Nei, jeg spiser nok ikke nok grønnsaker. langt derifra
Og for mye svinekjøtt også. Lite storfe, men svin e jo også rødt og det spiser vi mer av enn disse anbefalingene.
For min del spiser jeg for lite frukt og grønnsaker. Jeg jobber med saken. For egen del tror jeg at hvis jeg spiser mer frukt og grønnt vil det naturlig bli mindre av noe annet. Det er begrenset hvor mye jeg klarer sette til livs. Da vil det bli minder av både rødt kjøtt og andre usunnheter, som for min del er sukker. Jeg spiser for lite fisk også.
Jeg synes rådene er fornuftige og forståelige. Jeg har ikke satt meg veldig inn i dette og velger å stole på kompetansen bak.
Det blir nok for mye kjøtt her også, selv om jeg begynner å bli flinkere til å velge vegetaralternativet i kantina. Jeg tror ikke jeg er så langt unna anbefalingen for frukt og grønt, men det hadde jo vært interessant å sjekke hva jeg faktisk får i meg - kanskje det er mindre enn jeg tror?
Nei, det er jeg dårlig på. Lager en stor porsjon salat av og til som jeg setter i kjøleskapet og forsyner meg av til lunsj og middag. Men har også dager der jeg knapt får i meg frukt og grønt. Jeg blir så fort matlei, og gidder ikke alltid å lage skikkelig mat.
Grovt brød og fullkornsprodukter spiser jeg omtrent ikke. Magen liker det ikke.
Rødt kjøtt spiser jeg nok for mye av, og jeg spiser lite fisk og sjømat. Men jeg er mer opptatt av å faktisk få i meg nok mat enn å følge kostholdsråd.
Jeg har aldri veid frukt og grønnsaker vi spiser, men jeg tror at vi ligger omkring det som anbefales. Jeg spiser tre typer frukt pluss firkorn, nøtter og naturell yoghurt til frokost. En diger skål hvor mesteparten er frukten. Middag er ofte vegetar eller nesten vegetar (altså bare litt kjøtt) og en god del fisk. Måtte jeg leve lenge og være sunn og frisk! (men liker bedre lyst brød og drikker vin og bobler og er glad i både smør og annet fett, så vi får se ;-) ).
Alt for lite frukt og grønt. Jeg spiser ikke frukt pga blodsukker og allergi og er for lite flink til å kjøpe inn til de andre. Kokte grønnsaker er kjedelig, men vi har det til middag. Om vi ikke har grønnsaker, kutter jeg opp paprika, agurk og har cherrytomater. Jeg er allergisk mot masse rå grønnsaker.
Spiser for mye rødt kjøtt, men velger stort sett magre kjøttvarianter (karbonadedeig, kyllingfilet, renskåret skinke). Spiser ikke nok fisk, typisk et fiskemåltid i uken. Spiser nok heller ikke nok frukt/grønt...Og sikkert for mye alkohol og godteri. Ganske god på meieriprodukter. Eneste jeg har planer om å endre er å spise mer frukt/grønt.
Jeg klarer det uten problemer fordi kostholdsrådene sammenfaller med preferansene mine. Rødt kjøtt spiser jeg nesten aldri, delvis fordi prisen er for høy i forhold til smaken og delvis fordi jeg i mindre grad vet hvordan dyra har hatt det. Liker biff, men har ikke kjøpt det på mange år.
Frukt og grønnsaker spiser jeg mye av, men også her spiller pris, bærekraft, etikk etc. inn. Liker heldigvis alle former for kål veldig godt, og spiser mye av det. Dessverre ikke så veldig glad i epler, synd fordi de er billige. Pærer, appelsiner, klementiner, bananer og nektariner går det en del av.
Jeg har gjort noen grep etter ferien, og tror ikke det er helt off nå. Jeg har kuttet kraftig ned på sukker, alkohol og fett, og økt mengden grønnsaker og fullkorn.
Jeg spiser fremdeles for lite fet fisk, frukt og bær, melk/meieriprodukter og nøtter. Jeg spiser mye grønnsaker, så jeg tror jeg får i meg ca anbefalt mengde av det.
