Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fjorårets beste og dårligste bøker

#1

Bluen sa for siden:

Som god nerd har jeg i mange år ført lister over alle bøkene jeg leser - med forfatter, tittel, sjanger, sidetall, terningkast og en svært kort omtale. Da er det litt morsomt å kikke på lista ved årets slutt og kåre årets beste og verste leseopplevelser. Håper flere vil slenge seg med på tråden - for underholdning, snoking og inspirasjon! :)


#2

Myrsnipa sa for siden:

Tror du alle har slike lister eller? :knegg:

Kan du ikke dele din da?


#3

Bluen sa for siden:

Den eneste boka som har fått terningkast 6 hos meg i 2007 (ja, jeg er litt tabloid av meg) er Håkan Nessers Människa utan hund. Den er et strålende krim-familiedrama med humoristiske og alvorlige undertoner.

Blant de 10 femmerne finnes bl.a. Karin Alvtegens Skam og Saknad, Erik Fosnes Hansens Løvekvinnen, Ian McEwans On Chesil Beach, Nikolaj Frobenius' Teori og praksis og Henrik Langelands Francis Meyers lidenskap.

Jeg har omsider sluttet å lese ut bøker jeg ikke liker :stolt:, så Margaret Skjelbreds Andrea D ble ikke mange sidene gammel. Ellers er den dårligste karakteren på lista 3, og her finner vi Mark Haddons Den merkelige hendelsen med hunden den natten og Ingrid Berglunds Det svakeste ledd.


#4

Bluen sa for siden:

:hehehe: Nei da, jeg tror ikke alle er like sprø som meg. :o Men beste og dårligste bøker kan dere vel dele uansett om dere har lister eller ikke?


#5

Toffskij sa for siden:

Elinblu har vel velbegrunnede mistanker om at hun ikke er den eneste som fører lister. :humre:

Det beste jeg leste i 2007, var nok Coetzees Boyhood og Youth, samt Dag Solstads Genanse og verdighet. Ingen av dem er akkurat så veldig ferske, men TTT. Alle tre var utpreget dystre og rystende bøker, men au! så klarsynte og nådeløse. Fjorårets yndlingsforfatter ble derimot uten tvil Terry Pratchett; jeg leste minst ti Discworld-bøker i 2007, og lo høyt minst tre ganger av samtlige. Ingen liten bragd!

De to bøkene jeg har listeført som uavsluttede i 2007 var Stieg Larssons Flickan som lekte med elden og Philippa Gregorys The Virgin’s Lover. De irriterte meg såpass at jeg måtte lese noe annet, Larsson pga. de seige oppramsingene av produktnavn og Gregory fordi jeg gledet meg til (den antatte) heltinnen skulle bli myrdet.


#6

Bluen sa for siden:

Det er helt korrekt, jeg ble inspirert av en blogg jeg svingte innom, og valgte å legge en tråd her i stedet for en tilbakemelding i denne omgang. :plystre:


#7

Toffskij sa for siden:

Jeg tror vi to er sånn ca. i komplementær distribusjon når det gjelder litteratursmak, Elinblu, for The Curious Incident … ville fått en soleklar femmer hos meg om jeg delte ut slikt (OK, jeg gjør det av og til), mens Francis Meyer mer ville vært en svak firer. (Den grusomme scenen fra Gamle festsal redder den fra en treer.)


#8

Mandarin sa for siden:

Sånn liste skal jeg også lage. Kanskje det blir mitt nyttårsforsett?


#9

Bluen sa for siden:

Enn at jeg glemte Ingvar Ambjørnsens En lang natt på jorden blant femmerne, da! Den var en ørliten smule tung, men også ustyrtelig festlig. :rofl:


#10

Divine sa for siden:

:snurt: Den er jo nydelig. En av de beste bøkene jeg har lest i nyere tid (men jeg leste den i 2006, så den kan ikke kåres til årsbeste). Mannen digger den også OG trettenåringen også, for den saks skyld.

