Det ser jo ut som det blir litt innesitting denne ferien, men jeg skal jo også ha late dager på stranden om ikke så lenge. Uansett trenger jeg boktips for ferien! Hva har du på listen?
Jeg er akkurat ferdig med «Trespasses» av Louise Kennedy, en som jeg absolutt mener er verdt hypen. Nå oppdaget jeg at det var en Elisabeth Strout-bok jeg ikke hadde lest, og koser meg med «Amy and Isabelle». Jeg har også forhåndsbestilt «Tell me everything», men den kommer ikke før i september. :leppe:
Bokklubben leser «Time shelter» av Georgi Gospodinov, så den ligger også klar. Men jeg trenger mer! :vilha:
Jeg anbefaler[i][/i] varmt Nino Haratischwili Det åttende livet og Det manglende lyset. Begge har vært hyttelesing for meg, og begge romanene har vært fantastiske å dykke ned i.
Den er frittstående, og helt nydelig. :elsker: Anbefales!
Jeg anbefaler også serien "Om utregning av romfang" av Solvej Balle, hvis du ikke har lest dem. Veldig fengslende, og det eneste negative er at det bare er fire av sju bøker som er utgitt enda (på norsk, fem på dansk).
Ellers har jeg et par bøker av Jón Kalman Stefansson på lista mi, som jeg ikke har fått lest enda, blant annet "Gul ubåt".
Jeg har akkurat lest This is Going to Hurt - Secret Diaries of a Junior Doctor, av Adam Kay. Veldig morsomt, kanskje særlig for oss som har klippekort hos helsevesenet, og også utrolig tankevekkende og urovekkende.
The Glass Hotel av Emily St. John Mandel for den ene bokklubben og antagelig Olive Kitteridge for den andre (hvis det faktisk stemmer at ingen av oss har lest den!). Ellers litt usikker; kanskje Beautiful World, Where Are You, eller kanskje jeg omsider finner ut at jeg skal friske opp tysken og leser Die 13 1/2 Leben des Kapt’n Blaubeers, som Datteren har anbefalt i mange år. (Vi greide omsider å finne sistnevnte da vi hadde en grunnrydding av bokhyllene hennes i påsken. :knegg: )
Årets Women's prize for fiction: Brotherless night av V.V Ganeshanantham. Handler om borgerkrigen på Sri Lanka, primært fokus på Jaffna tidlig på 80-tallet. Svært sterk og vond lesning som samtidig er full av kjærlighet og håp. Anbefales på det aller sterkeste. (Ikke utgitt på norsk.)
Takk for tips om The Glass Hotel. Har lest flere av henne og liker bøkene hennes. Demon Copperhead av Barbara Kingsolver er en bok jeg likte veldig godt. Min sommerles er Jævla menn av Andrew Walden. Den har fått veldig mange gode anmeldelser.
Jeg har notert meg ei lang liste i lydbokappen jeg bruker, med bøker som jeg lenge har hatt lyst til å lese/høre.
Nå har jeg begynt på Simon Strangers Leksikon om lys og mørke. Den handler om Henry Rinnan og en jødisk familie i Trondheim. Har hørt deler av historiene før, men det ble bedre når alt ble flettet sammen.
Sorry, mente ikke å være negativ til andres lesevaner. Det er bare at jeg misliker den boka så intenst. Tror jeg det finnes en helt tråd her inne som omhandler akkurat det. :knegg:
Selv leser jeg Husfrue. Kan vel ikke akkurat kalle det lett og ledig sommerlektyre.
Nå har du fått mange høyverdige og ellers gode lesetips her, så jeg slenger ut det ikke-høyverdige hektet mitt, som jeg skal lese i sommer: A court of thorns and roses-serien av Sarah J. Maas. Det er ikke riktig Sagaen om Isfolket, men nesten. :hehey:
Jeg skal også lese et par mer ordentlige romaner til diverse lesesirkler og boka som kommer etter Nervous Conditions av Tsitsi Dangarembga, som jeg leste i fjor.
Dette blir en lydbok sommer og jeg har Historien om Pa Salt liggende å vente i Storytel. Har hatt lyst til å trykke på play flere ganger, men klarer å vente.
Har og akkurat startet på Jørgen Jæger sin krimserie om Ole Vik .
Jeg leser egentlig nesten ikke - kun på fly, og da er det bare norsk og iblant svensk, som alltid. Har gjort meg ferdig med Trude Marsteins «Egne barn» i første del av ferien. Liker Marstein veldig godt - hun er presis og nådeløs. Er likevel litt usikker på om jeg vil anbefale dette familiedramaet videre. Jeg er nå i gang med en annen bok i samme sjanger, Helga Flatlands «En moderne familie».
Støtter denne, jeg leste alle fire på rappen nå, håper oversettelsen av nummer fem kommer snart!
Har også nettopp lest de to første bøkene i Vardari-serien til Siri Pettersen, hvis du liker fantasy anbefaler jeg disse.