Jeg mener selv at en stor andel av maten jeg spiser er grønnsaker (ikke så god på frukt), men jeg er nok et godt stykke unna 500 gram om dagen. Tror jeg, selv om jeg spiser grønnsaker til alle måltider. De agurkskivene jeg putter på brødskiva mi veier ikke all verden.
Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å komme mye nærmere kostholdsrådene når ungene flytter hjemmefra. Da kommer vi til å spise mer vegetarmat enn vi gjør i dag. Mine unger er nemlig komplementære spisere; særlig når det kommer til grønnsaker og erter/linser/belgfrukt (det den ene spiser takler ikke den andre).
Men konklusjon pr i dag:
altfor mye kjøtt
for lite fisk
ikke nok frukt/grønt - dette kan jeg jobbe mer med
Jeg stusser mest over at rødt kjøtt har en maks mengde mens alkohol og sukker ikke har det. God dag mann økseskaft liksom.
Vi spiser mye frukt og grønt allerede. Men har rødt kjøtt som hovedproteinkilde og kommer til å fortsette med det.
Jeg synes rådene er relativt stappteite, men de følges i liten grad uansett.
Jeg følger de sånn noenlunde allerede. Spiser mye grønnsaker, frukt, fullkorn og meieriprodukter og lite rødt kjøtt. Burde nok byttet ut noe av kyllingen med fisk, men det er jo blitt så dyrt.
Jeg veide agurkskivene og paprikaskivene mine i går og det utgjorde svært lite, la til en stor gulrot og da ble det 109 gram.
Veide grønnsakene vi hadde til middag i går 3 gulrøtter, paprika, halv blomkål og halv brokkoli var ca 600 gram. Da hadde jeg tatt i ekstra siden jeg var litt bevist i det. Og var mye mye mer enn vi bruker å ha men alikavel alt for lite til 3-4 stykker.
Tror jeg klarer å få i ungene godt med frukt og grønt, men jeg selv har nok litt å gå på, syns ikke jeg rekker annet enn å handle frukt, så derfor dropper jeg nok litt ubevisst å forsyne meg fra fruktskåla selv. Hagen bugner av epler nå, så skal bruke det til å snu trenden litt, og heller knaske epler enn å snoke i skuffene etter godis/snacks.
Salatbaren på jobb har blitt veldig bra, så her kan jeg nok få spist noen gram grønnsaker.
De fleste dager spiser mellom 500-800 g frukt og grønt. Jeg spiser nesten ikke rødt kjøtt. Kylling (fra 100g til en filet), laks (80-100g), torsk (200g), makrell i tomat. Grove knekkebrød, havregrøt, grovt brød stort sett daglig. Og for tiden nesten ikke sukker.
Jeg er nok langt unna på det meste. Alt for mye sukker, fett, alkohol, ultraprossesert mat, rødt kjøtt. Alt for lite grønnsaker og fisk. Så å si ingenting frukt, fullkorn eller meieriprodukter.
Mye å ta tak i, egentlig. :himle: Kan vel først og fremst begynne med å spise mer grønnsaker, det er jo godt, i det minste. Frukt har jeg aldri vært noe særlig glad i. Tror jeg har spist tre druer de siste to mnd, bare fordi det stod en skål på bordet på jobb.
Jeg spiser nok frukt og grønt, men tipper vi har litt høyt forbruk av rødt kjøtt. Det er dog et bevisst valg, jeg ønsker og mener det er viktig å ha norsk produksjon av storfe. Min nøkkel til å få i meg nok frukt og grønt er lunsj, som andre nevner.
Men dokker snakkar om lunsj. No for tida et eg sjukehuslunsj. Blomkålsuppe i går, så då var det absolutt grønnsaker til stades. I dag, ikkje noko som likna grønnsaker eingong. Er det nokon som burde gjere ein ørliten innsats for å auke inntak av frukt og grønt så er det helseinstitusjonane. (Takka vere denne tråden fekk eg påminning om å ta med meg ei frukt til lunsjdessert framover, eg sit jo med ansvaret sjølv til sjuande og sist.)
Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
her har jeg blitt ganske flink, faktisk. :stolt: Bær på havregryn til frokost, alltid salat og grønnsaker til til lunsj og middag. Burde velge frukt som mellommåltid oftere. Og jeg må øke mengden.
La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.
jeg spiser havregryn til frokost, og brødet jeg spiser er alltid grovt. Men så er det litt for ofte kanelboller da … :sparke:
Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.
Jeg spiser nesten aldri rødt kjøtt lenger, men for mye kylling. Prøver å spise fisk i en eller annen form hver dag, men vi har det ikke ofte nok til middag. Bønner og linser spiser jeg en del av, men blir veldig oppblåst.
Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.
Dette syns jeg er vanskelig. Jeg bruker lettmelk på havregryna til frokost, og er veldig glad i ost, men akkurat det bør jeg kutte pga kolesterol. Så vet liksom ikke helt hvor jeg kan putte inn mer melk.
Jeg har lest en del avisartikler om dette, og der oppgis det at egentlig bør alkoholinntaket være 0. Når det kommer til kjøtt så er det ikke noe som tilsier at vi overhodet ikke burde spise kjøtt, men at det bør begrenses, og derfor er et oppgitt en mengde.
I går hadde vi middagsgjester og vi lagde en slags salatbar. (Altså det stod masse forskjellige grønnsaker fremme, og så kunne den som spiste selv velge hvilke man ville legge på sin tallerken.) For moro skyld så veide jeg alle grønnsaker, og det var bare å konstatere at jeg var veldig langt unna 500 gram grønt. Det ble 300 gram. Selv om middagen min bestod av ca 100 gram kylling, litt dressing, noen krutonger og resten bare grønnsaker, og at jeg ble god og mett.
Jeg må få inn grønnsaker til alle måltidene om jeg skal klare å komme over 500 gram om dagen og ihvertfall opp mot 800 gram. Klarer ikke spise 800 gram grønnsaker til et måltid
Jeg veide også grønnsakene jeg hadde til middag i går bare for å se hvordan jeg lå an. Hodekål og blomkål ble til sammen 432 gram, hakka vårløk veide jeg ikke. Utover det spiste jeg to små snack gulrøtter, en banan, to nektariner og et par håndfuller druer. Jeg har større problemer med å begrense inntaket av frukt enn å komme opp i anbefalt mengde.
Reinkjøtt, som har lavere fettprosent enn andre typer kjøtt, er da ikke nevnt i kostholdsrådene. Dette sier forskning om reinkjøtt som næringsmiddel (fine grafer i linken):
Det er vel ikke noe viltkjøtt som er nevnt. :vetikke: Ja, jeg vet at reinsdyr ikke er vilt i ordets rette forstand, men det er iallfall en kjøttressurs som ikke er tilgjengelig annet enn som delikatesse i store deler av landet. Men det er veldig greit at det er noe kjøtt som faktisk er såpass sunt, og et godt alternativ til rødt kjøtt. Ser at viltkjøtt ikke regnes som rødt: www.med.uio.no/om/aktuelt/blogg/2020/er-viltkjott-sunnere-enn-rodt-kjott.html
Stappteite er kanskje å tabloidisere litt da.
Men at de har valgt å ikke sette en maks grense på alkohol (0) eller på sukker, men på en matvare som kan være alt fra skikkelig bra, til skikkelig dritt er stappteit.
Om alle fulgte rådene fra mandag ville norsk matproduksjon kollapset i løpet av høsten.
Så bortsett fra dette med begrensing av rødt kjøtt, og ikke maksgrense på alkohol og sukker synes du rådene er fornuftige?
Så tenker jeg at man huske på at dette er helsefaglige kostholdsråd, ikke råd som ivaretar noe annet enn befolkningens helse.
Hensikt
Kostrådene har til hensikt å bidra til å fremme folkehelsen og forebygge utvikling av kroniske sykdommer. Et sunt kosthold gir grunnlag for god helse i alle aldre. Et usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom og for tidlig død både i Norge og i resten av verden. Et kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd kan redusere risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.
