Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Veldedighet?

Hvor mye (i kroner) ga du til veldedige formål i 2023?

  • Under 500
    9 stemmer
  • Mellom 501 og 1000
    15 stemmer
  • Mellom 1001 og 2000
    7 stemmer
  • Mellom 2001 og 4000
    27 stemmer
  • Mellom 4001 og 7000
    22 stemmer
  • Mellom 7001 og 10 000
    12 stemmer
  • Mellom 10 001 og 15 000
    10 stemmer
  • Mellom 15 001 og 25 000
    2 stemmer
  • Over 25 000
    5 stemmer
  • Annet, skriv gjerne i tråden
    1 stemmer
  • Gir ikke til veldedighet
    3 stemmer
  • Brokkoli
    1 stemmer
#1

Skilpadda sa for siden:

Nå er det den tiden på året da alle veldedige organisasjoner sender brev om at man ga dem penger i fjor som man kan trekke fra på skatten, så da er det mulig å få noenlunde oversikt over hvor mye man har gitt. Og da ble jeg nysgjerrig på FP-land: gir vi penger til veldedige formål, og hvor mye?

Det er sikkert ikke entydig å definere hva som skal regnes som veldedighet. Vi kunne jo holde oss på «sånt man kan trekke fra på skatten», men på den annen side har jeg jo ikke lyst til å utelukke andre typer veldedighet man kanskje bruker penger på. Kom gjerne med eksempler eller innspill til diskusjon! :jupp:

(Og så er jeg nysgjerrig på om jeg har bommet totalt på alternativene. :humre: )


#2

Karamell sa for siden:

Jeg har ikke fått, ev lest noe brev, så jeg tipper. Jeg la sammen det jeg vet jeg har i fast trekk + la på litt for jeg vet jeg har brukt Vipps til noen organisasjoner i tillegg.


#3

venla sa for siden:

Jeg avsluttet flere autotrekk til organisasjoner som jeg har gitt fast til i løpet av fjoråret, siden alt annet ble dyrere :( Men gir litt sporadisk gjennom Vipps.


#4

Sissel sa for siden:

Vi har 2 fadderbarn, og gir sporadisk ellers.


#5

Fersken sa for siden:

På grunn av tidvis stram økonomi der det nesten ikke er rom for sparing, så blir veldedighet nedprioritert.


#6

Propella sa for siden:

Vi var forverter for blindeforbundet i fjor. Det koster litt med hundefor, leker, bånd, seng og andre småting. Eller så har samboeren min fast trekk til flere veldedige organisasjoner. Har ikke regnet sammen hva vi har brukt totalt.


#7

Pelle sa for siden:

Gir fast til Leger uten grenser og SOS barnebyer. I tillegg kommer noe litt sporadisk av elevinnsamlinger osv, og kjøp av dyre doruller som snill dugnadsnabo.


#8

Plingo sa for siden:

Planfadder, bidrag til TV-aksjon som utløste skattefradrag, bidrag til kreftaksjonen.

I tillegg lodd/dorull etc kjøp ifm ungenes idrettsaktiviteter.
Samt støtte av innsamling til toleransereiser for bekjennes barn. Også en form for veldedighet.


#9

Che sa for siden:

Gir fast til leger uten grenser. Ikke all verden jeg gir, men læll.


#10

nolo sa for siden:

Jeg gir fast til kreftforeningen, og har et fadderbarn i Romania. Ellers gir jeg jevnlig til Leger uten grenser og blindeforbundet, og sporadisk til kirkens bymisjon og Unicef. Tror det pleier å bli rundt 5-6 tusen i året.


#11

Blondie sa for siden:

Jeg har sluttet med faste donasjoner, gir heller når jeg vet jeg har mulighet. Jeg gir nok helt sikkert under 5000 kr.


#12

Røverdatter sa for siden:

Gir til Leger uten Grenser og Amnesty fast. Rett under 1000 pr mnd til sammen. Gir litt her og der ellers også.


#13

Malama sa for siden:

Planfadder, sporadisk/nesten fast til lhl, sporadisk til blindeforbundet og leger uten grenser og... skal vi se, luftambulansen, den teller kasnkje også sånn? Munn og fotmalerne, om de fortsatt sender ut, pleier jeg også å betale når de kommer, men de tro jeg har sluttet å duppe ned i postkassa mi de senere år.

I tillegg sånt som ikke går på skatten: gir panten til røde kors, grasrotandelen til korpset og diverse doruller, bambussokker, kakebokser, logg og annet kjøpt av egne ungers eller nabolagets ugnes fritidsaktivteter


#14

jolie sa for siden:

  1. Hundre kroner i måneden til Leger uten grenser. Kanskje dette blir året hvor jeg dobler støtten. Det har jeg råd til.

#15

Blånn sa for siden:

Gir fast til Kirkens Nødhjelp, Amnesty, Blindeforbundet og til en stiftelse som heter Tano.


