Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gruffetråd #18

#1

Strå sa for siden:

Runde 18 for gruff er i gang.
Jeg har vondt i noen fingerledd.


#2

Input sa for siden:

Jeg er sliten, lei og overarbeidet.


#3

Elise sa for siden:

Vond hallux valgus. :mumle:


#4

Malama sa for siden:

Mail om kikhoste fra ungdomsskolen. Ikke noen opphopning som er kjent pr nå, men noen smittede er det.

Vi har en forkjøla 10. klassing, men han hoster ikke noe særlig, han er klassisk forkjøla med snørr og gørr, slim i halsen og sånn. Han er fullvaksinert og søstrene er så langt vaksinert som de kan være i forhold til alder (8 og 13) Jeg og mannen har ikke tatt noen oppfriskningsvaksiner "hvert 10. år" som jeg leser er anbefalt, så vi tok nok siste når vi var i ungdomsskolen eller noe sånn. Det er litt lenge siden...

Tror ikke det er kikhoste han har fått nå, vi får nå bare følge med.

Jeg har en kollega som kom på jobb etter jul og hadde hoset lenge og sa at "det er vel 100 dagers hoste". Jeg tror nok ikke det, for det ble aldri SÅNN hoste, men hostet lenge gjorde han. Han trakk tilbake påstanden om 100 dagers hoste da jeg påpekte at det er et annet navn på kikhoste. Men ja, det er altså oppblomstring av det nå. Vi har heldigvis ikke småunger som ikke er vaksinert i hus lenger .


#5

Input sa for siden:

Man kan ha kikhoste uten «kiking», særlig voksne som har litt beskyttelse fra vaksine og/eller tidligere smitte.


#6

Malama sa for siden:

Jeg kan selvsagt ikke se bort fra at det kan ha vært det, du har nok rett i det.

Min sønn hoster nesten mindre enn normalt (og han hoster jo normalt en del pga astma) så jeg ser ikke egentlig på det som så sansynlig at han har kikhoste, men vi får se. Han virker på bedringens vei nå etter å ha vært forkjøla i 5-6 dager, så går det over så var det vel bare forkjølelse i alle fall.

Men, vi får bare se da om det sprer seg ytterligere i lokalsamfunnet. Som vel avhenger delvis av vaksinestatus bl.a

Og da burde sikkert vi mange voksne tatt oppfriskningsdoser? Noe beskyttelse gir vel de dosene vi fikk som barn, men. Vi omgås i det minste ikke risikogrupper da, så krise er det ikke.


#7

star sa for siden:

Min hadde ikke kiking når han hadde kikhoste. Ikke som jeg reagerte på. Men nå ble legen paff da han testet positiv for både det og lungebetennelse.
Dvs jeg mener det var kikhoste hvertfall.

Gruffer over klokka i bussene. Tror ingen av de har gått riktig denne uka. Hadde vært helt greit om den nå var 20:38 for da hadde det vært helg.


#8

Input sa for siden:

Jeg mente kollegaen din, ikke sønnen din. Sønnen din er vel beskyttet av barnevaksinen? Eller hvilket trinn er han på? Jeg trodde man fikk vaksinen i 10. men din er kanskje i 9.?


#9

Blånn sa for siden:

Man kan få kikhoste selv om man er vaksinert. Min fikk det snaue to år etter vaksinering (påvist hos lege).


#10

Malama sa for siden:

Ahh, sønnen min går i 10. Så han har vel fått en dose nylig, om jeg ikke husker feil. I høst ? De får den i 10. I alle fall ja.

Det er selvsagt mulig at han har kikhoste, men trolig er han forkjøla, men uansett blir han hjemme i dag også, så der vi i løpet av helga. Blir han ikke bedre får vi kontakte legen og få ham testet.


#11

Blondie sa for siden:

Jeg gruffer over leddvondt i hofter, rygg, kjeve og fingre. Jeg må ta en pause fra medisinene som virker bedre pga begynnende magesår, nå må jeg gå på tøysemedisinene en stund. :sukk: Det er vanskelig å fungere.


#12

Sissel sa for siden:

Jeg er ikke i form. Var syk hele forrige uke, og hangler fortsatt. I tillegg har jeg vondt i ledd og muskler (dette kan jo være overgangsalder). Utrolig irriterende.


#13

Floksa sa for siden:

Jeg trenger noe å gruffe over slik at jeg kan henge i den nye tråden. Medisinene mine gjør at jeg blir skikkelig kvalm 10-15 minutter akkurat i det de begynner å virke. Stakkars, stakkars meg. :nemlig:


#14

Malama sa for siden:

Jeg har en million ting å gjøre, flere som venter på at jeg skal gi dem tilbakemeldinger, ting som har frister i neste uke som komme som perler på en snor.

Og hodet mitt bare har nedtelling til helg.

(Og overser helt at jeg trolig må jobbe i helgen for å ha sjangs til å kunnen gi noen annen status enn "alt gjenstår" på statuismøte madng klokka 10. )


#15

Input sa for siden:

Ja, men det er jo mindre sannsynlig at man får det rett etterpå. Jeg mente å huske at sønnen til Malama gikk i 10. og da husket jeg jo rett. Da er det usannsynlig at han har kikhoste nå, hvis han følger vaksinasjonsprogrammet.


