Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilke funksjoner vil jeg ha på kjøkkenet mitt?

#1

apan sa for siden:

Jeg starter nok en interiørtråd :sparke: .
Jeg skal sette inn et Ikeakjøkken, og det ser ut til å bli en type U-fasong. Det blir overskap på 1 eller 2 vegger, skulle ønske det holdt med 1, men det blir kanskje 2. Den siste delen av U-en har et vindu, så der må det bli en benk med type skuffer under.

Jeg har aldri før fått meg et nytt kjøkken og er usikker på hva som er viktig å ha. Jeg har ikke behov for noe voldsomme ekstragreier så mitt utgangspunktet blir et helt vanlig kjøkken. Men det er sikkert noe som kan være lurt å tenke på uansett, og hva kan det være?


#2

Elise sa for siden:

Mest mulig skuffer i benkene, ikke skap. Stekeovn opp i høyden. IKEA har "innerskuff" som gjør at man kan ha tre synlige skuffer i høyden hele veien, men inni der ha ekstra skuff uten at det synes. Kan sende snap hvis du vil. Jeg synes det gir et ryddig og rolig inntrykk i stedet for forskjell på antall skuffer.

Et irritasjonsmoment hos oss er at det er upraktisk å åpne søppelskuffen mens det står en foran vasken. Og det gjør det jo hver gang vi rydder etter middag.


#3

Ellisiv sa for siden:

Det er en ting jeg angrer på i vårt kjøkken, og det er at steikeovnen befinner seg i underskap. Skulle så gjerne hatt den høyere oppe.

Ellers: Sånne store kolonialskuffer istedet for skap i alle underskap det er mulig, ville jeg hatt.


#4

Elise sa for siden:

Og siden du er i gang med planlegging helt fra scratch. Ikke innebygd kjøleskap, iallfall ikke kombi. Det blir alt for lite, hvis du ikke tenker å ha et ekstra et annet sted.


#5

Tjorven sa for siden:

Du vil ha skuffer i underskapene. Med sånne rullehyller i hjørnene slik at du får utnyttet all plassen.


#6

Fersken sa for siden:

Skuff-i-skuff
Uttrekkbar hjørneskapsinnredning så du slipper å krype inn i hjørneskapene (erfart ganske upraktisk og det blir lagret mye dritt der)
Mange stikkontakter, flere enn du tror.
Skuffer under benken, ikke skap (muligens du må ha skap i hjørnene)


#7

Bokormen sa for siden:

En ting vi gjerne kunne hatt mer av er smart oppbevaring til alskens kjøkkenmaskiner. Brødrister, toastjern, vaffeljern, blender. Alle disse er i jevnlig bruk, og litt for ofte står minst en av dem framme.

Vi har hjørneskap med hyller vi kan trekke ut til kjeler og panner, det fungerer veldig bra. :)


#8

apan sa for siden:

Takk! Noterer meg foreløpig:

  • Skuff i skuff (ja til snap, Elise!)
  • Flest mulig skuffer, færrest mulig skap
  • Nok stikk-kontakter (usikker på hva som er nok)
  • Plass til kjøkkenmaskiner (vi har ikke så mange av dem, så jeg er usikker på dette punktet. Må allerede ha en sone for brød med gluten inkludert rister og så en annen for brød uten gluten med rister, så mulig det blir det viktigste)
  • Stekeovn opp i høyden
  • Bevisst forhold til hjørneskap
  • Vurdere størrelse kombiskap (jo, har tenkt å ha ett til i en bod. Har et gammelt kombiskap stående)

#9

Shun sa for siden:

Stekeovn opp i ståhøyde, ja.

Og, for all del; ikke plasser vasken foran vinduet.
Om du har utsikt er det en veldig fin benkearbeidsplass. Og i et u-kjøkken er hjørnene fine å ha større kjøkkenmaskiner i.

Vil du ha høye utttrekksskap?


#10

Observatøren sa for siden:

Hvis du har bredden - la den ene siden være 70-80 cm dyp og lag "garasje" til alle kjøkkenapparater.

Hvis du drikker kaffe/te - lag en ministasjon der du har alt knyttet til det, inkludert vannkoker/kaffemaskin/kopper, for å spare mange skritt.

Tenk gjennom dagligdagse operasjoner, fra frokostlaging til matpakkesmøring, og se for deg hva du trenger og hvordan du rydder opp igjen.