Jeg får skrive liste til neste år, for selv om jeg vrir hjernen min aldri så mye, så kan jeg ikke komme på hvilken av årets bøker jeg har likt mest eller minst. :gullfiskhjerne:


#11

Divine sa for siden:

Men, en bok som gjorde kjempeinntrykk, men som jeg ikke vet om jeg elsket eller hatet, er Det er trikken i ditt liv av Yvonne Kuhn. Tematikken var veldig, veldig skremmende.


#12

Teofelia sa for siden:

Jeg signerer Divine i forhold til The curious incident …. Jeg tror kanskje Stieg Larsson kommer dårligst ut blant bøkene jeg leste i 2007, men jeg må oppsummere boklisten for meg selv før jeg uttaler meg endelig, tror jeg.


#13

Sitron sa for siden:

Jeg husker ikke titler eller forfattere. Men den siste jeg leste, The book thief, var utrolig bra. Ikke en sjanger jeg vanligvis leser, men den må rett og slett oppleves.

Nå leser jeg Pandora's star, sci fi, av Hamilton. Digger.


#14

Myrsnipa sa for siden:

Er det blitt veldig "populært" å ikke like Stieg Larsson, Anne Holt eller Unni Lindell? Merker at folk ofte ser litt ned på disse forfatterene, selv om de er blant bestselgerene i Norge.
Er det for folkelig og enkelt? Er vi som leser/sluker disse litt enkle sjeler vi også? Burde vi ta et skritt opp over skyene og lese "tyngre" bøker?


#15

him sa for siden:

Jeg har akkurat lest ferdig "Jenta som lekte med ilden", men er ikke helt sikker på hva du mener med oppramsing av produktnavn. :o (Er det av typen, at hun leide en Honda Civic, og at han hadde en Sony Ericson, du mener? Jeg leste den på norsk, så det er ikke sikkert den fremstår på samme måte oversatt, men jeg er ikke helt sikker på hva du mener.)

#16

Toffskij sa for siden:

Snipa: Jeg har bare lest en halv Larsson, men den likte jeg altså ikke. Jeg likte ikke folka, jeg likte ikke stemningen, og plottet imponerte meg ikke (men kanskje kom det noe bra etter side 250?). Det er ikke uttrykk for noen generell eller prinsipiell forakt, og i hvert fall ikke noe ønske om å misjonere for bøkene jeg liker (som for øvrig er en svært odde forsamling).


#17

Teofelia sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt hva du mener nå. Hevder du at folk som sier at Stieg Larsson, Anne Holt, Unni Lindell osv egentlig liker bøkene veldig godt, men rakker ned på dem for å snobbe? Jeg føler meg i så fall ikke veldig truffet.

Det er jo forholdsvis "enkle" bøker, i betydningen lettlest, underholdende og ikke veldig dype. Og det er selvsagt ikke noe galt i verken å lese eller like slike bøker. For min egen del så likte jeg Stieg Larsson-bøkene akkurat godt nok til at jeg leste alle tre, men ja, jeg syntes at de var middelmådige, og det ville jeg syntes uansett om de var trykket i 200 eksemplarer og jeg var en av en håndfull eksklusive lesere.

Jeg er sikker nok på min litterære smak til at jeg leser det jeg har lyst til å lese og disser det jeg føler for å disse, enten det er en bestselger eller en nobelprisvinner. (Jeg innrømmer dog at jeg vanligvis antar at det ikke utelukkende er bokens feil hvis jeg misliker en nobelprisvinner.) Og jeg synes definitivt at man bør lese de bøkene man har lyst til å lese og ikke de bøkene en eller annen "elite" anbefaler eller foretrekker. På samme måte synes jeg det er idiotisk snobberi å unnlate å lese en fin bok bare fordi det er en bestselger.

