Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kate og resten av de kongelige

#1

Pesten sa for siden:

Mange med ulike spekulasjoner på hva som har skjedd med Kate?
Jeg håper bare virkelig media klarer å holde seg unna for synes den heksejakten etter Diana var ikke bra. Og mange mener det var media som «drepte henne»
Men samtidig så hjelper det ikke på med bilder som er manipulert heller?
Vad tycks?


#2

-ea- sa for siden:

Vet ikke, men hvis jeg relaterer til min egen "livmor-amputasjon" så var jeg sykemeldt helt og delvis i ganske mange uker. Hvis det er så at man får lengre sykemeldinger der, enn her i Norge, så kan det være noe "så enkelt" som har foregått med henne.

Men det var korttenkt å fikse på det bildet, det burde hoffet ha forutsett.


#3

Malama sa for siden:

Jeg har ikke lyst til å spekulere. Ikke lyst til å bidra til den "heksejakten".

Men det manipulerte bildet var jo meget korttenkt/dumt, og ja, jeg LESER jo mange teorier og spekulasjoner og whatnot, jeg er ikke god nok til å unngå det. (og gikk jo til og med inn i denne tråden. Jeg eier ikke helt evnene til å begrense meg selv om jeg egentlig vil...)


#4

Pelen sa for siden:

Bildet gjetter jeg er noe slikt som at hun har flere bilder, men ikke noe bilde der alle fire er helt perfekte. Dermed har hun/noen satt sammen to bilder. Men jeg er neppe ekspert på dette.


#5

Karamell sa for siden:

Jeg aner ikke og har faktisk bare lest overskriftene som har kommet min vei, så jeg vet ikke hva det spekuleres i en gang.


#6

sindrome sa for siden:

Jeg skjønner ikke at det har blitt så mye oppstyr over det bildet. Om det er noe annet bak Kates fravær fra rampelyset enn det som er oppgitt, so what? Ingen har noen rett til å vite om det og det kommer sikkert frem etterhvert. Jeg blir litt kvalm av medias forsøk på å blåse opp sånt. Har de ikke lært av Charles og Diana?
Skulle tro det var noe annet å skrive om i disse dager.... Når skal clickbait-kulturen forsvinne?


#7

Palmen sa for siden:

Elendig kommunikasjonsarbeide fra kongehuset sin side. Virkelig. De britiske avisene har jo skjerpet seg siden Diana- men nå har man jo alle nettaviser og online «nyhets»tjenester som ikke følger samme kotyme.

Om det skyldes komplikasjoner etter en (litt støree) operasjon eller at elskerinnen til William er gravid aner jeg ikke. Men noe er det.


#8

sindrome sa for siden:

Men trenger vi å tvinge det fram, hva noe enn noe er? Hvem er skadelidende hvis de får lov til å håndtere det sånn de vil?


#9

Floksa sa for siden:

Jeg forstår ikke helt hva som er så galt med bildet.
Hadde det vist noe spesielt, som var juks skjønner jeg jo greia, men det er jo bare et familie bilde.

Om hun er alvorlig sjuk skjønner jeg godt behovet for å holde det hemmelig i det presseklimaet som er der. De er jo sprø


#10

Tjorven sa for siden:

Å ta bilde av tre unger i livlig alder (pluss en voksen) kan jo være en utfordring, og jeg gjetter at hun har klippet inn noe slik at alle tre ser flotte ut på det samme bildet. Akkurat det klarer jeg ikke å se det store problemet med.

Helsesituasjonen hennes gidder jeg ikke å spekulere i, men for alle menneskers del så håper jeg at de får være så friske som mulige.


#11

Blondie sa for siden:

Det er det etiske som er problemet, at grensa bør gå et sted. Det hadde vært null problem hvis det var merket, men det ble fremstilt som en sannhet. Problemene oppstår jo når jeg redigerer meg tynn i bikini fordi «jeg skal jo likevel gå ned før sommeren» eller «vi tar med Eiffeltårnet på bildet, vi var jo der i 1997».

Vi er langt forbi et bilde sier mer enn tusen ord-æraen, men redelighet dra offentlige profiler bør i det minste etterstrebes.

