Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

1984

#1

Elise sa for siden:

NRK har ny podcast-serie nå, Leseklubben. Sammen leser/hører vi nå 1984, med ukentlig oppsummering og diskusjon i podcast.

Flere som følger denne? Det er ikke akkurat en bok jeg ville ha valgt selv, men jeg synes det er interessant å lese. Det tilfører også en ekstra dimensjon at det blir snakket om i podcast en.

Ukens siste kapittel syntes jeg derimot var helt uutholdelig, og jeg har måttet ta det i flere porsjoner for å klare å komme gjennom. Jeg liker bedre handling enn politiske ideer.


#2

Polyanna sa for siden:

Oh, dette er creepy, jeg satt akkurat og tenkte på å legge inn en anbefaling om denne. Jeg syns den er fantastisk, og utrolig relevant. Jeg er usikker på om det er orwell som har så skarpe analyser at han treffer på Putin, eller om Putin bruker 1984 som oppskrift, for eksempel.

Hører lydboken og podcasten, men ligger en uke eller så bakpå.


#3

Input sa for siden:

Jeg hører podcasten, men ligger langt etter. Men jeg leser boka fremfor å høre den som lydbok, men de ligger jeg laaaaangt bak fordi jeg må lese ferdig en annen bok først.


#4

My sa for siden:

Jeg synes også den er fantastisk, og nesten uhyggelig treffende og relevant på en del ting. Hørte den på lydbok for 19 år siden (husker nøyaktig når, for det var mens jeg måtte trille lange turer med den lille babyen, som nå er 19, for å få henne til å sove), og den festet seg. Har ikke noe behov for å lese/høre den på nytt da. En gang holder. :skremt:


#5

Nada sa for siden:

Jeg er med i Leseklubben og venter fortsatt på medlemsnummer.
Er oppdatert og gleder meg til hver episode.
Boka er gripende aktuell og jeg synes mye er gjenkjennelig sett i vår tid.


#6

Tallulah sa for siden:

Jeg hadde faktisk hørt Audibles hørespill av 1984 rett før denne podkasten begynte. Det anbefales! Med bla. Andrew Garfield, Andrew Scott, Tom Hardy, Cynthia Erivo m.fl.

Jeg liker podkasten, og er VELDIG glad for initiativet, men jeg syns det er litt vel flåsete til tider, der noen av deltakerne er mer opptatt av at folk på ingen måte må tro at de er SMARTE. Også skjønner jeg ikke vitsen med å bruke tid på et sammendrag av hva man nettopp har hørt.

Morgenbladet har en kommentar på den, som er verdt å lese (Betalingsmur). Der diskuteres det bl.a. balansen mellom samtale mellom legfolk og fagfolk som jeg syns har gode poenger.

Jeg har hørt mye på Menn uten midje kan også lese, med Kristopher Schau og Alexander Sandtorv, som er en annen podkast om å lese bøker.

Selv er jeg med i en lesesirkel som møtes ca 10 ganger i året, der det går på rundgang hvem som velger bøker. Det har gjort at jeg har økt leseaktiviteten min betraktelig, og det setter jeg veldig stor pris på. Jeg leste veldig mye helt fram til jeg fikk barn selv, men slutta omtrent helt. Nå er jeg oppe i ca 2 bøker i måneden igjen. Og leseopplevelsen blir veldig mye bedre når den deles med andre, jeg lærer så mye og får så mange nye perspektiver på ting av den samtalen.


#7

Eia sa for siden:

Jeg er med, og jeg er fan! Ikke minst fordi jeg synes innleseren av lydboka er god.

Jeg leste kommentaren i Morgenbladet, og er enig i at diskusjonen tok seg kraftig opp med blant annet Janne Stigen Drangsholts inntreden. Håper de bruker mer av det fremover i sirkelen. Men først og fremst HURRA til alle som fremmer leselyst! :heia:


#8

Skilpadda sa for siden:

Så gøy, dette tror jeg jeg må høre på! Jeg snakket akkurat om 1984 med en litteraturprofessor, i forbindelse med Brave New World (som han akkurat har skrevet ny artikkel om for leksikonet). Det er to bøker jeg leste før jeg var tenåring, som gjorde enormt inntrykk på meg og som har sittet i hodet mitt gjennom hele leselivet mitt etter det. Og å lese dem om igjen som voksen var også veldig givende.


#9

Strå sa for siden:

Jeg trodde jeg leste den for et par år siden, men finner den ikke i leseloggen min. Det kan ha vært en annen bok. Den skal nok gjenleses ja.


#10

Nenne sa for siden:

Jeg leste 1984 i 1984, men har egentlig tenkt å gjenta lesingen. Det høres ut som om tida er kommet.


#11

Isprinsessen sa for siden:

Er det en god oversettelse så den er ok å lese på norsk?


#12

LilleT sa for siden:

Jeg liker Leseklubben veldig godt! "1984" var en bok jeg aldri hadde lest mer enn starten på. Det skjedde nemlig i engelsktimene på videregående, og som med mange andre tekster pushet av skolen, fikk jeg dessverre et veldig anstrengt forhold til den og trodde aldri jeg skulle orke å lese resten. Kom sent i gang med lyttinga, men er ajour nå.

De to neste bøkene på lista; "Heroin chic" og "Genanse og verdighet" (om jeg ikke husker feil?) har jeg lest, men tror jeg skal høre podcasten likevel.


#13

Elise sa for siden:

Jeg måtte ta pauser etter å ha hørt en stund av del tre. Har tre små kapitler igjen, og håper den endrer litt karakter igjen. Men å håpe på happy ending som jeg liker best, er vel kanskje for dumt.


#14

Skilpadda sa for siden:

Jeg begynte på denne podkasten, men ble så skrekkelig irritert på den mannlige deltageren at jeg måtte rage-quitte midt i tredje episode. :knegg:

Men jeg fikk lyst til å lese 1984 om igjen, da, det er jo noe. Snakket nylig om den på jobben i forbindelse med Brave New World (det er to romaner som betyr mye for meg og som jeg har hatt i bakhodet i godt over førti år), som jeg nettopp redigerte ny artikkel om til leksikonet. Det er vanskelig å tenke seg to dystopier som er mer relevante.

Kan ellers anbefale Foreldreportalens helt egne klassikerlesesirkeldiskusjon om 1984. :værsågod:


#15

Toffskij sa for siden:

Morsomt å se den gamle tråden! Det der med kontinuerlig krig virker jo sørgelig relevant nå om dagen. :leppe:


#16

Skilpadda sa for siden:

We have always been at war with Eurasia.


#17

Eia sa for siden:

Den boka er altså så skremmende relevant i dag, etter min mening, at jeg gikk litt ned for telling etter å ha hørt den ferdig. :sukk:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.