindre dårlig samvittighet for bilkjøringen enn før. Men den brukes av meg de dagene vi begge trenger bil/skal på kontoret, men jeg tar elbilen når mannen har hjemmekontor og ikke trenger den. (han bruker den til kontoret for da kjører han lengst, samt har lademulighet der)
Dieselbil her også. Kjøpt ny i fjor så den kan vi ha I mange år.
Vi fyrer også med ved, men har ikke vært på ferie med fly siden 2019.
Er skikkelig flink på å ha med handlenett i butikken, også når vi kjøper andre ting enn mat. Har ikke kjøpt pose på årevis.
Det kommer nok an på hvor man legger lista for miljøsynd. Jeg lærte som barn at man slukker lys i rom man ikke er i, av Miljøagentene. :knegg: Det er nok mindre viktig etter at de fleste har sluttet å bruke glødepærer og gått over til LED-pærer, men det meste av energiforbruk er jo negativt for miljøet, enn så lenge. Men jeg anser meg som over gjennomsnittet opptatt av miljø, og har likevel en liten LED-lampe over speilet på svak belysning hele natten, slik at de som må tisse om natten slipper å skru på fullt lys.
Jeg syns det virker rart om ikke de fleste har mer enn én. :knegg:
Vi har familie i et utland man må fly til, vi har hund og dieselbil. Og jeg ligger foran peisen og leser bok på papir her nå, og er glad i kjøpekaffe i pappkrus.
Å, jeg har mer enn en, men jeg nevnte den mest fremtredende. Jeg liker ikke å komme inn i mørke rom, så jeg har en tendens til å la lys stå på. Og vi kjører dieselbil til og fra hytta.
Nei, det er jo fortsatt et anbefalt tiltak for å spare strøm. Og hvorfor skulle man ikke gjøre det? For de fleste av oss er det jo ingen gode grunner til å ikke skru av lys i de fleste rom vi ikke er i? Dessuten bør vi jo alle gjøre vårt for å bidra til mindre lysforurensing.
Flyreiser, men kjenner ikke det spor på flyskam. Jeg flyr veldig mye mindre enn jeg gjorde før.
Jeg er ganske god på å kildesortere, selv om det alltid er litt mer å hente. :gruble:
Jeg kan sikkert bli bedre på klesfronten og maten, og slutte med engangsvåtmopp (selv om jeg ikke bare bruker det).
Det er selvsagt uheldig at du ikke kildesorterer lyspærer, men batterier bør ikke kastes i restavfall. Det kan medføre brann, og er rett og slett farlig. Så når det gjelder batterier, er det veldig fint om du begynner å levere dem til resirkulering om det i det hele tatt er mulig.
Det er forresten anbefalt at man tar en bit teip over de to polene (+ og -) på batteri før man leverer batteriene til gjenvinning. Dette er med på å forhindre kortslutning.
Min største miljøsynd? At jeg har familie nordpå som jeg besøker. Har tidligere tatt tog, men det tar 1) veldig lang tid og 2) det har vært mye arbeid på linjene som har medført at det ville blitt for slitsomt. Jeg CO2-kompenserer alltid flyreisene, men innerst inne har jeg gitt opp. Det føles så meningsløst å bruke mye tid og krefter på å unngå å fly, når jeg samtidig vet at venner tar langhelg i Spania. :sukk:
Flyreiser, helt klart. Har hverken bil eller hytte, har liten leilighet, kildesorterer, spiser veldig lite kjøtt. Og vasker ikke ofte nok til at vaskemidler og kluter er en vesentlig del av regnestykket. :knegg:
Føler at jeg har blitt mye bedre de siste årene. Jeg har kjørt buss til jobb de siste to årene, så derfor har jeg tenkt å beholde min 9 år gamle bensinbil og heller kjøre den ut enn å kjøpe elbil, ennå. Jeg har nok litt vel god plass etter at ungene flyttet ut, men trenger plass til når de kommer hjem på besøk, spesielt nå som det er barnebarn på vei. Har også blitt flinkere på matsvinn etter at ungene flyttet ut, og jeg prøver å kjøpe kvalitetsklær, men har en ambisjon om å redesigne mer klær, for jeg er ikke så glad i å kaste klær, så har veldig masse. En gangskluter bruker jeg ikke, men jeg vedfyrer.
Flyr ikke veldig mye annet enn hvis jeg skal på ferie sørøver. På jobben har vi en policy om at vi skal ta buss eller tog og ikke fly hvis vi ikke må.
Klær tror jeg. Har mange klær, men forsøker å bruke alle og ikke kaste. Kjøper også brukte klær og gir bort det jeg ikke bruker som har mer liv i seg. Har stort hus, men har bergvarme så bruker ikke så mye elektrisitet. Kjører brukt elbil med lite batteri og vil forsøke å kjøpe brukt bil ved neste korsvei, igjen. Tar kollektivt mesteparten av veien til jobb. I snitt flyr jeg en tur-retur i året.
