Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ang. kokt ris i romtemperatur

#1

Divine sa for siden:

Jeg glemte å sette restene etter middagen i kjøeskapet, så gårsdagens kjøttfrie tikka masala iblandet ris ble stående på kjøkkenbenken i sju timer. Jeg vet at ris ikke skal stå i romtemperatur så lenge, men er det en "formildende omstendighet" at den var blandet i noe? Eller spiller det ingen rolle, slik at maten må kastes uansett?


#2

Filifjonka sa for siden:

Kast den. Det er verre at den er blandet i noe og dermed fuktig. Den bakterien vil du ikke ha.


#3

Nextlife sa for siden:

Dette.


#4

Acino sa for siden:

Spiller dessverre ingen rolle om blandet med noe. Hadde definitivt ikke tatt sjansen på det der.


#5

Blondie sa for siden:

Jeg hadde definitivt kastet det, ja. Kjedelig.


#6

C3PO sa for siden:

Jeg er vokst opp som risspiser, og ville ikke ha spist det. Jeg oppbevarer også delene hver for seg.
Nylig varmet jeg opp nettopp tikka masala som mannen min hadde frosset ned sammen med risen. Ved oppvarming smeltet risen litt sammen med karrien og hele greia fikk en vemmelig konsistens. Jeg måtte kaste det.


#7

Divine sa for siden:

Ja, det var det jeg fryktet. Akk, ja. :sukk: Jeg synes mange av matrådene er litt hysteriske, men akkurat ris og pasta i romtemperatur har jeg respekt for. Så da går det i søpla.


#8

Erica sa for siden:

Bra du kaster det. Jeg har venner som har spist for gammel ris og vi snakker omgangssyke x 10 altså, så det vil du ikke ha.


#9

Filifjonka sa for siden:

Noen i familien min spiste for mange år siden ris som hadde stått på benken over natta. Veldig akutt og kraftig sykdom. Før det visste jeg ikke om at det var noe spesielt farlig med ris sånn sett, men etter den hendelsen er jeg VELDIG forsiktig med ris-rester. Passer på at det ikke er noe fuktighet, og veldig raskt i kjøleskap, hvis det skal tas vare på.


#10

Divine sa for siden:

Hva mener du med "ikke noe fuktighet"? Risen er vel litt fuktig/klebrig i seg selv? Eller tenker du på noe annet?


#11

Filifjonka sa for siden:

Bakteriene formerer seg fortere om det er fuktig, mener jeg å huske fra jeg leste om dette. Mulig jeg husker feil, men jeg ser for meg skrekkeksempelet ris som står i romtemperatur og kanskje har litt vann igjen i bunnen av gryta. Mye å finne på nett om ris og faren for den bakterien. Som i motsetning til endel andre bakterier overlever uansett hvor mye man koker opp igjen.


#12

Divine sa for siden:

Jeg visste ikke det der om fukt. Men greit å vite.


#13

Høns sa for siden:

Kast!


#14

Floksa sa for siden:

:eek::eek::eek:
Hadde tenkt å skrive at dette er ikke vi så nøye på og det har gått veldig bra, selv for meg som er utrolig sart på mat.
Men etter denne tråden skal jeg heller skjerpe egne rutiner.
Resteris til hønene da.


#15

My sa for siden:

Jeg holdt på å komme med et forslag til hvem som kunne få risen din, men valgte å droppe det. :plystre:

#16

Elisabet sa for siden:

Her i huset elsker de risrester så koker bestandig for mye til middag om vi har ris, men da går risen vi ikke bruker rett i kjøleskapet uten noe over først for å bli fort kald i så flat tallerken/bolle som mulig. Så tar jeg plast over når den er kald så den ikke blir tørr. Brukes 1-2 dager etter og er nydelig stekt i litt olje med kyllingkrydder/chilikrydder og et egg over til slutt. Men har fått mye mer respekt for ris og gryterett på benken de siste årene etter å ha hørt om noen som spiste ris stått på benken over natta. Visste ikke før at det var så farlig, men uansett så hater at mat står ute på benken. Bedre å kjøle ned fort uten lokk i kjøleskapet med gryterett også.


#17

Floksa sa for siden:

Nå snøfta jeg kaffe i tastaturet mitt :rofl:


#18

Isprinsessen sa for siden:

Vi har heller ikke vært nøye på det og hatt ris på benken ofte, trodde det var i supervarmt klima og flere dager som måtte til før det var farlig å spise.


#19

Pelen sa for siden:

Mat inn i kjøleskapet så raskt som mulig uansett. Dagens kjøleskap klarer å kjøle ned ting som er varmt uten å varme opp det som står der noe særlig. Vi setter ut på vinteren om det er kaldt og noe er veldig varmt før vi setter i kjøleskapet. Vi setter aldri noe i romtemperatur for å kjøle ned.


#20

millact sa for siden:

Dette. Absolutt viktig! Ikke ta noen som helst sjanser med ris.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.