Nok plass til avfallshåndtering, inkludert sortering etc. Sted å henge opp kjøkkenhåndklær/kluter.


#11

Shun sa for siden:

Jeg har åpen hylle til servise og glass rett over oppvaskmaskinen. Det er veldig praktisk.

Tenk på hvor du kommer til å sette fra deg fulle handleposer, og plasser og hengsle kjøleskap i forhold til det.


#12

sindrome sa for siden:

Hvis du har benkeplass, vurder sjalusiskap som kan trekkes ned til benkeplaten, så kan du ha toaster/tekoker og andre småapparater stående på benken, bak dør. Ikea har sånne.

Hvis du skal ha høyskap så hadde jeg gått for uttrekkbar innredning.

Få deg blandebatteri som har uttrekkbar tut, så du kan trekke den ned for å spyle vask/oppvask.

Hvis du har plass, kjøp kjøleskap og fryseskap som kan stå side om side, da har du godt med plass til kjølevarer og frysevarer.


#13

Pelle sa for siden:

Jeg liker veldig godt hos oss:
-skuffer i sokkel
-høyskap med uttrekkbare skuffer med "gjerde" rundt, har litt varierende høyde på de
--skap med hyller som deler seg i to når man åpner, så man har tilgang på alt. (Vårt er ikke ikea, vet ikke om ikea har dette.
-fryser under benk (i tillegg til annen benkefryser i kjeller)

For oss funker innebygd kjøleskap uten ekstra kjøleskap, men det er akkurat så vidt.


#14

Skilpadda sa for siden:

Tenk på logistikk, ja, altså hva du pleier å gjøre og hva du trenger å nå samtidig. Hos oss liker jeg at jeg kan nå både kjøleskap, vask, kjøkkenbenk, stekeovn og koketopp fra ett sted. Koketoppen vår er på en øy som utgjør ett ben i en smal U, så er kjøleskap/fryser i bunnen av U-en. Det andre U-benet er kjøkkenbenken, som har vask på den ene siden og innebygd stekeovn (ganske høyt opp) på den andre.

Jeg vet heller ikke hva som er nok stikkontakter, men det er veldig vanlig å ikke ha det. :knegg: Jeg vil gjerne kunne bruke kjøkkenmaskin og håndmikser (eller stavmikser) samtidig, noen ganger ismaskin eller takke/vaffeljern også. Og kaffekvern, musikkspiller og brødrister brukes så ofte at de står plugget i bestandig. Det går ikke helt opp.


#15

Elise sa for siden:

Plassering av stikk. Vi kar alle våre innerst i hjørner, jeg har nesten ikke lang nok arm til å sette de i. :himle:


#16

venla sa for siden:

Veggskap som går opp til taket. Du har ikke lyst til å vaske oppå skapene.


#17

veobra sa for siden:

Da vi plasserte stikkontakter så jeg på hvilke operasjoner vi gjorde hvor. Feks steker vi en del vafler. Den steker jeg under avtrekksviften. Altså trengte vi stikk der. Hvor står vi når vi bruker stavmikser, vannkoker ol. Husk julelysene, gi har ekstra til dem. :sparke:


#18

Fersken sa for siden:

Stikk med mulighet til å lade dingser, vanlig usb og usb-c.


#19

Toffskij sa for siden:

Nok plass i kjøleskap og fryser. De fleste integrerte kombiskap er altfor små. Vi har to separate skap i full høyde, og jeg elsker det.


#20

Pøblis sa for siden:

Jeg har også side-by-side-løsning på kjøl frys - har valgt frittstående. Har god erfaring med IKEA-kjøkken. Jeg vil anbefale mest mulig skuffelløsninger i benkene, og liker overskap med glass og lys - glassdører med lys gir både god romfølelse og godt lys.
Jeg har god erfaring med både stekovn, koketopp og oppvaskmaskin fra IKEA - kjøp modeller som ikke er billigst, da har jeg opplevd å få mye for pengene. Jeg liker Vedlig godt benkeplate i kompositt, pent, lett å holde vedlike og fint bake på, men dyrt, da.


#21

Snippa sa for siden:

Ingenting som ikke er sagt, men poengterer at du vil ha skapene helt opp til taket, og sokkelskuffer. Jeg ville heller ikke gått for innebyggingskjøleskap.