Næ, det er vel som mange andre skriver her - flyreiser, vedfyring, badekar men jeg har ikke veldig mye dårlig samvittighet, jeg gjør det ikke så ofte. :P etter at vi flyttet bruker vi mye mindre bilen også. Har hytte, men den er fra 1943 og er etablert i et område det uansett bare er fritidsboliger.
Hvor kommer denne tanken fra at vedfyring er negativt? Hvis man har rentbrennende ovn og unngår de verste luftforurensingsdagene om man bor i storby, så er ikke lokalforirensing noen stor issue. For klima, så har vi ingen sjanse til å klare omstillingen fra fossil energi i industri og transport hvis folk bruker strøm til oppvarming om vinteren. Eller som energikommisjonen sa: strømnettet vårt er helt avhengig av vedfyring. Så ha heller dårlig samvittighet for å slå på panelovner og gulvvarme på kalde vinterdager, hvis dere kunne ha brukt ved og latt industrien få den strømmen.
Ja, og nå har de fått det på min lokale butikk. Det har de ikke hatt tidligere, så nå ligger det masse tapet i et gammelt glass her. Jeg byttet masse batterier nylig når Ingunn liksom skulle ta strømmen vår.
Jeg kunne vært bedre på kildesortering. Jeg sorterer ikke ut plast for det må leveres i egne containere, og den ene gangen jeg prøvde fikk jeg ikke opp lokket. Kaster litt for mye mat, og kjører litt for mange småturer jeg egentlig kunne syklet.
Fly, dieselbiler (men usikker på totalregnakapet der siden vi bruker opp bilene før de erstattes) hytte og hund, uhorvelig mengder sykkel og ski utstyr.
Det med kjæledyr er det nok ikke så mange som tenker på at er miljøbelastning. Jeg har en bekjent som nettopp ble veganer av miljøhensyn. Samtidig som han skaffa 50 kilos bikkje.
Hytter, flysreiser og kasting av mat. Nå har jeg arvet en dieselbil, så en stakket stund er det en synd. Den skal selges da, så jeg får penger for å kvitte meg med den synden. :knegg:
Vi fikk oss hund i stedet for attpåklatt, og hunden forurenser veldig mye mindre enn et barn og lever kortere, så det var nærmest miljøvennlig. :knegg:
Jeg tror jeg er ganske miljøbevisst, men min største synd er kanskje at vi har to elbiler, og den ene er ganske tung.
Og at jeg ikke resirkulerer nespressopoddene mine. :o
Vi har akkurat flyttet inn i nytt hus, og nybygg er ikke akkurat miljøvennlig. Men nyhuset har balansert ventilasjon og er energieffektivt så det holder, så om en femti års tid har det kanskje gått opp i opp? :knegg:
Vi har blitt veldig mye flinkere til å redusere avfall, da. Kaster veldig lite mat, kildesorterer godt, og har en hytte som er et gammelt hus som ikke er pusset opp, hvor vi lever ganske miljøvennlig på ferie hev sommer, dusjer kun i regnvann og bader i fjorden hele sommeren. (er usikker på hvordan utedoen gjør det i miljøregnskapet.) Vi har elbil og en 12 år gammel bensinbil som vi tenker å bruke opp. Jeg reiser kollektivt til jobb og har hjemmekontor to dager i uken.
Min største synd er nok noen flyturer i året. En ferietur i gjennomsnitt de siste 8 - 10 årene, men et par jobbreiser hvert år i tillegg.
[Dette er ikke til deg, direkte, Hønni - mer en generell betraktning.]
Det er en feilslutning at dieselbil per definisjon er en stor synd. Hvis man skal kjøpe en ny bil nå, så er det en ting. Men om man har en dieselbil (eller en bil med annen type drivstoff for den del), så er det absolutt mest miljøvennlig å bruke denne og reparere den som best man kan, så lenge som mulig. For når bilen ikke kan brukes mer, og etter at alt av materiale som enten kan gjenvinnes eller brennes er tatt ut, så sitter man likevel igjen med ganske mange kilo som må legges på deponi.
Det er store miljøkostnader når man produserer en bil og skal frakte den fram til bestemmelsessted. Dette gjør at biler bør brukes så lenge som overhode mulig.
Egentlig burde staten sponse reparasjon av gamle biler. :nemlig:
At jeg bor i Norge og lever deretter… Jeg har biler… usikker på om det egentlig spiller så stor rolle om det er el- eller diesel i det lange løp. Jeg tar fly når det gjør at jeg får oppleve noe jeg vil eller jeg skal noe med jobb. Jeg kjøper nye ting når de går i stykker, jeg har stort sett hverken tid eller kompetanse til å reparere. Jeg har en viss standard for hvordan ting skal være… i norsk sammenheng ikke veldig høy, men jeg kjenner jo på at ting bør pusses opp om de ser shabby ut ved første øyekast. Vi har for mye matsvinn, vi bruker ting laget av plast, vi lar ofte komfort og økonomi styre valgene vi gjør. Jeg kjøper ikke et klesplagg som er øko-sertifisert fra ende til annen hvis alternativet er billigere eller bedre.
Selv om jeg HAR miljøbevissthet i valgene jeg tar er det lite som kan kompensere for at jeg bor i Norge, har valgmuligheter og er vant til komfort som få i verden kan unne seg.
