Vi skal ha noen venner på middag på lørdag og 6 av dem overnatter. Vi er superkjedelige når det gjelder frokost, Pelenmannen spiser 4-kort og mandelmelk og jeg spiser normalt sett ikke frokost (og er i tillegg glutenintorelant). Om vi kjøper inn masse ting så kommer det trolig ikke å bli spist opp etterpå. Jeg kan selvsagt spørre gjestene, men vil helst unngå. Normalt sett så kjøper jeg inn juice, yoghurt, egg, noen forskjellige brød, leverpostei, noen forskjellige oster, laks, noen forskjellige skinker, salami m. fl. pålegg. 90 % av det spiser vi ikke opp etterpå.
Hva kan man minimum forvente som gjest? Hva er godt nok?
Eggerøre/kokte egg/speilegg, bacon og litt pålegg (f. eks. skinke og ost) samt brød/rundstykker og god juice tenker jeg er innafor. Og kanskje litt oppskåret frukt.
Som vert ville jeg nok kjøpt inn meste av det du nevner her, men droppet brød og yoghurt og heller bare hatt nystekte (kjøpe halvstekte) halvgrove rundstykker. Pålegg som skinke, ost og salami hadde jeg brukt som tapas til meg selv til lunsj eller noe senere - så her hadde det blitt spist.
Som gjest hadde jeg i grunnen ikke forventet mer enn en brødskive og noe pålegg (ost, skinke).
(Nå lever jeg lavkarbo, så for min del hadde jeg satt pris på egg og bacon, men det forventer jeg aldri å få)
Jeg hadde kjørt på med egg og bacon og godt brød. Eller eggerøre og laks. Så trenger man bare gulost og syltetøy i tillegg (eller annet pålegg som du vet dere bruker etterpå) samt litt paprika, tomat og agurk. Også har jeg en brie og en krydderost og litt salte kjeks.
Som gjest hadde jeg spist det jeg får servert og hatt stor forståelse for at verten ikke ønsket å kjøpe inn mye som ikke blir spist. Jeg tenker egg (om du både koker egg og lager en enkel omelett har du jo straks to pålegg), én type ost, én type kjøttpålegg og kanskje syltetøy eller noe sånt holder. Husk at mye pålegg kan fryses og tas fram til neste gang dere har behov for det.
Dette er langt over minimum, dette er jo en luksusfrokost som er bedre enn mange hoteller. En type brød eller rundstykker holder lenge, det samme med tre typer pålegg (f.eks én ost, ett kjøttpålegg og egg) og litt oppskårne grønnsaker. Evt litt frukt eller bær om du vil ha noe søtt.
De er jo 6 stk, så det går vel med en del? Jeg ville kjøpt rundstykker, egg, laks, kanskje bacon, noe ost, marmelade som egner seg til ost, en del grønt - samt juice. Hadde droppet omfattende kjøttpålegg - det blir fort gammelt etterpå, og droppet yoghurt.
Varme rundstykker, kokt egg, ost, litt oppskåret agurk og paprika, kanskje en juice? Det holder i massevis. :) Kanskje en pakke med noe kjøttpålegg. Da får en mest sannsynlig spist opp det meste.
Det Bokormen sa. Frokosten skissert i HI er laaangt over det jeg hadde forventet (men hyggelig, absolutt).
Om dere ikke spiser så mye pålegg ellers så kan man også tenke seg å kjøpe noen ting som dere kan bruke restene av som ingredienser i annet. F.eks. salami, skinke, spekeskinke, gulost kan man også veldig enkelt bruke som ingredienser i en pai til kvelds, en pizza eller i en makaronigrateng.
I din situasjon tenker det er helt fint med brødmat etter smak, egg, gulost, et par kjøttpålegg, juice. Kanskje agurk og paprika.
Rundstykker fra frysedisken er genialt ja, hvis dere ikke bruker noe særlig med brød til vanlig. I tillegg ville jeg hatt yoghurt, müsli og oppskåret frukt, knekkebrød, noen få påleggssorter, og kokt egg, juice og kaffe (altså hva jeg selv ville ordnet, ikke forventet som gjest, da tar jeg det jeg får og er fornøyd så lenge det finnes kaffe). Vi har alltid rørt jordbærsyltetøy i fryseren, så det er "standard" på frokostbordet vårt når vi har gjester, og det blir alltid satt stor pris på.
Det skal ikke så mye til før det føles som litt ekstra. Varme rundstykker i en kurv, noen eplebåter eller -skiver i en fin skål, litt skivet agurk og paprika, nyplukkede markblomster i en liten vase på bordet, en serviett i sommerlige farger/mønster på hver asjett. Da trenger man ikke så mye annet pålegg enn en vanlig hvitost (kan kjøpe den minste pakken med ferdig skivet, hvis dere spiser lite av det selv), litt skinke og en skål med syltetøy. Stemningen ved bordet og måten det settes fram på har nesten mer å si enn det som faktisk er innholdet, synes jeg (så lenge eventuelle allergier er tatt hensyn til).
