Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kalori- og fett-tett mat?

#1

Susse sa for siden:

Har en gutt i huset som ikke spiser. Det vesle han spiser bør derfor inneholde så mye næring som mulig.
Han spiser ikke særlig brød, og om jeg fåt lurt i han en halv skive er det i allefall ikke med smør på :(
Han liker ikke kjøtt, fisk eller fugl, så av proteiner er det egg vi kommer lengst med og av og til litt kjøttdeig. Leverpostei går en gang i blandt på en kvart skive.

Jeg lager pannekaker av rismelk, fibramel og masse egg, det liker han godt. Men jeg må prøve å finne noe annet han kan like også, både til middag, kvelds, og til kos.

Andre som har noen lure ideer om hvordan jeg kan tilføre maten mer næring eller har oppskrifter på noe fett og kaloririkt ? Aller helst med sunn olje som fettkilde.


#2

Harriet Vane sa for siden:

Avocado? Kan du ha litt rapsolje, valnøttolje el i det lille han spiser? Eggesalat med majones? Liker han smoothies? I smoothies kan man lure inn mye godt han ikke kan kjenne mellom bær, banananer og yoghurt. Bruk den litt solide yoghurten med ekstra bær, ha i eggeplommer, cocosa, omega 3 (udos choice el. ) sesamfrø, havregryn, osv.

Uff, det høres ikke greit ut, men fargesterk mat med noe sødme og mulighet til å pelle og plukke før, under og etter måltidene kan være en løsning?


#3

Dixie Diner sa for siden:

Liker han matmuffins? Der kan du blande inn alt mulig rart, skikkelig SNIKE det inn. Min datter er stort sett alt-etende men liker feks ikke så godt løk og gulrot. Men putter jeg det inn i muffinsene spiser hun det glatt. De kan du gjøre skikkelig fete også, med hakkede nøtter, revet ost, oliven i småå biter osv. Grovt mel og mager kesam som gir masse proteiner (12 gram per. 100 gram).


#4

Isolde sa for siden:

smoothie av Bær, biola/juice med rå egg og kaldpresset rapsolje oppi. Litt sukker eller banan for å få vekk den sure smaken.


#5

Kneazle sa for siden:

Problemet med fett- og kaloririk mat er jo at det er veldig mektig og tungt, så faren er jo at det byr ham imot av den grunn.
Banan er næringsrikt og godt. Og smoothies kan jo varieres i det uendelige, hvis han liker det. Snik oppi et egg, rismelk, avokado eller rett og slett litt Semper-pulver, så økes protein-/fett-/energinivået betydelig;) Smoothie frosset i saftisformer pleier å være en hit!
Føler med deg, det må være utrolig frustrerende å slite med å få i ham nok mat. :klem:
Skal gruble litt til, og se om jeg kan komme på noe mer...


#6

Dixie Diner sa for siden:

Banan er perfekt i smoothies, man trenger ikke sukker da. Jeg må alltid ha 1/2 - 1 banan i mine smoothies, ellers synes jeg sjelden de er gode. Har alltid en god neve hele nøtter oppi (de males nesten helt i blenderen uansett) og Biola eller lignende, og masse gode usukrede bær fra fryseren. Udos Choice er knallbra oppi, men det har jeg ikke tatt meg råd til i det siste.


#7

Kneazle sa for siden:

...og der kom Isolde meg i forkjøpet, gitt!


#8

Susse sa for siden:

Mulig, men han kan ikke få noe særlig mat på tallerknen, da kan vi likegodt droppe hele måltidet, han minster helt piffen. En av de største utfordringene er å få han til å i det heletatt smake på maten. Det eneste han spiser uten å blunke er tørre kaker og loff såfremt han er forsikret av en voksen han er trygg på at han tåler den.

#9

Harriet Vane sa for siden:

Hvis han liker tørre kaker/kjeks, så kan du jo forsøke å lage næringsrike varianter av dette. Tåler han nøtter? Finmal nøtter, særlig mandler, peanøtter, sesamfrø og sånner veldig næringsrikt. Noen sunne cookies er jo ikke å forakte. Med havregryn, brunt sukker og sånn.


#10

malena sa for siden:

Har du noen gode oppskrifter å dele, kanskje? :blafre:


#11

Dixie Diner sa for siden:

Var det ikke ei her inne som laget sånne "kaker" av tørket frukt og nøtter? Kanskje det hadde vært noe?


#12

Harriet Vane sa for siden:

Sukkererter, gulrotbiter, eplebiter, druer, knekkebrødbiter....I små skåler? Som snacks? Gjøre middag morsomt?

Hva er det han ikke tåler?


#13

Dixie Diner sa for siden:

Avokado kan forresten blandes i smoothies uten at man merker smaken. :)
Lindberg har noen oppskrifter, kan se om jeg finner dem.



#15

Susse sa for siden:

Der sa du no ja !
Han elsker nøtter :D
Oppskrifter skal jeg nok kunne grave frem og heller lage min egen vri :riktig:


#16

Karamell sa for siden:

Så trasig Susse.