#22

Che sa for siden:

Nok benkeplass


#23

Musemus sa for siden:

Vi har skjulte stikk-kontakter felt ned i benkeplata. Mye finere, syns jeg.


#24

Lille meg sa for siden:

Jeg har alltid sagt at nytt kjøkken skal inkludere en vask som er stor nok til at jeg skal kunne legge en hel ovnsplate/ovnsform i bløtt. Men etter å jobbet noen dager på kjøkkenet hos et familiemedlem, så ser jeg at det jeg virkelig savner hjemme nå, er uttrekkbart hode til vannkrana. Omtales som "bladebatteri med dusj" på IKEAs side, og ligner litt på denne her.


#25

Nenne sa for siden:

Jeg har uttrekkbare krydderhyller på hver side av platetoppen. Det er jeg veldig fornøyd med. Det samme med kjølehjørnet. Et smalt skap ved vasken med utrekkbart oppheng for kopphåndklær er også veldig greit for å holde det ryddig.


#26

Miss Norway sa for siden:

Det jeg savner på mitt kjøkken er:
Sted å ha håndklær uten å måtte henge midt i fleisen
Smart måte å oppbevare krydder på (måtte kjøpe en skap-karusell som nødløsning)

Du trenger:
En pen krakk som kan stå fremme hele tiden hvis du har overskap til taket
Vedlikeholdsfri benkeplate, SÅ digg å ikke måtte passe på flekker etc. Jeg har kompositt (Silestone) og anbefaler helhjertet å legge eventuelt budsjettsprekk her fremfor andre steder.

På mindre kjøkken hadde jeg ikke tenkt så mye på logistikk, mer på visuelt inntrykk. Det er ikke så lange biten å gå uansett, og hverdagsskritt er det som holder oss spreke i alderdommen! :knegg:


#27

Tjorven sa for siden:

Vi har kjøleskap på kjøkkenet og fryser i innvendig bod (som har inngang fra entre). Det er veldig sjelden at jeg føler for å spontanhente noe fra fryseren midt i matlaginga, så hvis det er plassutfordringer er det en løsning.


#28

apan sa for siden:

Takk for alle tips. Dette er jo en blokkleilighet, så det er ikke så stort nei, og ikke enorme muligheter med kjølehjørner og sånt. Jeg har nok mest lyst til å bygge inn et helt kjøleskap og ha fryser i innvendig bod egentlig. Evt ha kombiskap på kjøkkenet og et kombiskap til i innvendig bod (jeg har et kombiskap som jeg kjøpte da jeg flyttet i min første leilighet i 2000. Funker som bare det). Tenker vi går fra en husholdning med 5 til stort sett 1 eller 3, så det vil ikke være det samme storinnkjøpet selv om eldstemann kommer på besøk av og til.


#29

Input sa for siden:

Vi har denne her, og med mindre man dytter den opp med en god del kraft, sklir den sakte ut igjen og blir hengende som en slapp penis. Jeg gremmes over det. :sparke: Elsker funksjonen da, så ville valgt det igjen, bare en bedre type.


#30

apan sa for siden:

Det er sannelig mye jeg bør notere meg. Har ikke behov for en slapp penis (eller en penis i det hele tatt, for å være ærlig) i den nye kåken.


#31

allium sa for siden:

Jeg har en lignende modell fra Grohe og den holder seg på plass. Og er en nødvendighet når jeg har stor nok vask til å romme en ovnsplate.

Hvis det ikke er nødvendig med overskap for å få nok lagringsplass liker jeg å ha en arbeidsplass der man ikke stanger hodet i et overskap mens man kjevler deig.


#32

Tjorven sa for siden:

Forøvrig. Vi har tre doble stikkontakter på vårt kjøkken, og jeg oppfatter det som rikelig. Jeg mener det hadde holdt med to hvis de hadde vært lurt plassert.


#33

Pelle sa for siden:

Vi har fire doble, to enkle er alltid i bruk. To kommer jeg ikke til uten krakk pga er innerst i hjørnene. Er også glad i min uttrekkbare kran (som er på plass. Input: vurdert å reklamere?)


#34

Novla sa for siden:

+1 på sokkelskuffer og uttrekkbar slange på kranen, det er noe av det jeg er mest fornøyd med på kjøkkenet vårt.