Lillebjørn Nilsens "Fin frokost" surrer alltid i hodet mitt i slike settinger. :nynner:
Enig med røkla, gjør det enkelt, men delikat.
Selv er jeg happysnappy med rundstykker (frosne varmet i ovn), egg/eggerøre, hvitost og syltetøy. Spekeskinke og litt oppskåret frukt/agurk/tomat i tillegg og det blir luksus.
Ja, jeg tenkte siden mannen hennes uansett spiser müsli til frokost, så er det sikkert noe de har i hus likevel, og da ville jeg kjøpt litt yoghurt i tillegg til mandelmelka.
Hold det enkelt, dersom du vil skjemme vekk gjestene og har råd til det - så velg heller de litt eksklusive variantene av skinke, ost og syltetøy + rundstykker, eller et godt bakeribrød + evt. noe knekkebrød. Kok gjerne et par egg. Og husk kaffe/te og kanskje en juice. 6 personer spiser jo litt, og blir det rester kan de kanskje få med seg niste?
Tror du ikke hybel-studenten blir glad for å få rester da? Da kan du med god samvittighet først glede gjestene med fin frokost og så studenten med alt som er til overs etterpå. :)
Ja, det er back up-planen. :D Jeg har kommet frem til at jeg uansett ikke kjøper ting som vi (inkludert Herremannen) ikke spiser; som (nordisk) salami, for salt skinke, leverpostei og yoghurt. Resten kjøper jeg ting som jeg vet at vi kan spise (f.eks. i en omelett, pai) eller som Herremannen spiser. Kaffe, te, grønnsaker, syltetøy, marmelade har jeg alltid hjemme så det blir også servert. Så gjør jeg det ekstra koselig med serveringen med ferske (eller fra dagen før :sparke:) blomster fra hagen osv. :nikker:
Vanlig pålegg, kanskje EN god ost, en god skinkesort, fersk brød (pleier jeg å ha, men jeg baker jo ofte brød uansett, men halvstekte rundstykker hvis ikke), en god juice, og så pent bord, oppskåret frukt og grønt (også godt å sitte og maule på mens man sitter og skravler og drikker kaffen og sånn).
Ja, og så er det ofte flere som liker lavkarbo/lite gluten/ mye fiber, så jeg liker å ha en typ frø-knekkebrød som både er gode under osten og gode for de som ikke skal ha ditt eller datt.
Ja, og så er min hyppigste overnattingsgjest og kjære venninne også er VELDIG opptatt av at den eneste akseptable kaffemelken er lettmelk (og også har overtalt meg), så alltid det. :knegg:
Et deilig surdeigsbrød hvis du får tak i, eller halvstekte rundstykker. Godt smør, kokt egg, maldonsalt, et godt syltetøy, Jarlsberg eller en annen god ost og et skinkepålegg fra Strøm Larsen. Frøknekkebrød og oppskjært tomat og agurk. Kaffe og en god appelsinjus.
Hvorfor vil du ikke spørre gjestene? Mine gjester foretrekker det. Jeg hadde nettopp 3 gjester i en uke, og det gikk i enten müsli eller skive med ost.
Jeg dekker opp pent med servietter og greier, lager fersk juice forsi det er en «greie» eller bare en stor kartong eplejuice eller appelsonjuice.
Ellers (en/1) ost - gjerne i skiver. Skinke (sikter lavt på antall). Syltetøy (1/ett glass,, bringebær), en skål bla dede bær, eggerøre (bacon pleier ikke gå så det har jeg sluttet med), et fat med salatblader, oppskåren tomat og oppskåren agurk og evt paprika hvisjeg har (blir fort rester men da bruker jeg det i salat til lunsj elns)og porsjonspakker med makrell i tomat/leverpostei/kaviar/hvis jeg har i hus og det pleier jeg - porsjonspakker altså. Smør.
Frosne rundstykker som jeg varmer opp - sikt lavt på antall (folk spiser mindre enn man tror) og varmer heller opp etterhvert.
Hvis jeg skulle besøke noen og overnatte hadde jeg ikke ønsket å bli spurt hva jeg ville ha til frokost. Selvsagt hvis jeg hadde allergier så hadde det vært praktisk (men da hadde jeg sikkert sagt fra i det overnattingen ble avtalt, enten de spurte eller ikke, eventuelt tatt med meg noe selv), men ellers hadde jeg ikke likt å måtte tenke ut hva jeg ville ha og hva vertene skulle kjøpe inn, så jeg støtter Pelen i den.