Hvilke deler av rådene er det du synes er så teite, Floksa? Ville norsk matproduksjon kollapse hvis alle begrenset inntaket av rødt kjøtt til 350 g i uken? Jeg synes det høres ut som ganske mye kjøtt. Og så kommer jo høns og kylling i tillegg.
JEG vet ikke om jeg synes 350 gram kjøtt i uka er så mye.
JEg spiser vanligvis en pakke påsleggskinke i løpet av uka, det er 100 gram bare der. Vi har taco på fredag, lagd av 2 pk kjøttdeig (svinekjøttdeig men det er også rødt), 800 gram men da spiser vi ikke alt kjøttet, resten går på pizza neste dag, sammen med enda mer skinke og pepperioni, så en kan sikkert regne at i løpet av de to dagene har vi ca 1 kg kjøtt, og det er altså i snitt 200 på hver av oss. Det blir rett nok noe rester av pizza som eldstemann spiser de neste dagene, så han får trolig mest av det, men i snitt er jeg da på 300 før jeg har begtyn spise noe middag søndag - torsdag. Oftest har vi nok noe kjøtt som ikke er kylling en dag eller tre her også ja. Og derved er vi over. Helt før vi begynner å regne med bacon til egget i lpet av helga, of ander kjøttpålegg som spises.
Jeg tar kostholdsrådet om å begrense kjøtt til vel så mye å begrense mengden kjøtt pr måltid, heller enn å begrense antall kjøttmåltider. Hvis man har mye grønnsaker til middagen, så trenger ikke jeg mer enn maks 100 gram kjøtt for å bli mett.
Taco til familien på 4 lages med 400g karbonadedeig. Vi har rester hver gang. Men så steker vi sopp (med tacokrydder), skikkelig salsa og lager ordentlig guacamole i tillegg. Og da trengs det mye mindre kjøtt.
Samme her, jeg synes det er så lett å gå ned på kjøttmengden kontra å kutte det ut i mange måltider.
For eksempel så bruker jeg å steke et lite biffstykke på 35-40 g. som jeg skjærer i tynne skiver og har i lefsa til fredagstacoen.
Vi kan sikkert jobbe med å få ned mengden som brukes til tacoen ja, det holder reelt med den ene pakken til oss fem, og vi kan spe på med bønner oftere enn vi gjør.
Men da må vi ha noe annet til fyll på pizzaen enn rester fra tacoen da.
Vi har ikke guacamole, flere av oss er ikke glade i det, og det er ikke noe bra for ibs magen til mellomste. Men vi har mye grønnsaker i altså. (som er mer kortreist enn avocado)
350g pr uke utgjør 18 kg pr år. Det er litt mer enn en halvering. Så jo, det ville vært svært dramatisk.
Å redusere kjøttforbruket og spise mer frukt og grønt heier jeg på. Flott.
Men skal «vi» først gjøre det må det være helhetlige tanker bak.
Jeg tror jeg er sånn noenlunde innafor på mange av rådene, i hvert fall jevnt over. Jeg har frukt og grønt til så og si alle måltid, men kan godt legge til mer grønt. Jeg spiser ikke rødt kjøtt, men det er delvis fordi jeg ikke tåler det lenger. Før det hadde vi uansett kuttet mengdene av det ganske drastisk. Jeg har mye mathensyn fra før på grunn av intoleranser og kranglete mage, så jeg må velge mine kamper litt og det blir mer bearbeidede varer enn rådene tilsier, men det lever jeg greit med. Er god på vann, frukt og grønt og fisk, og spiser ikke mye sukker, det får være bra nok. :nemlig: Spiser med glede, da! :knegg:
Jeg visste ikke hvor mye kjøttforbruket er nå, så det er nyttig, takk.
Men uansett: dette er kostholdsråd, de er laget ut fra ernæringsmessige vurderinger. Hva norsk landbrukspolitikk skal gå ut på er en annen sak. Da bør man jo helst ta med kostholdsrådene som en del av en helhetlig plan.