Sånn ellers bryr jeg meg katta om kongelige, de ser hyggelige ut.


#12

him sa for siden:

Jeg synes dette er utrolig fasinerende - av mange grunner.

Den ene grunnen er at det engelske kongehuset må jo ha ressurser til å håndtere pressen? Bare det i seg selv er jo merkelig. Dette kan jo ikke sammenlignes med Diana. Hun var jo "fritt vilt", hun var jo "utenfor" kongehuset med tanke på ressurser.

Den andre grunnen er hvor kraftig dette med SoMe er. Den voldsomme farten dette har spredt seg med. Og hvordan avisene plukker opp fra SoMe. Det er jo på en måte "feil vei"

Det tredje er hvis det virkelig er hun selv som har manipulert bildet og lagt det ut. Hvorfor i alle dager velger hun vekk kommunikasjonsrådgivere og profesjonelle, og håndterer sin egen insta som en "hvemsomhelst"?


#13

C3PO sa for siden:

Jeg er i England akkurat nå, og synes det er rart at dette er så stort. Det har vært en av toppsakene i nyhetene. Jeg er ikke så interessert i helsen hennes, annet enn at jeg ønsker henne vel.
Jeg er enig i at det viktigste her, i en verden hvor vi må styre bruken av AI-bilder, er spørsmålet om avansert bilderedigering, uten å merke det. Vi må kunne vite hva vi ser.


#14

sindrome sa for siden:

Men jeg opplever at det etiske rundt bilder/AI/hva har du er det som har minst fokus. Fokuset er på "hva skjuler Kate/William/kongefamilien".


#15

him sa for siden:

Ja, jeg er enig i at det er det som er "stort", men det er mye som er bekymringsverdig her. KI eller manipulerte bilder? Bare det spørsmålet er jo kjempestort.

Og det som virkelig er problematisk er jo ikke Kate (selv om jeg selvsagt håper at hun er frisk og ok, men stusser på mediahåndteringen. Hun burde hatt ressurser til å hjelpe seg). Men det er hva som skjer med "vanlige folk".

Jeg tenker feks på han som opprettet falsk profil på en dame på en "datingside" og la ut masse utsagn om at hun likte røff sex og kunne tenke seg og bli voldtatt. Chattet med menn i hennes navn og oppga adressen hennes. Bildene hadde han stjålet fra hennes "vanlige" SoMe. KI genererte bilder hadde vært enda mer effektfullt.

Det som skjer med "kjendisene" affekterer oss "vanlige" også (men vi har ikke jurister, private leger, kommunikasjonsansvaralige ...)


#16

My sa for siden:

I en normal situasjon så hadde dette sikkert vært helt udramatisk, og lett å avfeie med en slik forklaring. Men problemet er jo kombinasjonen med at mange nå samtidig spekulerer i den tydeligvis hemmelighetsfulle helsetilstanden hennes (jeg har ikke fulgt helt med, men har fått inntrykk av det i alle fall), også dukker det opp et bilde av familien, der et bilde av henne, frisk, glad og sunn, er manipulert inn. Jeg synes jo ikke det er rart at de som er interessert i sånt da får vann på mølla. De kunne latt være å legge ut bilde i det hele tatt, eller forklart at hun ikke kan være med på bilde for hun er ikke i form. På denne måten øker jo bare spekulasjonene, og inntrykket av at noe er galt og skal holdes hemmelig.

Helsa til folk er vanligvis en privat sak, og bør få være det. Problemet med de kongelige er at ingenting er en privat sak, fordi de liksom skal representere folket og nasjonen, og dermed har alle på en måte "krav" på å vite hva de driver med og hvordan det går med dem. For å sette det på spissen: På samme måte som det angår alle dersom Nidarosdomen begynner å ramle sammen, eller om Skrik av Munch er sjålet, så angår det alle at Kongen er syk. Det er jo det som gjør hele konseptet kongehus så klin kokos.

Men det er jo et greit utgangspunkt for å få en diskusjon rundt det med KI-genererte bilder da, og hvor grensa går for hva som er ok. Selv om det i samme slengen eskalerer diskusjonen rundt Kates helse.