Akkurat nå holder jeg på med Mi briljante venninne av Ferrante, noen år etter alle andre, litt usikker på hva jeg synes foreløpig. På lydbok hører jeg på De syv søstre av Lucinda Riley, må ha noe lett på øret for jeg mister fokus så lett.
Min nyeste oppdagelse var kort og lettlest. Jeg har nettopp kost meg veldig med Team Tuva av Marit Eikemo.
Ellers har jeg oppdaget en ny krimforfatter, Randi Fuglehaug, som skriver fra Voss. Kanskje spesielt gøy om man selv er vestlending. Jeg likte dem i hvert fall godt.
Jeg var IKKE imponert av Egne barn, men mistenker at det er like mye at jeg er ganske mettet av Middelaldertilværelsens Uutholdelige Famileletthet-melodrama.
Jeg var på biblioteket i dag og hentet ut Elizabeth Strout, Amy og Isabelle, og Fredrik Backman, Folk med angst. Det blir resten av årets sommerlektyre. :jupp:
Hva er det for en? Norsk? :enspora: Det er egentlig litt tilfeldig at jeg nå leser familiedramaer - vanligvis går det mest i krim, de få bøkene jeg leser i året. :o
Kan for øvrig godt forstå at Marstein langt fra fenger alle.
Jeg har også spart på den aller siste boken fra Søstrene til ferien.
Hører Outlander på lydbok. Hører litt om igjen for vil ikke at den skal ta slutt. :)❤️
Anbefaler alle bøkene til Peter May, århundretriologien av Ken Follet, Søsterklokkene av Lars Mytting og Hekneveven, bøker av Kristin Hannah og Sarah Jio.
Har lånt en bunke Ken Follett til ferien og i tillegg En hellig allianse av A.J. Kazinski som sto i utstillingen på biblioteket. Handler om en journalist som får mistanke om at et barn har vært vitne til et mord, men alt hun har å gå på er en barnetegning av et drap. Sies å være en thriller som handler om kampen mellom demokrati og monarki. Kan jo passe i disse dager med et bryllup på Vestlandet og en kar i USA som vil bli konge. Passe sommerlitteratur. Har ikke helt energi til familiedramaer og denslags - det sto noen av dem der, også.
Den nest siste boken synes jeg var på grensen til juks - at den var skrevet for å utnytte hypen mest mulig etter at hun døde. Den siste boka var helt ok, men krevde at jeg fant fram de andre for å bla og lese noe igjen, fordi jeg ikke husket alle bakhistoriene. Men den var god undwrholdning, da, og knyttet trådene godt sammen.
Altså, jeg leser litt av hvert, Bridgerton og fantasy og akkurat nå Thousand Autumns, en romanserie bygget på kinesisk skeiv manga. :knegg: Det eneste jeg ikke leser er krim og det jeg anser (riktig eller uriktig) som svulstige, masseproduserte «damebøker», i mangel på et bedre ord. Lucinda Reily og Cecilia Samartin-sjangeren.
Men det er jo bare fordi jeg ikke liker det, ikke fordi jeg er så sykt intellektuell. :knegg:
Jeg føler i grunnen at Bridgerton også kommer i denne kategorien jeg da, gjør de ikke? Det skal innrømmes at jeg ikke leste veldig mange sidene inn i den ene boka før jeg trakk den konklusjonen og la den fra meg. Det var noe med de klisjepregede beskrivelsene av utseende og påkledning som ga meg den følelsen. :skeptisk: Men det kan jo være andre ting som trekker opp, eller at det endrer seg ut over i bøkene. Jeg synes TV-serien var gøy da (bare sett første sesong).
Jeg synes de har mye mer selvironi og tounge-in-cheek, men nå har jeg jo ikke lest de andre, så det er jo bare fordommer. Men det er så klart ikke høylitteratur - det var poenget. :knegg:
Jeg leste masse Barbara Cartland og Superstjerne som ungdom, før min kloke tante kjøpte John Irving til meg og jeg skjønte at det var forskjell på bøker og litteratur. Bridgerton er nok litt throwback på det.
Velvel, denne er en gave fra min da 16 år gamle datter, jeg skal sende den videre. :knegg: Jeg er god på å lage kids, da, det skal jeg ha! De liker The Smiths og alt. :stolt:
Nå er jeg akkurat ferdig med Tollak til Ingeborg, og skal begynne på Linda Bostrøm Knausgårds, Oktoberbarn.
På lydbok hører jeg Hjort Rosenfeldt og deres Sebastian Bergman serie.
Bridgerton og den type litteratur som Agatha Christie, leser jeg ikke. Der ser jeg filmer/serier.
Jeg har dilla på en samling motstandsfortellinger fra vestlandskysten av Arnfinn Haga, så satser på å runde dem i sommer.
I bokklubben min leser vi «Alt det blå på himmelen» av Melissa da Costa. Har også masse ulest i hyllene hvis jeg skulle gå tom. «Det åttende livet» er en av dem, «De tre» av Valerie Perrin, og «Drømmen om et tre» av Maja Lunde.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.