Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Baker du enda surdeigsbrød?

Baker du enda surdeigsbrød?

  • Ja, har "alltid" gjort det
    3 stemmer
  • Ja, startet i coronatiden, og har fortsatt
    4 stemmer
  • Starter i morgen!
    3 stemmer
  • Har holdt meg hard, og aldri startet
    55 stemmer
  • Annet, jeg utdyper i tråden
    16 stemmer
#1

him sa for siden:

Ja, pollen snakker for seg selv, eller? :D


#2

him sa for siden:

Har pinadø gjort dette til en anonym poll! :D Til deg som starter i morgen: Hvis du melder deg i tråden så hiver jeg meg med. (Er på tur, må starte i løpet av uken)


#3

Polyanna sa for siden:

Ja, begynte før covid, og har gjort det i rykk og napp siden. Er vel på tredje starteren nå.

Tok lang tid før jeg fikk skikkelig dreisen på det, men nå lager jeg virkelig gode, vakre brød.


#4

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg er blitt ekspert! Nå i styr-unna-ultraprosessert-brød-trenden, er jeg ivrigere og mer selvgod på feltet enn noensinne.

Trykket på «startet i coronatiden», og det er nesten sant; har hatt corona både før og etter oppstart. Men i virkeligheten hadde verden kommet i gjenge igjen da jeg startet.


#5

Malama sa for siden:

Nei, det har jeg aldri begynt med heller.

Jeg er ikke glad i (kjøpte) surdeigsbrød heller. Jeg liker ikke den.... Surdeigssmaken rett og slett.


#6

venla sa for siden:

Nei. Men jeg har gjort noen forsøk både før og etter korona. Men ender opp med å ta livet av den stakkars gjærklumpen. Lykkes bedre med å lage brød basert på grøt av havregryn og frø, så har holdt meg til det i stedet.


#7

nolo sa for siden:

Niks. Har aldri bakt et surdeigsbrød i hele mitt liv.


#8

frukt sa for siden:

Gjorde det en gang, og det ble ikke særlig vellykket. Og jeg syntes det var styrete å holde starteren i livet. Holder meg til grytebrød som hever over natten, og flate brød som stekes i panne. Lager det as we speak.


#9

Syrinx sa for siden:

Absolutt. Eg byrja i coronatida, men det var planlagt uavhengig av verdsvirus.

Eg elskar surdeigsbrød, både fin og grov bakst.


#10

Myria sa for siden:

Jeg begynte aldri. Jeg liker ikke surdeigsbrød, hverken smaken eller konsistensen. Og jeg har heller aldri likt eltefrie brød som også har blitt så populært.


#11

Tallulah sa for siden:

Prøvde et par ganger lenge før pandemien, men det er bare meg i huset som liker det så det døde ut fort.


#12

007 sa for siden:

Det nolo sa.


#13

Bluen sa for siden:

Har aldri starta. Baker ikke brød, og synes ikke surdeigsbrød er godt.


#14

Toffskij sa for siden:

Jeg eksperimenterte litt med surdeig en gang i urtida (før jeg fikk barn), men fikk aldri dreisen på det, og har aldri prøvd igjen. Jeg hadde ikke spesielt god tid i covid-perioden, egentlig, så det ble ikke veldig mange spennende eksperimenter.


#15

Fersken sa for siden:

Nei. Jeg baker ikke brød. Overhodet.


#16

Polyanna sa for siden:

Surdeigsbrød tar jo minimalt med tid, da, men at man er hjemme i ett strekk i noen timer for å gjøre div steg. Veldig passende med hjemmekontor.


#17

Nada sa for siden:

Jeg baker surdeigsbrød, men kun halvparten av husets beboere liker det, så akkurat nå går det i brødbaking med vanlig gjær. Startet forøvrig etter corona.


#18

Pelle sa for siden:

Annet: baking interesserer meg ikke


#19

isola sa for siden:

Jeg har selvinnsikt nok til å ikke starte. Jeg vet at jeg ikke hadde klart å holde liv i surdeigen, og så hadde jeg brukt mer energi på det enn det hadde gitt meg glede. Jeg baker eltefrie brød med gjær, som krever lite av meg og alltid har blitt vellykket.


