Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva koster en fest?

#1

Hyacinth sa for siden:

:haha:

Ja, hvor langt er et tau…

La oss si at man ønsker å invitere ca 30 mennesker til en fest i et leid lokale, og la oss si at man bestiller noe buffetgreier som blir levert, og så skal man ha drikke til disse gjestene.

Hvor rimelig er det realistisk at dette kan gjøres dersom man ikke vil lage noe av maten selv, men godt kan bake kaker selv (eller be andre)?

Hilsen noen som vil ha fest på et lavest mulig budsjett, men likevel vil invitere folk man er glad i til en stor anledning (ikke bryllup, altså!).


#2

Millen sa for siden:

Tipper mellom 5 og 10 lapper for alt.


#3

Hyacinth sa for siden:

Hm. Det høres lovende ut. Mannen min estimerte grovt 25-30000. Da tok han utgangspunkt i 500 kr/pers for mat, og så kommer drikke, leie av lokaler og diverse annet i tillegg.


#4

Hyacinth sa for siden:

Men kan man virkelig få mat for 30 mennesker for under 5 lapper? :undrer: Det høres veldig snaut ut.


#5

Millen sa for siden:

Vet ikke, jeg tror og legger vekt på tror at type gryte med ris og brød til feks vil være billigere enn koldtbord/tapes osv.
Jeg er ikke økonom og bare gjetter.
Alkohol kam jo kjøpes billigere i Sverige feks.


#6

Myria sa for siden:

Jeg tror Millens anslag er for lavt. Jeg tror du vil bruke den summen bare på leie av lokale (det er ofte dyrere i helgene) og etter et kjapt søk på lokaler her hos oss ser jeg at det ligger fra ca 5-10 000 på leie en helgedag.

Catering synes jeg stort sett starter på 4-500 per pers og oppover, men her kan man jo gjøre det både billigere og dyrere. Eldstemann ville f.eks. ha kinesisk mat i konfirmasjonen sin og en lokal restaurant vi liker godt tar bare 150-200 per pers for catering så det var supert. God mat og rimelig også (da hadde vi buffet med flere forskjellige retter + tilbehør). Her kan det være mye å spare på å sjekke hva som finnes der du bor.

Drikke synes jeg er verre å uttale meg om og her flyr pengene fort hvis dere skal holde all drikke. Bryllupsminne har en drikkekalkulator som kanskje kan fungere også til fest? Jeg vet Vinmonopolet tar uåpnede flasker i retur og butikker tar som oftest uåpnet brus i retur også så jeg ville ikke vært redd for å ta i litt og så heller returnere etterpå om det går mindre enn dere anslo. :jupp:


#7

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror gryte med ris, som ble nevnt over her, vil være billig, men det betyr jo at man må lage mat selv. Det er jeg ikke villig til.

Når det gjelder drikke, lønner det seg ikke for oss å kjøpe i Sverige. Tvert imot. Jeg vet at polet tar uåpnede flasker i retur, men kanskje det kan lønne seg å kjøpe 3-literspapp. Jeg vil ha god alkoholfri drikke, ikke brus. Kanskje god eplemost på papp? :vetikke:


#8

Lyppa sa for siden:

Mulig å legge opp til spleisefest? Be om at alle tar med en ting til matbordet? Har vært i både fødselsdager og bryllup av det slaget, og det har vært koselig.


#9

Kanutte sa for siden:

Vi hadde minnestund med leid lokale og catering (varmmat, kake og kaffe) for 40 personer i vår og betalte ca 20 000 totalt. Drikke var kun vann og cateringfolka gjorde absolutt alt; dekking, servering og opprydding. Da jeg hadde doktorgradsmiddag for noen år siden leide vi catering + lokale i en pakke. Da kunne vi ta med egen kake, alkohol og mineralvann utenom, men sto selv for opprydding. Da tok vi utgangspunkt i hvilket lokale vi ville ha, og siden de hadde samarbeid med et cateringfirma gikk vi for det. Tror pris vil variere en del fra hvor dere vil ha festen, og hva dere vil gjøre selv, og det beste er nok å sjekke litt rundt med aktuelle tilbydere.