Nei, jeg mener ikke at det er mye sammenlignet med hva folk spiser i snitt nå (det er jo åpenbart mindre enn folk spiser i snitt nå, siden dette er snakk om en anbefalt reduksjon). Jeg mente at jeg syntes 350 g i uken (pluss fjærfe) er såpass mye at jeg ble overrasket over at dette ville føre til en kollaps i norsk matvareproduksjon. Men som sagt kjenner jeg ikke så mye til hvor mye vi faktisk produserer av ulike matvarer per i dag.
Ja, en helhetlig plan må til. Jeg er som sakt svært positiv til en reduksjon i forbruket av kjøtt. Gjerne både en halvering og mer til. Men da må det være en plan bak. Ressursbruken i dag er helt på viddene. Folk var betydelig sunnere for 50 år siden og det er åpenbart at kosthold er en viktig faktor.
Men det er jo fordi alkohol og sukker er ALDRI sunt, det er BARE skadelig. Rødt kjøtt KAN være sunt. Jeg syns ikke det er veldig vanskelig eller stappteit.
Helsefaglige råd kan ikke ta stilling til norsk landbrukspolitikk, det er jo helt hull i hodet å mene (siden vi driver med tabloidisering). Da må jo norsk landbrukspolitikk endre seg så den fortsatt kan være bærekraftig. Eller mener du at i land der de dyrker mye sukkerør så bør sukker være anbefalt, så det blir "helhetlig"?
Jeg syns definitivt ikke vi skal spise mer kjøtt som et sysselsettingstiltak for bønder, i hvert fall. Det er et merkelig argument.
Ellers så syns jeg 500-800 gram frukt og grønt høres vilt mye ut, jeg syns 5-800 gram med MAT høres mye ut.:knegg: Hilsen småspist.
Jeg har grønt til alle måltider, men har maks tre måltider om dagen og mellomspillet sjelden. Tviler på at agurk, tomat og paprika på frokostskiva, bær og frø i lunsj-«grøten» og masse salat og grønt til middag, er nok til å bli 500 gram til sammen.
Jeg syns det om grove kornprodukter til hvert måltid høres snodig ut, og er ikke noe jeg følger. Det er mange dager jeg ikke spiser brød. Jeg prøver å prioritere mageplass på grønnsaker og proteiner.
Mine laster er nok vin og smågodt. Ikke hver dag, åpenbart, mest som helgekos, men lell.
Jeg syns det skulle stått en anbefaling om null alkohol, og at den snurte oppstandelsen det forslaget møtte, var skikkelig dust. Det er jo ingen som vil FORBY hverken alkohol eller sukker, selv om man sier noe om hva som er usunt?
Jeg syns ikke rådene er veldig tydelige på prosessert mat, selv om jeg forstår at det er vanskelig.
Det står ikke "hvert måltid", men flere måltider. Og det handler vel ikke bare om brød? Men om pasta, ris og å bytte ut dette med f.eks. byggkorn osv. Rådet er 90 gram daglig, og tre ss havregryn veier rundt 40 gram. Om man da spiser en brødskive, eller byggryn i salaten så er man i mål. Det er jo en del proteiner i det også.
I utdypningen står det:
Jeg anbefaler alle å gå inn i utdypningene, for der står mye av det dere mener ikke står. :knegg:
Ja, det er noe der. Det er en ikke helt vellykket sammenblanding mellom litt sånn generelle råd («mer grønnsaker er sunt, all alkohol er usunn») og mer spesifikke retningslinjer («minst X gram fisk og maks Y gram rødt kjøtt»). Jeg skjønner jo litt hvorfor det blir sånn, men det er jo ikke så rart folk blir litt frustrert.
Det blir litt som den diskusjonen om man burde gi folk et høyere kvantitativt minimum for hvor mye de bør trene (for å fortelle hvor mye som er «optimalt»), eller om man skal gi dem et minimum man tror de fleste kan klare (for å unngå at folk blir desillusjonert) eller om man bare skulle si «man bør trene så mye man orker» eller lignende, og la det være opp til den enkelte hvordan de vil prioritere.
Rådene skal jo helst være kortfattede og forståelige, og så kan jo de som er interessert, lese noe av statistikken som ligger bak for å få mer nyansert informasjon.
