Det er årevis siden jeg laget likør, har ingen formening om hva slags sprit jeg brukte da. Men jeg var innom polet og spurte hva de anbefalte, og de sa 60%, til nøds 50. De anbefalte absolutt ikke 40%. Det hadde noe med hvordan alkoholen trekker smak ut av bærene å gjøre.
Nå er det sånn at det frister å kjøpe sprit med vaniljesmak, slik Kristine i Det søte liv gjorde i denne oppskriften. Men den finnes bare i 40%.
Er det noen av dere som har laget likør av 40%, og hvordan gikk det?
Eller har noen av dere en formening om dette temaet?
Det bør være 60% ellers blir det vassensmak synes jeg. Hva med å tilsette litt vaniljesukker? Det gjør jeg i ripssaft og plommelikør. Blir veldig godt!
Det var smart! Jeg bruker steviadråper med vaniljesmak i en del søtsaker, og det bør jeg jo kunne putte i spriten også. :jupp: (jeg lager espresso martini med rene steviadråper og fibersirup caramel som søtning - og det funker som bare det)
Vaniljestang var ikke dumt. Så 60% er tingen, altså.
Men jeg liker tanken på at den ikke blir så sterk, som hun skriver. Kan brukes som en aperitiff, i følge oppskriften.
Jeg lager likør, ei lita flaske av forskjellig sorter bær o.l med jevne mellomrom, og jeg fortrekker å bruke vanlig vodka. Jeg synes 60 % blir for sterkt, og synes ikke rundt 40 % blir vassent, men gir en mindre dominant spritfølels og mer smak av bær, sitron eller hva jeg nå lager av.
Vaniljestang, kaffebønner, anisstjerne og kanelbark er helt nydelige å smaksette bær og plommelikør med.
Den holder seg i årevis, du skal gjøre mye galt for at en likør med 40% brennevin ikke skal være holdbar og godt drikkende de neste 2-3-4 årene.
Jeg oppbevarer mørkt og kaldt (enten kjøleskap eller bod som holder 10-15 grader og både plommelikøren som er 4 år, Limoncelloen 2 år og ripslikøren fra i fjor er altså helt fine. Tror sikkert skvetten med eggelikør som står igjen fra jul funker å drikke også. :nemlig:
Jeg synes det er en markant forskjell på spritsmak på 60 kontra 40.
Ja, det var bare noen som nevnte holdbarhet i tråden.
Jeg har laget likør før, men husker som sagt ikke hvilken sprit jeg brukte. Men jeg husker jeg oppbevarte det i romtemperatur, faktisk. :knegg: Det gikk da greit.
Det meste går greit, det er tross alt sprit involvert. :knegg:
Det eneste jeg er nøye med å oppbevare i kjøleskapet er likør med egg og fløte, f. eks eggelikør og Baileys
Ble det likør på deg, Hyacinth?
Jeg har akkurat laget pærelikør. Brukte 60% vodka for det anbefalte mannen på polet. Han sa det var best når man bruker frukt fordi det er en del væske i frukten.