#10

Millen sa for siden:

Kan jo bestille gryte med tilbehør og. Vært på fester hvor det er litt gjort.


#11

Hyacinth sa for siden:

Hvor tilbys sånt?


#12

Hyacinth sa for siden:

Det må jeg tenke litt på.


#13

Darth sa for siden:

Nærliggende yrkesskole med restaurant- og matfag?


#14

Stompa sa for siden:

Her får man det hos alle (?) selskapene som tilbyr tradisjonell catering (koldtbord og sånt).


#15

Hyacinth sa for siden:

Takk for tips! Jeg skal sjekke litt rundt. Må sikkert starte med å finne et lokale.


#16

frukt sa for siden:

Patrioten og Lille persille blant andre.


#17

Bokormen sa for siden:

Dette er sikkert stedavhengig. Men her vi bor hadde jeg nok måtte ut med alt fra 2-7000 for lokalet, der enkelt grendehus er billigere enn mer sentrale selskapslokaler. Ett døgn er billigere enn hel helg, osv. Tapas, buffet, koldtbord har jeg sett starte på kanskje 350-400 per person, noen steder har spekemat noe rimeligere. Gryterett er også noe mange tilbyr. Jeg hadde nok regnet med å ut med rundt 20 000 for et slikt lag. (Å ha så mange hjemme og å lage all maten hadde utgått med høye kneløft for min del, men det er jo mange flinke folk som får det til. :knegg: )

En kan fint få alt dyrere herover enn jeg skisserer og - vi har et selskapslokale i nabolaget som koster 18 000 eller noe å leie en helg. Men der er det et fantastisk uteområde "på kjøpet".


#18

Millen sa for siden:

Oslo og omegn..Jeg har bare vært gjest, dette var i fjor høst


#19

Hyacinth sa for siden:

Takk! :)


#20

Hyacinth sa for siden:

Det siste der har jeg overhodet ikke krefter til. Jeg ønsker ikke å grue meg til dette :knegg:


#21

Niobe sa for siden:

Her i området må man nok regne 600 kr pr person, bare for mat og lokale. Jeg tipper 20-25.000, med drikke og annet som følger med.


#22

Musemus sa for siden:

Jeg vil tippe oppunder 20 000,-. Du vil kanskje pynte et ev. lokale også?


#23

Hyacinth sa for siden:

Ja, men jeg er ikke interessert i å bruke store summer på det. Men litt blir det nok.


#24

My sa for siden:

Jeg tipper også noe sånt. 30 gjester er jo som et ganske valig konfirmasjonsselskap, og da ligger vel gjerne prisen på rundt dette.


#25

Elise sa for siden:

De cateringfirmaene jeg har brukt har også tilbud om gryteretter, biff stroganoff, lapskaus, mm. 200-250 kr per pers, og du trenger sannsynligvis ikke å bestille til like mange som du har gjester.

Her jeg bor får man klubbhus til 4000-6000 kr for en kveld, kanskje tillegg for oppvask. Og alltid tillegg for svarte merker fra sko.

Drikke, jeg ville nok ikke budt på gratis drikke til alle mann hele kvelden, i min vennekrets skjer det så å si aldri. Men hvis jeg skulle gjort det ble jeg sikkert beregnet en halv flaske vin og tre øl per person eller noe sånt, og rundet godt oppover, iallfall av drikke jeg selv drikker og det ikke gjør noe å ha rester av. Kanskje noen flasker Baileys til kaffen, og.

På klubbhus og andre leide lokaler står man vel alltid for rigging og rydding selv, så det er nesten så jeg ville regnet på å ta det på restaurant i stedet.


#26

Fintdethei! sa for siden:

Kjapt søk hos en stor cateringleverandør i Bergen, de har diverser gryter og lasagne i prisrange 220,- -> per person.

(Mistenker vi er i aldersrangen der det er på tide å invitere litt?)


#27

Millen sa for siden:

Det jeg er vant til med drikke på den type fester er at vertskapet holder drikke til maten, utover kvelden tar man med selv. Gjelder både alkohol og alkoholfritt.


