Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vindu litt åpent hele døgnet

#1

Timar sa for siden:

Naboen under meg i blokka jeg bor i, har stadig vinduet på soverommet stående på gløtt. I dag gikk jeg tilfeldigvis på henne da hun var på vei ut, og gjorde henne oppmerksom på at hun hadde glemt å lukke vinduet.

Da sa hun at det vinduet står åpent hele vinteren igjennom. Altså både dag og natt. Hun har også temperaturen inne på maks 17 grader. (Det er absolutt ikke økonomi som er årsaken til dette, men eksentrisitet)

Jeg tror jeg har funnet årsaken til at det er så innmari kaldt hos meg, selv om jeg bor midt i blokka. :himle:

Hva jeg lurer på? Litt usikker selv, for jeg antar at jeg har null og niks å si på hva hun gjør inne i sin egen leilighet. Men stemmer min teori om at det vinduet på gløtt kjøler ned gulvet i min leilighet?


#2

Stompa sa for siden:

Det er vel helt vanlig? Jeg har soveromsvinduet mitt på gløtt året rundt, og det samme på et av de andre soverommene. Har aldri falt meg inn å tenke på om det påvirker temperaturen hos naboene over; det kan umulig være mitt ansvar.


#3

My sa for siden:

Vi har også soveromsvinduet på gløtt gjennom mesteparten av året. Liker det kjølig på soverommet, og lukker det bare når det er ekstremt kaldt. Har aldri tenkt på det som noe rart, jeg trodde det var ganske vanlig.

Har det varmere enn 17 grader i resten av huset da.


#4

venla sa for siden:

Jeg tenker også at dette var helt vanlig og ikke eksentrisk. Tror nok ikke dette påvirker temperaturen så veldig mye. Jeg har opp vindu på mitt soverom, men det blir ikke kaldt på stua over. Liker å ha det kaldt på soverommet, så i vinter har det vært rundt 12 grader der, mens andre rom er på rundt 19-20.


#5

Galathea sa for siden:

Vanlig med soveromsvindu på gløtt ja, også på vinteren. Litt mindre vanlig å ha innetemperatur på 17 grader i hele leiligheten kanskje. Om dette påvirker temperaturen i din leilighet kommer nok an på hvor godt isolert blokka er, og hvordan oppvarmingen er, panelovner, varmekabler, vannbåren varme i gulv eller radiator? Om det er dårlig isolert er det nok innetemperaturen på 17 grader som er årsaken til at du har det kaldt, heller enn ett stk åpent soveromsvindu.


#6

Karamell sa for siden:

Vårt er også åpent hele døgnet, hele året, minus når vi er på ferien. Naboen har det åpent selv når de er bortreist.
Resten av huset er selvsagt varmere.


#7

Myria sa for siden:

Vi har også soveromsvinduet på gløtt året rundt. Vi liker å ha det kjølig når vi sover (men det er jo godt og varmt ellers i huset). Nå bor vi i hus så luftingen vår påvirker ingen (og det er uansett loft over oss), men vi gjorde det samme da vi for mange år siden bodde i blokk. Jeg tenker som Stompa at temperaturen i leiligheten over ikke er den som bor under sitt ansvar.

Jeg har litt vanskelig for å tro at det å ha 17 grader (som ikke er spesielt kaldt) i leiligheten under skal gjøre det veldig kaldt i din leilighet når du har egne ovner. Noe påvirkning er det vel, men samtidig kjenner jeg folk som bor i nederste etasje (over kald kjeller) som har det godt og varmt i leilighetene sine hele vinteren så det kommer kanskje an på selve bygget?


#8

Hyacinth sa for siden:

Her er begge vinduene åpne døgnet rundt, året rundt. Bortsett fra når det er orkan, for det bråker sånn.


#9

Input sa for siden:

Helt enig. Dette fniste jeg litt av, beklager. :giveup:

Vi har soveromsvinduet åpent hele året. Da det var rundt -20 for noen uker siden, lukket vi det inntil, men ikke ordentlig igjen. Vi har også 17-19 grader temperatur i oppholdsrommene, og tenker ikke på oss selv om spesielt eksentriske. Vi har det varmere på badet, men jeg synes veldig ofte at andre folk har det helt grusomt varmt på sine bad og føler behov for å kle av meg for å gå på do. Så folk som kommer hit synes sikkert vårt bad er iskaldt.

Varm luft stiger oppover og presser kald luft nedover, så dette påvirker ikke deg uansett.


