Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bunad og silketørklær

#1

Bloppy sa for siden:

Jeg har blå romeriksbunad og silketørkle er tradisjonelt ikke en del av den.
De siste årene har jeg dog sett at fler og fler bruker det til den. Inkludert min datter. Hun bruker det inni halsen på skjorta, så det ikke veldig prangede. Jeg ser definitivt oppsiden ved det. Hun slipper å få sminke på innsiden av skjortekragen. Så jeg vurderer det selv altså.

Men er det ett fett hva jeg bruker? Altså, jeg rekker ikke å få tak i et skikkelig et nå før 17.mai, men kan jeg bruke et fra Lindex liksom? Det er litt mindre, og ikke i silke. Men anyway.


#2

Isprinsessen sa for siden:

Så en eller annen plass i media at en hadde brukt et putetrekk, så ja tror du kan bruke alt mulig.


#3

GinaK sa for siden:

Synes det er fint. Så faktisk :o hun fotballfruebloggeren hadde det for noen år siden og har innimellom googlet sånne tørkler men klarer ikke å bestemme meg for hvilket jeg vil ha så det har ikke blitt noe av.

Fargerike og blomstrede bluser er også in. Noen er skikkelig fine.
Jeg har Follobunad med flaskegrønt skjørt og burgunder brokade så alle bluser utenom hvitt ville blitt full kræsj på meg.

Kjør på. :)


#4

Palmen sa for siden:

Jeg har et par sånne silkeskjerf som jeg bytter på å bruke i halsen på bunadsskjorta. Syns det er kjempefint! Jeg er nok litt bunadspoliti og vet hvilke som er de «ekte» men om fargene harmonerer syns jeg du kan gå med det du vil av skjerf.


#5

Karamell sa for siden:

Det passer ikke til min bunad, men jeg sier kjør på.

Jeg er en av dem som sier at i gamle dager vrukte de det tøyet de hadde, så bunadspolitiet kan ta seg en bolle!


#6

My sa for siden:

I "gamle dager" brukte man heller ikke hva som helst til de designede bunadene som ble lansert av Husfliden på 1920- 1930-tallet (som gjelder ganske mange). Men til folkedrakter som har utviklet seg gjennom bruk og tradisjon over lengre tid så er det mer sant. Så det kommer litt an på hva slags bunader det er snakk om. Noen bunader har jo egne sjal som hører til, som f.eks Nordlandsbunad, og da synes jeg det blir litt rart med halstørkle i tillegg eller i stedet for. Jeg har silketørkle som jeg bruker til min ene bunad (svært tradisjonsbasert med mange variasjonsmuligheter), men ikke på den andre (designet av en navngitt person på 20-tallet, på svært begrenset historisk grunnlag, og med en helt spesifikk utforming uten mange valmuligheter).

Når det er sagt så er det ingenting som er forbudt, man velger jo selv. Og som du sier Bloppy, et tørkle inni kragen gjør jo veldig lite utav seg, og det skal mye til for at det blir helt kræsj.


#7

amo sa for siden:

Mi skjorte er så trang i halsen at jeg har ikke plass til tørkle.:o
Men ser nå at andre bruker.(Hardangerbunad). neg har også en vinterbunad(Kvinnherad) og der har jeg sjal til, så da hadde det blitt for mye med tørkle i halsen i tillegg, tror jeg….


#8

Karamell sa for siden:

Jeg har også Hardanger og jeg ser ikke for meg at det går inni der, med alle søljene? Jeg har ikke plass i min, men til neste år må jeg få ordnet meg en ny skjorte, tror jeg ...


#9

-ea- sa for siden:

Er det ikke helt innerst mot halsen, innenfor skjorta, at man har dette tørkleet? Det er ihvertfall ganske mange som bruker et innersjal (annet ord for det samme) innenfor kofta, sånn at det såvidt vises.


#10

My sa for siden:

Det varierer litt ut fra hvilken bunad man har. På min er det mest vanlig å ha det på denne måten (ikke samme bunad, men jeg knyter skjerfet likt): [img]https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTVs28FfTavsC8tYJXcLjPpsG6llm0TL5HDUrEKIHPOWg&s[/img]


#12

Molly sa for siden:

Det ser ut som det er nøyaktig samme utvalg av varer som kommer opp under overskriften «Bundadstilbehør til xxxbunaden» :confused: Jeg får i hvert fall de samme for både din bunad og for mine to (Hardanger vinterbunad og Lofotbunaden).


#13

-ea- sa for siden:

Ser ut som de vanlige Tyrihans silkesjalene. Noen av dem brukes også som sjal på kofta.


#14

Polyanna sa for siden:

Ja, ser sånn ut, ser jeg. De fleste var i farger og mønstre som virkelig ikke passer til Sunnhordlandsbunad, i hvert fall. :vetikke:Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.