#28

Kaprifol sa for siden:

Du trenger velkomstdrink (5 flasker cava til 150,- for hver går sikkert bra, totalt 750), mat (200 for gryterett blir 6000), vin/øl/brus. Den siste posten kan være stor, og du kan ta med det som ikke blir drukket hjem. Det er også stor variasjon i hvor mye folk drikker, kommer an på om det er vinklubben eller familien, tenker jeg.

I området der jeg bor koster det noen tusen å leie et sted, gjerne 3-5000 for et lokale som man har en dag litt avhengig av størrelse og hvor fint det er.

Det er innafor å be folk om å ta med seg drikke. Det er også veldig smart å be noen om å bake. Husk at du vil gjerne pynte lokalet med duker og blomster, du trenger pene servietter og lys, snacks og kaffe.

Jeg tror det kommer på minst 15000 for en slik fest. Men det er verdt det!


#29

Timar sa for siden:

Lokale: 5000-10.000
Mat: 30* 300-600 = 9.000-18.000
Drikke: 0,5-1 flaske vin pr pers = 2.250- 4.500
Annen drikke = ?
Kaker = ?
Kaffe = ?
Pynt = mye mer enn du tror! (Servietter, blomster, ting og tang til å live opp lokalet)
Leie av duker, service, glass...?
Leie av musikkanlegg?


#30

Ellisiv sa for siden:

Lura Turistheim f.eks. Evnt Madla Handelslag (for du er fra de kanter, sant?)
Med 30-40 gjester tipper jeg maten kommer opp i rundt 7-8000kr.

Har dere lokale? Det koster jo også noen lapper. Og så polvarer…. Jeg tror nok du må regne med rundt 20-25000kr altså.


#31

løve70 sa for siden:

LillePersille har jeg hørt mye godt om (vi tenkte å prøve dem nå til helgen). Tapas til 300,- per pers høres ikke så ille ut prismessig heller.

Om du tenker 300 til mat og 300 til drikke per pers og så kanskje 50,- per pers i snacks, ender du på 20 000 for mat og drikke, så 25000 er nok ganske realistisk.


#32

Hyacinth sa for siden:

Ja, dere er på linje med mannen min sitt kjappe regnestykke, og egentlig mitt også.

Jeg kommer nok ikke til å be gjester ta med drikke. For meg blir det veldig rart. Men jeg kommer heller ikke til å legge opp til at samtlige gjester blir fulle heller, liksom, ikke at det kommer til å skje heller, kan jeg tenke meg. Jeg tebker at den drikken vi har er den vi har, og det er det. Uten at det er FOR snaut, sånn at det ikke er nok. Men jeg synes ikke det er nødvendig å ha helt absurde mengder alkohol.

(Og det er også det jeg er vant til. Egen drikke er noe jeg kun er vant til at vi tar med på jobbfest.)


#33

Fersken sa for siden:

Lite lokalt firma med rause porsjoner : FitGo
Matboden
Farstad Catering
Reinskau
Kokken i logen
Lura Turistheim



#35

Karamell sa for siden:

nei, jeg tviler på det. Jeg har nettopp bestilt tapas, og kjøpt vin og musserende til 16 personer. jeg orker ikke sjekke pris nå, minn meg på det i morgen. Bare vnen ble jo et par-tre tusen. Ok ikke bare vin, det var med en med en Glitterfisk og en Baileys også.


#36

Chablis sa for siden:

Det kan man, men det kommer an på hvor man bestiller fra, vi bestilte fra kokkelinja på videregående, rause porsjoner og god mat. Vi kunne bestilt mye mindre.


#37

Inagh sa for siden:

Vi hadde tenkt å holde stort sølvbryllupslag i år, rundt 30-40 gjester, mat (koldtbord,) drikke med/uten alkohol og leid lokale. Det ville kostet oss et sted mellom 20- 30K.