Men jeg forbeholder meg altså retten til å synes en bok er dårlig selv om salgstallene tyder på at folk flest er uenige med meg.

Jeg skjønner veldig godt hva Toffen snakker om. Jeg har skrevet om det samme i denne tråden (innlegg 27). (Jeg leste de to første på norsk og den siste på svensk. Den siste var definitivt verst i så måte, men om det var boken eller originalspråket, har jeg ingen formening om.)

#18

him sa for siden:

Ja, OK, da forsto jeg Tinetoff riktig.


#20

Mandarin sa for siden:

Teofelia sier det så bra.


#21

Myrsnipa sa for siden:

Nei, ikke dere her inne. Men IRL har det hendt seg et par ganger at jeg føler meg litt sett ned på som liker disse bøkene (samt Anne B Ragde). :fnis:

Heldigvis er jeg også voksen nok til å stole på egen smak.
Takk for flott svar Teo.


#22

Røverdatter sa for siden:

På lista over bøker jeg virkelig har likt i fjor:

Siderhusreglene - John Irving
Ines, Jeg elsker deg - Isabell Allende
Vindens skygge - Carlos Ruiz Zafon
Jane Eyre - Charlotte Brontë
Div. av Jane Austen
Den trettende fortellingen - Diane Setterfield
Å redde fisk fra å drukne - Amy Tan

Bøker jeg ikke har hatet:

Francis Meyers lidenskap - Henrik Langeland
Tusen strålende soler - Khaled Hosseini

Bøker jeg ikke har likt:

1222 - Anne Holt

Jeg må fylle på litt etterhvert tror jeg.


#23

Nabojenta sa for siden:

Jeg har lest en bok som rørte dypt i meg, samtidig som den gjorde meg fryktelig sint ; Of mice and men avJohn Steinbeck.


#24

Bluen sa for siden:

Jeg skjønner veldig godt hva du mener, og har det samme inntrykket. Det hender rett som det er at jeg møter folk som snakker nedsettende om nevnte forfattere, for så å innrømme at de ikke har nedlatt seg til å lese noe av dem. :fnise:


#25

Toffskij sa for siden:

Jeg skjønner jo hva dere sier. Samtidig må det jo være lov å la være å lese bøker man ikke har noen særlige forventninger til, selv om de aldri så mye topper bestselgerlister. Det er jo ikke som om det er underskudd på god litteratur her i verden, liksom.


#26

Skilpadda sa for siden:

Den boken jeg leste i 2007 som jeg likte minst, var Philippa Gregorys The Other Boleyn Girl. Den var ikke ordentlig dårlig, da ville jeg neppe lest den ferdig, men den var mindre engasjerende enn jeg hadde håpet, hovedpersonen var en ikke spesielt spennende Scarlett O'Hara-klon, og jeg-personen var for kjedelig og passiv. (Jeg likte broren deres bedre.) Augusten Burroughs' Running With Scissors (A Memoir) var heller ingen skjellsettende opplevelse, selv om jeg likte den også.

Jeg orker ikke å lese ferdig bøker jeg misliker (jeg greier jo ikke engang lese ferdig alle jeg liker), så det blir litt feil å dra disse to frem som "dårlige"; det er noe med hva man skal måtte la seg sammenligne med, og de andre bøkene jeg leste i 2007 var jevnt over veldig bra. :) Og Boyhood og Youth av J. M. Coetzee er vel de to bøkene jeg syntes var best.

Jeg har ikke ork til krim, og derfor har jeg ikke lest Stieg Larsson-bøkene. (Jeg skummet noen Anne Holt-bøker for noen år siden, og syntes de var begredelig dårlig skrevet, men det er ikke på grunn av genren, men språket.) Jeg har ikke noe mot underholdningslitteratur, men skal jeg lese "lett" litteratur, blir det stort sett fantasy eller sci-fi. Eller barnebøker.