Når vi skal besøke svigers ringer ofte svigermor og spør hva vi vil ha å spise når vi kommer fram, hvem som vil sove på hvilket rom, hva vi vil ha til middag neste dag, hvilke pålegg ungene liker til frokost, hva vi vil drikke etc. Jeg vet det er godt ment, men jeg synes det er slitsomt å måtte ta alle disse beslutningene, og skulle helst bare kunne være gjest (altså jeg kan godt lage maten, når vi er der, men så lenge jeg ikke skal lage maten synes jeg det er stress å planlegge alle måltidene, på vegne av resten).
For oss så er frokostene ofte det beste med hele besøket når vi har overnatting, for noen gjester. Andre er mer "en halv skive med fårepølse og må vi virkelig sitte ned sammen mens vi spiser, jeg skal ut og løpe"-typen på den tiden av dagen, så det kommer jo an på. :knegg:
Det jeg tenker (og har prøvd å lære opp mine barn til) er at en del av det å være på besøk, som også er noe av det fine, er nettopp det at ting er litt annerledes enn hjemme, og at det å tilpasse seg dem man er gjest hos er en viktig del av pakka. Frokosten er litt annerledes enn vi er vant med, brødet er et annet, de har litt andre pålegg. At ungene må velge blant det vertene har satt fram på bordet, og at det kanskje mangler noe av det de er vant med hjemmefra. De spiser kanskje noe annet enn oss som fredagskos, og de har annen type lørdagsgodt, hvis de i det hele tatt bruker lørdagsgodt. Kanskje er ikke frokost så viktig for meg hjemme, jeg tar et knekkebrød stående ved kjøkkenbenken før jeg går ut og gjør noe annet, men de vi besøker dekker bordet med mye forskjellig og sitter lenge, og da deltar jeg selvsagt i det. Eller omvendt. Det er jo det som gjør det ekstra fint å være på besøk. Det å få innblikk og deltakelse i andre folk sine rutiner og vaner. Jeg verken forventer eller ønsker å få ting akkurat som hjemme. Det får jeg jo hjemme. :knegg:
Jeg ville også syntes det var litt rart å bli spurt hva vi noen skulle kjøpe inn til frokost. Som om vi skal bestille noe hos de vi er gjester hos.
Jeg spør eventuelt om vi skal ha barn på besøk. Da kan jeg finne på å spørre foreldrene om det er noe de liker spesielt godt, eller noe de helst ikke vil ha. Men, for voksne regner jeg med at det vi har er godt nok, med mindre det er spesielle matbehov. Men de kjenner jeg stort sett hos folk jeg kjenner.
Ja, med småbarn sjekker jeg: "vi har gulost, brunost, skinke, kaviar og leverpostei. Er det noe annet som trengs for at måltidet skal gå glatt? Og jeg husker ikke, er det sånn at frø i brødet er djevelens verk for noen av dine, eller går det greit?". "Vi tenker taco, for da kan det plukkes litt forskjellig av de små. Noe spesielt som "må" på bordet, da (vi har det meste standardgreiene. :) "
Folk flest (vågar eg å påstå) er veldig glade for å få setje seg til dekka frokostbord og med mindre dei har heilt spesielle preferansar finn alle noko å ete.
Er der ein eller fleire variantar av egg og noko grønt til så er mykje gjort. Ein type saltpålegg, ein ost og ei sylte. Men akkurat det har fleire foreslått enda betre enn meg før i tråden. Eg ville berre få sagt det fyrste der, at det jamnt over er gode sjansar for mette menneske og god stemning uansett.
Jeg synes i alle fall det på ingen måte er påkrevd å kjøpe inn yoghurt, særlig hvis dere ikke spiser det selv. Flere forskjellige brød virker også unødvendig. Halvstekte rundstykker (så man kan varme opp flere når man ser hvor mange som går i første runde) og noen knekkebrød (f.eks. sorten som Polyanna beskriver) er greiere enn ferskt brød mht. at det som ikke blir brukt, holder seg. Eventuelt ett brød i tillegg, hvis du gjerne vil servere brødskiver. Eggerøre er kjapt å lage. Én type skinke/salami holder i massevis, og det er heller ikke nødvendig med flere typer ost (igjen: særlig hvis dere ikke spiser dem opp). Kjøp i alle fall små pakker med ting hvis du gjerne vil ha variasjonsbredde, ikke store ostestykker og salamipakker.
Skjønner jo godt om du gjerne vil dekke opp med litt mer og bedre enn man har til hverdags, når dere har gjester. :) Men siden du spør om minimum og «godt nok», så tenker jeg: Kaffe (med melk til dem som bruker det), teposer, eventuelt juice. Brødskiver, ost og syltetøy. Hvis du vet at noen ikke spiser brød, så tilby kanskje en enkel omelett, eller speilegg med noen tomater ved siden av.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.