Jeg har 75 kg egendyrkede epler, min svigerfars eplepresse og en eplekvern. Jeg har surfet rundt etter oppskrifter og framgangsmåte, men har ikke blitt så veldig mye klokere. Er det noen her som har laget eplemost selv og som kan guide meg litt? Hvordan går jeg fram? Eplene er av en relativt sur sort, så jeg må sikkert tilsette sukker. Bør jeg tilsette noe som øker holdbarhet? Jeg må lagre enten i et kjøleskap eller i fryser. Har plastflasker.
Det skal lages noen kilo eplemos, eplekaker og litt slikt også, men mesteparten er tenkt til eplemost.
Og nei, det finnes ikke noe sted man kan levere slikt her. Det er litt naturstridig å dyrke epler her.
Vi har laget litt. Vi kuttet de først, moste med potetmosdings :hehehe: for det var det vi hadde og la det i pressa. Brukte ikke sukker, ble godt. Googlet meg til at det holder opptil tre dager i kjøleskapet, ellers må det fryses. Var ikke noe issue for oss, hadde ikke så mange epler :knegg:
Vi kverner, presser, pasteuriserer og har på pose. Om du ikke pasteuriserer kan du fryse ned. Ville ikke tilsatt noe om de ikke er helt ekstremt sure sånn typ uspiselig nesten.
De er nesten uspiselige, så jeg blir veldig overrasket om det funker uten sukker. Jeg har malt opp ca 20-25 kg nå som går i pressa om to strakser. Så får vi se. Veldig greit å kverne på Ankarsum assistent med grønnsaksriver, forresten.
Den var sur, mildt sagt, så vi tilsatte litt sukker og kokte opp. Tappes på plastflasker og fryses straks. Jeg tror det ble bra. Da har vi vel fortsatt 30 kg epler igjen som vi må finne på noe med, men de som er igjen nå, tåler noen ukers lagring, så da får vi se hva det blir til.