#10

Tjorven sa for siden:

Jeg har også mitt soveromsvindu stående på gløtt hele året. Og det gjør det kaldt på rommet til snuppa som er rett over vårt. Det løser vi med å heller ha litt mer varme på hennes rom når det er veldig kaldt ute. (Store deler av året er det helt uproblematisk.)

Vi bor over et tannlegekontor, så vi har tilnærmet ingen varme på hjemme (utover varmekablene på badet). Selv ikke da det var veldig kaldt i vinter. For den tannlegen fyrer for oss også.


#11

meisje sa for siden:

Klart temperaturen i leiligheten under påvirker gulvtemperatur i din leilighet. Spesielt om det er dårlig isolert, som jeg har fått inntrykk av er tilfelle hos deg. Vi bor i enebolig, og merker enorm forskjell på om varmen er på i kjeller eller ikke, på gulvet i 1 etasje. Opplevd komfort er veldig påvirket av gulvet. Vi løser det vedå bruke tøfler inne.


#12

Myria sa for siden:

Det synes ofte jeg også. I en del hjem jeg har overnattet føler jeg meg svett og klar for en ny dusj etter dusjen fordi det er så varmt at jeg blir svett av å tørke meg og kle på meg etter å ha dusjet. :humre:


#13

Skilpadda sa for siden:

Ja, temperaturen i etasjen under påvirker temperaturen i din leilighet, enten de nå har det varmt (vi har også tannlege under, som Tjorven, og de tar mye av vår oppvarmingskostnader) eller de har det kaldt. Som tråden viser, er det ikke uvanlig å ha det kronisk kjølig på soverommet, og det er ikke noe man har noe med som nabo, dessverre (med mindre inneklimaet deres fører til fuktskader som er et problem for selve huset).


#14

Input sa for siden:

Lav temperatur i etasjen under, bidrar ikke til å kjøle ned leiligheten over, men den bidrar til å ikke varme opp. Kald luft vil aldri stige oppover. Det kan ikke være naboens ansvar å varme opp leiligheten over. Kald luft binder også fuktighet dårligere enn varm luft gjør (det er derfor lufte er tørrere om vinteren), så om man er redd for fuktskader, bør man være mer bekymret for naboer med badstue på stua. Fuktskader oppstår jo når den kalde luften kjøler ned den varme luften og gjør fuktigheten der om til vann, men det synes jeg heller ikke bør være naboens ansvar. Da må jo heller bygget renoveres for å tåle at folk har forskjellige, men normale, innetemperaturer.


#15

meisje sa for siden:

Vanligvis utveksles det ikke luft mellom leiligheter i ulike etasjer. Kald og varm lufts evne til gå oppover er derfor ikke relevant. Men man deler jo på etasjeskillet mellom leilighetene. Dersom det er temperaturforskjell mellom leilighetene vil man derfor enten motta varme eller avgi varme.

Ingen i tråden har ment at man som nabo har ansvar for andres oppvarming.


#16

Input sa for siden:

Det er ganske mange, særlig eldre leiligheter, hvor det utveksles luft mellom leilighetene. Det er jo derfor folk klager over røyklukt og matlukt og hva har du.

Jeg synes vel hovedinnlegget mer enn hintet til at det er naboens feil at hun har det kaldt og burde gjøre noe med det?


#17

Floksa sa for siden:

Vi har svært kald soverom (0-5 grader). Rommet under er også kaldt (-15 om det er kaldt ute). Om vi varmer opp rommet under merker vi veldig stor forskjell. Så det utgjør nok en hel del. Men det er jo ikke noe man får gjort noe med. Annet enn å kjøpe leiligheten under. :lol:


#18

My sa for siden:

Ja, vi merket også veldig stor forskjell i hovedetasjen etter at vi etablerte kjellerstue med gulvvarme nedenfor, mot for tidligere, da det bare var råkjeller med uoppvarmet betonggulv. Nei, den kalde lufta stiger ikke oppover, men du har også direkte varmetap pga temperaturforskjellen mellom de to etasjene, hvis det er dårlig isolert.

Men fortsatt ikke noe man har ansvar for, i en blokk.


#19

nokon sa for siden:

17 grader er ikkje kaldt nok til at det kjøler ned, men du mister nok litt av den oppvarmingsbonusen ein gjerne får av å bu i blokk.


