Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spotter i tak - nei, nja, tja, eller ja

#1

apan sa for siden:

Jeg skal snart pusse opp en leilighet og har egentlig lyst på spotter i taket i mest mulig av leiligheten. Synes det er pent, gir behagelig lys, man slipper ha noe hengende ned etc. Men så blir jeg usikker. Prisen er selvsagt et element, men det må jeg vurdere. Men så tenker jeg, blir man lei av det, er det plutselig helt "ut" etc. Er det bedre å ha det kun i stue, kjøkken, gang og droppe på soverom feks?

Erfaringer og tanker?


#2

Mamari sa for siden:

Jeg syns det gir godt lys da. Har Fredrik spotskinner (dimmes) fra Christiania Belysning, som jeg forøvrig brukte på lysplanlegging i stue/kjøkken i min leilighet. Fikk kjemegod hjelp, kjøpte inn noen av lampene i forslaget, bla. en vegglampe jeg aldri ville tenkt på, samt noen bordamper. Har ikke behov for gulvlampe, de er ofte bare i veien syns jeg. Har også egen taklampe over spisebord i tillegg til skinner. Fint med lys i ulike høyder i stue, og syns skinner passer best i stue.


#3

apan sa for siden:

Takk for svar. Ikke dumt med lysplanlegging sikkert. Tar det med!
Jeg tenkte egentlig på slike spotter som er innebygd i taket.


#4

007 sa for siden:

Vi har innebygde spotter i gang, stue og på kjøkken. I gangen har vi kun spotter, men på kjøkkenet bruker vi mest taklampen og belysningen under kjøkkenskap. Stuen var bortkastet, jeg synes de gir all for sterk belysning selv når de er dimmet.


#5

nokon sa for siden:

Eg fekk spotter med på kjøpet då eg kjøpte leiligheit (sånn innbygd kasse rundt taklista). Eg er ikkje sånn superbegeistra for det, fordi det gir veldig flatt lys og liker betre lampar i ulike høgde. Så eg har supplert litt med hengelamper og stålamper i tillegg. Men eg tenker det er ein smakssak, eigentleg.

Eit av argumenta mot er at det er så veldig "enten lyst eller mørkt", "enten av eller på", sjølv om det er dimmefunksjon på spottene. Eg kan velje mellom å skru på seks lamper eller ingen, med ein brytar. Særleg med åpen stove-kjøkkenløysing, blir det ofte konflikt mellom den som skal ha leselys og den som skal ha filmlys, den som skal ha lys til å lage mat på kjøkkenet og den som skal game utan reflekser frå kjøkkenlyset i tv-skjermen og så vidare.


#6

Blondie sa for siden:

Jeg misliker spotter sterkt, mest fordi jeg ikke synes det er pent. Det er så mange pene lamper som kan være et interiørelement i seg selv. Vi er på boligjakt nå og jeg vurderer aldri boliger med spotter. :sparke:

Nå er jo ikke min smak så relevant for deg, men jeg er også skeptisk pga ulike reportasjer om sopp og brannfare der oppe. Det kan sikkert unngås ved bruk av en elektriker som har peiling.


#7

apan sa for siden:

Det er mange gode poeng her. Jeg hadde ikke tenkt på at alt ble veldig lyst faktisk. Det er helt sant og gav allerede et svar. Jeg er enig ift brannfare også, selv om jeg tror at med ordentlig elektrikerarbeid er det ok.

Jeg er enig i at mange pene lamper kan være et interiørelement, problemet er at jeg er helt uinteressert i interiør :knegg: .


#8

Blondie sa for siden:

Det er da du må invitere interiørflinke venner på vin. :glis:


#9

Strå sa for siden:

Vi har spotter i alle tak i boetasjen. De er godt inndelt i soner og alle er stilt slik at den lyssvakeste innstillingen går langt ned. Den høyeste er veldig sterk og noe Helten bruker når han støvsuger. Jeg lurer på om det var noe vi kunne bestemme da de ble installert. Jeg er lysømfintlig selv, så det var et absolutt krav at svakt lys var svakt nok. Systemet heter Plejd. Spotter egner seg ikke som koseleselampe, så vi har hver vår lille leselampe ved sofaen. I tillegg har vi en taklampe over spisebordet. Vi, særlig jeg, er fornøyd.