#16

Input sa for siden:

Jeg gruffer over at jeg skulle hatt en ekstern skjerm på kontorplassen min, men den virker ikke, og IKT har prøvd å fikse den, men det hjalp ikke, og nå har jeg prøvd å bytte den ut selv, men det hjalp ikke, så nå er jeg litt sur.


#17

Malama sa for siden:

Jepp, han går i 10. og min hukommelse mener at han ble vaksinert mot noe i høst. Han følger i alle fall vaksineprogrammet.

Det er smitte på skolen, men de som går i 8 og 9 har vel ikke fått noe siden andre klasse da, evt er det vel sikket noen som ikke følger vaksineprogrammet også.

Så jeg tror nok min bare er forkjøla.

Hovedutfordringen min med ham nå er å sitte på jobb å fjernestyre ham til å jobbe med den 500 ords skriveoppgaven de skulle jobbe med i norsktimene på skolen denne uken, den burde vært innlevet innen skoledagens skutt i går (ukas siste norsktime) men han har bre vært med på en enste norsktime denne uken og derved bare så vidt begynt. Han har sendt mail til læreren og bedt om utsatt leveringsfrist siden han har vært syk hele uka, men nå er han noe bedre i dag så tanken er at han skal skrive på den i dag. Han har fått innvilget utsettelse av læreren, hvor lang skal de vist avtale på skolen neste uke, men jeg tenker at han bør i alle all ha kommet et stykke på vei, så han ikke må skrive hele oppgaven på toppen av alt annet neste uke. for all del, han er syk, men i dag er han mye bedre sier han, så noe kan hen vel jobbe med det....


#18

Malama sa for siden:

Jeg er trolig naiv som tror jeg kan fjernstyre en 15 åring over sms til å skrive norskoppgave....

Men jeg prøver. Og håper han i alle fall har et par hundre ord innen jeg kommer hjem ;)


#19

My sa for siden:

Bare vent til han begynner på VGS, da kommer det brev i posten (både papirbrev i postkassa og i Digipost) fra Fylkeskommunen, både til han selv, faren og deg, med varsel om manglende vurderingsgrunnlag, dersom han er syk ei uke og ikke får levert arbeid innen fristen, eller ikke kan delta på ei prøve. Selv om han allerede har snakket med lærer og gjort avtale om ny frist/prøvedato, og levert legeerklæring. :gal: Det er ikke tull en gang.


#20

Malama sa for siden:

Det blir en helt ny verden med legererklæringer og whatnot til høsten ja. Kan ikke si at jeg gleder meg til DEN delen.


#21

Input sa for siden:

Hva er problemet med det? Det er jo bare en formalitet, og et varsel om at det er viktig at man prioriterer å ta den utsatte prøven. Det er bedre med for tydelige beskjeder enn for utydelige, og det er helt ufarlig å få varsel så lenge man ikke blir borte neste gang også. Det finnes nok av elever som er syke på prøve 1, har en personlig krise på prøve 2, er syke igjen på prøve 3 og vips så har det gått flere måneder uten at de har fått tatt igjen prøvene. IV-varsel er en veldig god rettighet som det er veldig rart å klage på.


#22

Malama sa for siden:

IV varsel er nok helt greit, men det blir et lite styr med de legeerklæringene da, som jeg ikke helt har satt meg inn i.

Det får vi ta som det kommer. Han er heldigvis ikke så ofte så syk at han er hjemme. Men etter å ha måttet kaste inn håndkle og gå hjem etter lunsj to dager sa læreren at han likegodt kunne bli hjemme til han var frisk, og det er nok lurt. Så er han nok fit for fight neste uke.


#23

Stompa sa for siden:

Dette! Vi er pålagt i lovverket å sende varsel "uten unødig opphold", og eleven må ha reell mulighet til å hente inn det varselet gjelder.


#24

My sa for siden:

Altså, jeg skjønner jo grunnen, og at det er noe dere er pålagt, jeg trodde ikke dere gjorde det for moroskyld eller for å være plagsomme. Tanken er god den, og jeg skjønner også at det er ufarlig, bare en formalitet, ikke noe vi skal behøve å lese eller ta høytidelig eller forholde oss til, som vi bare kan hive i papirsøpla sammen med reklamen, og scrolle forbi i den digitale postkassa. Det blir bare litt mange varsler, i form av tilsynelatende formelle brev, med standardiserte advarsler som ikke er reelle, om at eleven må inngå avtaler som allerede er inngått, for ikke å miste vurderinger som det ikke er noen fare for at de skal miste, så det går litt inflasjon i dem. Med fare for at viktigere beskjeder drukner. Sammenlignet med ungdomsskolen, eller med da eldste begynte på vgs for to år siden, blir det ganske mye støy. Summen av all informasjon man må forholde seg til blir ganske stor til sammen.

Men for all del, noe problem er det ikke, og jeg har ikke klagd på dem, jeg har gruffet, i gruffetråden.