#20

Myria sa for siden:

Det kunne kanskje vært nok å lufte godt rett før leggetid og ha vinduet oppe bare mens vi sover, men samtidig fungerer det jo bra slik vi gjør det nå så jeg ser ingen grunn til å endre på det heller. Det er jo ikke som om vi ville få noen fordeler av å lukke vinduet på dagtid? :vetikke: Ingen av oss sliter med nattesvette eller noe slikt, vi bare sover mye bedre hvis det er kjølig i rommet.


#21

Fintdethei! sa for siden:

Vinduet på gløtt eller åpent om natten hele året, men jeg pleier å lukke det igjen når jeg står opp.


#22

Syrinx sa for siden:

Eg er heilt på linje med naboen når det gjeld luft og temperatur på soverommet. No bur ikkje eg i blokk, men hadde ope vindauge på soverommet heile året då eg budde slik også. (Det aller beste var dei gongane det sneik seg inn nokre snøfjon som landa i fjeset mitt på natta.) Eg hadde vorte rimeleg månebedotten om naboen skulle ha ei meining om det valet.


#23

Pelen sa for siden:

Vi har tre yttervegger og ikke noen ovn på soverommet så vi trenger definitivt ikke å lufte på denne tiden av året. Men dere som har åpent vindu hele tiden. Hva med innbrudd? Og er det ikke bedre å lukke vinduet på dagen og heller lufte ut raskt med fullt åpent vindu når man legger seg og så ha litt åpent om det blir for varmt? Det kalde soverommet på dagtid kjøler jo ned resten av huset gjennom vegger og dør.


#24

My sa for siden:

Vi har soverom i 2.etasje, så innbruddstyver må ha stige, i tillegg til at vinduet står i låst luftestilling, og kan bare åpnes helt innenfra. Det finnes enklere måter å komme seg inn i huset vårt på. :knegg:

Lav temperatur på soverommet kjøler ikke ned resten av huset nei. Til det er soverommet for lite og resten av huset for stort. Det er et hjørnerom, så to av veggene er yttervegger, den tredje er mot et annet soverom, og den fjerde (med dør) mot en korridor. Det er ingen oppholdsrom i den etasjen.


#25

Myria sa for siden:

Som hos My står vinduet i låst luftestilling og soverommet er i andre etasje og man trenger stige for å komme inn (og den må de i så fall ta med selv) så det er vi ikke bekymret for nei. Vi er heller ikke bekymret for at det kjøler ned resten av huset. Rommene på siden av er ikke kjølige og det er heller ikke gangen utenfor.


#26

Hyacinth sa for siden:

Vindu i 2. etg og lås på vinduet. Aldri tenkt på innbrudd overhodet.


#27

Floksa sa for siden:

Her vel det være veldig mye enklere (og tiltrekke seg mye mindre oppmerksomhet) å gå inn den ulåste inngangsdøra enn å lete etter en stige og klatre inn. Husnøkkelen har ikke vært i bruk på mange år #happyruallife


#28

Input sa for siden:

Ja, det er det jeg prøvde si, som du klarte å oppsummere brilliant med én setning. :knegg:

Jeg er virkelig null bekymret for innbrudd, men vi har innbruddssikring på vinduene. Det var her da vi kjøpte. Men vi bor i et veldig tettbefolket område, og det skulle godt gjøres at noen kunne bryte seg inn gjennom vinduet uten å bli oppdaget av naboer.

Vi har selvfølgelig heller ingen varmekilder på soverommet. Det tror jeg da ingen som sover med åpent vindu har? Det er jo virkelig sløsing med ressurser.


#29

Pelen sa for siden:

Ja, det håper jeg virkelig ingen har. Men sånn generelt så skal det lønne seg å lufte mye med fullt åpent vindu og ikke ha åpent hele tiden når man ikke heller trenger kulden, har jeg lest.

#30

Tallulah sa for siden:

Noen av oss bor i blokk vettu.


#31

My sa for siden:

Ja, det er det sikkert, men i praksis fungerer det ikke slik for oss i alle fall. Jeg kommer ikke på å gå inn på soverommet og vrenge opp vinduet før jeg skal legge meg. Og kommer heller ikke på å lukke det hver morgen. Og om det "lønner seg" eller ikke tror jeg er svært lite målbart, både når det gjelder energiforbruk og luftkvalitet. Så jeg ser ingen grunn til å lukke det. Vi har mye mer å hente på andre områder, når det gjelder strømforbruk.

