Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kino før kl 13 på søndager, lov eller ikke?

#1

Pelen sa for siden:

www.aftenposten.no/meninger/skisse/i/151B1G/atter-et-forbud

Partiene er uenige, skal det være lov å vise filmer på kino før kl. 13 på søndager? Dette kommer fra en lov fra 1735 (som selvsagt ikke omhandler akkurat kino, men sabbatsforordningen).

Om en kino skal vise film før kl 13 på søndager så må de søke politiet om lov. Om du spør meg så er det misbruk av politiets resurser. Om jeg søker på Oslo kino på førstkommende søndag og teller opp filmer som vises før kl 13 så får jeg opp 58 forestillinger som altså har blitt søkt på til politiet.

Jeg syns at dette lovverket bør endres. Hva tenker du?


#2

Tallulah sa for siden:

Så vidt jeg har skjønt er det ingen som faktisk søker eller noe politi som bruker ressurser på det. For øvrig er jeg for kino til alle døgnets tider.


#3

Pelle sa for siden:

Jo, jeg har dessverre lest flere artikler om både søknader og tilogmed noen som fikk avslag. Er det liksom DETTE politiet skal bruke tid på?!

jeg synes det er helt latterlig å ha en lov som knapt overholdes og som faktisk truer med bøter som straff om den ikke følges. Ubrukelige regler må ryddes vekk, og jeg er skuffet over venstresiden som sier at 1) denne loven vil de ha og 2) den kan uansett ikke fjernes før man har hatt en grundig evaluering og gjennomgang.


#4

My sa for siden:

Tøys og tull å ha regler som ingen gidder å følge, ingen gidder å håndheve, og knapt nok noen skjønner vitsen med, generelt sett.

Selv har jeg ikke noe spesielt personlig engasjement i akkurat dette, det har aldri vært aktuelt for meg å gå på kino på det tidspunktet uansett, så det er ikke noe jeg har savnet eller tenkt over i det hele tatt. Ikke et tema jeg greier å mobilisere noe voldsomt engasjement i, men jeg skjønner heller ikke hvorfor det ikke skulle være lov.


#5

Fersken sa for siden:

Siden vi ikke har statskirke lengre i Norge, så synes jeg at filmer på kino kan gå akkurat når kinoen vil sette de opp.


#6

frukt sa for siden:

Min lokale kino søkte og fikk avslag, og i avisartikkelen står det at det er ulik praksis i hele landet. Jeg synes det er idiotisk. Det avholdes ulike arrangementer og fornøyelsesparker får ha åpent før kl 13 på søndager, så hvorfor skal ikke kinoer få ha visninger.

Fra avisartikkelen:
Nyleg kontakta Aftenposten alle ti politidistrikt, og fekk svar frå fem. Somme stader er det som om lovforbodet ikkje finst.
Nokre svarer at dei innvilgar kvar einaste søknad dei får inn. Andre svarer, ifølge avisa, at dei ikkje finn spor av noko dispensasjonsregime, men at dei aldri har hatt problem med eller klagar på tidlegkino.


#7

Tjorven sa for siden:

Jeg mener at konflikten mellom kirketid og kinobesøk er så uhyre liten at regelen bør fjernes. Særlig siden den for de aller fleste er en sovende regel allikevel.

Noen er vel redd for at dette er en veldig liten start på overgangen til søndagsåpne butikker, men det synes jeg er å trekke det svært langt.


#8

Shun sa for siden:

Jeg synes kirketid bør være noe som bare angår de frivillige aktive. Det har ingenting i en sekulær og flerreligiøs stat å gjøre.


#9

Bluen sa for siden:

Fullstendig latterlig og opplagt misbruk av politiets ressurser.


#10

ingling sa for siden:

Så lenge kinoene følger regler for arbeidstid og lønner de ansatte riktig, må de vise filmer når på døgnet de vil for min del. :nemlig:


#11

Pelle sa for siden:

Ja, og da burde man kanskje ha regler mot brustadbuer, hagesenter juleåpent på søndager og diverse andre unntak også. Ikke minst siden 1/3 av norske kommuner HAR søndagsåpne butikker, sånn ca hele året rundt.


#12

Strå sa for siden:

Dette og sikkert flere innlegg også.
Det betyr ikke at jeg er for at alle butikker skal være åpne 24 timer i døgnet, 365 dager i året.


#13

Charlie sa for siden:

Jeg liker søndagsstengt. :blånn:


#14

Tjorven sa for siden:

Nei, altså. Jeg er ikke uenig, men jeg antar at dette er en del av argumentasjonen blant de som er imot tidligkino på søndager.


#15

Polyanna sa for siden:

Jeg er for fortsatt restriktiv praksis på søndagsåpne butikker (det er forskjell på en og annen kiwi, og på Sandvika storsenter og hele gågata). Handelsstanden vil ikke h det en gang. (Ikke lønnsomt, men hvis det blir åpnet for det, så blir det umulig å ikke bli med på galeien. Så bare tapere).

Men jeg er likevel for kino når som helst.

Når det kan være idrettsarrangement med speakers og musikk og hui og hei og parkeringshelvete fra kl 9 både lørdag og søndags morgen, så kan det også være en fredelig inneaktivitet som kino. :nemlig:


#16

Pelle sa for siden:

Da skjønner jeg ikke hvorfor butikker i hytteområder utenfor sesong velger å ha søndagsåpent. Virke sier de estimerer at 5 % kommer til å gå konkurs. Er det slik altså, i Ørje, Beitostølen, Rødtangen og Holmsbu, - gikk 5 % konkurs?


#17

Polyanna sa for siden:

Store regionale forskjeller, vil jeg tro?


#18

Bokormen sa for siden:

Den gang vi hadde hytte med stor og fin søndagsåpen butikk like ved var det alltid massevis av kunder på søndager. For ikke å snakke om siste dag i påsken, da mange skulle hjem til tomt kjøleskap etter mange dager på fjellet.

De søndagsåpne butikkene herover i "vanlige boligstrøk" er ikke i nærheten av å ha samme trafikk.


#19

Pelle sa for siden:

Poenget mitt er at de fleste av disse kommunene kan holde søndagsåpent hele året, ikke kun når turistene er der. Tjøme i november, for eksempel.Og da har de åpent, etter eget valg. Jeg er ikke sikker på om all fakta i denne debatten ER fakta. Mye er moral, fordekt som fakta.


#20

løve70 sa for siden:

:nemlig:


#21

Nenne sa for siden:

Alt dette! :nemlig:

Helt tullete at politiet skal bruke ressurser på slike søknader.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.