#25

Tjorven sa for siden:

Helsevesenet har jo blitt veldig flinke på dette med legeerklæringer. Knerten var på en siste kontroll av det opererte beinet rett etter at han begynte på vgs. Skolen bekreftet tidlig at det holdt å vise frem innkalling til timen for å få godkjent fravær. Men da vi ankom sykehuset, så hadde legen allerede skrevet ut erklæring og vi fikk også spørsmål om vi trengte erklæring da vi ble "sjekket ut" i resepsjonen. Så de var virkelig drillet på dette.


#26

Malama sa for siden:

Ja, sånne ting er de nok drillet på, men er det fortsatt sånn at de må til legen og skaffe legererklaræing om de altså går ned for telling med forkjølelse ei lita uke?


#27

Tjorven sa for siden:

Hvis de er borte en hel uke, så definitivt ja. Hvis de bare er syke en dag, og den dagen ikke har noen dobbelttimer i 2-timersfag, så trenger de det ikke.


#28

polarjenta sa for siden:

Her ringer de bare legekontoret på morgenen og sier at de er syk, så ringer de hver dag de er syk og henter legeerklæring når de er friske igjen.


#29

My sa for siden:

De kan ha opp til 10% udokumentert fravær, men går det over det må de ha legeerklæring ja, selv om de er nede for telling med forkjølelse. Men de trenger ikke nøvendigvis møte opp hos legen, de kan få det med en telefon- eller videokonsultasjon, og det sendes direkte til skolen.

Så akkurat det går egentlig helt greit. Det var alle disse brevene som kom litt overraskende på, og var nytt for meg i år. Tidligere har det vært snakk om skriftlige advarsler når det nærmer seg fraværsgrensa (som jo er bra), ikke advarsel om "manglende vurderingsgrunnlag" hver gang de ikke får deltatt på prøve eller levert oppgave pga (dokumentert) sykdom. Det trenger ikke være snakk om tentamen eller spesielt viktige innleveringer heller, men mindre oppgaver eller kapittelprøver som de har mange av gjennom semesteret. Og med deltakelse på alle andre vurderingssituasjoner gjennom året, terminkarakterer første halvår, fraværsprosent langt under grensa og to måneder igjen av skoleåret, skjønner man fort at det sendes brev som ren rutine, selv om det ikke faktisk er fare for manglende grunnlag. Og at "varselet" bare er en formalitet, som det ble sagt over her, og at man kan ta de med ei klype salt. Jeg er bare ikke vant med at den slags kommer som brev i posten, så første gangen fikk jeg litt bakoversveis.

Eldste, som går 3.vgs sier hun også får dem, men siden hun er over 18 kommer det ikke til oss foreldrene. Hun sier det er stor forskjell på lærere, noen bare avtaler ny prøve uten å sende ut brev, andre sender ut brev hver gang.


#30

Input sa for siden:

For min del er det forskjell på fagene. Jeg sender raskere ut varsel i naturfag som har 2 timer i uka enn i norsk hvor jeg har 10 timer i uka.


#31

My sa for siden:

Her var sønnen syk ei uke, og det kom brev med blant annet:

Engelsk: "For at jeg som faglærer skal ha vurderingsgrunnlag må du som elev gjøre følgende: ta kontakt med meg så fort som mulig for å avtale tidspunkt for utsatt presentasjon". Det var det første brevet, han var fortsatt syk, og ringte til lærer i full panikk :knegg: fra sykesenga for å avtale nytt tidspunkt, men fikk beskjed om at det hastet da ikke så fælt, det kunne de avtale en eller annen dag uka etter at han var tilbake, det var flere som skulle ha utsatt presentasjon.

Deretter kom et tilsvarende brev ang samfunnskunnskap, som gjaldt utsatt innleveringsfrist for prosjekt i arbeidsliv og økonomi (dette kom både i digipost til meg, mannen og sønnen, i tillegg til på papir i postkassa noen dager senere), ett om kapittelprøve i matte (etter at han var tilbake på skolen, og allerede hadde avtalt tidspunkt for ny prøve), og ett fra tysklæreren, der det stod tidspunkt for tyskprøve med beskrivelse av hva han trenger å ta med til prøven, hvilke hjelpemiddel som er tillatt, og praktisk info. Og enda et brev, som jeg ikke engang har giddet å åpne, men guttungen sier det gjelder en innlevering i naturfag, som han nå har levert (han skrev det i melding til meg sammen med skjermdump av brevet før jeg rakk å spørre, eller åpne min kopi).

Og alle brevene har samme overskrift: "Varsel om fare for manglende vurderingsgrunnlag i fag". Uavhengig om det i det hele tatt er reell fare for manglende vruderingsgrunnlag eller ikke, som følge av utsettelsen (noe det jo ikke er, når han har levert alt annet i faget, er aktiv i timene og er under fraværsgrensa). Så du kan si at forskrekkelsen over denne "advarselen" avtok ganske kraftig etter det første brevet. Vi har jo aldri mottatt noe offisielt brev i posten med en formell, skriftlig advarsel om noe som helst, når det gjelder ungenes skolegang, før det første brevet om den utsatte engelskpresentasjonen kom. :hehehe: Så jeg må innrømme at vi fikk oss en liten støkk, før vi deretter fikk fire brev til, i løpet av samme uke, og storesøster kunne forklare at "det er slik de gjør det nå :shrug:".