#16

Millen sa for siden:

Her og.
Pleier å gi til Kirkens Bymisjon, Tv-aksjonen, og etter å ha sett nyheter for en stund siden på Gaza, vipset jeg 1000 kr til Leger Uten Grenser.
Støtter og både mine og andres unger med kjøp av diverse.
Jeg gir konsekvent ikke til de organisasjonene som kommer på døra og tigger penger og skal krangle når jeg sier nei.


#17

Shun sa for siden:

Jeg gir fast til Amnesty, Leger uten grenser og Kirkens bymisjon.


#18

millact sa for siden:

Gir fast til Kreftforeningen og så gir jeg alltid til Frelsesarmeen i desember via giro. Tipper jeg er på 2000-4000 kr.


#19

Retz sa for siden:

Fast giver til Amnesty, men det er Gaza som har fått det aller meste i 2023, stort sett Norwac og Leger uten grenser. Gjorde en vri på jula i år og frigjorde litt penger.


#20

liefje sa for siden:

Jeg gir fast til Røde kors hvor jeg også er frivillig, altså gir av tiden min. Andre gir jeg til spontant.


#21

Charlie sa for siden:

Satte mellom 4 og 7.

Har to SOS-fadderbarn og fikk nylig kvittering på at det var 3500 i fjor. I tillegg kjøper jeg mye lodd og annet til humanitære formål, mest i nærmiljøet og også fastelavensris fra Sanitetskvinnene, julekalender fra korps osv. Kjøper lodd fra unger som selger selv. Kjøper gjerne en side eller to av gangen i loddbøker. Det gjorde moren min og jeg har tatt opp tradisjonen. :jupp:

Går grasrotandel fra meg men regner ikke det inn siden det ikke koster meg noe.


#22

Tallulah sa for siden:

Jeg gir fast til to barnehjem gjennom SOS barnebyer, fast til Røde kors, faste julegaver til litt ulike formål (i år ble det også røde kors, tidligere har det vært Regnskogsfondet, sykehusklovnene, flyktninghjelpen, Amnesty osv) og litt sporadisk hit og dit. Har ikke regnet på hvor mye det er i året før nå.


#23

Snippa sa for siden:

Tror vi gir rundt 10 000 i året, men mulig det er noen ting jeg har glemt i farta. Har faste trekk til Leger uten grenser og røde kors, i tillegg til fadderbarn og sånt. Vi gir jo en del til andre innsamlinger sporadisk også, så mulig jeg burde valgt høyere enn det jeg gjorde.


#24

Rabbit sa for siden:

Gir en liten,fast sum til Blindeforbundet hver måned.


#25

Pøblis sa for siden:

Jeg var litt for beskjeden da jeg svarte i pollen. Gir fast til leger uten grenser og kirkens bymisjon. Har gitt noen engangssummer til Flyktningehjelpen og Røde kors også.


#26

Input sa for siden:

I 2023 ble det mer enn normalt, fordi vi ga alle julegaver (unntatt til barna i familien) til UNERWA og ba alle som skulle gi oss gaver om å gjøre det samme eller velge en annen organisasjon som bidrar til Palestinere. Men jeg har donert fast hver måned til UNERWA siden jeg ble ordentlig voksen og økt beløpet etter hvert som inntekten har økt. I tillegg er jeg alt for lett å lokke inn i faste månedlige beløp, så jeg gir typ 200 kr hver måned til ymse organisasjoner, blant annet Norges Blindeforbund, der jeg spesielt støtter arbeidet med førerhunder, fordi jeg på det tidspunktet følte at det var det nærmeste jeg kom en hund. :knegg: Det skjer også relativt ofte at jeg i panikk over verden donerer til et eller annet, da er det ofte til miljø eller en annen akutt katastrofe. Mannen min er lik og jeg har egentlig ikke oversikt over hva han donerer til.

25.000 så veldig mye ved første øyekast, men da jeg grovrgnet så jeg at vi er et stykke over det med det vi gir fast.


#27

løve70 sa for siden:

Gir fast til Planfadder og Leger uten grenser. Pluss litt diverse utenom.


#28

Høns sa for siden:

Rundt 10-12000 ca. En fast organisasjon samt vippser en del i tillegg.


#29

Høns sa for siden:

Vurderer å innføre en ny organisasjon på listen - og snuser på SOS barnebyer. Ga til de ene periode, men det er flere år siden.


