Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har du hørt om Keats-heuristikken?

#1

him sa for siden:

Jeg prøver å lære meg om språk. Det er morsomt, men vanskelig. Det som er virkelig vanskelig er at måten jeg snakker og skriver på oppleves som ekstremt "naturgitt". Opplevelsen av mitt eget språk (både muntlig, skriftlig og den indre dialogen) er så sterk innenifra og ut opplevelse at det objektive og observerende ramler ut.

Men jeg prøver å eksprimentere litt med språk. Og i den forbindelse kom jeg over Keats-heuristikken. Kort sagt sier denne testen at jo vakrere språket er jo mer troverdig er det. (Jeg ble litt overrasket, men det ser ut til å stemme på en måte. Feks måten millitære snakker som om det ikke er folk involvert i en krig. Et kjølig, teknisk og upersonlig språk - som jeg (som aldri har vært i nærheten av en krig) ikke kan skjønne er så fjernt fra virkeligheten som overhode mulig. Med folk som blir drept, lemlester, på flukt. Ingen hjem, ingen mat, ingen helsehjelp. Krig må være blod, ild, redsel og veldig, veldig personlig)

(artikkel: psykologisk.no/2024/02/derfor-lar-vi-oss-forfore-av-skjonnhet-og-av-fine-ord/ )


#2

Skilpadda sa for siden:

Artikkelen er bak betalingsmur. Men dette minnet meg litt om noe jeg lærte om i fjor når det gjelder kognitive metaforer: snl.no/metaforteori

Hun som skrev artikkelen, har også en podcast sammen med en kollega, den heter Metaforprat og var veldig interessant.


#3

him sa for siden:

Ah, det vises ikke når jeg er innlogget. (De vil sikkert at betalende skal dele masse lenker, selv om jeg er usikker på Keats heuristikken er spesielt lokkende :humre: ) Legger ved en åpen link: thebehavioursagency.com/keats-heuristic/ Den var veldig interessant. Tror dette må være dypt nedfelt i meg fordi utsagnet: for meg gir det første utsagnet (FN har redda mange liv) 100% mening, da organisasjon er strukturen legene og helsearbeideren jobber gjennom. Takk, er lagt til på lyttelista :blomster:

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.