Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Låne ut hytte til venner og bekjente?

#1

Høns sa for siden:

På vei på ferie begynte vi å prate om hvorvidt vi ønsker å låne bort hytten vi skal få, og i så fall til hvem.

Hanefar mener det vil være hyggelig å låne bort hytten til andre (venner og bekjente) som ikke har hytte, og mener det er naturlig å tilby dette. Litt ala - dere kan gjerne låne hytten innimellom om dere vil. Jeg ser poenget med å skape et rausere samfunn og dele på godene men er likevel usikker. Jeg tenker at vi ikke nødvendigvis skal tilby uoppfordret å låne den bort, men at vi kan være åpen for det om folk spør. Jeg er ikke sikker på om jeg vil låne ut til alle venner og kjente heller, noen ja, andre ikke. Tenker vi eventuelt kan tilby avgrenset og konkret om vi får lyst, feks vil dere låne hytten en helg nå på våren. Og selvsagt om vi vet at noen i vår utvidede krets plutselig ikke har anledning til å reise på ferie.

Når det gjelder familie tenker jeg selvsagt at barna skal få bruke den alene, og at våre søsken og foreldre kan få låne om de ønsker.

Hva tenker dere er naturlig og riktig å gjøre? Hvordan gjør dere det med deres hus/hytte?


#2

-ea- sa for siden:

Jeg har aldri turt å spørre noen om å låne hytte, de gangene jeg har vært på hyttetur er som invitert sammen med nærmeste slekta til hytteeiere i så fall.


#3

Syrinx sa for siden:

Eg har ikkje hytte sjølv, men har lånt hytte (og ferieleiligheit i utlandet) av ei venninne og mannen hennar. Ho har vore raus og tilbudt oss å låne, noko eg syns er utruleg hyggelig. Eg er ganske sikker på at eg får låne om eg spør også, men det sit langt inne for meg sjølv om beskjeden er at eg berre må føle meg fri til å spørre.


#4

007 sa for siden:

Vi hadde planer om å låne den bort, men da den var ferdig ombestemte vi oss. Vi, eller ungene, er der veldig mye selv, så pr nå er det nok kun mine søstre som hadde fått lov til å låne den.

Svogers har hytte like ved, og svigers sover helst i bobilen sin. Ellers hadde de også fått låne.


#5

Blondie sa for siden:

Samme her. Vi har venner med hytte, men tør ikke å spørre uoppfordret om lån. De må isåfall tilby det.

I mitt tidligere liv hadde vi sommerhytte og lånte den ut uten skrupler.


#6

banana sa for siden:

Jeg har tilbudt enkelte venner og familie å låne hytta var på konkrete tidspunkter. Ville aldri sagt generelt at "alle får låne", jeg vil bestemme hvem som får bo i min hytte og ikke. Jeg vil f.eks. ikke ha hund i hytta, og heller ikke folk som jeg vet at har en annen holdning til renhold enn meg. Så jeg hadde kunn gitt "punkt-tilbud".


#7

Blå sa for siden:

Jeg ville aldri klart å spørre noen om jeg kunne få låne hytte. Jeg kunne vurdert å spørre om å få leie.

Vi har tilbudt min bror og min bonussøster å låne. Eliers har vi prøvd å leie ut rimelig til folk vi kjenner, men det har vært begrenset interesse.


#8

liefje sa for siden:

Vi har ikke hytte og låner ikke hytte. Vi kommer på besøk når de som eier hytten er der og vi har også en gang leid hytte av venners venner. Eller forresten; en gang lånte vi en leilighet på et vintersportssted en natt, men da var de vi skulle på besøk til blitt syke.

Jeg låner ikke ut hjemmet mitt en gang, men har gjerne gjester.


#9

Malama sa for siden:

Det ville aldri falt meg inn å spørre om å få låne en hytte. Igrunnen heller ikke basert på et løselig "dere kan få låne hytta en gang..."


#10

Elise sa for siden:

Vi har familie med hytte som de leier ut støtt og stadig, når vi spør om å leie får vi beskjed om å bruke den gratis når som helst hvis de ikke bruker den selv eller den er utleid. Bekjente får leie til bedre pris enn ukjente, men familie får låne gratis.