#27

Toffskij sa for siden:

Leste du mange bøker i går? :blafre:


#28

Skilpadda sa for siden:

Må jo komme i gang med nyttårsforsettene, vet du! :D


#29

Toffskij sa for siden:

I år og i går blir jo sånn ca. det samme i denne sammenhengen. :knegg:


#30

Teofelia sa for siden:

Meg aner et redigert skilpaddeinnlegg, eller? :humre:

#31

Toffskij sa for siden:

Jeg er snill og quoter jo ikke.


#32

Skilpadda sa for siden:

Joda. Jeg redigerte det for å legge til det siste avsnittet, og det begynte jeg på før Toffen hadde kommentert skrivefeilen min (som jeg tok med i samme slengen), ellers hadde jeg nok latt akkurat den stå.


#33

torsk sa for siden:

Tenkte det samme, men det står fortsatt "i år" to ganger et stykke uti. :D


#34

Skilpadda sa for siden:

Så vrange dere skulle være i år, da. Er det flere enn jeg som har morsomme nyttårsforsetter, eller? :humre:


#35

Bluen sa for siden:

Hvis man skal spikke, burde kanskje tråden strengt tatt hete "Fjorårets beste og dårligste bøker"..? :hmm:


#36

Skilpadda sa for siden:

Hvis man virkelig skal spikke, så trenger jo absolutt ikke ordet "årets" å handle om året i år. Man kan jo fint si f.eks. "Hva var årets beste bøker i fjor?" (Men når "man" sier "i år", så er det derimot dessverre ganske entydig.)


#37

Toffskij sa for siden:

Jeg har ikke som nyttårsforsett å spikke mindre. :D


#38

Toffskij sa for siden:

Jeg ser jeg er skyldig i det samme i mitt eget innlegg, forresten. :iler for å rette:


#39

Bluen sa for siden:

Heldigvis hadde ikke jeg gjort det samme. :lyve:


#40

Røverdatter sa for siden:

Og hvis noen lurer på hvorfor den første setningen i mitt innlegg er litt sjarmerende så...


#41

Candy Darling sa for siden:

Jeg er helt enig med Skilpadda ang. Anne Holt. Det er slett språk, hverken mer eller mindre. Larsson har jeg lest den første av, og synes den var grei nok til at jeg sikkert kjøper en av de andre neste gang jeg står på Vigra med 2 timer forsinket fly og det står mellom den, gamle MacClean-bøker og Frid Ingulstad. :gal:

Jeg fører ikke lister (men Rhett hadde likt seg her inne, ser jeg), så jeg må ta det fra innfallsmetoden. 2007s beste bok for meg er nok Time-Traveller's Wife, den likte jeg rett og slett veldig godt. Den første Terry Pratchettboken jeg leste, Equal Rites, kommer garantert ikke til å bli den siste, men ble avbrutt av Phillip Pullmann-trilogien om Dark Matter. Den får for øvrig en svak 5 - god historie, men litt dårlig oppbygging av klimaks.

En overraskelse fra julegavene var Carl Frode Tillers Innsirkling. Den anbefales helhjertet.

Av nedturene i år, må jeg nok si påskekrimmen vår. Unnskyld, Toffen, men klokkeringing er og blir kjedelig. Jeg skal gi lord Peter en sjanse til.


#42

Bluen sa for siden:

Carl Frode Tiller er veldig flink. :nemlig: Jeg har lest hans to forrige, og må nok skaffe den nye også.


#43

Toffskij sa for siden:

Klokkeringing som er så gøy! :snurt: Du får prøve Murder Must Advertise i stedet, den handler om reklamebransjen. :megetsigende:


#44

Snippa sa for siden:

Jeg skjønner også hva dere mener :jupp:

Tinetoff: selvsagt lar man være å lese det man ikke vil lese. Det er mye som har solgt i bøtter og spann jeg aldri ville vurdert å lese.

