Skal lage en indisk dessert som bl.a. smaksettes med rosevann (rose water). Jeg hadde en gammel flaske i en skuff, men innholdet var fordunstet så jeg trenger en ny. Hvilke butikker har sånt? Har prøvd vanlige supermarkeder, grønnsakssjappen i nabolaget og to asiatiske butikker på Majorstuen uten hell. Noen som vet?
Jeg tror (med vekt på tror) at jeg har sett det på Sagene torg. Den drives så vidt jeg vet av en tyrkisk familie (de har iallfall mye tyrkisk), og har mye tyrkiske varer. De bruker rosevann en del der også. Ellers kan kanskje helsekostbutikker ha?
"Tyrkeren min" hadde ikke og pleide ikke å ha, så jeg tror ikke jeg satser på Sagene. Prøver nok Grønland, tenker jeg. Og helsekost først for det finnes jo på Majorstuen.
Oj. Kult med indisk sjappe. Dit må jeg definitivt ta turen! Får se på Grønland først tenker jeg siden det er litt nærmere og jeg faktisk hadde alt annet i huset allerede utenom det rosevannet. Men må absolutt dra dit også.
Her er oppskriften (kopiert fra bilde så beklager evt skrivefeil) Aldri laget før men det hørtes spennende ut. Dropper bladsølvet.
GAJAR KÃ HAL WA
Sot gulrotdessert
Dette er en sot rett som kan serveres til dessert eller sammen med kveldskaffe eller -te. Det lovtynne blad-solvet (varaq) er spiselig. Denne deilige, safran-parfymerte sotretten serveres ogs ved hoytider og fes-tivaler.
Ingredienser
¼ ts safranträder
2 ss melk
300 g gulrotter
1 1 melk
15 gronne kardemommefrukter
6 ts vegetabilsk olje
1 ½ ss pistasjenottkjerner, skaldet og finhakket
1 ss mandler, skäldet og finhakket
2 ss sultanarosiner
1 ss rosenvann
1 ark bladsolv
Legg safranträdene i en liten skäl sammen med 2 ss varm melk. Ror godt og la det sta og trekke i to timer.
Vask, skrell og finriv gulrottene.
Skrell kardemommefruktene og knus froene. Ha dem i melken i en stor tykkbunnet gryte. Gi melken et oppkok. Skru ned varmen og la kryddermelken koke inn til halv mengde. Rer om av og til.
Tilsett de finrevne gulrettene. Bland det hele godt og la det koke videre over middels varme under om-roring til det er nesten tort.
Skald og finhakk pistasiemandler og mandler.
Varm oljen i en stor stekepanne over middels varme. Ha i gulrotblandingen og stek den til den er nesten torr. Tilsett safranmelken, bland godt og stek det videre. Fortsett rere til blandingen far sin spesielle rodfarge.
Tilsett sukker, pistasiemandler, mandler og ros-iner og stek videre under orering i fire minuter. Hell blandingen over pa et flatt fat og la den avkjoles.
Dynk den kalde blandingen med rosenvann of bland det jevnt utover. Pynt forsiktig med bladsolv pa midten og server desserten romtemperert.
Ah, gajar halwa! :hjerteoyne: Halwa er de søte grøtpuddibg-lignende desserten, ofte lagd på helmelk eller søtet kondensert melk, gajar er gulrot. Nøttene gir crunch og tekstur. Nam! Bra oppskrift altså? Kanskje jeg skal lage det en dag.
Åh, denne tråden fikk meg til å tenke på kakene på Hare Krishna-restauranten med bladgull på seg. Måtte sjekke, de har den fortsatt! Tydeligvis en slags nøttekake.