#32

Input sa for siden:

Her er jo ikke problemet varslingen, men at de har alle vurderingene på én uke. Det der høres mildt sagt absurd ut.


#33

Stompa sa for siden:

Men får dere så mange, da? Det er ikke vanlig at det ryr inn så mange for en elev uten spesielle greier. Jeg har 25 kontaktelever, og bare to av dem har fått mer enn to varsel dette skoleåret. De fleste er på skolen eller dokumenterer fraværet sitt, og møter på prøver/vurderinger til oppsatt tid.


#34

My sa for siden:

Ja, han har jo vært på skolen stort sett, og dokumentert fraværet de gangene han har vært syk, møtt til prøver og levert det som skal leveres, så jeg synes også dette var voldsomt (det var ingen av varslene som gjaldt fraværsgrense heller da). Vi har jo ikke fått slike før.

Litt mange vurderinger samme uke ja, det var både matte- og tyskprøve. Det andre var vel innleveringer eller presentasjoner som de skulle ha den uka han var borte. Det var tydeligvis en god del andre som hadde fått utsatt frist også, særlig på den tyskprøva. Det er derfor jeg synes det var litt rart å skrive brev om manglende vurderingsgrunnlag, det var allerede ordnet med dato for dem som ikke hadde hatt prøven (det stod til og med i brevet). Det er ikke slik at han har gått glipp av en masse andre vurderinger heller, så det virket som bare ren rutine ved uteblivelse eller ikke innlevert innen fristen, uavhengig av antall ganger det har skjedd, og hvorvidt de har et reelt vurderingsgrunnlag eller ikke.

Enten er det et nytt fenomen av i år, eller så er det store forskjeller fra skole til skole, for jeg fikk aldri sånne brev fra storesøstra sin skole, selv om det var tilfeller av at hun var syk på prøve eller ikke leverte innen fristen i løpet av de to første årene (fylte 18 i sommerferien etter VG2). Hun bare avtalte ny dato med lærer, uten videre drama og foreldreinvolvering. Men hun sier at også hun har fått slike i år.


#35

meisje sa for siden:

Det er veldig vanlig med vurderingsuker på vgs, skolene sier at vurderingene skal spees utover, men i praksis samles det på enkelte perioder. Slik har det vært på begge vgs vi har vært borte i de siste årene.


#36

My sa for siden:

Ja, det her var uka etter vinterferien, mulig det var ekstra mye akkurat da.


#37

meisje sa for siden:

Og selv hadde jeg 5 fraværsdager på vgs, alle på en uke i desember i første klasse og jeg fikk ikke karakter i flere fag den terminen pga manglende vurderingsgrunnlag (my ass) og overskredet fraværsprosent. Den gangen jeg gikk på vgs hadde vi også fraværsgrense, men da fantes det ikke gyldig fravær i motsetning til nå. Det var heller ikke noe tilbud om å ta de prøvene jeg hadde gått glipp av, mens jeg var på sykehus.


#38

Blondie sa for siden:

Elever og foreldre må ta litt medansvar her, det er ikke nødvendig å dokumentere alt fravær. Varsel sendes på 5% i enkeltfag, etter det bør det skaffes legeerklæring.

Jeg har ikke tall på hvor mange elever som knekker sammen fordi de har én fraværsdag.


#39

Fintdethei! sa for siden:

Jeg skulle gå tidlig fra jobb i dag. Hvorfor må alle drittsaker dukke opp fredags ettermiddag????


#40

Magica sa for siden:

Samme skjedde meg faktisk, men det var i 3.klasse på vgs og jeg var borte litt lenger men lell. Ordna seg til vitnemålet da. Det er viktig å ikke springe til legen før fraværsgrensa er nådd da. Og så rasler vel politikerne med lenkene om at de kanskje skal gjøre om på fraværsgrensa. Men tiden får vise.

Jeg har ikke noe å gruffe over ellers.


#41

millact sa for siden:

Min sønn hostet i 3.5 måneder i vinter. Det var utbrudd på annen skole. Legen trodde ikke det var kikhoste, men det kan det ha vært.


#42

millact sa for siden:

Absolutt ikke uvanlig for min på VG3 i alle fall.


#43

Neket sa for siden:

Min fikk også varsel når hun var borte en dag de hadde prøve, hun hadde null annet fravær det året. Skolen sa det kom automatisk hvis de gikk glipp av vurderinger. Hun tok igjen prøven uken etter, så det skjedde ikke noe mer - men jeg er enig at det var litt voldsomt, på oss virket det som det var en stor greie, men det var jo null stress.


#44

meisje sa for siden:

Vår kontaktlærer nå insisterer på legeerklæring fra første fravær.

På eldste sin skole, var de langt mere avslappet, han hadde jo et lengre fravær rett før første covid nedstening i 1. kl. Skulle dog ønske at jeg hadde kunnet fraværsreglene bedre, han hadde sluppet unna timefravær om jeg hadde holdt han hjemme til han var i form til fulle dager (man kan stryke hele dager, men ikke enkeltimer). Det er jo litt uheldig, for jeg mener at det er bedre å komme på 2 timer, hvis man klarer det, istedenfor å være hjemme hele dager.