Jeg skjønner følelsen av å være skeptisk til å låne bort, og tenker at det nok føles annerledes når man har bestemt seg for å leie ut på fast basis. Da har man liksom åpnet opp for å bli "invadert" og gjør ikke hytta like personlig. Jeg kjenner noen som leide ut hytta si et par ganger, men syntes ikke det føltes greit, så de slutta.


#11

vixen sa for siden:

Jeg vet at det sitter langt inne og spørre så jeg har vært veldig direkte til folk som jeg tror egentlig kunne tenke seg å låne. Jeg har null skrupler med å låne ut til kjentfolk. Både hus og hytte (før skilsmisse-nå uten). Vi har stort sett hatt råd til forholdsvis lange ferier i Oslo på dette viset selv. Bodd hos kjentfolk som er bortreist. Folk vi kjenner godt og som ikke er stressa for om huset er litt kaos når de drar. Vi har redd opp til oss selv, vasket sengetøy og lagt på nytt til de kommer hjem. Jeg bor dessverre ikke på så attraktiv et sted sånn sett,men hadde gjerne lånt bort huset. Til uka kommer det faktisk 3 stk som skal bo her. Jeg er forsåvidt delvis hjemme,men arrangerer festival så de er stort sett på selvstyr og selvhusholdning. De kjenner ikke hverandre. Jeg setter de i dugnadsarbeid og alle er happy :humre:


#12

Tjorven sa for siden:

Min far har hus på Kreta. Han låner villig ut til alle som spør, men det er veldig få som tør å spørre. I fjor oppfordret jeg fetteren min veldig innstendig om spørre (Jeg skjønte at de hadde lyst, men følte at det var for mye å spørre om). De hadde en veldig fin ferie, og har lånt huset i år også.

Vi har lånt bort hytta til diverse søsken av oss, men hytta er veldig enkel, så det er ikke noe voldsomt mange spørsmål om lån.


#13

GinaK sa for siden:

Har ikke hytte. Vi fikk være med på hytter tidligere da vi hadde tettere kontakt med guttas, eller eldsten sine venner.
Hadde aldri spurt om å få låne/leie venners hytter.

Alle har ulik standard så om vi hadde vært misfornøyd med standard ved avreise om vi hadde lånt ut hytte så ødelegger nok det for vennskap.

Vi leier heller på egenhånd.
De gangene vi fikk være med på hytter så tilbød jeg å vaske oss ut derifra. Alle var fornøyd med det.


#14

oslo78 sa for siden:

Låner gjerne bort hytte, men ikke hus. Det er fordi det hadde vært for mye å rydde i huset. Synes det er koselig at ting blir brukt.


#15

Mikkeline sa for siden:

Vi låner ut hytte til min familie og et knippe venner. Vi har nøkkelboks, så det kan avtales på kort varsel.


#16

Madicken sa for siden:

Vi låner bort både hytte og hus til de som måtte ønske det, null stress og bare gode erfaringer.


#17

Chablis sa for siden:

Vi låner bort hytte, at den ikke nødvendigvis leveres tilbake etter vår standard , betyr ikke at vennskap ødelegges.


#18

Karamell sa for siden:

Vi har lånt hytte (eg. en leilighet på fjellet) en gang når vi skulle på en fotballcup i noen dager, til en veldig nær venninne. Ellers besøker vi bare min mor sin hytte, og det føler jeg ikke er lån. Hun er der sammen med oss og det var "min" hytte også som barn. Vi har ikke hytte å låne bort, men den gangen vi hadde lånte vi den bort en gang til et par venninner av meg. Null problem der.


#19

GydaG sa for siden:

Hadde aldri i verden spurt om få låne en hytte og det er en av mine sorger i livet at å kunne ha tilgang til eller eie en hytte er utenfor rekkevidde.

En gang i tiden spurte jeg min far om å få låne den ene hytta mens de var på den andre, og fikk nei. Nå skal det sies at den samme mannen henviste oss til å kjøre til nærmeste campingplass da vi stoppet på den andre hytta for å strekke påbeina og si hei etter å ha kjørt 20 timer i strekk fra Andøya og vi ikke orket å kjøre de siste 3 timene hjem.
Men følelsen jeg satt igjen med ved disse anledningene slipper nok aldri taket.