Vi kjøpte hytte i stedet - mye dyrere, men noe vi har glede av lenger enn en fest. :knegg:

(Neida, hytta ble kjøpt et halvt års tid i forveien, og vi fant ut vi ikke kunne prioritere et dyrt party i tillegg. Gøyere å si vi kjøpte hytte i stedet. :humre: )


#38

Hyacinth sa for siden:

Dette er min historie. Ordrett. Bytt hytte med hus. Vi blir begge 50 og har sølvbryllup. Har tenkt i mange år at vi ønsker en sånn fest. Nå er vi akkurat ferdige med totalrenovering av huset, og da mener jeg ribbet til skallet. Vi har gjeld herfra til himmelen. :knegg: Legg på at vi gjerne vil ha en ordentlig ferie også til sommeren, så jeg prøver desperat å få i pose og sekk…


#39

Blondie sa for siden:

Pøh, dere kan jo feire gullbryllup!

Jeg ville tenkte 20-25.000. Gryte fra catering er ypperlig festmat.


#40

Hyacinth sa for siden:

Klart vi skal feire gullbryllup også! :D


#41

Tilde sa for siden:

Vil tro det går nærmere 30 000 for lokale, rengjøring, mat og drikke.
Du skal sikkert pynte med litt blomster, ha snacks på bordene etter mat mm.
Alkohol koster, så ja, vil tro prisen nærmer seg 30 000. (Svarer etter min erfaring med 40 og 50 års feiringer, så kommer det jo an på pris på lokalet også)


#42

Floksa sa for siden:

Lei hus og lag Toro gryterett? Evt grønnsakssuppe med rundstykker.
Det er lett å lage mat til mange i stor gryte på et stort og organisert kjøkken. Kan ikke sammenlignes med å lage hjemme.
Da kommer du unna med 7-10.000kr tenker jeg

Men skal det carteres tror jeg du skal streve for å komme under 15.000 med drikke og dessert.
Vi har stadig slike greier og da er husleie 2500kr for en helg (veldig ruralt) og vi lager all maten selv. Mener vi greide oss med rundt 25.000kr i utlegg til konfirmasjon i vår (til mat/drikke etc, bestilte tøyservietter med monogram og DE var ikke i budsjettet) med 55 gjester. Buffet med varme og kalde retter. All drikke og kakebord.
Fikk en del kaker levert fra venner og naboer.
Be folk bake og/eller ta med en rett. Det blir ofte de koseligste festene. Og det er helt innafor å be folk ta med drikke (her gjør folk det uansett, det er liksom kutyme her. Man kan fort ende opp med MER øl og brennevin ETTER fest enn man hadde før ) heller enn gave.


#43

Zulu sa for siden:

Du vil ha både nyoppusset hus, fin ferie og stor fest samme året? Og helst ikke kompromisse med å lage mat selv eller be gjestene bidra med drikke? Janei, hjertet mitt blør for deg, altså. :knegg:


#44

007 sa for siden:

:latter:

Her er det vanlig med catering, velkomstdrink å ta med resten av drikke selv. Ikke så all verden å spare, så jeg tror fort du kommer opp i 20-lapper.

Vi vurderte 50-års feiringer kombinert med 30-års bryllupsdag, men valgte tur for to til Hellas i stedet for. Vi hadde penger til begge deler, men jeg er fr gniten til å svi av så mange penger på en kveld.


#45

løve70 sa for siden:

For å gjøre det litt rimeligere går det an å bestille noe tapas og kombinere det med noe du selv lager/ får dine nærmeste venner til å ta med noe. Kaker kan du også outsorce til venner tenker jeg. Slik er det ihvertfall vanlig å gjøre i min omgangskrets.


#46

Blå sa for siden:

Vi feiret sølvbryllup med ca 50 gjester, ca 10 av dem var barn.

Leid lokale der vi fikk lov til å dekke og organisere selv, og vi hadde lokalet til dagen etter slik at vi kunne rydde i ro og fred, catering og vi kjøpte relativt rikelig med drikke.

Det kom på ca 45 000.


#47

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er skikkelig synd på meg. :knegg:


#48

Hyacinth sa for siden:

Men det der med å be gjestene ta med drikke: Det er ikke nødvendigvis at jeg ikke VIL det, for å være vrang, liksom. Jeg synes bare det er litt frekt, men det er i MITT hode, jeg mener ikke å kritisere andre. Jeg har bare ikke opplevd det siden studenttiden og tror mange ville reagert.