Ja, kanskje jeg får nok korn, jeg leste sikkert feil om alle måltider. Jeg dekker inn kanskje halvparten av det der med ett grøtmåltid, tror jeg. (Jeg lager ofte en slags grøt av kefir, cottage cheese, linfrø, chiafrø, solsikkefrø, og litt steelcut svarthavre. Ikke voldsomt mye, da blir jeg så proppmett). Det er også som oftest dagens eneste melkekilde, hvis jeg ikke har kaffe med melk (ikke hver dag). De dagene jeg spiser brød, så er det tynne, tynne skiver, som ikke veier mange grammene. (Med masse pålegg og grønt. Jeg har snitter til hverdags. :knegg: )
Nå spør jeg som jeg har vett til, men er dette så entydig, egentlig? Det var vel langt flere som døde av hjerteinfarkt den gangen (trolig mye pga. ugunstig fett), og langt flere som røykte. ("I perioden 1930 til 1960 røykte over 60 prosent daglig", ifølge FHI.) At folk er tyngre nå, er nok hevet over tvil, men ikke bare mindre sunne, tror jeg. Det kan vel også måles på flere måter. Den forventede levealderen har i alle fall økt.
Jeg spiser en del grønnsaker, og på gode dager er jeg vel oppe i riktig mengde. Spiser ikke potet eller brød, men spiser en del frø. Men det har med at jeg spiser lavkarbo pga diabetes. Veldig lite melkeprodukter, det er osten liksom. Jeg er veldig lite fan av melkeprodukter, selv om jeg tappert prøver. Men drikker ikke melk, spiser ikke yoghurt etc.
Frukt - det spiser jeg ingenting av, jeg tar meg heller en pose sukkererter eller litt agurk, er ikke glad i frukt i det hele tatt. Spiser litt jordbær som smoothiebowl (bare jordbær, ikke melkeprodukter)
I gode perioder - ikke sukker i det hele tatt nesten.
Spiser ofte kylling, fisk altfor sjelden for meg, men resten av huset skal også spise maten, haha. Ikke så ofte rødt kjøtt eller farseprodukter.
Alkohol drikker jeg ikke overhode.
Det er egentlig et godt spørsmål, Bluen. Vi blir jo stadig eldre og holder oss friske lengre, men vi trenger kanskje også stadig mer medisinsk behandling? :vetikke:
Uten at jeg har blitt religiøs på det med ultraprosessert mat, så tror jeg jo det er noe i at overvekt i befolkningen har eksplodert sammen med tilgang på mat som er lettspist, dopamintriggende, blodsukker-sparkende og fulle i usunt fett og sukker.
Ja jeg tenkte tanken mens jeg skrev. Det var overvekt og overvektsrelaterte plager jeg tenkte på. Vi lever lengre, men er vi friskere?
At vi lever lengre er vel mye fordi vi kan behandle en del ting i dag vi ikke kunne før? Som kreft og hjertesykdom. Ikke fordi vi er mindre syke?
Her synseføler jeg altså. Så godt mulig vi er friskere?
Jeg skal bli flinkere til å spise mer frukt og grønt :nemlig:.
Rødt kjøtt tror jeg er greit, jeg spiser ikke kjøttpålegg og vi har ikke rødt kjøtt til middag mer enn et par dager i uken.
Fisk er jeg innafor på fet fisk, i hvertfall når det ikke er ferie.
Melkeprodukter bør være ok, jeg spiser mye yoghurt naturell og ost. Grove knekkebrød med og uten diverse hele korn også. Og gjerne litt frø og nøtter sammen med yoghurten.
Sjokolade derimot.....
Og garantert litt for mye ultraprosessert, men det har de heller ingen anbefalinger på.
Eg tenkte eg har vore flink dag med banan til frukost, eple til lunsj og ein halv brokkoli samt gulrot og lauk til middag. Laaaangt igjen til anbefalingane (som eg flirar at kommentarfelt-trolla i intetnettavdelinga som ikkje er til dømes fp les som _befalingar"), eg ser ikkje for meg at eg vil klare nå målet så ofte.