For min del er det helt klart fly. Tror det skal godt gjøres å få noe værre med min livsstil. Jeg kjører en del elbil, men tror ikke det kommer i nærheten av fly for min del. Vi har familie og feriehus sånn til at vi flyr dit.
Interessant utvikling av tråden, når utgangspunktet i HI er hva som er våre miljøsynder og om vi vil være med på å slutte med, eller trappe ned på dem, at folk nevner barn. :humre:
Akkurat hva jeg skulle til å si, Sindrome. Jeg har trappet ned, de bor for seg selv begge to. :humre: Eller - den eldste har jo skaffet seg en haug med miljøsynder i form av barn.
Tja, jeg har trappet ned i form av at det ene barnet mitt har flyttet for å gå på skole, men det oppveies nok i fullt monn av at jeg betaler henne hjem med fly et par ganger i semesteret. :knegg:
Relativt sett så tror jeg ikke jeg miljøsynder så mye. Men der jeg har potensiale for å kutte, så er jeg ikke spesielt villig til det.
Jeg har en hund og to barn som jeg definitivt skal beholde. Det hender jeg flyr, men ikke i tide og utide. Jeg har elbil, kjører lite, men kunne nok ha erstattet noen av bilturene med gange eller kollektivtransport. Jeg kildesorterer etter beste evne. Jeg kjøper ikke nye klær med mindre det er helt nødvendig. I fjor kjøpte jeg to nye plagg (sokker, undertøy o.l ikke medregnet, det kjøpes nytt), resten av det jeg trengte ble kjøpt brukt.
Jeg kunne nedskalert til en mindre leilighet, men det har jeg absolutt ikke lyst til. Etter mange år med veldig få kvm sammen med min daværende mann, nyyyyter jeg livet i en større leilighet.
Ja, det er sant. :jupp: Og hybellivøkonomien kombinert med det lett alternative :knegg: klassemiljøet fører til at Stadsmissionens Second hand-butikk (beleilig plassert rett ved skolen) foretrekkes framfor fast fashion, når det kommer til innkjøp av klær, interiør og utstyr.
Badekaret mitt får de aldri. Med mine leddvondter er badekaret behandling og terapi. Det er ganske kort og smalt så det hjelper. Jeg bruker det vanligvis tre ganger i uka, det andre dagene vasker jeg meg med klut. Men flyreiser har jeg for mye av. Dette skriver jeg fra Wales og jeg har ikke svømt hit. En til to tur/retur hvert år er for mye. Det fører til at jeg melder inn hytta også som miljøsynd. Den er 175 kjøre-kilometer fra fastboligen eller fly til Tromsø og båt derfra.
Til gjengjeld bruker jeg sjeldent bil, også som passasjer, vi har lite matsvinn og kjøper nye ting bare når vi må. Helten reparerer alt som kan repareres.
Vi bor i et litt for stort hus, har generelt høyere forbruk enn nødvendig og særlig kaster vi for mye mat. Vi har en el-bil og en gammel dieselbil som brukes for mye til småkjøring, når vi egentlig burde gå og sykle mer. Til gjengjeld har vi ikke flydd siden 2017, ungene har vel hatt en tur/retur flytur hver i løpet av hele livet, pluss en ekstra på eldstemann.
Jeg er i ferd med å ta grep om forbruk og matsvinn, der må det strammes inn litt. Kanskje får vi til å bruke bil noe mindre også, bare det blir vår.
Vi har to biler i en by med godt kollektivtilbud. Begge er el-biler, men likevel. Vi kaster mat. Vi dusjer en del, vi tar fly en gang eller to i året. (Tidligere tok jeg nattog om jeg skulle til Oslo, men «Hans» satte en stopper for det)
Strømforbruk ja. Og ikke bare til oppvarming av varmtvann i husstanden. De har vel inntak med overvåking, vannbehandlingsanlegg, vannforsyning med diverse pumpestasjoner, tilsvarende med avløp og ditto pumpestasjoner før spillvannet ender opp i et avløpsrenseanlegg, på vestlandet også (håper jeg). Alt ganske energikrevende prosesser. Jo mer vann som skal inn til og ut fra hus, og gjennom pumpestasjoner og renseanlegg, desto mer energi trengs det. :jupp:
Med mindre man har sisterne og bruker regnvann til å bade i, og tømmer badevannet ut bak huset selvsagt. Da går det bare strøm til oppvarming.
Tror nok min miljøsynd er varene jeg kjøper. Kjøper ikke så mye, men helt miljøblind i forhold til varekjøp. Aner ikke om y er produsert i x. Eller om z innholder q.
Jeg slutter meg til det Katta skriver. Det er ingenting som stikker seg spesielt ut hos oss - men at vi lever på en priviligert måte i Norge og bruker langt mer enn vår del av verdens ressurser er vår miljøsynd. Summen av alt. Jeg tror neppe at å bruke noe brødposer i plast i året er verre enn å kjøpe den ekstra kåpa man hadde lyst på (når man har 2 fra før), f.eks.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.