Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tomt for såkorn

#1

Floksa sa for siden:

Jeg legger den her for det handler jo om mat.
Norge er tomt for såkorn.

www.nrk.no/innlandet/rett-for-varonna-er-det-nesten-tomt-for-sakorn-pa-grunn-av-darlig-sommer-i-fjor-1.16863610

Visste du at landbruksforhandlingene som pågår nå, staten kommer (kanskje) med sitt tilbud til bøndene på mandag og landbruket leverte sitt krav fredag 26 april (kl 11 om noen lurte,) tross ekstremt kort tid leverte man som planlagt, staten har ikke bekreftet at tilbudet kommer som planlagt på mandag, jeg bare nevner det….)

Nok om det. Bøndenes faglag forhandler altså med staten og må ta ev den svært beskjedne kaka de har til fordeling og sette av 35,5 millioner til såkornlager (og frøavl som i praksis er å utvikle og ha eierskap til norske såkorn og såfrø arter som er tilpasset vårt klima og som vi eier selv)

Dette er altså en forhandlingsdel som bøndene må prioritere penger til.
Galskapen i det er så hinsides at jeg blir tom for ord. Kan noen forklare meg hvorfor det er bøndenes ansvar å finansiere et såkorlager? Hvorfor det ikke er en del av forsvarsbudsjettet eller beredskapsbudsjettet eller what not?

Og det finnes lite såkorn å importere. Det var liksom ikke bare Norge som hadde utfordrende vær i fjor sommer. Og det som importeres må være sorter som tåler norsk klima.

Sånn. Jeg måtte tømme det ut. For jeg tror folk trenger å vite hvor pill råtten Norges beredskap er. Hva skal vi med 6 milliarder ekstra til forsvaret om soldatene ikke har mat? Jeg bare spør….
Hvor stabil er staten om folk opplever reel frykt for sult? Vi får jo panikk om det mangler doruller…..

[img]http://www.foreldreportalen.no/forum/attachment.php?attachmentid=67660&amp;d=1714804054[/img]


#2

nolo sa for siden:

Jeg blir helt rystet. Takk for at du informerer, og jeg bruker det du lærer oss når jeg diskuterer med folk, og får forhåpentlig spredd budskapet bittelitt videre.


#3

Isprinsessen sa for siden:

Vi får spise halvdau laks fra mæra


#4

Malama sa for siden:

Har lest om det. Og det er skremmende


#5

Einhyrningur sa for siden:

Ordner seg. Vi importerer egg til 17.mai, så la folket spise kake!


#6

Isprinsessen sa for siden:

Jeg er veldig glad for alle innlegg du har om landbruket og matsikkerhet Floksa. Veldig informativt.
Jeg er ikke så glad i situasjonen Norge er i når det kommer til beredskap og sikkerhet.


#7

-ea- sa for siden:

Fullstendig enig med Isprinsessen. Fortsett å informere oss, Floksa.


#8

Kanina sa for siden:

Takk, Floksa! Dette visste jeg ikke. Selvsagt burde det være en del av beredskapen vår. Makan!


#9

Floksa sa for siden:

Veldig hyggelig at dere setter pris på det.
Jeg er litt sjokkert selv over hvor utrolig lite beredskapsdelen av landbruket er verdsatt.
Vi har peaka på antall melkebønder. Men det får ingen fokus. Alle fokuserer på at det er for lite melk, men veldig få snakker om at det er for få melkebønder. Hjelper ikke å snakke om behov for melk, når det ikke er nok bønder.
Eller helt enkle ting som å ha et lager av såkorn. Det er helt essensielt og en vare som er vanskelig å importere. Fordi sortene må være klimamessig tilpasset Norge.


#10

him sa for siden:

Enig i at dette føyer seg inn i rekken av måten denne yrkesgruppen har blitt behandlet på (gjelder også fiskere - alt innen primærnæring) :mad: Og snakk om å skyve ansvaret nedover!

Jeg var klar over noe av dette, men ikke alt. Takk for gode innlegg Floksa :blomster:


#11

safran sa for siden:

:tullerdu: Hvah?!

Jeg er bekymret.


#12

Eia sa for siden:

Dette visste jeg ikke - takk for informasjon. Merkelig at dette ikke kommer nok frem i mediene, spesielt i disse beredskapstider.


#13

gajamor sa for siden:

At vi er tomme for såkorn er kjempeskummelt og fullstendig unødvendig. Men visste dere at korn er de eneste frøene vi har egen produksjon av? Verdens grønnsaksfrø produseres av fire store globale selskaper, og så å si alt av norske frø importeres fra Nederland. Det betyr at frøene verken er optimalisert for norske forhold, eller at vi har noen som helst sjanse til beredskap. Nederland er ikke akkurat fritt for plantesykdommer eller trygt for klimaendringer. Veldig mange norske fruktsorter er i ferd med å bli umulig å få tak i, fordi klonsamlingene ikke blir ivaretatt og virustestet. Klonsamlingen for poteter er også underfinansiert, slik at det er mange gamle sorter man ikke får ut derfra. Og utviklingen av nye sorter finnes det nesten ingen penger til. Det er bra at Staten økte finansieringen til Graminor i sitt tilbud, men det er bare en liten dråpe sammenlignet med hva som trengs til genressurstiltak.

Vil derfor oppfordre alle til å handle frø fra solhatt (eneste norske frøprodusent), og/eller bli medlem i Kvann (kvann.no/) og bytte til dere det dere trenger av frø og planter der.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.