#10

Strå sa for siden:

Vi bor i antakelig ikke veldig langt fra hverandre. Prikk meg om du vil ta en tur og se hvordan det funker hos oss.


#11

Pappalille sa for siden:

Vi har spotter i taket i ny leilighet. Satt opp av elektriker, med dimmer. Jeg synes det gir et pent og jevnt lys, i tillegg sparer det meg all støvtørking av lampeskjermer ...


#12

sindrome sa for siden:

Jeg har spotter i oppholdsrom og kjøkken. Dimbare. Byttet til LED for noen år siden og det jeg har å utsette på dem er at jeg gjerne skulle kunne dimmet dem mer ned. Jeg synes ikke det er noe must, men stemmer på lysrådgiving fra noen som kan det.

Presisering: spotter innebygd i taket, ikke på skinner.


#13

meisje sa for siden:

Jeg har hatt lysrådgivning, og jeg er veldig fornøyd med spotskinne i L form eller U form rundt nesten hele rommet. ca 0,7 til 1 m fra veggen for å lage bakgrunnbelysning. Den skinnetypen vi bruker kan brukes med mange forskjellige spotter og man kan også henge på pendel lamper med større skjermer om man ønsker det. I spottene bruker vi hue lamper som gjør at vi sparer mye på at det ikke trengs brytere eller bryterledning, siden styringen av spottene er trådløs. Jeg kan dimme mine helt ned til nattbelysning og opp til operasjonstuebelysning. I tillegg har vi noen der vi også kan styre fargene, og lager lilla lys til advent feks og gult lys til påske.


#14

Tjorven sa for siden:

Det blir jo litt lavere under taket hvis du har innebygde spotter, og hvis leiligheten ikke er så stor i utgangspunktet, så vil det være et minus. Synes jeg.

Vi har spotter i gangene og på badene, og der fungerer det fint. Men jeg liker egentlig lamper og er glad for at vi har det i resten av leiligheten.


#15

sindrome sa for siden:

Grunnen til at jeg skiftet til LED var nettopp for å unngå brannfare, da LED-spotter ikke blir varme på samme måten. Moren min bekymret seg nemlig for dette, så jeg tenkte jeg skulle være snill mot henne :knegg:


#16

Tallulah sa for siden:

Jeg syns det kan bli veldig rotete visuelt med mange spotter. Må innrømme at jeg velger bort leiligheter med utstrakt bruk av spotter når jeg ser på Finn. Ofte er det bygget ned en kanal for å få plass til alt, eller så er taket senket. Det begrenser veldig hvordan man innreder og lyssetter. Jeg oppfatter det som «ut» trendmessig. Men dette er jo ikke noe du trenger å ta hensyn til i ditt hjem! Der syns jeg du skal velge det som funker for deg. Jeg tror moderne spotter ikke utgjør særlig brannfare lenger, de lager ikke mye varme.

Jeg liker det godt på bad, da! Og i gangen.


#17

Fersken sa for siden:

Vi har delvis åpen løsning og har spotter i grupper på et vis. Det er spotter innerst i stuen lengst vekk fra vindusrekka og et par spotter i vinkelen med kjøkken (som heller ikke har vindu). Begge disse gruppene er dimbare og det varierer hvor sterkt vi har det. Vanlig taklampe over spisebord som står ved vinduene.

Det var mye mer spotter da vi kjøpte leiligheten og taket var senket over 15 cm for å få plass til kassene. For 10 år siden pusset vi opp hele stuen og med nye spotter (LED) og ble taket hevet nesten 10 cm og nå føles det helt vanlig romhøyde. Merker ikke forskjell til daglig til f.eks gang som har vanlig takhøyde og ikke spotter.

Jeg liker ikke spottskinner og synes det er forstyrrende, så smaken er forskjellig. :knegg:


#18

apan sa for siden:

Mange gode innspill her altså. Jeg synes spottskinne høres praktisk ut lysmessig, men at skinnen blir ganske lite pen. Dette med senket tak er absolutt et poeng!