#20

Toffskij sa for siden:

Skjenner du på meg for å ikke ha startet med surdeig, Polyanna?! :knegg:


#21

ingling sa for siden:

Jeg prøvde en liten periode, fordi surdeig gjør at jeg tåler litt mer spelt, men det var for mye styr, altså. Jeg måtte mate den der greien og glemte det, og hadde det for travelt på hjemmekontoret til å huske på en sånn liten sak som måtte mates - det var nok med ungene! Så etter et par halvdårlige forsøk ga jeg meg på det. Kan hende jeg prøver igjen, for det er jo godt, men nå er jeg på glutenfri bakst-eksperimentering og godt fornøyd med det.


#22

Millen sa for siden:

Aldri begynt, og har ingen planer om det heller.


#23

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg syns at det var en skikkelig dårlig unnskyldning, det der. :knegg:


#24

Blondie sa for siden:

Nei, jeg er minimalt interessert i matlaging generelt og baking spesielt. Topp det med at jeg har cøliaki, så utgår det ganske greit. :knegg:


#25

Nenne sa for siden:

Jeg er ikke så begeistret for surdeig, så jeg har aldri startet.

Det finnes sikkert ulike sorter, men noen jeg smakte i Tyskland var bare ikke gode.


#26

My sa for siden:

Aldri begynt jeg heller. Jeg baker brød i en eller annen variant minst hver uke, gjerne flere ganger i uka også. Har noen "standardbrød" med gjær, av ulik type og grovhetsgrad, til hvert sitt bruk. De blir alltid bra og alle liker dem, og de sitter såpass i fingerspissene at det nærmest går automatisk å bake dem. Så da har jeg ikke sett behovet for å teste ut andre bakemetoder foreløpig. Det er så mye enklere å bare gjøre det jeg kan, og som jeg vet blir bra.


#27

Skilpadda sa for siden:

Jeg bakte surdeigsbrød under lockdown, begynte med det da det var gjærmangel (husker lukten av surdeig når jeg ser på bilder fra den perioden :knegg: ), men så sluttet jeg lenge nok til at surdeigsstarteren døde i kjøleskapet, og jeg har ikke begynt igjen. Men tenkte nettopp på å prøve igjen, faktisk. Det er «annet», ja?


#28

Geitrams sa for siden:

Bakt surdeigsbrød av og på siden 2012, akkurat nå baker jeg ingenting. Mannen har laget en del surdeigspizza, det er veldig godt.


#29

Madicken sa for siden:

Aldri prøvd. Er ikke veldig glad i surdeigsmaken.


#30

Inagh sa for siden:

Samme her.


#31

polarjenta sa for siden:

Jeg svarte annet, siden jeg aldri har vurdert det. Jeg har kjøpt surdeigsbrød da.


#32

Blå sa for siden:

Jeg bakte ganske mye i en periode. Men nå, når vi bare er to voksne hjemme blir det ganske lite. Jeg baker om vi får gjester. Surdegisstarteren min ser ut til å ha det helt fint i kjøleskapet selv om jeg ikke er særlig grei med den. Jeg mater den ett par runder før jeg skal bake og så går det fint.


#33

tink sa for siden:

Alltid og alltid. Krysset for det fordi jeg startet en del år før hypen under Covid. Tror jeg fikk første starter rundt 2014 og baker mest for mannen som har IBS og helst skal ha spelt med surdeig. Mener at jeg måtte få ny starter etter sommerferien året etter, den lever fortsatt. På det jevne bor starteren i kjøleskapet og mates når jeg setter rundstykkedeig ca 1-2 ganger i uken. De siste årene har jeg fått hjelpe rundstykkene med litt gjær.

Man trenger egentlig ikke å være så mye hjemme heller: setter deigen enten på kvelden og baker ut/steker om morgenen (de etterhever ikke), eller setter deig om morgenen og baker ut/steker i løpet av ettermiddag/kveld.


#34

Miss Norway sa for siden:

Det heter ikke skjenner, det heter SHAMER. Nemlig. Så det så.


