Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Familieårsverk, løsningen på mye

#1

Floksa sa for siden:

Regjeringen har lansert et konsept de kaller familieårsverk.
Her forklarer landbruksminister Pollestad hvordan det virker.
Og jeg lurer på hvorfor vi skal stoppe ved landbruket. Dette er jo genialt.
Om alle tar med seg en slektning på jobb som bidrar gratis ville vi jo som samfunn spart enorme summer. Og mangelen på hender i skole og sykehus ville vært løst.

Opptaket er fra Helgemorgen 16.03.2024 og finnes i sin helhet på nrk.no

youtube.com/shorts/69eB5qoSaks?si=JRlQUBL8pKNIHzPg


#2

Erica sa for siden:

Hjelpes, det var en merkelig forklaring. I hvilke sammenhenger brukes dette årsverket, og hvordan tenker du at dette får en konsekvens for dere som eier en gård? Spør av uvitenhet altså.


#3

Eia sa for siden:

Hm. Det er vel fortsatt et årsverk, som skal sammenlignes med årsverk i andre bransjer, eller? Da burde jo timeantallet være sammenlignbart også, tenker jeg. Merkelig gammeldags resonnement.


#4

Charlie sa for siden:

I tallene fra referansebruk for jordbruksforhandlingene ligger det vel inne timer for bonden, timer for familie og timer for leid hjelp. Slik det er i dag.

Aner ikke hva Pollestad har snakket om, da. :filer:


#5

Floksa sa for siden:

Det gjør ikke Pollestad heller :knegg:

Det er litt sånn «tenkt på et tall»
Inntjeninga i landbruket er så dårlig, at jamnstilling vil bli enormt dyrt. Så da må de finne løsninger for å utjevne uten at det koster noe. Utvide årsverksbegrepet, normere med 20% (fordi bønder visstnok ikke er like flinke som folk flest) og ikke ta jord inn i egenkapitalen som skal ha avkasting så har de dekket gapet med 30-35% ca, uten at det koster en krone. Og skapt en situasjon der gjennomsnitts bonden aldri blir jamnstilt fordi snittet alltid vil ligge over.

Det skal sammenlignes ja.


#6

Eia sa for siden:

Du har sikkert fortalt det før, Floksa, men jeg tar gjerne imot med teskje hvid du orker: hvordan regnes/skilles det det private fra drifta? Dvs. hvordan kan legfolk få en viss oversikt i bondens drift?


#7

Floksa sa for siden:

Tenker du økonomisk eller tid?
Det økonomisk er strengt. Vi har jo mva regnskap ført av regnskapsfører og det er bare ting som faktisk tilhører drift som kan føres som drift. Vi kan ikke utgiftsføre feks hundemat, da hundene våre ikke er jobbehunder. Hadde vi hatt gjeterhund ville det vært naturlig å utgiftsføre.
Noe vaskepulver kan utgiftsføres, men ikke alt (vi vasker jo mye som kun er drift, fjøsklær, kalvedekken, jurkluter etc). Bare for å plukke noen eksempler.
Vi skattes for uttak av melk og kjøtt og strøm deles etter kvadrat på bolighus og fjøs.
Årsverk regnes ut som et snitt for landet. Vi fyller ut en undersøkelse jevnlig som brukes til å kartlegge hvor mange timer som brukes og de tallene legges til grunn for referansebrukene og igjen brukes av budsjettnemda når inntekt regnes ut.


#8

Input sa for siden:

Jeg hørte at bønder skulle tjene det samme som lærere, så jeg tar for gitt at jeg går ned i lønn i årene fremover. :lol:


#9

Floksa sa for siden:

Ja det blir jo en overraskelse når dere etter fire år tjener 300.000kr fordi man jamstilte dere
:lol:


#10

Floksa sa for siden:

Her forklarer Rakel det hele veldig greit

Den skal være åpen for alle

www.nationen.no/auka-sjolvforsyning-krev-betre-vilkar-for-bondene/o/5-148-522008


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.