#19

Apple sa for siden:

Jeg er helt enig med Tjorven. Vi har det samme i huset her og jeg er veldig fornøyd med det. Stuer/ soverom og kjøkken har annen belysning. Jeg er veldig glad i ulike lyskilder og nivåer.


#20

Nextlife sa for siden:

Jeg var passe lunken til spoter da vi bygde hus, men de ble likevel slike overalt i hovedetasjen. De er helt diskret og innebygd og gjør lite av seg, rent visuelt.
Da jeg ble øyesyk og et av problemene er lysskyhet, i perioder veldig lyssky er spotene min aller beste venn, jeg får jevnt lys og kan regulere det akkurat slik at øynene tåler det.
Jeg har tidvis store problemer i rom med bare lamper som lyskilde.
Når så lysskyhet skal balanseres med lite kontrast,- og dybdesyn er dette jevne, regulerbare lyset veldig viktig for min funksjonsevne.


#21

veobra sa for siden:

Vi har det på badet, de kan dimmes så de fungerer fint. Vi har andre lamper der også, noen ganger bruker jeg kun det lyset som henger over speilet.

Jeg er ikke så glad i å måtte senke taket. Vi har problemer med å finne pærer der vi har spotter. Spottene er utdatert og typen pærer har delvis gått ut. Vi må derfor ha elektriker hvis vi skal bytte spottene. For meg nye mer tungvindt og dyrt enn å bytte en lampe. Jeg er heller ikke så glad i å lyse opp et helt rom. Jeg liker lys tilpasset det vi bruker rommet til og dimmer mye opp og ned i den delen av rommet vi bruker. Så jeg vil ikke velge spotter i taket hvis jeg skulle pusse opp.


#22

Shun sa for siden:

Jeg velger også vekk leiligheter med spotter på Finn.

Synes ikke det er noe fint, men det er sikkert mulig å få til bedre belysning med proff hjelp enn det jeg ser for meg.


#23

-ea- sa for siden:

Jeg har små spotter i kjøkkentaket, de ligger utenpå panelet som er lagt i taket og kablene ligger på baksida. Akkurat på kjøkkenet syns jeg det er greit, gir godt lys - men viktigst: det er et separat rom og jeg slipper å se spottene fra stua.


#24

Input sa for siden:

Vi har spotter på badet og i gangen, og skulle vi pusset opp kjøkkenet og hatt penger, hadde vi nok valgt det der også. Men jeg synes det er stygt og gir slitsomt lys, så jeg skrur stort sett spottene på badet av når jeg ikke trenger godt lys. Ville aldri hatt det i stue og andre oppholdsrom, også fordi den lavere takhøyden er veldig merkbar.


#25

Mex sa for siden:

Jeg er nok litt motstrøms her. Jeg syns spotter er superpraktisk. Jeg hater rom som er mørke og dunkle og der jeg aldri får godt leselys.
Vi har LED-spotter i alle rom og er veldig fornøyd med det.
Over selve sofa-delen av stua, så har vi ikke spotter, her har vi to stålamper. Jeg syns ikke de gir godt nok lys, og savner innimellom spotter i denne delen av taket også.


#26

Mamari sa for siden:

Jeg har jo skinner med spottere i stuen, og i min nybygde leilighet så passer det godt med en takhøyde på nesten 3 meter. Lys er rettet mot vegg slik at det lyser opp kunst, takhøye gardiner og grønne planter på en myk og fin måte.

I min gamle leilighet fra 90 tallet, med lav takhøyde ville jeg aldri valgt takspottere, så det kommer an på leilighet syns jeg.


#27

Madicken sa for siden:

Nei for min del. Synes verken det er fint eller praktisk.


#28

Strå sa for siden:

Jeg glemte helt det med takhøyde, siden det ikke var et problem da vi pusset opp (aka rehabiliterte) rekkehuset. Innertaket måtte skiftes, så spottene er festet over takplatene på nivå med takbjelkene, og tar dermed ikke noe av rommet. Jeg liker den grundige soneinndelingen vi gjorde og at vi har "vanlige" lamper i tillegg her og der.