#35

Eia sa for siden:

Aldri vurdert det. Spiser omtrent ikke brød selv, og vi har en eminent baker (øko, og baker kun med urkorn, og mye surdeig) som mannen kjøper fra. Ungene har alltid villet ha "kjøpebrød", så jeg har vurdert hjemmebaking som bortkastet energi. :knegg:


#36

Shun sa for siden:

Jeg har bare prøvd, og ikke fått det til.

Om noen har en god oppskrift og tidsskjema jeg kan få er jeg villig til å prøve noen ganger til.


#37

Toffskij sa for siden:

:nemlig:


#38

Polyanna sa for siden:

Jeg likte veldig godt at Toffskij brukte ordet "skjenner", det holder på å gå ut av bruk, og jeg syns det er et akkurat passe ord for noe som er mildere enn kjeft. Litt som "reprimande", men det ordet har jeg aldri brukt. :humre:


#39

My sa for siden:

"Skjennepreken" :hjerter:


#40

Palmen sa for siden:

Har aldri bakt surdeigsbrød. Men baker mye annet.


#41

Miss Norway sa for siden:

Godt mulig, Poly. Jeg er nok påvirket av en yngre generasjon som benevner all form for konstruktiv kritikk som SHAMING!!! :knegg:


#42

Nenne sa for siden:

Til det er det bare ett svar som gjelder: visvas!

Sånn apropos ord som står i fare for å forsvinne.


#43

Stompa sa for siden:

Har aldri bakt surdeigsbrød, men har på ingen måte "holdt meg hard", for det er noe som aldri har falt meg inn å prøve. Er det en greie? :vetikke:


#44

My sa for siden:

Jeg kan heller ikke si at jeg har "holdt meg hard", for jeg har aldri kjent på noe press om å bake med surdeig. :knegg: Det var ikke en ting det var mye snakk om blant folk jeg omgikkes til daglig under corona (ikke før eller etter heller, for den saks skyld). Strikking derimot, tok helt av i den perioden, og det varer fortsatt. Der har jeg holdt meg hard. :nemlig:


#45

Blondie sa for siden:

Veldig lite press her også. :knegg:


#46

Galathea sa for siden:

Jeg har ikke kjent på særlig press, men det er bare SÅ uaktuelt å ha enda et "individ" å passe på (altså surdeigen). Har nok med å holde liv i 3 unger, katt, 5 høns, 3 gullfisker, planter både i hus, drivhus og kjøkkenhage, en sudeig hadde tippa lasset :D


#47

My sa for siden:

Ja, det er noe med den manglende evnen til å huske på, og holde liv i, potteplantene, som gjør at jeg vegrer meg for å skaffe meg en ny slags organisme som må passes og mates. Synes tørrgjæra i skuffen er ganske grei å ha med å gjøre.

#48

Myria sa for siden:

Ja, jeg har heller ikke trengt å holde meg hard her, for jeg har rett og slett bare ikke hatt det minste lyst til å bake surdeigsbrød etter å ha smakt det andre steder. :knegg: Og har ikke kjent på det minste press heller. Jeg tror faktisk ikke jeg har hørt noen jeg kjenner fortelle at de har bakt surdeigsbrød noen gang. :gruble: Jeg baker brød og rundstykker og slikt jevnlig, men da med tørrgjær. :nemlig:


#49

Arran sa for siden:

Gjorde det under pandemien. Vi spiste imidlerid så mye mer brød da, at jeg gikk over til innimellom etter hvert. Da furtet starteren. Og da furtet jeg også. Så hadde vi det gående, eller det var vel egentlig det vi ikke hadde. Så uten starter baker jeg ikke surdeigsbrød. Synes det er pes å holde den i live og blid når jeg bare baker med den iblant.


#50

frukt sa for siden:

Denne ser grei ut. lyngstadernaering.no/surdeigsstarter-av-spelt
Husker ikke hvilken oppskrift jeg brukte den ene gangen, tror kanskje det var Berit Nordstrand sin.


#51

Shun sa for siden:

Takker, men jeg hadde ikke problemer med starteren - jeg var mer ute etter et tidsskjema/flytskjema fra når starteren er bakeklar, og alle elementene frem til ferdig stekt brød.

Det er den koden jeg ikke har knekket.