#32

Input sa for siden:

Utover varmekabler på gulvene på badet og i gangen (som begge står på lavest mulig), har vi ikke på varme i noen rom i leiligheten, og likevel synes jeg det er litt for varmt her nå. Muligens fordi jeg har feber, men jeg vurderer å åpne balkongdøren.


#33

Tallulah sa for siden:

Jeg er en frossenpinn, men nå har vi rundt 17-18 grader i leiligheten, rett og slett fordi det er dyrt å varme opp. Vi skrur opp på kvelden, eller fyrer i peisen. Jeg syns det er veldig kaldt, og er absolutt ikke en temperatur jeg trives med, men føler meg ikke eksentrisk for det . :knegg:

På soverommet er luftespalten i vinduet åpen døgnet rundt, så der er det rundt 14 grader nå. Det er kaldt å legge seg, men ikke å sove i.

Vi merker absolutt når naboen under er borte (og dermed ikke varmer opp noe).


#34

Karamell sa for siden:

Innbrudd? Tja, de må ha stige da, og selv om det er mer åpent enn bare luftestilling, må de jo hekte av den dingsen på høye side av vinduet på disse husmorvinuene våre.

Jeg liker å legge meg i kaldt soverom og er for lat og glemsk til å gå og åpne det en time før leggetid.


#35

Timar sa for siden:

Ok, jeg noterer meg at det ikke er så uvanlig å ha et vindu åpent hele døgnet, vinteren igjennom. Men jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor dere har det? Er det ikke bedre å lufte rett før leggetid, og sjokklufte om morgenen?

Jeg mener ikke at naboen skylder meg å holde sin leilighet varm for å unngå at min blir kald. Men det forklarer i det minste hvorfor jeg syns det er så vanskelig å få det varmt her. Sånn i tillegg til de gamle vinduene, altså. :humre:

Og for ordens skyld: jeg har ikke bedt naboen om å stenge vinduet for min skyld. Jeg gjorde henne oppmerksom på at det sto åpent. Hadde det vært omvendt så hadde jeg blitt veldig glad for å få den beskjeden. :)


#36

Karamell sa for siden:

Derfor. O morgnen trenger jeg jo ikke lufte, for det står jo selvsagt åpent når jeg sover. Uten det våkner jeg med tett nese og hodepine. :nemlig:


#37

Hyacinth sa for siden:

Fordi jeg liker at rommet er kaldt døgnet rundt. Rommene ved siden av blir ikke kaldere, føler jeg. Liker å lufte ut etter natten. Liker at rommet er kaldt npr jeg legger meg. Liker å sove i frisk luft. Lar dynene henge ut vinduet en times tid etter jeg har stått opp… tja. :vetikke:


#38

Syrinx sa for siden:

Eg likar at rommet er kaldt alltid og eg syns frisk uteluft er best å sove i.


#39

Stompa sa for siden:

Jeg vil ha iskaldt rom når det går, og det blir for varmt hvis vinduet er igjen. Dessuten føler jeg at jeg kveles i gammel luft uten lufting hele natta. :nemlig:


#40

Input sa for siden:

Enig. Jeg skulle helst sovet utendørs hver eneste natt, og dette er det nærmeste jeg kommer. Det blir ikke det samme å åpne det når jeg legger meg, og om jeg må sove med lukket vindu føler jeg at jeg kveles. Særlig når vi er to voksne og ett barn i samme rom. Da jeg lå på isolat på Rikshospitalet, måtte de skru av en sensor-alarm for at jeg skulle få ha en åpen balkongdør om natten. :sparke:


#41

banana sa for siden:

Selvsagt kjøler et kaldt soverom (eller underliggende rom) ned resten av boligen, med mindere skilleveggen er ytterveggsisolert. Hvor mye avhenger av isolasjonsevne og areal på skillevegger, temperaturforskjell mellom rommene. Strømregningen vil uten tvil påvirkes av dette gjennom en vinter.


#42

Lhi-My sa for siden:

Så enkelt er det ikke. Det kommer jo an på planløsningen i huset. Vi har fire kalde soverom i husets 2. etasje. Vinduet på det ene står alltid åpent, på de tre andre er vinduene stengt når det er som kaldest, men det er ingen oppvarmingskilder der. Det er heller ingen ovn i trappegangen mellom etasjene (lukket trapp og gang). Oppholdsrom er i husets hovedetasje. I underetasjen er det oppholdsrom og et noe oppvarmet soverom. Dette varmes dels fordi hun som bor der gjerne vil ha det på 17-18 grader og dels fordi det ligger vann- og avløpsrør i etasjeskilleren. Det åpne vinduet på soverommet påvirker ikke strømregningen vår. Hadde vi hatt oppvarmede rom i samme etasje som eller over det iskalde soverommet, hadde saken vært annerledes.