Selv har jeg fjernet en lyktestolpe som "vokste opp" fra hodet på en person, på et ellers veldig fint bilde. Det er vel det meste jeg har manipulert.


#17

Kanina sa for siden:

Men er bildet gitt ut for å være av familien her og nå? Jeg forsto det mer som at hun la ut et bilde av seg og barna (fra før operasjonen en eller annen gang), i anledning morsdag.

Jeg skjønner heller ikke de voldsomme spekulasjonene. Det ble varslet at hun skulle være borte fra offentligheten til etter påske. Da er det jo ikke sensasjonelt at hun ennå ikke har vært å se offentlig. Det er jo tross alt fortsatt FØR påske.
Så kan man sikkert kritisere kronprinsfamilien for å ha valgt å holde helsa hennes privat. Alle har rett til privatliv om sin helse. Det er derfor leger har taushetsplikt. Men det er sikkert lurere å være åpne, slik Mette Marit har vært åpen om sin sykdom.


#18

My sa for siden:

Det er godt mulig altså, jeg får aldri med meg sånt. Men uansett bidrar det jo til mystifiseringen rundt hennes person.

#19

Kanina sa for siden:

Men det er jo ikke mystifisering at hun har et varslet fravær pga en operasjon. Utover at de ikke vil si nøyaktig hva som er operert?

Det er heller ikke mystisk å legge ut et eldre bilde hvor man opptrer som mor, i anledning morsdag, mens man ligger halvveis oppreist i senga og rekonvaleserer.


#20

Tallulah sa for siden:

Jeg er enig i dette. Det er storm i et vannglass. Jeg mener at bildet burde vært merket, men dette er altså en helt vanlig photoshopping av bilder som fotografer gjør hele tiden. Det er kjempevanskelig å ta gruppebilder der alle ser bra ut så det er relativt vanlig å ta flere enkeltbilder og sette dem sammen. Men gjøre en mye bedre jobb enn dette.


#21

Bluen sa for siden:

Jepp. Vi tok nylig gruppebilder på jobben, og fikk beskjed om at det var mulig å lime ansiktet fra et annet bilde på det bildet som ble valgt - hvis man virkelig syntes man var uheldig.


#22

Blondie sa for siden:

Det er vanlig og for så vidt uproblematisk, hvis det merkes.

Jeg har ikke fått med meg spekulasjonene rundt helse.


#23

Madicken sa for siden:

Og det tenker jeg må være helt greit. Det er vel ikke sånn at man må utbrodere hva som opereres på/bort/i selv om man er kongelig (selv om det tydeligvis kan være lurt for å unngå all verdens spekulasjoner)? Det hender jo også at inngrep kan være mer kompliserte enn først antatt, og krever lengre rekonvalesens enn først antatt. Tipper hun dukker opp snart, like fresh, fjong og kongelig grasiøs som før. :knegg:


#24

My sa for siden:

Når man er kongelig i England må man visst velge mellom offentlig utbrodering og offentlig spekulering, dessverre. I dette tilfellet har de tydeligvis valgt det siste. Jeg er ikke det minste overrasket over skriveriene og spekulasjonene. Britene elsker jo dette.

Hva som burde være mulig er selvsagt noe man kan diskutere, men å få endret hele det britiske folk, den britiske pressen og deres forhold til de kongelige tror jeg er ganske utopisk. Da tror jeg det er lettere å avskaffe hele konseptet.


#25

Millen sa for siden:

Da jeg fjernet livmor i januar var jeg sykmeldt tom april. Stor operasjon, så om hun har gjort noe sånt kan det ta tid.


#26

sindrome sa for siden:

Men jeg synes at det hadde vært bedre om man hadde hatt en offentlig samtale om dette, for det er det som er problemet her, i mine øyne. Det må være mulig å stoppe opp og sette søkelyset på akkurat det at britisk presse holder på som de gjør.

Jeg er ikke enig med den som tidligere sa at britisk presse hadde bedret seg etter Diana, tror ikke Meghan og Harry hadde vært helt enige i det. Jeg synes de fremdeles har forbedringspotensiale som bør realiseres.