#53

Syrinx sa for siden:

Eg fekk mine fyrste vellukka surdeigsbrød med denne oppskrifta:

frutimian.no/2020/02/21/fint-surdeigsbrod-med-litt-grovt-mel/

Brukar den til fine landbrød enda, men etter at brøda leggast i hevekurv set eg dei på kjøl eit døgn eller to før steiking.


#54

Polyanna sa for siden:

skillebekksurdeig.no/

Skillebekk surdeig var de som hadde en pedagogikk som nådde gjennom hos meg.

Og så tenker jeg litt på det mange sier om smak: Jeg lager ikke mine brød sånn at de smaker "surt" (vet hva dere mener, for jeg har også smakt de som gjør det).


#55

Magica sa for siden:

Jeg har aldri bakt surdeigsbrød, men jeg lager eltefritt brød til helgene, rører sammen en deig på onsdagskvelden og lar den så i kjøleskapet til helga.


#56

Teflona sa for siden:

Nei, aldri gjort og har ikke tenkt å gjøre det.


#57

Syrinx sa for siden:

Inspirert av tråden så mata eg starteren i kveld, så blir det landbrød til gapahuk-kveldsen onsdag. Tipp topp.


#58

Beckett sa for siden:

Jeg begynte etter påske, og har begynt å få skikkelig dreisen på det. Alle i familien liker brødene. Jeg baker både fine og skikkelig grove.


#59

Sol sa for siden:

Jeg baker surdeigsbrød til familien, det er det eneste brødet vi spiser. Men jeg startet etter korona. Det er utrolig lettvint og lite arbeidskrevende, kun ørlite planlegging som skal til.


#60

Hønni sa for siden:

Er ikke noe glad i surdeigsbrød, så her bakes det andre brød. Eller, det er å ta i. Når jeg har brødspisende gutter (som spiser som hester) hjemme, bakes det.


#61

Nenne sa for siden:

Hvordan unngår du det da?


#62

Hønni sa for siden:

Er det mulig?


#63

Polyanna sa for siden:

Jeg syns at hvis jeg behandler surdeigen pent og restarter den litt (kaster det meste og forer flere ganger), så blir den ikke så sur. :vetikke:

Og så baker jeg ikke kjempegrovt. Og bruker ikke rug. Jeg syns rug blir surt.


#64

safran sa for siden:

:nemlig: Og så slår jeg et slag for "sludder og pølsevev!".

Jeg har for øvrig prøvd meg på surdeigbrød for noen år siden, men jeg fikk det ikke til. Jeg gjorde alt riktig, men fikk det likevel ikke til. Så da ble jeg sur og gikk tilbake til gjærbakst, som virker hver gang.


#65

Nada sa for siden:

Min surdeigsbakst blir heller ikke sur, bare syrlig. Jeg mater kun med hvete og baker stort sett med hvetemel.


#66

Nenne sa for siden:

*noterer

Rug blir surt ja. I hvert fall i store mengder.


#67

Skilpadda sa for siden:

:humre:



#69

Svanen sa for siden:

Niks. Aldri gjort det, men bakt nesten alt brødet vi spiser hjemme i nesten 30 år. Stort sett bare på hytta vi kjøper brød (og kjøper til snuppa som nesten ikke spiser annet brød enn "Mors brød" fra Kiwi).


#70

safran sa for siden:

Hehe, den var faktisk utilsiktet.


#71

Spoon sa for siden:

Jeg har begynt nå, det går sånn tålelig bra. Prøver meg fram med ulike oppskrifter, Skillebekk sin var fin :jupp:


#72

Charlie sa for siden:

Nei. Er ikke så glad i surdeigsbrød generelt. Verken smak eller konsistens. Kan godt ta en skive om det er på bordet, men det er ikke noe jeg foretrekker eller selv skaffer.


#73

him sa for siden:

Kjenner jeg tviler på at noen jeg kjenner mener jeg bør bli mer selvgod ... :flau: urtiden, ja ... Fikk meg til å tenke på sånn urkorn. :gruble: Men stopper her. Nå er det først og fremst brødbaking som er fokus. Høres godt ut! :nam: Jeg også kan huske lukter når jeg ser på bilder! Lukt tror jeg er den mest undervurderte sansen av alle! :hjerter: Ja, høres ut som du har litt å henge fingrene i :lol:

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.