#43

My sa for siden:

Det Karamell sa:

Og hvorfor tenker du det er bedre å sjokklufte før og etter soving, når man liker å ha vinduet åpent hele natta og ikke har problemer med at det kjøler ned huset om dagen? Hva er fordelene med denne sjokkluftingen (som man må huske på en stund før man skal legge seg, ha bevissthet til å iverksette når man står opp, og huske på å lukke før man går på jobb)?


#44

Input sa for siden:

Å sjokklufte er jo uansett en veldig dårlig løsning når behovet er å sove i et rom med kald og frisk luft hele natten. Effekten av sjokklufting varer veldig kort når man er tre mennesker i et lite rom.


#45

IzziCreo sa for siden:

Jeg må ha frisk luft for å sove godt, selv når jeg sover i hus med balansert ventilasjon. Hvis ikke våkner jeg med hodepine eller migrene, og skikkelig poser rundt øynene. Det hjelper på ingen måte å lufte før jeg legger meg. Det tar ikke lange tiden før den effekten er over.

Dette med å sove i frisk luft kan være et norsk/nordisk fenomen. Jeg mener, vi legger jo barna våre ute i barnevogn selv i en god del minus. Det vekker jo internasjonal oppsikt :humre: Når jeg forteller andre enn skandinavere hvor kaldt jeg ønsker å ha det på soverommet, så tror de jeg er fullstendig gal.


#46

Pelen sa for siden:

Jeg har full forståelse for at man vil sove kaldt og med frisk luft. Vi sover også kaldt (målte 8 grader en gang nå i vinter), men må ikke ha vindu åpent for å få det på vinteren (tre dårlig isolerte yttervegger og ingen ovn). Nå på vinteren så skulle vi uansett ikke ha åpent vindu uten velge å åpne opp ekstra før vi legger oss og når vi er hjemme. Vi har soverom i 2. etasje, men det er rimelig enkelt å få dit en stige og det er ubeskyttet så at ingen skulle se om noen klatret inn så derfor har vi alltid vinduer stengt når vi ikke er hjemme.


#47

Stompa sa for siden:

Men kaldt er jo ikke nødvendigvis det samme som frisk luft. For meg nytter det ikke at lufta er iskald hvis det er den samme lufta hele natta. :nemlig:


#48

Hyacinth sa for siden:

Nemlig.

Og har dere som er redd for innbrudd ikke lås på vinduene?


#49

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg så en dokumentar om et norsk kvinnefengsel (Helene flytter inn, kanskje?), hvor det kom frem at en vanlig kilde til bråk var om vindu skulle være åpent om natten i cellen. De bodde på flermannsrom, og konflikten stod alltid mellom de norske og utenlandske kvinnene. Utlendingene syntes det var absurd å ha et vindu åpent om vinteren. Enormt disiplinerende for meg, jeg må unngå fengsel, for å sove med lukket vindu hadde vært tortur. :skremt:


#50

Tjorven sa for siden:

Jeg er en sånn som egentlig burde sove ute hele året. Jeg liker at det er frisk luft og kaldt når jeg sover. (Mannen min er ikke enig med meg, så jeg ligger nærmest vinduet.)

Nei, vi er ikke redd for innbrudd. Vinduet tilter og er åpent i toppen og vi bor innerst i en låst bakgård. Mange av de nærmeste naboene har også vinduene sine åpne hele året.


#51

Pelen sa for siden:

Kald og frisk er ikke det samme. :nikker: Men vi har ventilasjon også så luften er rimelig frisk. Og kaldere enn 8 grader (som det var som kaldest) orker vi uansett ikke.

Vi er ikke redd for innbrudd, men vi føler ikke at vi trenger å invitere til det når vi ikke er hjemme. Det er nok også lurt å sjekke om forsikringen gjelder fullt ut om noen kommer inn gjennom et vindu som er åpent. Vi har ikke gode sikringer på vinduene, tror jeg, bare en plastpinne som nok er vanskelig å få opp, men vil man og har riktig verktøy så får man det til. Det skulle nok være annerledes om vi bodde noen etasjer opp i en leilighet.