Dessuten eeeelsker jeg benkeplata vår i granitt. :elsker: Dyrt, ja, men vanvittig praktisk, og både veldig pent og veldig holdbart (vår ser akkurat ut som dagen vi flyttet inn for 14 år siden).


#35

apan sa for siden:

Jeg lever nå med et veldig gammelt kjøkken så jeg er ikke så godt vant. Har totalt 5 stikk-kontakter og er av typen som aldri har en stikk-kontakt i når jeg ikke er hjemme eller om natten, så jeg har et begrenset behov, men samtidig betyr det at jeg ikke har noen ide om hva som er praktisk når jeg nå først skal lage noe nytt.


#36

Jålebeinet sa for siden:

Du vil ha underlimt vask, og et godt system for søppelsortering. Om Ikea har det, så vil du ha en stikkontaktsøyle integrert i kjøkkenbenken. Om mulig, vil du ha en motor på underskapet der søppelet er oppbevart (bare å gi døren en liten dytt med kneet, og den åpner seg).


#37

Malama sa for siden:

Mannen uttalte i løpet av påsken når han sto og vasket risten til stekovnen etter at det var tilberedt kyllingvinger der at om vi noen gang skal gjøre noe med kjøkkenet vil han ha en så stor vask at hele rista til oven (og grillen) går nedi.

Det er jeg helt enig i. Så stor vask, og sånn uttrekkbart dusjhode til krana, ja, det ville jeg gjerne.

Vi har vel to doble stikk på kjøkkenet, og borti hjørnet hadde det sånsnett vært kjekt med litt flere. Det ene er der microen står, og kaffitrakteren. (Det er jo helt klart mer strøm altså, noe der oppvasmmaskina er tilkoblet, og noe til stekovn og koketopp og kjøleskap, men det er jo sånne som er skjult bak ting)

Så har vi en dobbel som deles mellom vannkoker (denne forsvinner ned i et skap av og til, er ikke i daglig bruk), airfryer (denne står fast på benken), div miksere og kjøkkenmaskiner når de er gremme, det utgamle nettbrettet mannen ser på tv på mens han vasker opp etc, krever kontant tilkobling til strøm, men han har visst begynt å bruke pc i stedet. Det gjør det ikke mindre trangt egentlig....) Borti der kunne det gjerne vært flere stikk, men det er jo fordi vi ER typen som har ting stående i stikket når de ikke er i bruk. Kaffitrakter og mikro, sånn bak mikroen nesten, trekkes ca aldri ut. De andre borti hjørnet trekkes jo ut når en annen enhet trenger stikket. Hadde vi vært flinke til å trekke ut alt hadde det nok ikke egentlig vært behov for flere, det er ikke ofte vi faktisk egentlig har mer en nto ting tikoblet der i bruk samtidig


#38

Tjorven sa for siden:

Vi har stor nok vask til at hele stekebrett går nedi. Det er sant at det er praktisk.

Dessverre betyr det også at familiens tre andre medlemmer synes at vasken er et godt egnet sted å plassere ting som egentlig bare kan settes rett i oppvaskmaskinen, for det er jo masser av plass! :gaah:


#39

IzziCreo sa for siden:

Kan du ha høyskap? Vi har en vegg med det, og det rommer så mye. Har løst benkeplate med øy med kokeplater i endel og spiseplass til 6, men som også brukes til arbeidsbenk når det ikke spises. Øya er festet under vinduene på veggen.

Bred vask. Jeg fant ingen armatur som jeg synes var fine med uttrekk, så valgte armatur med tilhørende liten dusj ved siden av.

Skuffer i høyskap. Vi har alt av kopper, glass, tallerkener, bestikk etc i skuffer i høyskap. Oversiktlig og praktisk.

Eget skap til brødrister, vannkoker, kaffemaskin etc MED strømuttak. Da slipper du faste duppeditter på benken.

Stekeovn og evt mikro i arbeidshøyde. Vi har de over hverandre i et høyskap.

Vi har to oppvaskmaskiner, men det forstår at det ikke er noe alle har plass til. Men det er gull!