Sofia (er medlem her, men ikke aktiv) sliter litt med mat og Vesla si.

Her er matpakkebloggen hennes.
Til inspirasjon. ;)

soffensmatside.blogspot.com/


#17

DM sa for siden:

Macedamianøtter og paranøtter! Skikkelig næringstett og godt.


#18

Susse sa for siden:

Han liker dem ikke naturell, men tror fint han hadde spist dem i kjeks.


#19

Susse sa for siden:

Tusen takk for tipset Karamell.

Nå har avkommet og mor sammen sett på matpakker her, og han så flere varianter han godt kunne tenke seg å prøve. :rørt: Det er- bank i bordet- første gang noen sinne han har sett på bilder av mat og sakt han kunne ha lyst til å prøve !


#20

Susse sa for siden:

Middagen er igrunn ikke noe vi har tenkt å gjøre så mye med. Vi har ikke lyst til å ha så mye fokus på han og spisinga hans under fellesmåltiden fordi vi tror dette har en ekstra negativ virkning på han. Han får derfor aldri egen mat, men må spise det vi har på bordet. Ergo spiser han ikke noe som helst.
Planen min er å heller lage formiddagsmaten han mer som middag og da er jo det å lage bittesmå posjoner av ulike ting han liker en god ide.

Han tåler ikke melk ( hverken protein eller sukker) han reagerte på soya som liten, men det ser ut til å gå greit nå selv om vi er veldig forsiktige. Han tåler heller ikke fersken, nektarin, plommer, kirsebær.



#22

Susse sa for siden:

Tusen takk Dragen :D


#23

Aminta sa for siden:

Har dere en ernæringsfysiolog forresten?


#24

Susse sa for siden:

Dessverre, men jeg jobber sammen med en :)


#25

Dragen sa for siden:

Dere bør ha en egen. Stå på krava, Susse!


#26

Susse sa for siden:

Ja. Nå har jeg bestillt legetime og kommer til å slå litt i bordet denne gangen. Nå er jeg rett og slett drittlei av å ikke få skikkelig oppfølging, vi har slitt oss halvt ihjel med gutten vår siden han var 10 mnd. Nå er han 5 år og ting er langt fra noe bedre. (Sliter også veldig med søvn og muskelsmerter)


#27

Dragen sa for siden:

Skriv dagbok. Før logg over hva du tilbyr ham å spise, hva han faktisk spiser, når han er dårlig i magen, og noter også søvnproblemer og muskelsmerter.

Skriv liste over hva du vil at legen skal undersøke, og hva du vil spørre legen om. Ikke gå derfra før du er gjennom listen. Det er nyttig med liste, det er nemlig fort gjort å glemme når man sitter der.

Ti måneder? Var det da dere begynte å gi han brød?

:klemme:


#28

Susse sa for siden:

Dagbok hadde vi da han begynte utredningen 15 mnd gammel. Mulig vi skal prøve det de to ukene nå mens vi venter på legetimen, jeg har vært inne på tanken. Fastlegen prøvde å få han inn igjen på sykehuset i vår, men vi ble avvist.
Han begynte å få brød da han var 6 mnd, likte ikke grøt. Han ble syk etter en penicillinkur da han var 10 mnd og gradivs dårligere og dårligere frem mot 15 mnd da han ble lagt inn.


#29

Aminta sa for siden:

Jeg sender deg en pm jeg.


#30

Susse sa for siden:

Takk for masse gode innspill og tips jenter !

Nå her vi igang med kostregistrering. Matpakka på fredag var stor suksess :kry:
Han spiste en hel grillpølse, en klase druer, et halvt egg, en liten neve nøtter og i tillegg en stor posjon suppe i barnehagen. :jippi:
Jeg har laget to ulike typer tørre kjeks/kaker med masse nøtter som skal brukes som dessert og mellommåltider.
Han har også sovet to hele netter nå, så jeg er ikke i tvil om at mer næring gir bedre søvn og midre plager i kroppen hans.


#31

Rug sa for siden:

Det var godt å høre! For en lettelse, om det så bare er for noen dager, så vet man at kroppen har fått en pause.


#32

Dragen sa for siden:

Flott, Susse!


#33

malena sa for siden:

Så flott, Susse! Hvordan lagde du de nøttekjeksene?


#34

Pamina sa for siden:

Det var utrolig hyggelig å høre!


#35

Susse sa for siden:

www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=30454

Her er de.

Jeg laget også en slags "flap jack" i langpanne, skar opp i firkanter og har pakket en og en i folie. De smaker som klassisk usunn frokostblanding og ble igrunn bedre mottatt.
Oppskriften fant jeg her: www.detsoteliv.no/ de ligger under småkaker og heter Crackerjacks
og byttet ut litt kokos med malte nøtter.


#36

Karamell sa for siden:

Så flott Susse! :klem:


#37

malena sa for siden:

Takk. :riktig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.