Jeg har etterhvert fått veldig sansen på å lage mat, og synes det er morsomt å prøve spennende smaksvariasjoner.
Men når jeg skal smake til maten med feks krydder, urter, oljer så gjør jeg det alltid med litt skrekkblandet fryd: "Vil disse smakene passe sammen? Hva slags krydder er best til stekt fisk? Ken jeg bruke dette krydderet, og denne oljen sammen?":confused:
Jeg har lyst til at vi i felleskap kunne laget en tråd over hvilke smakstilsetninger som passer til hva, hvilke variasjoner som går bra/ikke bra, og ellers generelle tips til hva dere har prøvd ut som har vært vellykket. :nikker:
Jeg syns at de krydderblandingene man finner på butikken er en god pekepinn til hva som er godt til bestemte typer mat. Men her er uansett en kjapp oversikt over de krydderene jeg benytter oftest.[font=Verdana][/font]
Lammekjøtt: hvitløk, rosmarin, timian, sort pepper, havsalt[font=Verdana][/font]
Kylling: marineres ofte i en blanding av olje, dijonsennep, honning, hvitløk, estragon (som er godt til kylling og kalkun), salt og pepper[font=Verdana][/font]
Tomatretter: ”provencekrydder” (oregano, basilikum, rosmarin, timian, merian), balsamicoeddik, honning, hvitløk[font=Verdana][/font]
Laks og ørret: dill og/eller gressløk, sitronpepper og havsalt[font=Verdana][/font]
Afrikansk biffgryte: ingefær, nellik, muskat, peppersymfoni, salt[font=Verdana][/font]
Jeg bruker mye middelhavskrydder i matlagingen, dvs. oregano, basilikum, timian, merian, rosmarin og hvitløk, og syns dette er kryddere som passer godt sammen.[font=Verdana][/font]
Honning er et utmerket søtningsmiddel istedenfor sukker og passer ypperlig i tomatretter.
Ekte havsalt og nykvernet pepper er et must.
:nikker:
Får begynne jeg da... Vi bruker mye sitronpepper til fisk! Det er kjempegodt både før steking, inni foliestekt, og på bordet etterpå. Sammen med rømme til ørret, (bakt i ovnen) er det knallgodt!