Det med å lage mat selv handler blant annet om stress og helse.


#49

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er mulig. Men det er en del «men» her. Mange av mine nærmeste venninner strever også med ustabil helse som gjør det vanskelig å planlegge. Har riktignok tenkt å spørre om kaker. Og så er det noen tilreisende. Da er «ta med» vanskeligere.


#50

løve70 sa for siden:

Ja, man ber ikke tilreisende om å ta med noe akkurat :knegg:

I min 'gjeng' er det heller ikke vanlig å be gjestene om å ta med alokohol i slike settinger, men de fleste tar med en flaske vin e.l uansett..


#51

Blondie sa for siden:

Jeg har aldri opplevd et arrangement (utenom bryllup) hvor vi ikke har hatt med drikke etter mat, tror jeg. Har aldri tenkt på at det ikke er vanlig (eller frekt). Det er veldig fint å få drikke til maten.


#52

Myria sa for siden:

Jeg ble bedt om å bidra med kake i konfirmasjon 9 timers kjøring unna. :knegg: Jeg hadde veeeldig lyst til å gjengjelde forespørselen da det ble vår tur til å invitere til konfirmasjon (men jeg gjorde det ikke).


#53

Karamell sa for siden:

Jeg har kjøpt trelitersdunker med hvitt og rødt og 3 flasker nokså billig musserende til min 50-årsdag på lørdag. Uåpnet dunk kan leveres i retur på polet. Jeg har akkurat vært på Taxfree og der kjøpte jeg en Bacardi Raz, dersom jeg finner ut at jeg skal lage noe råsa punch. Jeg har ikke bedt om at de tar med egen drikke, men informert om at dersom de vil ha noe annet enn vin eller brus må de ta med selv Jeg kommer likevel til å ha litt øl i hus. Det ryker nok med en eller annen gang her i huset uansett. :humre:

Vi blir 16-17 stk, bare damer. Jeg har også bestilt tapas til 16 personer. 3 gode venninner/svigerinne baker hver sin kake til meg. Jeg skal ha det hjemme og har bestilt vaksehjelpen vår til i morgen tidlig (byttet dag fra førstkommende mandag). I tillegg til tapasen har jeg kjøpt en rund brie, noen kjeks og en venninne skal lage baconsurrede dadler, for det var ikke i tapaspakken og det hadde vi også lyst på. :knegg: Tapaspakken jeg har bestilt koster 390, - pr pers. Litt dyrt, men jeg har smakt maten ders før og den var veldig god. Sparer penger på å ikke ha lokale, men får det særdeles trangt da. :knegg:


#54

IzziCreo sa for siden:

Kan dere ha en grillfest i det nyoppussede huset til sommeren? Få et par venner/familie til å bemanne grillen og vips ferdig mat. Har dere hage? Vi hadde en slik familiefest for nesten 30, og jeg har ikke helt tallene i hodet, men det kan man i hvert fall få ned endel i pris. Vi handlet mat og mineralvann til sikkert rundt kr 9.000,-, men da hadde vi f.eks. to store, hele indrefileter av storfe på lasset. Vi kjøpte inn kartongvin av ymse slag, samt øl, velkomstbobler, cider etc. Avtale om tilbakelevering av uåpnede varer.
Søstrene Grene har mye fin pynt til en billig penge.


#55

Hyacinth sa for siden:

Det burde du! :haha:


#56

Hyacinth sa for siden:

Ååh! Kan jeg komme? :elsker:


#57

Myria sa for siden:

Vi har to konfirmasjoner til de kommende årene. Det er fremdeles muligheter. :nemlig:


#58

Hyacinth sa for siden:

Mnja. Vi har riktignok nytt, eller «nytt» hus, men det er lite. Hagen er knøttliten og vi kan klippe plen med saks. :knegg:


#59

Karamell sa for siden:

Seriøst????!!! Det er jo ikke greit! Hva i all verden bakte du? Noe annet enn formkake/sjokoladekake er vel utelukket??