#40

Input sa for siden:

Den kom med leiligheten som vi kjøpte for fem år siden, og den har vært sånn helt siden da. Så det er nok for seint å reklamere. Og ingen andre i familien bryr seg nok til å ville bytte den ut - vi kunne gjort det da badet ble pusset opp og bare betalt for delene, men det ville ikke mannen min. :sur:


#41

sindrome sa for siden:

Tror de fleste jeg kjenner som har koketopp med innebygd vifte (som drar dampen ned i koketoppen) er fornøyde. Jeg vurderer en sånn når jeg må skifte koketopp.


#42

Tallulah sa for siden:

Skriver under på det meste her. Vi har et lite OBOS-kjøkken, men har byttet ut spisebord med en øy for å få arbeidsplass, én vegg har høyskap og den andre har benk med vask, oppvaskmaskin, stekeovn, komfyr, og den siste veggen har kjøleskap. Vasken er stor nok til å få en hel bakeplate oppi, og det er utrolig digg. Skulle gjerne hatt spylefunksjon på krana, men vil ikke ha slapp penis på kjøkkenet, nei. :skremt:

På øya har jeg silestone, som jeg fant brukt på finn. Er faktisk enorme mengder ubrukte steinplater på finn som er kappet feil og som selges for gibortpris. Man kan tre heldig å finne en som faktisk passer. Det er deilig å ha noe å bake på, men den er kald å sitte og spise ved.

Og som et knøtt har jeg selvsagt en liten trappekrakk, som jeg både sitter på og klatrer på.


#43

Snippa sa for siden:

Man kan fint finne en kran med spylefunksjon som ikke blir slapp penis andre steder enn på ikea. Vi er fornøyde med vår, og den står stiv og strunk 11 år etter installasjon ihvertfall.


#44

Pelen sa for siden:

Jeg har utrrekskran på hytte og hjemme og ingen av dem er slapp penis. :knegg: Utrolig deilig.

Og en stor vask i steden for en medium og en bitteliten. Man kan også vurdere å ha søppelet et annet sted enn under vasken, som regel er det varmere i det skapet og det er ikke det mest optimale stedet å ha søppel.

Ellers benkeplate er noe av det meste viktige og kanskje det som er greit å legge litt ekstra penger på. Høyskapsvegg med uttrekkbart skap for tørrvarer er digg. Da ser man hva man har i skapet fra siden i stedet for opp i fra som man gjør i en skuff. Dypere benkeplate er veldig herlig, men Ikea har ikke dypere skap så man bruker ikke dybden i skapene og dermed blir det ikke helt optimal utnyttelse av plassen.


#45

Luftslottet sa for siden:

Jeg er veldig fornøyd med Ikea-kjøkkenet mitt, av samme grunner som mange her over sier:

  • Mange skuffer i underskap
  • Underlimt vask som er stor nok til å bløtlegge stekeplate
  • Uttrekkbart spylehode (fra Grohe) som ikke henger ned som en slapp penis
  • Mulighet til å henge håndklær på enden av den ene L-en, så det ikke synes noe særlig
  • Komposittplate som ikke blir stygg og som er lett å rengjøre når man har bakt
  • Høy stekeovn
  • En drøss med stikkontakter. Vår elektriker monterte dem oppunder overskapene, så de syns nesten ikke.

Jeg kan donere en sånn motor som aldri ble montert hos oss. Vi kom på at vi har hund. :rofl:


#46

Toffskij sa for siden:

Vi hadde vifte innfelt i koketoppen i forrige leilighet (kullfilter, ikke avtrekk pga. gammel bygård). Det var ikke noe mindre effektivt enn tradisjonell vifte over koketoppen, tror jeg, men man skal være klar over at det blir varmt og litt fuktig i skuffene under koketoppen, i hvert fall ble det det hos oss. Så vi kunne ikke ha tørrvarer der, liksom.


#47

Luftslottet sa for siden:

Vi valgte bort både nedfelt vifte og nedfelte stikkontakter fordi jeg er en skikkelig sølekopp, forresten. Jeg klarer nesten ikke å koke opp noe uten å koke over (og potensielt ned i avtrekket). :sparke:


#48

Toffskij sa for siden:

Jeg mistet mat ned i avtrekket stadig vekk. :knegg:


#49

Lille meg sa for siden:

Det var visstnok denne her. Ingen slapp penis på dét kjøkkenet ...

Samme kjøkken har vifte i koketoppen, noe som gjør at de ikke har fire stekeområder. Det hadde ikke jeg valgt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.