#45

Blondie sa for siden:

Det er ikke kontaktlæreren som bestemmer det (men jeg har hørt om slik praksis jeg også). Det letteste hadde selvsagt vært om det gikk an å egenmelde, en slik endring er vel egentlig på trappene. Jeg synes vel egentlig hovedproblemet er at tolkningene er så forskjellige (både av skoler og foreldre).


#46

My sa for siden:

Litt som da jeg varslet NAV om at jeg hadde fått kontantstøtte en måned lenger enn jeg skulle (ungen hadde begynt i bhg, noe jeg hadde varslet fra om flere ganger), og lurte på hvordan jeg skulle betale det tilbake. Fikk svar per brev med beskjed om at jeg hadde mottatt støtte jeg ikke hadde krav på, og måtte betale det tilbake omgående, hvis ikke kom jeg til å bli politianmeldt for trygdesvindel. :sjokk: Da jeg ringte og sa fra med UTE-stemme fikk jeg en tørr beklagelse og beskjed om at dette var et standardbrev som ble sendt ut til alle som hadde fått støtte de ikke hadde krav på, uansett hvem sin feil det var. :gal:


#47

star sa for siden:

Kommende dyr regning for å få bilen EU godkjent.


#48

Stompa sa for siden:

Det er for at lærer skal slippe å arrangere enda en utsattprøve hvis noen uteblir til runde 2 også. Eleven har fått en ny sjanse, og varselet gjør at lærer har oppfylt de juridiske kravene og kan sette strek.

De fleste gir jo likevel enda flere sjanser til elever som ha gode grunner, så dette er et tiltak mot de kroniske skulkerne. Men man må jo varsle alle, helt umulig å differensiere.


#49

Stompa sa for siden:

Jeg praktiserer i prinsippet etter mottoet "det er bedre å varsle en gang for mye enn en gang for lite". :nemlig:


#50

Blondie sa for siden:

Jeg også.


#51

Sol sa for siden:

Amen!


#52

My sa for siden:

Nettopp. Det var akkurat det jeg hadde en mistanke om. Felles, standardisert brev som går til alle, uansett tilfelle, og heller for mange enn for få, for sikkerhets skyld. Mest for at læreren skal ha det juridiske i orden, og være sikker på å ha gjort sitt. Ikke fordi beskjeden er viktig eller reell for mottakeren.


#53

Stompa sa for siden:

Så klart det er standardisert. Regner med at fylket deres bruker Visma inSchool; alt skjer der, og alt lærer gjør er å velge fag og navn fra en droppmeny og trykke send.


#54

Blondie sa for siden:

Ja, det er jo en fordel? Jo mindre tid læreren bruker til å plotte brev, jo bedre tid til å planlegge og gjennomføre god undervisning.


#55

Input sa for siden:

Det var litt av en konklusjon. Selvfølgelig er den både reell og viktig. Å få IV i et fag medfører at man ikke har rett til å ta det opp igjen uten å betale og at eventuell eksamen blir annulert, uavhengig av karakter. Det er mye bedre å få 1 enn IV, og det er derfor varselet er viktig. Da vet man at man MÅ møte på fremtidige vurderinger.


#56

Polyanna sa for siden:

Jeg er fortsatt SKIKKELIG forbanna på regjeringen som plutselig åpner for helt VILLE mengder nitrogenutslipp i den helt kritisk forurensede Oslofjorden! Det har vært jobbet SÅ mye, langs så mange akser (kommunale, statlige, nordiske) for å prøve å berge fjorden og det er brukt sykt mye penger på det, og så skal alt bare rykkes tilbake til start!??!

www.aftenposten.no/norge/i/ab5B64/oslo-har-brukt-milliarder-paa-aa-kutte-200-tonn-utslipp-til-fjorden-naa-faar-sprengstoffabrikk-slippe-ut-like-mye


#57

My sa for siden:

Ja, jeg forstår jo det, i de tilfellene hvor det faktisk er fare for ikke å få vurdering (og jeg vet hva det vi si å få IV i et fag altså :knegg: ). Det jeg mente er at en melding der det står at for å få vurdering må man kontakte lærer for å avtale noe som allerede er avtalt, i et fag der svært mange andre vurderingssituasjoner er gjennomført, ikke er reell. Nei, det er ikke en reell fare for ikke å få vurdering, verken i det tilfellet, eller noen av de andre tilfellene vi fikk varsel om den uka. Det er en automatisert utsending av et standardbrev, som har praktisk funksjon for avsenderen, ikke mottakeren. I vår tilfelle. Ja, det er nettopp det jeg sier at jeg regnet med. Jeg antok at det var en standardtekst, og fikk det bekreftet. Heldigvis vil jeg si, for ellers hadde jo innholdet i brevet i alle fall ikke gitt mening. Så jeg mener ikke at læreren skal skrive individuelle brev til hver og en, selvsagt må det lages standardbrev. Jeg mener at man kanskje kan vurdere om det er nødvendig å sende ut brev i det hele tatt, i absolutt alle disse tilfellene. Det er ikke særlig nyttig for mottakerens (og dennes foresattes) del. Det mister fort sin funksjon når det ikke egentlig er fare for å miste vurdering, det er bare noe som står i standardbrevet, som sendes ut hver gang man er syk på en prøve, uansett vurderingsgrunnlag eller ikke. Men jeg skjønner at det er nødvendig for lærerens del, for å være sikker på å ha gjort alt riktig, så det forstår jeg.