Kakebakerne "mine" bor i nærheten av meg.


#60

Myria sa for siden:

Det ble gulrotkake (med kremen fraktet i en boks og sprøytet på etter transport ). Jeg synes jo det var litt rart å spørre akkurat meg når absolutt alle andre gjester bor maks 15 minutter unna mens vi bor på andre kanten av landet. :blinke: Jeg baker gode kaker altså, men ikke så eksepsjonelle at noen ville tenke at det MÅ de bare ha koste hva det koste vil.

Og jeg kunne sagt nei altså, jeg vet jo det, men jeg liker å gjøre folk glade og det er også begrenset hvor involvert man blir når man bor så langt unna så det føltes viktig å kunne bidra.


#61

apan sa for siden:

Jeg er stadig vekk på fester der man må ta med egen drikke. Synes ikke det er rart i det hele tatt. Ville gått for type "jeg har velkomstdrink, mat og noe vin til maten, drikke utover det er det fint om dere tar med selv".

Sånn utover det, ift det du spør om, jeg vil tippe rundt 20 000.


#62

gnuri sa for siden:

Hvis du bestiller catering bør du beregne ca 500 pr person i mat. Dette kan bli vesentlig billigere om du bestiller direkte fra f.eks. kinarestaurant. Hvis du bestiller f.eks. tolv posjoner av tre forskjellige retter vil du sannsynligvis komme ned i en kuvertpris på ca 150 pr pers.

Pris på lokaler varierer veldig, så du kan spare en god del på noen telefoner.


#63

Millen sa for siden:

Det er standard her og.


#64

Blå sa for siden:

Jeg synes også det er helt innafor å kjøpe inn noe drikke, men si at det man vil drikke utover kvelden tar man med selv.


#65

Karamell sa for siden:

Book deg et fly. ;)


#66

Karamell sa for siden:

Jeg bestilte tapaspakke 2 (det var 3 alternativer der n1 1 var billigst og minst mat, nr. 2 medium og nr 3 dyrest og mest mat, men de siste tingene syntes jeg ikke var verdt det) til 390 kr pr pers. Min erfaring er at man trenger ikke til 30 stk hvis man er 30 personer, men kan legge seg litt under. Jeg turde ikke å gå så langt ned, og jeg bestilte 18 ekstra kyllingspyd, slik at det er 2 til hver. Det sto at de anbefalte dette.


#67

-ea- sa for siden:

Skjedde meg i vinter da jeg hadde sekstiårsdag. Hjemme, med ti gjester, ba ingen om å ta med noe. :humre:


#68

Karamell sa for siden:

Jeg har to voksne barn, det får nok bein å gå på. :humre: Og åpnet leverer vi på polet!


#69

millact sa for siden:

Mega på Madla har god catering vet jeg. Sjekk hva de kan levere.


#70

millact sa for siden:

Vanlig på fest her også.


#71

oslo78 sa for siden:

Kun vært i bryllup hvor man ikke har med seg drikke selv.


#72

Zulu sa for siden:

Men det er jo ikke snakk om et bryllup her?


#73

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg har som sagt aldri vært på en fest hvor man tar med egen drikke bortsett fra jobbfest og andre «samlinger» av type reuinons etc. I slike tilfeller synes jeg det er naturlig. Men ikke fester av type bryllup, runde tall eller andre bursdager eller tilsvarende. Det betyr ikke at det florerer av alkohol, bare så det er sagt. Jeg er svært lite intereesert i å legge tilrette for en fyllefest, også av andre årsaker enn økonomiske.

Nylig var jeg i min fars 75-årsdag i leid lokale. Ca 40 gjester, alt fra barnebarn til annen slekt og mange venner. Catering fra Matmagasinet, flasker med vin på et eget bord. Egentlig samme opplegg som jeg ser for meg. Jeg kan selvsagt spørre mine foreldre om hva de betalte, men jeg tror neppe det vil hjelpe meg, de snur ikke på krona og trenger det ikke heller.


#74

millact sa for siden:

Gryte er godt!

Jeg var i utendørs 50-årsdag i sommer, ca 100 gjester; vi fikk suppe og brød.