#30

Skilpadda sa for siden:

Jeg krysset av for bare meg selv; snakket med mannen etterpå og fant ut at vi gir omtrent like mye; kanskje jeg skulle presisert husstand? :gruble: Bare for sammenligningens skyld, ikke at det er viktig i seg selv. (Mange er såklart eneste voksen i husstanden sin, så helt sammenlignbart blir det ikke da heller.)


#31

Ru sa for siden:

Jeg tror kanskje jeg var alt for beskjeden i pollen, glemte at jeg har fast trekk til Røde Kors hver måned. :himle:


#32

Lille meg sa for siden:

Siden år 2000 har jeg gitt fast hver måned til Leger uten Grenser og Amnesty, og det ble over 25.000 for 2023. Det irriterer meg at det ikke er mulig å fordele skattefradrag for gaver til veldedighet mellom ektefeller.


#33

Nenne sa for siden:

Jeg vet ikke akkurat hva vi ender på, men i fjor ble det så mye at jeg ikke fikk fradrag for alt for det var «maksa» ut, så nå har vi overført SOS barneby-medlemsskapene til mannen, for det var den største posten.

Andre faste er Leger uten Grenser, Mercy Ships og Flyktningehjelpen. Så blir det sporadisk til noen andre også.


#34

Nenne sa for siden:

Du må bare endre hvem sitt navn trekket kommer i, så går det fint.


#35

My sa for siden:

Fast 250/mnd til Redd Barna, + litt tilfeldige summer her og der.


#36

Hondacrv sa for siden:

Kirkens nødhjelp og himalpratner fast hver måned. I tillegg gir jeg kollekt når jeg er i kirka. Så mellom 500 og 1000 hver månad.


#37

star sa for siden:

Gir fast til Leger uten grenser.


#38

Tallulah sa for siden:

Skulle forresten ønske at jeg greide å donere mer av tiden min til å gjøre veldedig arbeid, f.eks som samtalepartner for å lære norsk. Det er en prioritering jeg ikke helt har fått til.


#39

Martis sa for siden:

Jeg har fire faste trekk, leger uten grenser, to fadderbarn (ikke spesifikke barn, men barnebyer) og kirkens bymisjon. Og så litt random på Vipps hvis det er noe som skjer.


#40

Tjorven sa for siden:

Jeg gir en fast sum i måneden til Amnesty. I tillegg er vi med på å betale til et sykehus i Uganda, men det er et privat opplegg til en person vi kjenner. Tilsammen blir det omtrentlig 10 000 på hele husstanden.


#41

Blå sa for siden:

Vi gir fast til SOS barnebyer, Redd Barna, Røde Kors og Flyktningehjelpen. Og så er jeg frivillig i Røde Kors og gir tid der.


#42

Luftslottet sa for siden:

Jeg gjettet. :knegg:

Mannen og jeg har til sammen faste trekk til et Plan-fadderbarn, Amnesty og Blindeforbundet.


#43

polarjenta sa for siden:

Jeg krysset av mellom 4001-7000. Jeg har faste trekk på ca 4000 i året, men jeg gir i tillegg litt sporadisk.


#44

Robyn sa for siden:

Her får Leger uten grenser, Norsk luftambulanse og Amnesty fast hver måned. Ikke store beløp men det blir noen tusen i året.


#45

nokon sa for siden:

Eg har avslutta alle faste ordningar etter at eg blei aleine og renta steig. Eg har ikkje nok til overs kvar månad til at eg kan gi fast, så det blir sporadisk, når eg har litt å gi.


#46

amo sa for siden:

Både mannen og jeg har fast trekk til Hjelp til selvhjelp i Afrika på 300 hver pr. måned. Kjøper ofte gavekort på veldedighet og kjøper julegaver fra ulike veldedige organisasjoner.


#47

GinaK sa for siden:

Gir kun til Kirkens bymisjon og får brev innimellom. Og smser til jul.
Gir etpar tre omganger.


#48

meisje sa for siden:

Jeg er visst ganske utenfor normen her inne. Jeg gir ingenting fast. Husholdet støtter leger uten grenser med 300 kr per måned. Og så ga jeg 500 til årets tv aksjon, og det var det.


#49

Floksa sa for siden:

Nei. Det er jo nesten helt på gjennomsnittet.
4100kr


#50

Input sa for siden:

300 kr måneden er da noe fast? :confused:


#51

meisje sa for siden:

Jeg mener jeg ligger under fordi det er ikke jeg som er pådriver for LUG støtten, så det var nesten litt ufint å ta det med :plystre:


#52

Malama sa for siden:

Alts, det jeg listet opp går ikke alt ut av min konto, noe går fra mannens (luftambulansen i alle fall, men vi har sånn i praksis felles økonomi, selv om vi har hver vår konto, med disp rett og noe sånt styr, så anser vi alt som en felles pott så derved er det jeg/vi som bidrar uansett tenker jeg. Noe kommer på min og noe på hans skattemelding, men vi lignes jo felles uansett.