#29

Mikkeline sa for siden:

Vi har innebygde spotter i stue og på kjøkken. Pærer (philip hue) med intelligent styring av hver enkelt pære. Ville ikke byttet det bort, og hadde definitivt valgt igjen.


#30

Darth sa for siden:

Vi pusset opp i fjor (ribbet første etasje til bjelkelag) og har spotter i stue, gang og kjøkken - og jeg elsker det. Har samme system som Strå høres det ut til, og vi også kan dimme ned til nesten helt mørkt. Når det står på fullt, er det som dagslys inne, men det er sjelden vi har det på fullt. Jeg synes i grunn vi var ganske flinke - snekkeren, elektrikeren og jeg - da vi pekte ut hvor spottene skulle være. Jeg angrer ikke og hadde valgt spotter igjen om vi skulle pusset opp i dag. Det er sikkert smart å få råd fra en som har peiling på lys, men de to håndverkerne jeg hadde i hus, hadde mange gode innspill, de har jo mye praktisk erfaring og var to meget oppegående karer. Husk at du vil ha flere soner hvis du går for spoter.

Vi hadde ganske god takhøyde, så etter oppretting av veldig skjeve gulv og tak, og med innebygde spotter, er vi på det som er vanlig standard takhøyde nå.


#31

Myria sa for siden:

Jeg synes, som flere andre, at det hverken er pent eller praktisk. Det er merkbart at taket er senket og jeg synes ikke det er et behagelig lys (selv om de dimmes). For min del er det rett og slett ukoselig. Vi har det på badene og det er greit, men ville aldri valgt det i stue eller andre oppholdsrom. Med lamper kan man tilpasse ut fra de ulike sonene i rommet og behovet man har. Jeg liker at jeg kan ha ekstra lys der jeg sitter og strikker uten at hele stua må flombelyses.


#32

Mikkeline sa for siden:

Med spotter med styring kan man styre både lysstyrke og type lys på hver enkelt spot. Jeg har det ikke som du beskriver hjemme hos meg. Der kan man sitte i sofaen med varmt, dempet lys, mens et av barna sitter på spisebordet med arbeidslys feks.


#33

Drømmedama sa for siden:

Jeg er sånn midti-i-mellom. Ja til velplasserte spotter med god regulering av styrke, men nei til tak pepret med spotter med skarpt lys.
Og jeg er fryktelig glad i taklamper, så jeg sier ja takk til begge deler.
Da vi bygde hytte på fjellet tenkte jeg først at takspotter var helt uaktuelt, men er glad vi gikk for en kombinasjon og vil gjøre det sånn den dagen vi skal renovere huset vi bor i også.


#34

Hyacinth sa for siden:

Jeg har et særdeles anstrengt forhold til spoter, men må bare inn og si at det aldri har vært noe nedsenk i taket i alle de rom vi noensinne har hatt spoter i. Heller ikke nå når vi renoverer (men vi skal kun ha spoter i soveromsgang og på to bad.


#35

Myria sa for siden:

Ok, det er jo bra. Jeg har ikke satt meg inn i hvordan dette fungerer når jeg er hos folk som har spotter, jeg bare registrerer at jeg virkelig ikke liker den typen lys og det endres ikke av at man kan velge ulik lysstyrke til ulike soner.


#36

Tallulah sa for siden:

Jeg er også farget av at jeg ikke liker å se lyspærer, så jeg vil at lampene dekker dem og sprer lyset på en mer behagelig måte. Jeg syns det er ekkelt å se rett på en spot.


#37

Elise sa for siden:

Jeg er ikke fan. Vihjar det på to av tre soverom, og ett bad og i en gang. På badet har vi annen belysning i tillegg og bruker bare spottene i spesielle tilfeller. Jeg synes spotskinner er hakket bedre, men ikke de fra IKEA, de har vi på kjøkkenet, de burde vært demontert.

Et argument for å la være er at det er mye jobb å endre på senere. Andre lamper er mye lettere å endre uten at det medfører masse ekstra snekker/elektrikerarbeid.