#27

My sa for siden:

Jeg synes det har vært en nærmest kontinuerlig offentlig samtale om dette helt siden Diana døde, via vårt eget kongehus fram til nå, med Märthas kritikk av den norske pressen. Det er jo ikke slik at dette er nytt, eller at ingen har snakket om det før? Det var i alle fall et massivt søkelys på problemet etter Dianas død, og det bedret seg muligens en smule en liten periode, til det var tilbake til det samme gamle igjen. Så jeg vet ikke helt hva som skal til.

Og det gjelder for øvrig ikke bare de kongelige, den britiske pressen er generelt ganske nådeløse. Se for eksempel dokumentaren om Beckham. Det som gjør kongehuset ekstra utsatt for belastningen er at mens andre kjendisers statuser endrer seg, og interessen kommer og går, så varer de kongeliges rampelys hele livet ut, uavhengig av hva de gjør eller ikke gjør. De trenger bare bli født. Det avtar aldri, og det er ingen pause, de kan ikke sykmelde seg fra sladder og folkets interesse. Og den britiske pressen blir aldri bedre. Når det ikke engang hjelper at de driver folk i døden, så hjelper det neppe med leserinnlegg, ekspertuttalelser, debattprogram eller andre former for søkelys på problemet. Det eneste som hjelper, etter mitt syn, er å avskaffe hele denne mildt sagt forhistoriske institusjonen og absurde persondyrkelsen.


#28

sindrome sa for siden:

Tror du ikke bare at fokuset kommer til å settes på andre kjendiser?

Jeg tror ikke fokuset eller interessen for kjendiser/kongehus kommer til å avta, men når situasjoner som den som har oppstått nå, rundt det jeg mener er en ikke-ting, og får lov til å bli en sak hos nesten alle store aviser, i flere land - hvorfor er det ingen av dem som skriver om at det er en ikke-ting? Det føles som keiserens nye klær, og hvor er den lille gutten?


#29

My sa for siden:

Fokuset er jo allerede på andre kjendiser. I tillegg. Fordelen med disse er at interessen vanligvis avtar etter en stund, og nye kjendiser tar over fokuset, og at det i større grad er selvvalgt.


#30

Tallulah sa for siden:

Ja, og å bli kjendis er tross alt et valg.


#31

sindrome sa for siden:

Når aftenposten har en artikkel om at bilder fra kongehuset har blitt undersøkt og man fant 8 tegn på at noe var redigert på et bilde av dronningen og oldebarn (tror jeg det var) så skjønner jeg ikke hva verdien er. Har vi lurt på om man photoshopper bilder av kongefamilien? Er dette viktig å dele med folket?


#32

My sa for siden:

Det er vel åpenbart at ingenting av dette er viktig å dele med folket, det er ikke nyheter, det er ren underholdning. Det gir klikk, fordi folk klikker på det, det selger, og da fortsetter avisene å skrive om det. Til tross for noen få kritiske innspill, som ingen bryr seg om likevel (for hvem vil vel ødelegge festen?).


#33

celebelen sa for siden:

Jeg ville syntes det var mer av en nyhet hvis ingen av de mange bildene som er sendt ut var redigert...


#34

sindrome sa for siden:

Helt enig, men ikke noe av det er noe jeg synes bør få plass i en avis....


#35

My sa for siden:

Det er vi som "forbrukere" som må ta ansvar her. Hvis vi slutter å klikke på kjendisstoff vil avisene slutte å skrive om det. Problemet er at folk vil ha det, og da kommer avisene til å fortsette å skrive om det, for det er det de lever av. Hvis ingen var interessert i å lese om de kongelige ville de fått være i fred.

Men igjen, så er det jo folkets interesse og beundring som er hele grunnlaget for et (konstitusjonelt) kongehus. Så de er jo temmelig avhengige av pressen for i det hele tatt å ha et eksistensgrunnlag. Og for å opprettholde denne interessen i en befolkning som overøses med stadig mer informasjon i uendelig mange kanaler, så må vel grensen stadig flyttes, for hva som publiseres. Det holder ikke lenger med pene, glansede, offisielle familiebilder ved bursdager, jubileer og høytidelige anledninger. Folk vil ha reality, de vil ha skandaler, og har vi ingen skandaler så graver eller spekulerer vi oss fram til noen. Det selger, og det er det som oppretthodler driften av det kongelige sirkuset.