Men likevel tror jeg det er en del som gjerne vil framstå som veldig intelektuelle og kulturelt bevisste som tror det er stor stas å fnyse av det "alle" liker.

Selv synes jeg den type er helt greit til sitt bruk. Jeg tar gjerne med meg en lettlest krim på stranda, på en flytur etc, mens jeg gjerne leser noe tyngre, dypere og mer velskrevet hvis jeg skal kose meg med en bok alene i min ensomhet ;)

Beste boka jeg leste i 2007: Ørstaviks Tiden det tar
Dårligste: vet ikke. Men jeg ble skuffa over Drageløperen. Tror jeg hadde for store forventninger


#45

Pasta sa for siden:

Bøker jeg har elsket å lese i 2007:

  • Stieg Larsson triologien (nemlig ;)) Språket, plottet, Lisbet Salander.
  • Harry Potter (alle 7) Spenningen, personene, lekenheten.
  • Kompani Orheim av Tore Renberg. Glad, trist, nostalgisk.
  • Insektgutten av Jeffrey Deaver. Krim med uventet vri.

Bøker jeg hatet å lese i 2007:

  • Stygg av Constance Briscoe. Rørende historeie, men en grusom dårlig fortellerevne.
  • Fatso av Lars Ramslie. Tragisk bok om tragisk person med mål om å bruke mest mulig stygge ord.

#46

Candy Darling sa for siden:

Du måtte quote feilen min, Elinblu? :snurt: :dulte:

Jeg hører til dem som blir mektig irritert over at folk insinuerer at jeg bare later som om jeg ikke liker Idol, BB og kiosklitteratur. Kall meg gjerne snobb, men ikke uærlig. :overlegen:



#48

Maverick sa for siden:

Jeg er egentlig litt deppa, for jeg hadde ingen abnorm leseropplevelse i 2007. Jeg synes A thousand splendid suns var veldig bra. Jeg synes Jan Guillous Den indre fiende eller noe sånt også var veldig bra, og jeg synes José Saramagos Dødens uteblivelse var veldig bra, men det føles likevel som om jeg har gått glipp av et eller annet.

Dårligste? Jeg lagde en tråd om den som jeg ikke orker å rote opp igjen en gang, SÅ dårlig var den. :gaah:


#49

Nessie sa for siden:

Nå fikk du meg til å bestille Människa utan hund....

Leste nettopp Det svakeste ledd, synes den fortjener en sterk 4. :nemlig:


#50

Nessie sa for siden:

Synes forøvrig Anne Holt sine siste har vært bare sånn passe.


#51

Katinka sa for siden:

Jeg leste Viagra.


#52

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg vil nominere The Brooklyn Follies som beste leseropplevelse i 2007. (Gitt at det var i 2007 vi leste den da. :gruble: )

Jeg leste avsindig mange dårlige bøker i fjor. Den som skuffet mest (men som absolutt ikke var dårligst) var John Irvings siste, Til jeg finner deg. Mark Haddons A spot of bother bør vel også nevnes.


#53

Teofelia sa for siden:

Helt klart, men nevner du den som god eller dårlig? :humre:

Jeg likte den veldig godt selv. :)


#54

Katinka sa for siden:

Haddons bok la jeg bort, minnes jeg.


#55

Pepper Lemon sa for siden:

Dårlig. Jeg syntes den var så irriterende. Fjasete. Lite troverdig. Humor a la Marian Keyes. :flau:


#56

Candy Darling sa for siden:

A spot of bother kommer på skuffelseslisten min også. Er vi enige om absolutt alt, Monsoon? :gruble:

Jeg måtte kikke på bokhyllen for å se hvilke andre bøker jeg har lest i år, og en av de som utmerker seg positivt er Ghostwritten av David Mitchell. Den anbefales helhjertet også. En annen bra bok var A history of Love av Nicole Krauss (selv om jeg kjenner litt på at hun og samboeren er litt sånn "den nye vinen", og ørlite grann oppskrytt). Siden jeg er så treg, leste jeg New York Trilogi av Paul Auster først i år, og den var veldig rar-bra.