#58

Blondie sa for siden:

Vi er pliktige til å sende brev, så frustrasjonen/undringen må nok rettes høyere opp. Det er ikke mun favorittaktivitet heller, men bedre enn at en elev ryker i et fag fordi det er vanskelig å ha oversikt.


#59

My sa for siden:

Jeg har ikke tenkt til å rette frustrasjonen noe sted som helst, ut over gruff i en gruffetråd på et forum. Jeg har heller ikke anklaget noen her i forumet, selv om flere ser ut til å ta det personlig.

Jeg lar meg derimot overraske litt over at det er så provoserende å få et lite innblikk i hvordan det oppleves fra andre enden. Er ikke det nyttig da? Jeg antar at det ikke er bare jeg som har reagert. Jeg skjønner at dere som lærere ikke har mulighet til å gjøre noe med det, verken formuleringen av brevet eller hvor ofte det må sendes ut (i motsetning til det elevene har inntrykk av, at det er forskjell på lærere hvor ofte de sender brev). Men det kan i det minste hjelpe å møte mottakerne med litt forståelse, hvis man er villig til å ta inn over seg hvordan det kan virke, i stedet for å fyre løs med selvfølgeligheter om hvordan det hadde vært om man skulle skrive individuelle brev, mansplaining av hva IV betyr, og gi inntrykk av at man er skikkelig teit om man blir stresset av slike brev. Jeg anbefaler i alle fall at dere uttrykker dere litt annerledes i RL, hvis noen foreldre eller elever tar kontakt og er bekymret på grunn av et sånt brev, eller lurer på om det er nødvendig. I min jobb er det da også masse greier folk opplever som frustrerende og uforståelig, med et regelverk som kan være både rigid og ulogisk. Men jeg tar det da ikke personlig, jeg har full forståelse for at det kan oppleves slik (har jeg noe valg? - hvis folk sier det oppleves slik så gjør det jo det), og i enkelte tilfeller er jeg langt på vei enig. Men det er ikke noe jeg får gjort noe med, ut over å gi min sympati med deres situasjon.

Som sagt, jeg forstår at det må gjøres, men synes personlig det blir mye, sammenlignet med hva jeg var vant med på ungdomsskolen, og VGS for ett til to år siden. I tillegg til at det virker mer alvorlig enn det egentlig er, når beskjeden kommer i form av et formelt brev i posten, i stedet for f.eks i en app (som i grunnskolen eller på yngste datters svenske VGS). Det er nå engang slik jeg opplever det, i min ende. Det er fortsatt bare gruff, ingen offentlig klage, angrep på lærere som yrkesgruppe eller enkeltpersoner, eller kampsak med krav om at det må opphøre. Jeg kommer ikke til å gå i fakkeltog. :knegg:


#60

Nera sa for siden:

Men mottar dere faktisk papirbrev? Hos oss sendes alt ut elektronisk. I "mine" fag har vi dessuten i liten grad formelle vurderinger, men jobber mest med integrert vurdering av arbeidet som foregår i timene, kombinert med større oppgaver elevene jobber med over tid, gjerne i grupper/par, men også individuelt. Dette krever selvsagt tilstedeværelse fra elevene, og det medfører også at det gjerne sendes ut varsel om manglende grunnlag på bakgrunn av fravær, spesielt siden en del elever har generelle legeerklæringer som gjør at det aller meste av fravær slettes.


#61

My sa for siden:

Ett brev kom på papir, i tillegg til i digipost til både meg, mannen og sønnen (innlevering i samfunnskunnskap). Resten har kommet i digipost, men det er jo fordi vi har aktivisert det. Har man ikke digital postkasse kommer det jo på papir. Det går gjennom saksbehandlingssystemet til fylkeskommunen antar jeg, det er samme her, når vi sender ut brev gjennom sakssystemet i kommunen, som f.eks må godkjennes av leder. Jeg vet ikke hvorfor det ene brevet kom på papir i tillegg til digitalt.


#62

Input sa for siden:

Poenget mitt er at med mindre du kan se inn i fremtiden, kan du faktisk ikke vite om det er en reell fare for IV eller ikke. Muligens om du får varselet i mai, men da er det jo uansett alt for seint å sende ut varsel om IV. Og jeg som lærer kan heller ikke se inn i fremtiden og vite om det er en reell fare for IV, og derfor sender jeg ut brevet til alle, også de jeg tror kommer til å ta det igjen helt fint.

Jeg er ikke provosert i det hele tatt, men jeg synes det er veldig merkelig å konkludere med at det ikke er reelt og ikke viktig. Det fremstår (mulig vi misforstår hverandre) som en veldig arrogant holdning til noe av det som faktisk er viktig informasjon. Jeg mener det sendes ut mye uviktig informasjon til foreldre, men varsel om IV er ikke det.

Læreren kan for øvrig endre på formuleringene, legge til informasjon, osv. Det er heller ikke automatisert som du skriver.