#20

ingling sa for siden:

Vi har feriehus som ikke ligger et sted folk farter uten videre, men har sagt til familien at de er velkommen til å låne det, og kunne også fint lånt det til venner. Vi ønsker ikke å leie det ut til fremmede, men kjentfolk som jeg vet oppfører seg hadde ikke vært noe problem. Det er bare positivt at det ikke står tomt så mye. Hadde muligens tenkt annerledes om det lå så nært at vi kunne dra dit spontant, da er det jo greit at det er ledig. Vårt er så langt unna at det krever en viss planlegging. Det skal sies at det er veldig sjelden noen benytter muligheten, og da er det stort sett en enkeltnatt.


#21

millact sa for siden:

Har ikke hytte og har aldri lånt, men venner har sagt vi gjerne må låne om det passer.


#22

Drømmedama sa for siden:

Vi har nybygget hytte som vi gjerne låner ut til familie og venner. Vi delte ut cirka 10 nøkler til jul. Kjempegøy å dele gleden med mange, og vi oppfordrer alle til å bruke den når vi ikke er der selv. Vi leier den ut innimellom også.
Jeg elsker å låne bort, dette gjelder ikke bare hytta, men låner gjerne bort f eks bilen eller veskene mine også.
Jeg synes ting blir mere verdt når jeg kan dele på dem, det er utelukkende positivt for meg. Jeg får litt eksistensiell krise av å ha så mye greier som ikke blir brukt, det er en lettelse når flere får brukt det jeg har.
Har aldri opplevd at noen ikke har levd opp til mine forventninger når de rydder og vasker etter seg, folk gjør så godt de kan og jeg må fikse det litt til uansett.


#23

Strå sa for siden:

Du kan garantert få låne hytta mi om du skulle ønske det. Fint turområde og ganske fredelig lite folk i nærheten.


#24

Timar sa for siden:

🥰

Jeg skjønner at ikke alle ønsker å låne bort, men dette innlegget var herlig å lese!

Selv mangler jeg hytte. Leier tidvis ut bil og leilighet. Har tilbudt venner å låne leiligheten når jeg ikke er hjemme.


#25

Skilpadda sa for siden:

Har ikke hytte, og har ingen formening om hva som er riktig eller rimelig å gjøre. Jeg ville, som de fleste her, aldri spurt om å få låne hytte av venner, men hvis det hadde blitt tilbudt, hadde jeg sikkert blitt glad. Jeg ville dog aldri forventet det; folk gjør som de synes selv med sine egne hus og egne ting.


#26

Charlie sa for siden:

Har ikke hytte men er generelt positiv til at andre kunne brukt den, også fordi jeg mener at hus har godt av å bli brukt, og at det er bra at noen er innom og bor der oftere i forhold til å oppdage at noe ikke er i orden. Det har litt med løpende vedlikehold, renhold, skadedyr osv å gjøre.

Når det er sagt er min erfaring at de som kanskje hadde hatt mest "bruk" for det og glede av det ikke er de samme som tør å spørre. Så for å nå den gruppa så må man komme med et helt konkret tilbud. Ikke bare "bare si fra" eller "den kan du låne". Det kan også ha en side at man selv kanskje ikke har noe å låne tilbake til dere og føler at man kommer i gjeld (jada. Overtenking, men mennesker som har mindre kan bruke mye tankekraft på slike ting).

Så er det også en økonomisk side, at det kan påløpe mer utgifter når en hytte er i bruk (f.eks. strøm, brøytebehov osv) som gjør at man ikke skal ta for gitt at det er "gratis" å be om at noen låner meg hytta si. Vet noen som i disse dager skaffer hytte som tenker nettopp slik - de har lyst til å låne den bort mye, men lurer på om og hvor mye de kan be om ifht de økte utgiftene de får når andre bruker den slik at det ikke blir en økt utgift på hytte som de tross alt låner penger for å finansiere. Sånn sett kan det også være fint at den som låner kan få betale en liten sum til dekning av forbruksutgifter som også gjør at man føler at man yter noe tilbake. Eller at man blir spurt om å ta med noe eller gjøre en liten oppgave. Ta med dopapir, sjekke musefeller, hvahardu.