Av skuffelser nevner jeg også The secret life of bees av Sue Monk Kidd. Rett og slett fjas. :skuffet: Anna Gavaldas Saman er ein mindre åleine kan du også ha for meg, både boken og filmen. Jeg innrømmer glatt at jeg irriterte meg grønn over alle ufullstendige setninger og ellipser, selv om jeg er inclined til å bruke det selv.

Bøker som kommer i kategorien "greit nok" er The Kite Runner og A thousand splendid suns. Det samme gjør Life of Pi, som også har ligget lenge før jeg gjøv løs på den.


#57

Skilpadda sa for siden:

Jeg synes også Secret Life of Bees var ganske bortkastet papir. Life of Pi likte jeg godt, den minnet om "klassisk" John Irving. Men jeg hadde egentlig ingen forventninger til den, og slikt hjelper ofte på; det gjelder også f.eks. The Kite Runner og The Time-Traveller's Wife, som jeg kanskje ville blitt skuffet over om jeg hadde lest dem et år senere enn jeg gjorde. (Det er litt synd at helt greie og velskrevne og ganske upretensiøse bøker skal bli så oppskrytt at man tror det er det "nye store", for da blir fallhøyden så stor. Men det er vel vanskelig å unngå.)


#58

Candy Darling sa for siden:

Forventninger er djevelens verk. Hvorfor leser jeg sånne tråder som dette? :skremt:


#59

Pepper Lemon sa for siden:

Er det nå jeg skal si at jeg er fullstendig enig med deg?


#60

Manga sa for siden:

Jeg leser nesten bare krim og i fjor tror jeg faktisk jeg ikke leste noe annet enn det.
Den beste boka jeg leste var Snømannen av Jo Nesbø. Den dårligste var nok muligens 1222 av Anne Holt. Den var litt kjedelig.

Jeg fikk lest alt for få bøker i 2007 så jeg håper 2008 blir et bedre år i så måte.


#61

Mandarin sa for siden:

Bøker jeg kjenner sitter igjen i meg og som har gitt meg bra leseropplevelse er:

  • Den tidsreisendes kvinne. Ble lest gravid på ferie og makan til intens lesing og sipping skal man lete lenge etter. :knegg:

  • The nine tailors - herlige karaktererDe jeg ikke orket å fullføre av en eller annen grunn :

  • The secret life of bees av Sue Monk Kidd

  • Strong posion Skuffelser:

  • Anne B. Ragdes siste. Ligge i grønne..
    The Road av Cormac McCarthy kan tegne til å bli den mest underfundige.
    Den begynte jeg på i julen, men har ikke fått fullføre enda.


#62

Aminta sa for siden:

Hmm, det er da ikke verdens enkleste spm.
Men sånn som jeg kommer på i farten (må huske liste i år) så er de beste;
The Kite Runner og A Thousand Splendid Suns av Khaled Hosseini, The Timetraveler's Wife av Audrey Niffenegger, Afrodites Basseng av Gert Nygårshaug, Menn som hater kvinner av Stieg Larsson (ikke lest de to siste enda), The Hogfather (igjen) av Terry Pratchett, Harry Potter and the Deathly Hollows av Joanne K. Rowling (ikke den beste av hennes, men veldig bra, og infridde mange forventninger), Paradisets Barn (Evas bok, Kains bok og Noreas Saga) av Marianne Fredriksson, samt Den som vandrer om natten, Simon och Ekarna og Skilda verkligheter av henne (igjen).

Største skuffelse er nok Ligge i Grønne Enger av Anne B. Ragde.


#63

Nessie sa for siden:

Stort sett bare krim her og.. enig i dine vurderinger ;)

Anbefaler deg bøker av Arne Dahl! :D


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.