#63

My sa for siden:

Det er jo dere som skriver at det er standardbrev da, som sendes automatisk. :knegg: Men nedenfor det som for meg ser ut som en standardtekst og -overskrift (fordi den var lik i alle brevene), så står det mer spesifikt hva det gjelder, og i ett tilfelle, ny dato for prøve.

Man kan selvsagt sende ut varsel til alle hver gang, bare sånn i tilfelle de i framtiden kommer til å være mye borte eller gå glipp av flere prøver. Men jeg synes også det er merkelig og arrogant å vise så liten forståelse for at det kan oppleves unødvendig og overdrevent når tidspunkt for ny prøve er avtalt, og det er både lite fravær og mange vurderinger fra før.

Jeg er ellers enig i at advarsel om IV er viktig, for all del, men da bør bør man ha et bevisst forhold til at det mister litt troverdigheten, dersom det brukes i hytt og vær, og bare sånn i tilfelle.


#64

Input sa for siden:

Nei, vi skriver jo at vi sender det ut. Det er et standardbrev, men jeg kan endre på det, hvis jeg vil. Det er sikkert ulikt hvilke retningslinjer skoler har for det, om det er lov eller ikke.

Jeg må endre på det, fordi VISMA ikke klarer å tilpasse det til vårt regelverk, så jeg må endre paragrafene. :sur:


#65

Blondie sa for siden:

Jeg tar det ikke mer personlig enn at jeg synes det er greit å rette opp feilinntrykket ditt. Det er ikke få foreldre dom blir snurte av at arvingen får brev.

(Og så er jeg grunnleggende lei av «alle» mistror skolen og lærere og det går for mye tid til å forsøke å forklare at inngrodde holdninger ikke stemmer, men det er ikke din feil).


#66

Stompa sa for siden:

Jeg er alltid i kommunikasjon med elevene enten muntlig eller på melding hvis de gir beskjed om at de ikke møter. Da får de beskjed om at de kommer til å få varsel, men at det er ute av verden når de møter på oppsamling, så elevene mine er fullstendig klar over at et varsel i seg sjøl er "ufarlig" og en formalitet. De eneste som får varsel ut av det blå, er de som ikke møter/ikke leverer uten å gi beskjed.


#67

My sa for siden:

Hva mener du med feilinntrykket mitt? At min personlige opplevelse av henvendelsene fra skolen er feil? Eller mitt inntrykk av at faren for manglende vurderingsgrunnlag var overdrevet i hans tilfelle(r)? Eller at jeg tok det siste brevet mye mindre høytidelig enn det første, når jeg skjønte at det kun var en formalitet (som Stompa forklarer)? Eller er det et feilinntrykk at jeg synes det blir mye henvendelser? Jeg bare formidler hvordan det oppleves, og gruffer over at det virker litt voldsomt. Men det er mulig det er feil.

(Og er lei av at lærere tror de er så mye mer utsatt for kritikk enn andre yrkesgrupper, og samtidig føler de må forsvare ALT som folk har å utsette på skolesystemet, som om det er et perfekt system, eller at de personlig er ansvarlig for alle systemene, og ikke kan innrømme at ting kan bli bedre. Så nå gruffer jeg litt over det og).


#68

Stompa sa for siden:

Vi er jo akkurat like lei og oppgitt. Vi drukner i meningsløse, administrative oppgaver og har ikke noe valg, det er det jeg prøver å formidle. Og det nytter ikke å si fra; vi blir aldri hørt, og det blir bare verre og verre. Det spiser av overskuddet til å følge opp elevene og det som er kjernevirksomheta vår.


#69

My sa for siden:

Ja, det høres veldig lurt ut, å informere på forhånd. Det er mulig de gjør det her også, men det første brevet kom mens han fortsatt var hjemme, og hadde ikke snakket med læreren. I alle fall greit å få beskjed når det virkelig er fare på ferde, for det kan lett bli til at man bagatelliserer og overser det, og bare tenker på det som en formalitet da også.

Ja, det må være greit å kjenne på det av og til, man må ikke stå knallhardt på og forsvare alt som brukerne opplever ikke fungerer bra. Og ikke minst være litt ydmyk for at det kan oppleves litt annerledes for mottakeren enn det som er intensjonen. Noen ganger holder det bare å si at "jeg forstår at det kan oppleves slik, men dette er noe vi er pålagt, vi får ikke gjort noe med det, så inntil videre må vi bare fortsette med praksisen". Alle skjønner jo det, slik er det jo med så mye annet.

Og jeg skjønner utmerket godt hva du mener, det er det samme i min jobb. Veldig mye av det jeg må bruke tid på har ingen praktisk betydning, det er juridisk flisespikkeri, og elles mye administrative, omfattende rutiner. Arkivering, dokumentasjon og KS. Og KS av KS. Skjønner at det er viktig, og hvorfor det må gjøres, men ting var litt enklere og mer effektive "i gamle dager", da man hadde en litt mer pragmatisk tilnærming til verden. :knegg:


#70

Nenne sa for siden:

Ja, hva er det der? Kommunene langs hele kysten, helt inn i Telemark, får store kostnader med forbedringer og så kommer en ny, stor forurenser på banen!


#71

Timar sa for siden:

Lønningsdag i dag, og nå når alle regninger er betalt så er jeg omtrent like blakk som i går. :dåne: Skulle gjerne spolt økonomien min fram noen år..


