Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva tenker du om «eggmangelen»?

#1

Floksa sa for siden:

Jeg kunne tenkt meg å visst litt om hva «folk på gata» tenker om at det tidvis har vært lite egg i butikkene. Jeg tror det er bra å høre litt utenfor eget ekkokammer (mitt ekkokammer i dette tilfellet) og da spør jeg dere. Også skal jeg prøve å lese og svare, om noen lurer på noe, på en god måte. Ikke som med by-familien min som gjerne får lange skjenneprekner når de antar ting :knegg:

Hvilke tanker har du hatt?


#2

meisje sa for siden:

Jeg skjønner det ikke, og syns det føyer seg inn i en serie hendelser, der vi vekselsvis har enorme lagre , og deretter får mangel på samme produkt.

Jeg har forstått at vi har bøter for overproduksjon, og lurer på hvordan ov hvorfor. At det ble helt tomt nå skyldes vel også hamstring, fordi alle kjøper ekstra for sikkerhets skyld.


#3

løve70 sa for siden:

Jeg skjønner det heller ikke. Noen må jo ha bommet grådig mtp etterspørsel?


#4

Elise sa for siden:

Sånn jeg har skjønt det, og dette tør jeg bare å si fordi du åpner opp for at vi kan ha misforstått, så har det tidligere vært produsert for mye egg, så har nortura bestemt at bønder skal kutte produksjonen, og så vips så er det for lite egg.


#5

polarjenta sa for siden:

Jeg har bare lest om eggmangel, her jeg bor har det vært som normalt. Jeg har rett og slett ikke satt meg inn i det.


#6

Stompa sa for siden:

Jeg har ikke engasjert meg så mye i de bakenforliggende årsakene, men tenker at mangelen (som vanlig) delvis er mediaskapt fordi de store kriseoppslagene får folk til å panikkhamstre. Hvis alle hadde handla mengder som normalt, ville det kanskje vært mindre overflod av egg i butikkene (kanskje færre ulike forpakninger å velge mellom, for eksempel), men ikke helt renska.


#7

Martis sa for siden:

Jeg mener å ha lest at eggene heller selges til industrien? Bedre betalt? Det er uansett helt håpløst når det man tenker er helt basic dagligvarer blir mangelvare.


#8

Che sa for siden:

Jeg antar og det samme som Elise.
Jeg har begynt å kjøpe egg på brett gjennom REKO-ringen. Det er store, fine egg hvor hønene har det ok.
I år har det vært mye salg av egg gjennom ulike idrettslag også (også lokal leverandør). - så da forundrer det meg når butikkene er tomme. (Altså, med utgangspunkt i salg av egg andre steder, så viser det jo at tilbudet er der? ) - men det går vel litt på hvilke leverandører Coop/norgesgruppen/rema har inn på leverandørlister si og?


#9

Floksa sa for siden:

Jeg skal prøve å forklare. Men det er mange ledd og mange oppståtte situasjoner som har skjedd. Litt sånn den perfekte stormen.

I Norge har vi konsesjon på egg produksjon. Det betyr at man kan ha et fjøs med høner som legge egg. En konsesjon er 7500 høner. Og man har en konsesjon pr gård.
Nortura er pliktig å hente alle egg som produserer på en gård med konsesjon. Det heter henteplikt og gjelder for TINE på melke og for Nortura på egg, storfe og småfe kjøtt.
Det er en av pliktene de har som markedsregulatorer.
Men så er det slik at det er fri etablering av konsumegg-hus. Konsum egg er altså egg vi får kjøpt i butikken. Og i landbruket er økonomien dårlig. Det betyr at mange har gjort nettopp det. Bygd fjøs for konsumegghøner. Nortura har henteplikt og det finnes en minstepris du er garantert å få.
Dette har gjort det utfordrende for Nortura for de kan ikke nekte bønder å bygge, så lenge det er innenfor konsesjonsgrensene. Det har vært til dels stort overskudd av egg i Norge over mange år. Nye regler gjorde at mange eksisterende fjøs ble erstattet (og de hadde ofte betydelig mindre enn 7500 høner) med nye fjøs som var på konsesjonsgrensa.
Og nye produsenter kom til.
Overproduksjonen må dekkes av bøndene selv. Vi har ikke lov å dumpe feks eggepulver på det internasjonale markedet (det er bra). Så i 2022 valgte Nortura å ta det grepet de kan. De betalte en god del konsumeggbønder for å ha tomme hus. Det er billigere og mer etisk enn å håndtere overproduksjonen. Disse fikk da 800.000kr for å ikke ha høner et år.
Et lurt grep i en ganske desperat situasjon.