#27

Adrienne sa for siden:

Vi har hytte og har lånt den ut til familie og nære venner, og jeg synes det bare er fint at den brukes. Spesielt ene kompisen til mannen bruker den en del, og det er visstnok det ene stedet han virkelig sover godt.

De siste vintrene har det sittet bittelitt lengre inne å låne bort, for strømprisene har vært helt loco og ikke tale om at jeg kommer til å kreve betaling for strømmen om noen låner hytta. Men alt i alt er det fint at hytta brukes.

Vi har diskutert å legge den ut på Airbnb, men har konkludert med at det vil være mer stress enn vi orker.


#28

Acino sa for siden:

Det høres ut som koselig å kunne gjøre til de rette. Har selv hverken hytte eller nære som har. En slektning sa en gang vi kunne låne hytta deres men for meg ble det for løst, altså jeg hadde trengt mer konkret for å tørre si ja, takk. Vi har ikke så mye kontakt heller at det også bidrar til at ja, vil ikke trenge oss på.


#29

007 sa for siden:

Jeg er veldig glad for at ingen tør å spørre om å få låne, for jeg hadde følt meg skikkelig kjip når svaret er nei. Jeg og mannen har snakket om dette og landet på at vi skal svare «vi har bestemt oss for å ikke leie ut» om noen spør. Da går vi litt rundt grøten, og selv om svaret er det samme føles det mindre kjipt. :p


#30

Høns sa for siden:

Her var det mange gode innspill å ta med videre. Usikker på hva vi lander på, må nok føle på det når vi overtar etterhvert. Det er gode argumenter både for og mot egentlig.

Det spørs nok litt hvor mye vi bruker hytten selv, iom at det er kort hjemmefra ser jeg for meg at det er deilig å ikke vaske ut etter seg hver helg, og ellers kunne være spontane i å dra med. Altså litt som et hjem nummer to. Kjenner at det er mer ok for meg å låne bort hytten som vi kun bruker noen uker i ferien. For gode venner tenker jeg nok det være helt ok å låne bort, mens mannen gjerne tenker at det er ok å åpne opp for mer perifere venner og bekjente. Vi kommer nok uansett til å invitere venner og bekjente på tur.


#31

Millen sa for siden:

Har hytte, men den er lånt ut fåtall ganger. Nå er vi 4 familier som deler på hytta i utgangspunktet. De få som har spurt har fått ja.
Har familie som hadde hus i Spania, (solgt) da spurte jeg om å leie/låne.
Kjenner det sitter langt inne å spørre om å låne hus/hytte av venner kjenner jeg.


#32

amo sa for siden:

Har lånt sommerhus av venninne, og nå reiser min bror og co på vår campinghytte. Vi skal låne datter og svigersønn sin nybygde hytte, mens de er på langhelg. Vi tenker det er bare å spørre, så sier vi ja om det passer.


#33

Elise sa for siden:

Jeg tror ikke jeg ville spurt noen om å låne hytte hvis ikke de hadde sagt i forkant at det hadde vært greit. Bortsett fra foreldre, kanskje.


#34

apan sa for siden:

Jeg ville aldri spurt om å få låne noe dersom jeg ikke hadde fått tilbud om det.
Jeg har ikke hytte selv. Kunne lånt ut til veldig gode venner og nær familie, men jeg har ganske høy standard på rengjøring på hytteutvask så det er ikke noe jeg ville gjort mye av er jeg redd :sparke: .


#35

Adrienne sa for siden:

Jeg har et avslappet forhold til utvask, så det plager meg ikke. Og de vi låner bort til har behandlet hytta meget pent, ene låneren vår gjør små oppgaver inne eller ute når han er der, som å vaske terrassen eller dypvask av bad og sånt. En gang hadde han kjøpt nye puter til sofaen for han syntes vi hadde for få. Klart han får låne hytta flere ganger.

Men en regel har vi vært nøye med og det er at vårt soverom ikke brukes. Det er fire andre soverom på hytta, så det har aldri vært et problem.


#36

mkj sa for siden:

Vi låner ut til slekta (søsken). Ellers har vi leid ut for en rimelig sum til kjente av og til, men det er flere år siden nå. Liker godt å ha den for meg selv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.