Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilken sprit til likør?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg vil lage denne:

www.detsoteliv.no/oppskrift/ripslikor

Det er årevis siden jeg laget likør, har ingen formening om hva slags sprit jeg brukte da. Men jeg var innom polet og spurte hva de anbefalte, og de sa 60%, til nøds 50. De anbefalte absolutt ikke 40%. Det hadde noe med hvordan alkoholen trekker smak ut av bærene å gjøre.

Nå er det sånn at det frister å kjøpe sprit med vaniljesmak, slik Kristine i Det søte liv gjorde i denne oppskriften. Men den finnes bare i 40%.

Er det noen av dere som har laget likør av 40%, og hvordan gikk det?
Eller har noen av dere en formening om dette temaet?


#2

Fluke sa for siden:

Vi bruker 60 %.
(ikke svar på det du spurte om i det hele tatt :knegg: )


#3

Nada sa for siden:

Det bør være 60% ellers blir det vassensmak synes jeg. Hva med å tilsette litt vaniljesukker? Det gjør jeg i ripssaft og plommelikør. Blir veldig godt!


#4

Fluke sa for siden:

Det var smart! Jeg bruker steviadråper med vaniljesmak i en del søtsaker, og det bør jeg jo kunne putte i spriten også. :jupp: (jeg lager espresso martini med rene steviadråper og fibersirup caramel som søtning - og det funker som bare det)


#5

veobra sa for siden:

Du kan legge en vaniljestang i også.


#6

Hyacinth sa for siden:

Vaniljestang var ikke dumt. Så 60% er tingen, altså.
Men jeg liker tanken på at den ikke blir så sterk, som hun skriver. Kan brukes som en aperitiff, i følge oppskriften.


#7

liefje sa for siden:

Hvis oppskriften sier 40 %, hadde jeg sikkert gått for det. Det er jo en seriøs oppskriftsside.


#8

frukt sa for siden:

Jeg laget kirsebærlikør med Grey goose for en del år siden. Jeg syntes den ble veldig god, men jeg er ingen likørkjenner da.


#9

Syrinx sa for siden:

Eg har laga plommelikør på 40% ein gong eg hadde så mykje vodka ståande. Den vart veldig god iallfall.


#10

Nextlife sa for siden:

Jeg lager likør, ei lita flaske av forskjellig sorter bær o.l med jevne mellomrom, og jeg fortrekker å bruke vanlig vodka. Jeg synes 60 % blir for sterkt, og synes ikke rundt 40 % blir vassent, men gir en mindre dominant spritfølels og mer smak av bær, sitron eller hva jeg nå lager av.
Vaniljestang, kaffebønner, anisstjerne og kanelbark er helt nydelige å smaksette bær og plommelikør med.


#11

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk for tips!


#12

Hyacinth sa for siden:

Jeg vil i grunnen anta det er bedre å tilsette en vaniljestang enn å kjøpe vodka med vaniljesmak.


#13

Kaprifol sa for siden:

Bruk 60%, og ha oppi vaniljestang. Likøren holder seg mye bedre når du bruker sterkere sprit.


#14

Shun sa for siden:

Jeg sekunderer Nextlife; jeg har laget limoncello på 40 % sprit, der det står 60 % i oppskriften.


#15

Hyacinth sa for siden:

Hvordan blir holdbarheten da? Og er det ekstremt mye forskjell på smak i forhold til 60%? (Bortsett fra alkoholen.)


#16

Nextlife sa for siden:

Den holder seg i årevis, du skal gjøre mye galt for at en likør med 40% brennevin ikke skal være holdbar og godt drikkende de neste 2-3-4 årene.
Jeg oppbevarer mørkt og kaldt (enten kjøleskap eller bod som holder 10-15 grader og både plommelikøren som er 4 år, Limoncelloen 2 år og ripslikøren fra i fjor er altså helt fine. Tror sikkert skvetten med eggelikør som står igjen fra jul funker å drikke også. :nemlig:
Jeg synes det er en markant forskjell på spritsmak på 60 kontra 40.


#17

Hyacinth sa for siden:

Ja, det var bare noen som nevnte holdbarhet i tråden.

Jeg har laget likør før, men husker som sagt ikke hvilken sprit jeg brukte. Men jeg husker jeg oppbevarte det i romtemperatur, faktisk. :knegg: Det gikk da greit.


#18

Nextlife sa for siden:

Det meste går greit, det er tross alt sprit involvert. :knegg:
Det eneste jeg er nøye med å oppbevare i kjøleskapet er likør med egg og fløte, f. eks eggelikør og Baileys


#19

frukt sa for siden:

Ble det likør på deg, Hyacinth?
Jeg har akkurat laget pærelikør. Brukte 60% vodka for det anbefalte mannen på polet. Han sa det var best når man bruker frukt fordi det er en del væske i frukten.


#20

Hyacinth sa for siden:

Likøren er nok ikke klar for nærmere jul. Men den står i kjøleskapet.


#21

frukt sa for siden:

Min bør stå til februar/mars. Vi får se om jeg klarer å vente så lenge. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.