#52

Hyacinth sa for siden:

Det ville overraske meg om våre låser ikke var godkjent. De er solide saker. Og helt ærlig har det ikke ramla meg inn at de ikke kunne være det, i mitt hode er det det normale at hinduer stort sett er åpne, det ee slik jeg er vokst opp og trodde at ting var. :knegg:


#53

My sa for siden:

Om vårt vindu er åpent for lufting så inviterer det ikke til innbrudd, vi har vindu som først må lukkes helt fra innsiden for å kunne gå fra luftestilling til helt åpent (må stenge håndtaket på høyre side og åpne det under for å skifte stilling, og da må vinduet være igjen). NorDan Sikkerhetsvindu. Så det er ikke mulig å komme inn den veien, uansett verktøy.


#54

Zulu sa for siden:

Uten at jeg har så mye kriminell erfaring, så tror jeg det er andre ting som inviterer til innbrudd enn et vindu på gløtt i andre etasje. Og det vil definitivt være enklere å knuse et kjellervindu og snike seg inn der enn å klatre opp en stige og knote med å lirke opp et vindu i låst luftestilling. Kanskje jeg skal skifte karriere? :gruble:


#55

banana sa for siden:

Altså, det er helt udiskutabelt at dersom du har kaldere rom som grenser mot varmere, og det er uisolert eller lite isolert i skillekonstruksjonen, så avgir det varmere rommet varme til det kaldere rommet. Enten rommene ligger ved siden av hverandre eller over/under hverandre. Som sagt, hvor mye det utgjør avhenger av areal av felles skillekonstruksjon, isolasjonsevne i skillekonstruksjonen, temperaturforskjell. Dette er bare fysikk. Om det kalde rommet er oppe, og du fyrer i rommet under, blir rommet oppe varmere og rommet nede kaldere. Naturen tilstreber likevekt. Hvis du stadig slipper ut varm luft i fra det kalde rommet driver du denne varmeforflytningen. Det er ikke sikkert det utgjør mye, men det er et varmetap over den kalde årstiden som kan karakteriseres som "fyring for kråka".

Et tiltak for både økonomi og miljø ville i allefall være å lukke vinduet på dagtid, selv om man sover med det åpent om natten.


#56

My sa for siden:

Påvirkningen på temperaturen i resten av huset er så lite merkbar, at det ikke er behov for å bruke mer strøm selv om vinduet er åpent. Vi merker ingen forskjell i resten av huset, på om vinduet på soverommet i 2.etg er åpent eller lukket. Det har dermed ingen ting å si for økonomi eller miljø, og er neglisjerbart sammenlignet med strømforbruket for øvrig.


#57

Timar sa for siden:

Jeg skjønner at vinduet må få stå åpent om natta også. :jupp: Lufte skikkelig før leggetid, vinduet passende åpent hele natta og så lufte med vinduet på vidt gap om morgenen. Det ser jeg for meg er sunnere for innemiljøet og det kjøler ikke leiligheten like mye ned som å ha vinduet litt oppe hele døgnet.

(Men jeg syns jo dere er gale som har vinduet åpent på natta om vinteren, så meg hører dere neppe på. :humre: )

Jeg husker forøvrig året på folkehøgskole der jeg delte rom med ro forskjellige. Det første halvåret måtte vinduet være på vidt gap uansett temperatur ute. Det andre halvåret skulle vinduet være lukket, selv på sommeren. Bra for meg at jeg fortsatt var ung og fleksibel! :cool:


#58

My sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt hva du mener her. Hva mener du med "passende åpent" hele natta, sammenlignet med "litt oppe" hele natta?


#59

Timar sa for siden:

Forståelig, siden det over hodet ikke ga mening. :humre:
Rettet opp nå.


#60

him sa for siden:

Hos meg er det slik at at etasjeskillerene er kjempehøye og totalt uten isolasjon (fikk gleden av å titte inn i de da vi skiftet balkonger), så selv om jeg bor i 4 er det null varme fra naboen. Gammelt hus da. Denne tråden hadde blitt mye morsomere hvis du hadde hatt mye kriminell erfaring. :humre:

#61

My sa for siden:

Åja, da skjønner jeg. Nei det gjelder fortsatt det Karamell forklarte, at da må man huske på å gå opp på soverommet og sette vinduet på vidt gap en stund før man skal legge seg (dvs førstemann, om man ikke legger seg samtidig), og man må huske å lukke det etter sjokklufting om morgenen, før man går på jobb (mye større risiko for å glemme det, og dermed invitere til innbrudd, jeg er svimete om morgenen). Mye enklere at det alltid står litt oppe, siden vi ikke merker noen forskjell på inneklima og temperatur i resten av huset uansett.

Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor dere ser på dette som problematisk eller uforståelig. Vinduet alltid i luftestilling på soverommet, fordi man foretrekker kjølig soverom, og det ikke har (følbare) konsekvenser for strømregning eller temperatur i resten av huset. Er ikke det greit da?


#62

Polyanna sa for siden:

Jeg (og Pelen, tror jeg) bor i gamle hus som har rikelig med "naturlig ventilasjon" (også kalt "trekk" :humre: )som gjør at 1) åpent vindu slett ikke er nødvendig og 2) gjør at det er ganske rikelig varmeutveksling med rommene rundt.

Men jeg er uansett enig med banana i at å ha vinduet oppe i ett rom gjennom dagen, når det er mange, mange minusgrader ute, VIL påvirke fyringsutgiftene i resten av huset/boligen, fordi det er utveksling mellom rom, nesten uansett, så sant ikke soverommet er helt fullstendig isolert. Men bortsett fra min prinsipielle motstand mot strømsløsing, så kan folk bruke penga sine på hva de vil for min del.


#63

Tjorven sa for siden:

Jeg bor i et nytt hus ferdigstilt i 2018. Der er det, for å si det mildt, ingen naturlig ventilasjon. Og derfor er vi avhengige av å lufte desto mer. Vi har døra stående på vidt gap hele sommerhalvåret, men dette gjør vi (selvfølgelig bare når vi er hjemme).


#64

-ea- sa for siden:

Bor ogå i gammel bygning med gammeldagse ventiler (luker) i veggen. Liker å ha vinduet åpent når jeg sover, men pleier å lukke det når jeg står opp, selv om det er tre etasjer over bakken. Ellers blir det jævlig kaldt å hente klær i skapet...

Forrige gamle blokk jeg bodde i, der var ytterveggene to lag teglstein med luft imellom. Tror det var en byggemåte som sikkert hadde en god teori. :humre:


#65

IzziCreo sa for siden:

Vi har heldigvis vinduer som åpnes innover øverst, så er pr def innbruddsikre. Dessverre har vi ikke det på hytta, men lufte kjør vi uansett, men kun når vi er hjemme selvsagt.


#66

Polyanna sa for siden:

Mye mer praktisk å bare ha klærne liggende over en stol ved senga, eller på gulvet, for den del. :nemlig:


#67

banana sa for siden:

Men hvis det er null isolasjon i etasjeskilleren er jo alt lagt tilrette for å utnytte naboens varme - forutsatt at h*n har det varmere enn deg. Da er det fri flyt av varme mellom ditt og naboens rom.


#68

Polyanna sa for siden:

Tror det hun beskriver er en etasjeskiller der det kommer inn luft utenfra inn i skilleren mellom etasjene. Sånn at den kjøles ned fra utsiden.


#69

banana sa for siden:

Åja - ja det er noe annet.


#70

Cauchy sa for siden:

Har dere termostat på varmen i resten av huset?


#71

My sa for siden:

Nei. Bare delvis.


#72

Bokormen sa for siden:

Huset vårt er over 50 år gammelt, og kunne nok gjerne vært etterisolert. Vi merker det på rommene ved siden av hvis vi har vinduet åpent og det er mange minus ute. Det går jo kun ut over oss selv, all den tid vi bor i enebolig.


#73

Malama sa for siden:

Huset vårt er også av typen med naturlig ventilasjon, men noe mindre da vi byttet alle vinduene mot vest for ikke så lenge siden.

Jeg elsker frisk luft, men er fleksibel nok til å sove uten det også, mannen lufter derved etter eget behov, og det inkluderer å ikke gjøre det altfor kalt på soverommet. Varmepumpa under kjellertrappa, sin idiotiske plassering, blåser rett mot soveromsdøra vår, så det er reversibelt dersom det er blitt for kaldt da ;)

Men jeg gleder meg til sesongen da vi sover med åpent vindu, det er noe med den friske luften som jeg setter pris på (Det LUFTES jo resten av året også, men det er ikke det samme nei)

Vinduet vippes inn oppe i luftestilling og inviterer ikke annet enn edderkopper inn... Det er en gangvei ned langs tomta på den siden av huset, de går en og annen nabo der (men virkelig, gangveien ender rett opp på jordet til gården, så stekt traffikert er den ikke) og vi bor i enden av en blindvei utpå landet, så, nei, innbrudd er ikke det jeg tenker på selv om vi ligger i kjelleren. Mer de nevnte edderkoppene.


