Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Plutseleg parsellhage!

#1

nokon sa for siden:

Etter fire år på venteliste fekk eg plutseleg e-post om at det var min tur å få parsellhage! :jippi: Så nå har eg ein 37 kvm. flekk innringa av bringebærbusker, som stod igjen etter forrige person.

Dette skal bli pusterom, kosekrok og uterom gjennom sommaren og eg kjenner allereie på kor godt det var å vere ute og halde på med haging igjen!

Eg vil ha ein liten sitteplass på parsellen min, fine kantar rundt det eg dyrker og masse spennande grønnsaker! Men nå i første omgang treng eg idear til ting det går an å så rett ut i jorda på denne tida av året, sidan denne hageflekken kom litt brått på og eg ikkje har drive med forkultivering og liknande.

Eg tenker poteter og jordskokk og liknande er lurt for å få bukt med at det er mykje skvallerkål og løvetann og liknande på parsellen etter den som hadde det før. Andre idear til kva ein kan dyrke utan å bruke ei formue på å kjøpe ferdig forkultiverte planter?


#2

Floksa sa for siden:

Gulerøtter, sukkererter, reddiker, salat, blomkål og brokkoli rekker du fint.
Kålrot, (mai)nepe, rødbeter, squash går fint. Vet ikke hvor varmt det er hos deg men frilandsagurk rekker du. Gresskar også.


#3

Matilda sa for siden:

Jeg pleier ikke å starte opp noe annet enn chili og tomat inne, alt annet sår jeg fra nå og utover, så alt, vil jeg si! Gratulerer med parsell, det blir gøy! :hyper:


#4

Luftslottet sa for siden:

Tips fra meg: Ikke sett jordskokk rett i jorda, ellers har du jordskokk OG skvallerkål. :knegg:

Potet er lurt, ja, salat, bondebønner, sukkererter, reddiker, squash. Jeg har litt utvalg av frø, kan donere noen


#5

Input sa for siden:

Jeg aner ikke, men gratuler, så stas! :heia:


#6

nokon sa for siden:

Fnis, ikkje jordskokk rett i jorda er notert. :knegg:

Ja, det er kjempegøy! Etter fire sesongar utan hage, var det altså så deilig å stå og svette og bli oppspist av mygg igjen! :elsker:

Her var det fleire gode tips! Og eg trur eg kan klare å få kjøpt litt overskuddsstiklingar og liknade av parsellnaboar og.


#7

Magica sa for siden:

Så utrolig kjekt! Spinat er enkelt og vokser fort. Du kan jo så i murerbøtter og lignende mens du fikser litt her og der med jorda di. Squash og agurk! Og kjøp ferdige urter på hagesenter?


#8

Primrose sa for siden:

Potet er enkelt, ja. Hva med salat og urter i pallekarm, hvis de står cirka klare?


#9

Skilpadda sa for siden:

Så kult! Har ingen råd, men ville bare si at det er jo oppløftende å høre at noen faktisk får parseller. :humre: Jeg har liksom følelsen av at man må stå på venteliste i en generasjon, minst, for å få en. Håper du koser deg ordentlig med din!


#10

Charlie sa for siden:

Poteter er jo kjempefin jordforbedring, så det er et bra sted å starte. Kan vurdere å ha ulike sorter, tidlig og sen.

Kan ha noe på overflaten også, f.eks. mangold. Squash er ganske enkelt. Tomater er greit å få til.

Så spørs det hvor mye og ofte du tenker å være der ifht ting som er skadedyr-utsatt, kålsorter, salat. Agurk skal også passes litt med jevn vanning for å bli god.


#11

nokon sa for siden:

Ja, eg var og litt overraska då eg fekk mailen. Men det er visst 3-5 år der eg har fått, så fire år er ganske gjennomsnitteleg. Eg satte meg på venteliste i den skolehagen som er nærmast der eg bur, men det er òg eit område med ganske varierte boligtypar. Kan hende det tar lenger tid i sentrumsområda, der dei fleste bur i blokk. Her i ytre by konkurrerer vi jo ikkje med dei med rekkehus og villa. :knegg:

Ja, eg tenker agurk og tomat og denslags kjem neste år, for eg kjem til å vere ein del bortreist i år. (Såpass mykje at eg vurderte å spørje om å behalde ansiniteten og få parsell neste år).


#12

Tallulah sa for siden:

Gratulerer! Potet greier seg selv. Om du vil ha bringebær-avleggere kan du få av meg. Asker-bær, veldig gode. Squash er også lett, ja. Det kan du så inne nå, og plante ut tidlig juni.

Bondebønner er godt, og kan sås mellom potetene, de er gode for hverandre. Plukksalat er også fint å ha.


#13

banana sa for siden:

Slår et slag for brekkbønner. Provider er en fin sort. Legg de I bløt over natta, og hvis du vil forkultivere inne har du ti cm høye planter etter ti dager! Jeg kan sende deg noen frø om du vil.


#14

Minty sa for siden:

Fennikel kan gå - de er kjempegode å sylte!


#15

Galathea sa for siden:

Gratulerer med hage! Jeg bor i Trøndelag og har ikke sådd noe ute ennå, skal begynne i dag, og da sår jeg sukkererter og salat. Grønnkål er en selvgående grønnsak som du kan høste av fram til jul. jeg har sådd mine inne for et par uker siden og planter dem ut nå, men de vokser så fort at det sikkert er ikke er noe problem å så nå, evt kan du kjøpe kålplanter på gartneriet.


#16

tink sa for siden:

Gratulerer! Jeg har ingen parsellhage, men har debutert med en liten pallekarm i hagen i løpet av helga.


#17

Lille meg sa for siden:

Kunne det vært en idé å dra på Plantemarkedet i Botanisk hage for å se hva som finnes? I år arrangeres det søndag 26. mai.


#18

nokon sa for siden:

Tusen takk for alle tilbod om frø! Eg ser det skal vere salg i min skolehage på torsdag om ei veke, så eg ser kva eg får tak i av stiklinger og sånn frå naboar då, og så tar eg det litt derifrå. Eg ser at kapasiteten min er litt redusert nå, så eg må legge lista deretter.

Eg tenker eg byrjer med å gjere klar ein flekk og setter løkplanter og potet, så utvidar eg med meir av det eg får tak i etter kvart. Bønner og erteplanter høyrest ut som ein god plan. Det er sånn eg et ein del av og.

Neste sesong kan planleggjast betre, både med tanke på at eg er heime deler av sommaren og kan bedrive vatning og forkultivering på våren.


#19

nokon sa for siden:

Åh, ja! Det er godt!


#20

nokon sa for siden:

Ja takk!


#21

nokon sa for siden:

Veldig gjerne! Eg har nokre bringebær som står igjen, men veit ikkje heilt kva type det er.


#22

nokon sa for siden:

Nå begynner hagen min å ta form - eg har fått potet, jordbær og bærbusker i jorda og sett opp tre av åtte pallekarmer!

Forrige veke var det plantemarknad i skolehagen - då fekk eg tak i litt forkultivert squash, knutekål og selleri. Vidare er planen å få plassert dei siste pallekarmane og prøve å så litt frø av ulike slag. Dette blir spennande.Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.