#38

liefje sa for siden:

Vi har forsåvidt en slags spotter i hall, på kjøkken og på badene, men disse er helt annerledes enn "vanlige spotter" (som jeg egentlig ikke er så glad i), i alle fall har jeg ikke sett en sånn løsning før. Det er høyt under taket her og takene er ikke senket, sikkert en dyr løsning gjort av forrige eier. Uansett veldig fornøyd. Alt kan dimmes, de kan skrus på i grupper og det er andre lamper i tillegg, så det er aldri noe problem at det blir for sterkt lys. Hvis du vil ha bilder, kan du sende meg telefonnummeret mitt. Jeg får ikke til å legge ut bilder her.


#39

Bokormen sa for siden:

Jeg vet ikke om jeg ville valgt det selv, men egentlig trives vi med spottene forrige huseier satte opp. Taket har helt normal høyde, og spottene kan dimmes og gir behagelig lys. Men hvis noe ryker (mer enn en pære) kan det være litt styrete.


#40

Che sa for siden:

Jeg er og på nei-siden. For min del har jeg sikkert fått hang-up på plassering av spotter og at det da har begrenset møbleringsvalg. Ulike lyskilder er mer innbydende. I gang og på bad er jeg mer på ja.


#41

frukt sa for siden:

Jeg er ikke glad i sterkt lys, så da jeg flyttet fra en moderne leilighet til et rekkehus fra 70-tallet beholdt jeg de gamle lampekuplene, og har bare skinne med spotter i trappen og på kjøkkenet. Ellers har jeg ulike bordlamper, stålamper og hengelamper. Veldig fornøyd med det.


#42

Pesten sa for siden:

Vi har spotter i alle rom bortsett fra stua og gubben klager på dårlig lys der.


#43

Teflona sa for siden:

Gang og bad er ok mht spotter, men ellers synes jeg det er lite fint i andre rom.


#44

Timar sa for siden:

Jeg fikk tre spott-skinner med på på kjøpet da jeg flyttet hit. I gangen, på kjøkkenet (åpen løsning) og over spisebordet.

De irriterer meg innimellom med å blende meg hvis de er stilt inn feil, men samtidig så blir det utrolig godt lys. I gamlehuset var det alltid halvmørkt på vinteren, selv med mange enkeltlamper. Her savner jeg aldri mer lys.

Jeg kan dimme fra helt mørkt og til høy lysstyrke. De er kanskje ikke så pene, men effektive og praktiske og mulig å bytte ut om jeg en dag blir lei.


#45

millact sa for siden:

Har spotter flere steder og hadde det også i eneboligen. I eneboligen byttet jeg dem ut med nye, da de gamle var brannfarlige.


#46

apan sa for siden:

Jeg kjenner at det er dit jeg er på vei, muligens også kjøkkenet.


#47

Teflona sa for siden:

Hvis dimming er en greie; man kan da dimme vanlige lamper også. Begge taklampene vi har i stua kan være alt fra sterkt scenelys til svak belysning, det samme med mange av de andre lampene vi har.


#48

frukt sa for siden:

Ja, jeg har dimbare lyspærer fra Biltema som kan styres med en app, og Alexa eller Google høyttalere.


#49

Arran sa for siden:

Vi valgte frittstående, utenpåliggende spotter da vi renoverte kjøkkenet for noen år siden. Ville ikke ha innebygde og forelsket meg i lyset fra spottene fra AntiDark som lysmannen på befaring hadde med seg. Hvite spotter mot hvitt tak funker helt fint.


#50

Drømmedama sa for siden:

Tror forresten det er sånne skinner som er trendy nå. Hvis det betyr noe.


#51

Charlie sa for siden:

Jeg har Combi Rail Pro Light fra Artiteq. Skinne oppe ved taket som kan brukes både til å klikke på spot’er og henge bilder osv. i. Har også en 65“ tv som henger i den. Veldig greit, kan henge alt i den og slipper å bore i veggene.

www.artiteq.no/produkt/combi-rail-pro-light/

Trenger ikke elektriker. Hadde en fra Artiteq til å montere, han lagde også bryter til skinna for meg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.