#72

Floksa sa for siden:

Pollestad er faen meg den mest arrogante dritt politikeren som har gått i dress. Å føkk it! Håper han må GÅ på dagens uttalelser! Han er faen ikke sann! Hva skal man med fiender når man har slike «venner»

Jeg tror jeg sprekker av sinne!!!!!


#73

Anne C sa for siden:

Den snøen.


#74

Fintdethei! sa for siden:

Skattetaten som sier man må vente til man får melding om at skatten er klar. Alle jeg kjenner har fått melding. Ikke jeg. Ulydige meg logger på likevel, og der ligger den klar og detaljert. Makan!


#75

Elise sa for siden:

Mail, ikke melding. Kjenner flere som ikke har sett mailen før mange dager etter.


#76

Stompa sa for siden:

Jeg fikk også mail i år; har alltid fått sms før. Oppdaga den etter 1,5 time, da. :humre:


#77

My sa for siden:

Mail her også ja.

Jeg gruffer over hodepine, som er fullt og helt min egen feil, pga rødvin i går. Gruffer likevel.


#78

Strå sa for siden:

Hva? Hvor?


#79

Floksa sa for siden:

www.nationen.no/pollestad-om-stridstemaene-om-bondens-inntekt-bonder-har-ulik-motivasjon-for-a-drive-gard/s/5-148-516305

Bak betalingsmur. Men oppsummert:


#80

Fintdethei! sa for siden:

Dån. Erre mulig……., hadde fått Mail på torsdag……., jeg som trodde jeg var slikt et ordensmenneske…., jaja noen lapper i pluss, burde vel vært i glad-tråden i stedet :knegg:.


#81

-ea- sa for siden:

At det var, Floksa! :tullerdu:
De bøndene jeg kjenner, har lønnet jobb ved siden av gården for rett og slett få inn penger nok til å overleve.


#82

Strå sa for siden:

De jeg kjenner har det også slik. Jeg blir sint og flau. Pollestad burde vite bedre.


#83

Malama sa for siden:

En åtteåring som skulle på overnatting med koret i går med leggetid 22, mye senere enn normalt, men greit nok. Som ikke fikk sove og fikk hjemlengsel og ble hentet 23.30. helt greit.
Som våknet 6.15 i dag. God halvtime senere enn vanlig. Men vanligvis sover hun fra før 20.

Humøret hennes i dag er..... Litt slitsomt for oss andre. Som vet hun er trøtt. Men. Ja.


#84

Floksa sa for siden:

Jepp
Og mange av dem satt på gjerdet og ventet på meldinga som kom forrige fredag. De har bestemt seg for å beholde lønna selv og avvikler drifta. Mye bedre for dem. Og de slipper å bruke lønna til å belage for å få produsere mat.
Det systemet er så føkka!!


#85

Millen sa for siden:

Konstant mangel på energi til å gjøre noe annet enn å slave på sofaen. Med snøstorm gidder jeg ikke gå tur heller som pleier å hjelpe.


#86

GinaK sa for siden:

Snøen, ja. Fy flate! :eek:
Og gruffer litt over at jeg våknet hundre ganger i natt og stod til slutt opp 5.40. Blæh.


#87

Anne C sa for siden:

Jeg vet det er mars og at jeg bor i Norge, men det snøværet som har vært i dag har jo vært helt på trynet. Og så utrolig unødvendig :knegg:


#88

Millen sa for siden:

Enig.


#89

Myria sa for siden:

+1 på snøgruff. I det minste ser det ganske pent ut i dag nå som sola skinner.


#90

Fintdethei! sa for siden:

Føler med dere med snøen. Den hadde vært akkurat like uvelkommen her. Håper den forsvinner like raskt som den kom.


#91

Floksa sa for siden:

Trump. Han skremmer livskiten av meg!!!!


#92

venla sa for siden:

Samme her! Dyrt å bo alene med ungdommer i dyrtid.


#93

Malama sa for siden:

Ja. Han er skummel


#94

My sa for siden:

Han virker jo som han har lyst til å bli diktator? Hvorfor stemmer folk på en som har lyst til å bli diktator? Synes de det ser gøy ut å leve i et diktatur? :gruble:


#95

Pøblis sa for siden:

Trump er skummel. Det er superskummelt at folk hører på ham og tar ham på alvor. Det er så skummelt at jeg ikke orker å tenke det helt igjennom en gang.


#96

Pelen sa for siden:

Og den her gangen kan han spillereglene som president og blir ennå mer skummel om han kommer til det hvite hus.


#97

Floksa sa for siden:

Det er vel ikke egentlig noe spørsmål om men når. At han kommer til å vinne er vel ganske sikkert? Om de ikke får stoppet han fra å stille?


#98

star sa for siden:

Vil ha en dum vaskemaskin. Estimerer 1 time og 15 min når jeg velger program, men ender på 3+ timer. :gaah:


#99

Zulu sa for siden:

Det er heldigvis ikke på noen måte sikkert at Trump vinner valget. Men det er skummelt nok at det er mulig.


#100

Strå sa for siden:

Hvis han taper er jeg redd for at det blir det borgerkrig.
Hilsen evig pessimist.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.