Så litt hønefackts:
Konsumegghøner verper ca et år (det er litt slingringsmonn) før de gasses og destrueres.
De er 14-16 uker når de begynner å verpe.
Og for å lage en verpehøne må du ha en verpehønemor. Disse heter rugeegghøner. Det finnes flere typer. Også kyllinger som blir til kjøtt herpes av rugeeghøner, men av en helt annen rase.
I Norge har vi også produksjon av rugeegg. Jeg er usikker på om vi er selvforsynt, men jeg tror det. Men en reduksjonen i konsumegghøner betyr også at produksjonen av egg til ruging reduseres. To generasjoner altså.

Så får Sverige et voldsomt utbrudd av salmonella i et av sine rugehøneranlegge (altså konsumegghønemammaen) og må avlive 1/3 av sine rugeegghøner. De skulle jo produsert ei ny konsumegghøne hver dag (eller annen hver dag da, halvparten er jo haner). I Sverige har de enormt store anlegg og derfor får det så store konsekvenser ved sykdom.

Samtidig med dette utbruddet og en da varslet mangel på egg i Sverige får vi renteoppgang i Norge og svak krone.
Norsk industri kjøper normalt ikke norske egg. Fordi det er billigere å importere.
Men på grunn av svak norsk krone ville plutselig industrien bruke norske egg. Det er altså da feks til pulver i kakeblandinger, eggerøre på storkjøkken, posesauser osv. Så store, store mengder.
Og der sto Nortura med ansvar for et marked som totalt hadde endret seg. Nesten over natten.
Hvem som har gjort feil?
Tja. Det er lett å peke litt på Sverige som har industrialisert så mye at et sykdomsutbrudd faktisk tar knekken på 1/3 av rugeeggprodulsjonen. Men de som kanskje burde fått en strengeste pekefingeren er norsk industri. Som over mange, mange år har valgt å importere egg og som plutselig snur på øret og forlanger norske egg.
En biologisk produksjon kan ikke krus av og på. Det er snakk om tre generasjoner høner her. De som er mor til rugeegghøna, rugeegghøna og til slutt konsumegghøna. Alle må ruges i 22 dager, vokse i 14-16 uker før de selv produserer egg. Og det må også tas grep for å øke produksjonen. Og ei høne legger bare ett egg i døgnet, uansett hvor mye man er villig til å betale.

Så spørsmålene man kan stille seg er hvor godt rustet skal vi være for oppståtte situasjoner? Og hvem skal eventuelt bære kostnaden med ekstra beredskap?
Skal Nortura og eggebøndene ta kostnaden ved å ha en stor overskuddsproduksjon i tilfelle sykdom i utlandet eller lav krone? Skal staten ta den regninga eller skal vi tåle en betydelig underdekning ved slike hendelser?

Jeg vet ikke svaret, utover at jeg synes det er en sjukt dårlig ide å la bonden ta regninga.


#10

Floksa sa for siden:

Det fine med høner er jo at de legger et egg hver dag. Så selv om det gikk tomt på onsdag er det nye egg allerede torsdag.
Så tomt blir det ikke. Nortura har også tatt grep og bedt eggebøndene utsett gassing slik at man beholder verpehønene litt lengre enn normalt. Dette bidrar litt. Men høna har en biologisk kalender og vil slutte å verpe etter et gitt antall uker for å myte (skifte fjærdrakt) og restituere seg. Dagens hønerase er avlet for en produksjons syklus og verper betydelig dårligere etter myting. Eldre høneraser begynner å verpe igjen etter en pause. Men disse er betydelig mindre lønnsomme i utgangspunktet.

Billig mat har en pris man ofte ikke ser.


#11

liefje sa for siden:

Veldig interessant. Jeg hadde fått med meg det med kronekursens betydning, men aldri skjønt hele sammenhengen. Takk for forklaringen.

Men de med gassingen: Er det sånn at man ikke kan spise kyllingkjøttet til en høne som har lagt egg en stund? Smaker det dårligere eller annerledes eller hva? Det høres så feil ut i mine ører.

Forøvrig har jeg sukket oppgitt over medienes katastrofeoppslag som jeg tror har skylden for at det virkelig er blitt tomt fordi folk har hamstret. Jeg er ganske sikker på at mange har kjøpt mye mer enn de egentlig trenger og vanligvis bruker. Vi er definitivt der, men litt "uforskyldt": De var tomme for egg hos min lokale Kiwi, men så solgte grønnsakssjappa nedi gaten hele brett med 30 egg så vi kjøpte et slikt i stedet for en vanlig kartong. Det blir definitivt omelett til middag flere ganger de neste ukene for vi har alt for mange egg i huset.


#12

Floksa sa for siden:

Konsumegghøna er ikke veldig brukbar. Hun kan spises, men veier veldig lite. Høna som verper kyllinger til slakt derimot brukes noe til mat.
Før var det konsumegghøna man spiste når man hadde hønsefrikassé (vi hadde ofte det som søndagsmat).