#75

millact sa for siden:

Kan dere låne/leie kantine på arbeidssted? Har idrettslag lokaler til en billig penge?


#76

Hyacinth sa for siden:

Har heldigvis god tid til å sjekke. Arbeidplass er dessverre ikke aktuelt, vi er kommunalt ansatte og det er totalforbud med alkohol.


#77

oslo78 sa for siden:

Nei nettopp. I alle andre sammenhenger er jeg vant til at man tar med drikke selv.


#78

Hyacinth sa for siden:

Er det fordidet er i et leid lokale at dere tenker at man har med drikke selv? Hadde det vørt det ssmme hvis man inviterte til fest hjemme? Hvor går i tilfelle grensen? Man ber vel ikke gjester ta med drikke selv hvis man inviterer for eksempel fire venner hjem en lørdagskveld? :undrer: Men la oss si ti da?


#79

Neket sa for siden:

Jeg skal i 40-årsdag i morgen, alle tar med det de vil drikke. Er vel helt normalt? Festen er hjemme hos bursdagsbarnet. Har ikke tenkt at det er rart. Tror det er rundt 25 gjester.


#80

Floksa sa for siden:

Helt vanlig her.

Du får ikke både fancy cartert mat, fin vin til alle, og leid lokale på et tight budsjett.
En fest på budsjett er gryte, ta med drikke og billig lokale.
Og det er ikke noe feil med å gjøre det sånn.


#81

Hyacinth sa for siden:

Nei, selvsagt er det ikke feil! Det har jeg heller ikke sagt noe sted.

Jeg har heller ikke sagt at jeg vil ha fancy mat (snarere tvert imot) og jeg har ikke sagt at budsjettet må være tight. Jeg har sagt hva slags fest jeg ønsker og spurt hvor billig det er mulig å få det.


#82

Elise sa for siden:

Jeg er vant til at man tar med egen drikke til alle anledninger, gratis drikke hele kvelden tilhører definitivt unntakene. Til bursdagsfester rund dag er jeg vant til at man får velkomstdrink og for eksempel to øl eller to glass vin, så står man for resten selv. Andre bursdager står man for all drikke selv.

Men om det er en helt fremmed tanke i din omgangskrets ville jeg nok ikke gjort det. Men da koster det jo. :humre:


#83

Floksa sa for siden:

Matmagasinet tar 425 kr kuverten for tapas.
Drikke kan jo være alt fra grans taffel til dyr vin, men et sted mellom 50 og 200kr pr mann
Lokale er vanskelig, men siden du har god tid er det kanskje der du kan spare mest.
Om kaker outscorces er det bare kaffe, servietter og pynt. Det er ikke store summen.


#84

Zulu sa for siden:

Ah, sånn ja!


#85

Hyacinth sa for siden:

For MEG er det litt rart. (Jeg sier ikke dermed at det ER rart!) For MEG er det litt sånn «velkommen til en fest som jeg inviterer til og arrangerer, dere trenger ikke gi meg gave, men jeg vet at de fleste gjør det likevel, og ta gjerne med egen drikke også». Sorry hvis jeg ble litt irritert her, men det ble jeg, og ikke på deg, Elise. Beklager det. Tilfeldig at jeg siterte deg. Jeg føler bare at jeg blir tillagt en ovenfra og ned-holding jeg ikke har, og at min egen mening om dette temaet blir latterliggjort eller noe. Sorry hvis jeg overtolker. Det kan godt hende, vi kan fortsette den diskusjonen i tråden om hormoner i overgangsalderen. :knegg:

Jeg synes ikke det er rart i det hele tatt å ta med egen drikke hvis festen er et arrangement hvor det ikkr er én person som inviterer og feirer seg selv, feks en klassefest. Og sikkert mye annet jeg ikke kommer på akkurat nå.

Og det er heller ikke vinen som velter budsjettet. Noen dunker med vin rekker langt, og jeg er ikke vant til at folk kommer på fest for å drikke. At det er hovedaktiviteten.


#86

Hyacinth sa for siden:

Sorry. Jeg ser jeg overreagerer. Er syk også. Uten at det er noen unnskyldning.