#74

-ea- sa for siden:

Den ordningen praktiseres også, men så hender det man skal ha noe "nytt" fra skapet... :cool:


#75

Hyacinth sa for siden:

Klær på golvet blir i hvert fall iskalde…


#76

My sa for siden:

Tja, klærne tar jeg jo med meg på badet når jeg dusjer, for å kle på meg der inne etterpå, og da er de for lengst varme innen jeg skal ta dem på meg (sånn a propos strømsløsing, har nok litt mer å hente på å korte ned dusjtiden, i forhold til å lukke soveromsvinduet på dagtid :sparke: )


#77

Magica sa for siden:

Hva diskuterer vi? :hyper: det er faktisk ikke mulig å sove uten å ha åpent vindu. Selv midt på vinteren på det kaldeste. Vi bor i hus fra 60-tallet og pusser opp soverommet til 10-åringen nå, som er ved siden av vårt. Gjett hvor mye isolasjon det var i veggene? Svaret er…. Absolutt ingen ting! 0 zero.


#78

Hyacinth sa for siden:

Det er helt pyton å sove på hoteller uten mulighet for å åpne vinduer. Eller med konsert rett utenfor eller noe. Aircondition hjelper ikke. Eller, det hadde vel vært verre uten, men det er ikke det samme.


#79

nokon sa for siden:

Sjølvsagt er det mogleg å sove med vinduet igjen! Alle som meiner noko anna må ligge på gjesterommet. (Ja, eg er skilt, men det er ikkje bare derfor!)


#80

Elise sa for siden:

Vi sover med åpent vindu halve året, og lukket halve året, sånn omtrent. Det er et par dagers tilvenning begge deler.


#81

sindrome sa for siden:

Jeg sover godt, både med lukket og åpent vindu. Gleder meg til jeg føler for å ha vinduet på gløtt igjen. I vinter var det 12 grader på soverommet mitt, uten at vinduet var åpent. Det er ikke bra, så kaldt vil jeg ikke ha det.


#82

Skilpadda sa for siden:

Jeg trives med å ha det vesentlig kaldere om natta enn mannen, så jeg ligger inntil det åpne vinduet (og har flere ganger våknet med snø i vinduskarmen og oppå dyna :knegg: ). Mannen våkner noen ganger og lukker vinduet i løpet av natta hvis han fryser. Når det er veldig kaldt, kompromisser vi med å sjokklufte før legging, lukke vinduet og ha soveromsdøra åpen for lufting.


#83

IzziCreo sa for siden:

Jeg gjør meg klar for sengen just nu, og siden vi er på hytta så har vi termometer i vinduskarmen og da tenkte jeg på denne tåden :knegg: Den viser nå 4,5°C innendørs så nå tok jeg og lukket vinduet slik at den har en sprekk på 4-5 cm istedet for nærmest på vid gap som mannen hadde satt det opp til før han la seg :humre:


#84

Maverick sa for siden:

Åh, jeg er glad jeg har vært lenge nok på FP til å vite at man bør kikke på tråder med mer enn 80 innlegg selv om overskriften er dønnkjedelig (sorry HI!), for dette var jo underholdende!

Ekstrapoeng til Pepper her som fikk meg til å snøftele.

Ellers - jeg blir fort syk av trekk (en Austensk kvinneskikkelse der altså), og foretrekker derfor vinduet lukket (og hodet plassert annet sted i soverommet enn under vinduet, også hvis det er lukket, for jeg bor i tomannsbolig fra 50-tallet...), bortsett fra når det er høysommervarmt.

Kunne derfor fint trivdes i fengsel på celle med utenlandske kvinner. :jupp:


#85

Skilpadda sa for siden:

Sånt er jo alltid greit å vite når man skal ta viktige valg!


#86

Maverick sa for siden:

Research is key! Dette skulle de hatt med i sånne holdningsskapende kampanjer på ungdomsskolen, spesielt siden det ser ut til at majoriteten foretrekker åpent vindu(?).


#87

løve70 sa for siden:

Dette ja :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.