#13

Bokormen sa for siden:

Vi har tidvis funnet bittesmå høner i frysedisken, mindre enn kyllingene en får kjøpt. Men absolutt fin mat!


#14

liefje sa for siden:

Skjønner, takk for forklaring. Den hønen har tydeligvis gitt all sin kraft og sine overskuddskalorier til eggene og må derfor dø etter endt tjeneste. Litt trist å tenke på, må jeg innrømme. Det blir vel mange sånne høner, så synd at de ikke kan brukes til noe mer.


#15

Floksa sa for siden:

Ja det skal finnes en leverandør. Jeg tror de heter Mikkel Rev høner eller noe slikt. Hadde alle spist en slik høne i året, eller en hvert andre år så ville alle hønene blitt mat.


#16

Toffskij sa for siden:

Interessant å høre så detaljert om mekanismene bak, Floksa! Vi har for øvrig ikke merket noe til eggmangelen – det har vært egg i butikkene hele tida i nabolaget vårt (har riktignok vært bortreist ni dager, kanskje det var tomt da?).


#17

Millen sa for siden:

Takk for forklaringen, Floksa.
Vi var innom Meny og Extra igår på et senter,og begge var tomme for egg.
Jeg tror og media har mye av skylda fordi de hauser opp, og folk hamstrer.


#18

Fersken sa for siden:

Har fått med meg både sykdomsutbruddet i Sverige og at norsk industri nå kjøpte norske egg, men satt igjen med det inntrykket at norsk industri kjøpte norske egg på grunn av mangel på egg i Sverige og salg av høner og egg til Sverige også har bidratt til mangel.

Det rare er at den lille Remaen her i nabolaget aldri har manglet egg, mens Extraen er tom på ukentlig basis.


#19

-ea- sa for siden:

Takk for forklaring. Jeg har ikke merket noe særlig til eggmangel - jeg brukte de siste eggene fra julehandelen her forleden, til vaffelrøra.
Norske egg har mye lengre holdbarhet enn datostemplinga sier.


#20

Input sa for siden:

Dette er sånt som burde blitt lært bort i mat og helse på skolen.


#21

frukt sa for siden:

Har fått med meg litt av det, men jeg kjøper egg på en gårdsbutikk, så jeg har ikke problemer med å få tak i. Høne har det blitt vanskeligere å få tak i synes jeg. Det er ikke så mye kjøtt på de, men det blir mye mat om du lager frikassé med masse grønnsaker. Og det trenger ikke å være kjedelig heller. Jeg har alltid masse krydder i.


#22

Lavender sa for siden:

Det bommes på reguleringen, ikke tatt med valuta og økt eksport. Det skjer over alt, det bommes på tilbud, etterspørsel og regulering av produksjon. Det skal ikke for mye ut på markedet heller, for da synker verdien. I tillegg er det ekstremvær og sykdom på avlinger og dyr. Og så hamstrer folk på toppen av det hele. Og vi har et langstrakt land med relativt få distribusjonspunkter hvor logistikk skal treffe godt.


#23

Tjorven sa for siden:

Det er i hvert fall irriterende at det ikke er egg på butikken. Hos oss har det vært tomt en god stund.

Takk for forklaring om hvorfor det er sånn.


#24

Floksa sa for siden:

Helt klart. Landbrukssystemet i Norge er ikke umulig å forstå. Men det må forklares på en skikkelig måte slik at folk kan ta opplyste valg. Da må de lære om det på skolen.
Spiser du egg bør du spise ei høne også. Spiser du kylling bør du spise en høne også. Spiser du produkter av geitemelk, bør du spise en killing og en geit et par ganger i løpet av livet. Spiser du filet av storfe bør du også spise betydelig kjøttdeig. Samme om du spiser melkeprodukter. Har du hatt lammestek i påska bør du spise et måltid med sau, og helst også andre produkter av lam. De består av mer enn lår.
Det er helt uavhengig av hvor i verden produktene kommer fra.
Alle egg kommer fra ei høne og alt storfe består av ganske mye kjøttdeig.

Jeg ønsket meg et eget fag det helhetstenking er pensum. I mat, i forbruk, i yrkesvalg osv. men det er en stor avsporing fra eggmangel :lol:


#25

veobra sa for siden:

Vi har fått tak i egg selv om det har vært tomt innimellom. Så lenge det ikke importeres egg tenker jeg de kan bomme på mengden. Sånn har det vel vært med en del varer innimellom. For min del går det fint.