#87

Elise sa for siden:

Da får du bare forkaste tipset om å ikke stille med drikke til gjestene hele kvelden, og spare inn på andre måter, men det virker jo ikke som det finnes noen enkle løsninger på det du spør om.


#88

Elise sa for siden:

Tror ikke noen synes det er vanskelig å skjønne at dette praktiseres ulikt i ulike miljøer, altså.


#89

Hyacinth sa for siden:

Jo, egentlig. For hvis jeg spør hva en fest koster, og dere svarer «det koster 25000 for en sånn fest du vil ha», så har jeg jo egentlig et svar på spørsmålet.

Jeg trodde aldri da jeg startet tråden at noen skulle svare 5000.


#90

Elise sa for siden:

Ja, det spørsmålet er jo greit nok, men jeg opplever at du også egentlig spør om hvordan man kan gjøre det billigere, fordi du ikke har lyst til å bruke så mye penger på det.


#91

Zulu sa for siden:

Hvis du snur på det, ville du ikke tenkt det var naturlig å ta med en flaske vin hvis du var invitert hjem til noen en lørdags kveld? Det ville jeg gjort.

Jeg ville selvsagt ikke tatt med vin hvis jeg var invitert til et bryllup eller et selskap der det var åpenbart at det var en sit-down-dinner. Men på en fest med litt løsere ramme, som et tapaslag, buffet eller grillfest i en hage ellerno, er det naturlig for meg å ha med en flaske til laget.

I ditt tilfelle ville jeg bare kjøpt inn litt sparsomt med vin, hatt godt med alkoholfritt og regnet med at utvalget vokste i takt med gjestene. :nikker:


#92

Hyacinth sa for siden:

Det stemmer. Jeg vil ikke bruke mer penger enn nødvendig på dette. Men hvis jeg skal ha en stor fest, så er jo utgifter noe som medfølger. Jeg vil bare knipe der jeg kan, men ikke kompromisse på kriteriene jeg skrev om i HI.


#93

Zulu sa for siden:

Det var vel bare Millen som kastet ut 5-10 der i starten, og hun modererte seg jo ganskje kjapt også. Ellers har svarene vært ganske unisone på det mannen din hadde sagt til deg på forhånd. Som jeg også oppfattet, på lik linje med Elise, som en del mer enn det du egentlig vil bruke på denne festen.


#94

Hyacinth sa for siden:

Absolutt! Helt vanlig her. Iallfall like vanlig som uvanlig. Men det oppfattes nok oftest som en «vertinnegave» (hater det ordet).


#95

Hyacinth sa for siden:

Nja. Nei, jeg innser nok at det vil koste. Hadde kanskje håpet at det ikkr trengte bli mye dyrere enn forventet.


#96

Magica sa for siden:

Det er helt klart mer vanlig at man tar med drikke selv utover det som blir servert maten, enn det motsatte her.


#97

Zulu sa for siden:

Hvor kan du knipe, da? Mat må leveres, men kan det være gryte? Det er billigere enn typ tapas. Drikke vil du ikke knipe på. Lokale må jo sjekkes ut der du bor, så der er det vanskelig å gi noe annet enn generelle anslag. Pynt er ikke så farlig for deg, virker det som. Da kan du spare litt der. (Men jeg er usikker på om du egentlig hadde regnet det med i utgangspunktet.)


#98

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg er jo enig. Men jeg ville nok ikke tatt med egen drikke dersom det var en bursdag. Men hvilken som helst grillfest eller tapaslag? Absolutt.


#99

Zulu sa for siden:

Ja, jeg presenterer det jo som gave til vertskapet, og så lar jeg det være opp til dem om de vil servere det eller om de har kjøpt inn noe til anledningen på forhånd. Ofte har vertskapet kjøpt inn noe som passer til maten, og da blir det jo en gave til senere bruk.


#100

Zulu sa for siden:

Men er ikke ofte slike anledninger en eller annen feiring, da? Jeg skiller ikke på hagefester som er 40-årslag og hagefester som bare priser sommeren når jeg pakker med meg vinflaska, egentlig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.