#37

Polyanna sa for siden:

Å, herregud! Stakkars henne og stakkars familien. Tenk å stå i både en alvorlig sykdom, et tøft behandlingsløp, å håndtere og ivareta ganske små barn, og så den helvetes pressen og publikum i tillegg! Fy faen!


#38

Karamell sa for siden:

Stakkars! Ønsker henne all mulig god bedring.


#39

Blondie sa for siden:

Fullt forståelig at hun ville være privat rundt dette, så fælt at hun måtte presses til å si noe.


#40

My sa for siden:

Da håper jeg den britiske pressen kan oppføre seg ordentlig og vise respekt. All medfølelse med henne og familien, og alle andre som rammes av denne fryktelige sykdommen. Det er så brutalt, rått og urettferdig.


#41

sindrome sa for siden:

Jeg synes at redaktørstyrte medier har et ansvar for å ha et moralsk kompass. Jeg har abonnement hos tommediehus fordi jeg vil ha media som ikke bare må belage seg på klikk og reklame. Jeg avsluttet abo hos Dagbladet fordi jeg ikke orket krigstypene og jeg forsøker så godt jeg kan å la være å klikke på sensasjonsoverskrifter. På samme måte som butikkene har et ansvar for hvordan de plasserer varer i butikken har avisene et ansvar for hva de rapporterer og hvordan de fremstiller det.


#42

My sa for siden:

Ja, selvsagt har de det. Det er bare jeg som har mista trua på at tabloidpressen (kanskje spesielt den britiske) noensinne kommer til å ta det ansvaret, så lenge de fortsetter å tjene penger på at folk trykker på drittsakene deres. Pressen burde ta et ansvar men vi kan ikke bare skylde på dem. Folk vil ha kongelige som de kan se opp til, beundre, forakte og mene en hel masse om, de vil ha skandaler og sensasjoner, kjoler, pomp and circumstance. De vil lese om det, og se bilder av det. Pressen gir folk det de vil ha. Og innimellom blir man minnet på at det faktisk er ekte mennesker det er snakk om.

Jeg tenker av og til på journalistene og redaktørene, altså individene bak skriveriene (som ikke er KI-genererte). Var det dette de så for seg da de startet på journalistutdanningen? Hvordan synes de det gikk? Er de stolte av det de har levert, når de ser det på trykk? Eller har de lagt fra seg all yrkesstolthet og gir blanke?


#43

him sa for siden:

Jeg er ikke 100% sikker, men dette tror jeg er mer drevet av SoMe heller enn media.


#44

My sa for siden:

Det er både og, det er to sider av samme sak. Og først og fremst drevet av alle som er opptatt av kjendiser generelt, og kongelige spesielt.


#45

him sa for siden:

Er på mobil, så blir litt kort. Jeg er enig I at det er i begge typer media hvis det et det du mener med "både og", men jeg mener at SoMe er "motoren" hvis du skjønner hva jeg mener. Eksempel. Jeg og eldste datteren min snakket om at Kate hadde gått ut med at hun hadde kreft, jeg så det på NRK.no og her. Hun så det bare på SoMe.

Jeg er også enig i at de som er interessert i kongelige og kjendiser er en del av drivkraften, men jeg tror også dette er interessant for de som er stappa full av konspirasjonsteorier


#46

him sa for siden:

Egentlig har jeg sverget på å ikke skrive fra mobil, men løfer er vel til for å brytes? :humre: Må bare svare på mine egne innlegg for å utdype.

Jeg er ikke uenig med deg i det du skriver om den britiske tabloidpressen, de kongelige og at folk liker "sladder". Men jeg tror vi ser på noe med med SoMe, ville konspirasjonsteorier og at dette blir "brukt" (Jeg tenker feks på han som hadde bestemt seg for å ta H.Clinton fordi hun var ledere av en pedofiliring)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.