#53

-ea- sa for siden:

Er med nokon her. Hvis jeg har penger til overs, så går det til min egen framtid som pensjonist.
Men jeg fikk varsel fra Kreftforeninga, der hadde jeg gitt 200 kr ifjor, og det tror jeg var ifbm med dødsfall hos noen bekjente.
Jeg har gitt mer, til ikke-fradragsberettiget organisasjon, ifbm med dødsfall i familien. Så det er sporadisk.


#54

Ellisiv sa for siden:

Jeg har aldri regnet sammen før, må jeg innrømme... Ser at jeg/vi akkurat bikker 10.000 kr årlig med det som er fast: 2 fadderordninger, Kreftforeningen, Strømmestiftelsen, Luftambulansen og Amnesty. Så kommer enkeltbidrag utenom, det blir det jo også litt av i årets løp.

Så joda, litt mer enn jeg trodde.


#55

Magica sa for siden:

Jeg gir også panten til Redd barna (gøy med pantelotteri!). Ellers gir jeg fast 300 i mnd til sos barnebyer. Og så gir jeg mikrolån via Kiva. Har lånt ut 900 dollar ser jeg, når jeg logger inn. Det er skikkelig bra greier.


#56

Charlie sa for siden:

Det er sant, jeg gir mikrolån gjennom Kiva, men det er penger man i teorien kan få ut igjen dersom lånene blir betalt tilbake, og det gjør de (mine..) stort sett. Men det er fint å kunne bidra på den måten også, selv om jeg noen ganger tenker på hvordan det går med dem som ikke får mikrofinansiering gjennom Kiva fordi de ikke får nok klikk/ penger.

så må det sies at å gi store beløp i året jo forutsetter at man har et overskudd å gi dem av. Så mange som gir "mye" (undertegnede inkl.) gir en liten del av sitt overskudd (og kunne gitt mye mer) mens en som har lite og knapt får det til å gå rundt ikke kan gi det og kanskje ikke burde det heller. Når det er sagt opplever jeg mange ganger at de som jeg trodde hadde minst ofte er mer rause enn de som jeg tror har mye. F.eks. når vi går med bøsse på tv-aksjonen. Så er det mange måter å gi på, man kan også gi av sin tid som kan være vel så verdifullt.


#57

Magica sa for siden:

Veldig sant! Og som noen nevnte i tråden så er det å være frivillig i ulike verv også veldig verdifullt.


#58

Nenne sa for siden:

Kiva-lånene "reklamerer" jeg for ofte. Jeg synes det er en veldig fin måte å for folk å søke hjelp og fint å kunne bidra til.


#59

Strå sa for siden:

Tråden minnet meg på at jeg må gå gjennom de faste trekkene jeg har hatt fra Sbanken. Den banken har jeg (nesten) kvittet meg med, mangler bare bekreftelser når jeg kommer til Norge igjen.
Jeg er fast giver til flere foreninger, bl.a. Leger uten grenser, Redd Barna, Amnesty og noen fler jeg ikke kommer på nå. Jeg ligger nok på over 10 tusen per år.


#60

Nextlife sa for siden:

Jeg gir mye til veldedighet, både store organisasjoner, minnegaver og lokale formål og initiativ.
Jeg er medlem og gir fast til Kreftforeningen og Nasjonalforeningen.
Faste gaver til Leger uten grenser, Redd barna, Kirkens Bymisjon og Amnesty.
I fjor gikk det også en stor sum til familien jeg fikk i Gi en jul, samt kjøp av div. undertøy og hygieneprodukter til det lokale flyktningmottaket.
Ellers betaler jeg fotballaget for henting av juletre som jeg allerede har brent i ovnen. :knegg: kjøper lodd, vasketuer og hva enn disse lokale lag og foreninger selger, og bidrar ofte når lokale innen rusomsorgen legger ut at de har brukere som står i ei knipe.
Alle panteflasker blir også samlet og gitt til lag og foreningers innsamlinger.
Når jeg er på loppis som drives veldedig er jeg raus og betaler adskillig mer enn summen ble.

Til slutt vil jeg slå et slag for medlemskap i de store organisasjonene. Mange av disse driver et stort politisk arbeid og driver frem saker som er til gode for sin gruppe. Det er enormt viktig å kunne vise til medlemsmasse og hvor mange man jobber for i slike politiske prosesser, så medlemskap er virkelig noe å vurdere om man har en organisasjon en brenner sterkt for.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.