#26

Floksa sa for siden:

Jeg er litt uenig. De har ikke bommet på reguleringen.
Pr i dag har vi ikke noe system som tar utgiften med å ha en (stor) overproduksjon. Skal vi ligge med backup for såpass store, uforutsette svingninger blir det veldig dyrt.


#27

Lavender sa for siden:

Enig med deg. Det kunne kanskje vært forutsett at Sverige kom til å importere norske egg, enten avstå eksport eller øke produksjonen, men det første er kanskje ulovlig og det siste tar for lang tid.


#28

Anne C sa for siden:

Fra en ikke lenger praktiserende mat og helse lærer så kan jeg si at dette er første gangen jeg har hørt om det. (Og jeg gikk en 3-åring MH-lærer-skole for et halv liv siden.)


#29

Timar sa for siden:

Tusen takk for god forklaring, Floksa! :blomst:

Nortura var jo i rettsak før påske. Sånn jeg forsto det så gikk saken ut på hvor stor andel av eggeproduksjonen som skulle forbeholdes forbrukersalg via butikk, og hvor mye som skulle gå til produksjon av eggeprodukter forbeholdt industrien. Eggeprodukter til industri er visst måten Nortura balanserer ut ulikhet i etterspørsel gjennom året, sånn jeg skjønte det, da disse eggeproduktene har mye bedre holdbarhet enn ferske egg.

Jeg mener Nortura vant saken og ikke skulle klandres for å ikke sette av mer av eggefangsten til butikksalg, men jeg skjønte ikke helt hvorfor. Var det noe med at det totalt sett var nok egg, men hamsteing og ulik etterspørsel i landet gjorde at det ble tomt noen steder?

Forøvrig er det en skikkelig dårlig idé å ha priskrig på egg rett før påske. Dustebutikker. :nemlig:


#30

Lavender sa for siden:

Det er sosialøkonomisk lærestoff også. En moderne planøkonomi er ikke lett. Selv om Sylvi Listhaugs svar på manko melkepulver, «hver bonde er selvstendig næringsdrivende, på godt og ondt.». Null styring eller regulering og full import.

Lars Sponheims svar til FrP i Stortinget om mulig eggmangel i 2011, «kvar mann si høne».

Industrien brukes som regulering av overskudd, det produseres langtidsholdbare produkter og det fryses ingredienser for å unngå vraking.


#31

Pelen sa for siden:

Vi har 8-årige høner som legger egg, men langt ifra hver dag, men de er andre raser enn konsumegghønen som er avlet frem til å legge mange egg under en kort periode.

Kjøttproduserende høner og konsumegghønen ser veldig forskjellige ut (under fjærene). To helt forskjellige raser.


#32

Floksa sa for siden:

Og Sylvi har jo rett. På sitt vis. Men da aksepterer man også at det går tomt eller blir veldig dyrt ved mangel. Og det virker ikke helt som hun et villig til å akseptere den delen av null styring og la merkede bestemme alt :knegg:


#33

Pøblis sa for siden:

Floksa - du må veldig gjerne opprette en tråd her inne om hvordan man kan forbruke norske landbruksvarer best mulig. :hjerter:

Jeg prøver å være bevisst. det er ganske enkelt for oss når vi er to i husholdningen, fordi dyrere ikke blir SÅ mye dyrere for oss to. Men det kan tildels være mye dyrere hvis man tenker både dyrevern og bærekraft og lokalprodusert, vet ikke om jeg hadde fått det til med tre hjemmeboende barn?

Jeg kjøper egg på REKO mesteparten av tiden. Jeg kjøper mer enn gjerne grønnsaker av lokale bønder på sommer og høst. det også på Reko. skulle ønske det var mulig med torghandel av slik, men det vil forutsette at norske forbrukere endrer handlemønsteret sitt. Jeg kjøper norsk når jeg kan, og går etter Godt norsk-merket.

Jeg kjøper høne når jeg finner og lager både hundemat og menneskemat av det. Til hundene koker jeg høne til den er helt mør, gjerne med noen gulrøtter oppi. Koker inn kraften, findeler kjøttet og moser gulroten og lager porsjonspakker som hundene får med tørrforet sitt. Det hjelper på apetitten til den småspiste hunden. Til oss lager jeg frikasse, kraft og suppe av høne. Men i vår har jeg ikke funnet høne på lenge, verken i Coop-butikke, eller min lokale meny.

Jeg spiser veldig gjerne kjekjøtt, men det er også vanskelig å få tak i- Reko har i sesong, men det hadde vært fint å kunne ta med seg fra vanlig butikk. Siste jeg var innom COOP Mega hadde de kje, da kjøpte jeg tre pakker stykkdelt kje, det blir nydelige gryter av slik.

Vi spiser lite storfe og svin, og jeg spiser veldig mye mer kjøttdeig enn filet, så der bør jeg være i havn.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.