Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Strikke større genser enn oppskrifta ...

#1

Svanen sa for siden:

Dattera mi får besøk av sin amerikanske venn i jula. Jeg har lovet henne å strikke en Mariusgenser til han. Det skal liksom være julegave. Jeg har ikke møtt han. Har bare sett et bilde av han (og da bare hodet :knegg: )
Vel, han er ganske stor, så jeg må strikke større enn oppskrifta. Ca 15 cm større overvidde enn største størrelse. Jeg skjønner at jeg må regne om og øke antall rapporter så det stemmer. Men hvordan skal jeg vite hvor mange flere nøster jeg trenger...?
Han skal ha målt på en genser han har, men jeg er jo usikker på om han måler riktig. Han hadde ikke målbånd, så jeg tror han lånte av noen. For lengdemålet høres altfor lang ut (han er kortere enn dattera mi).Jeg skjønner også at han har målt ermer feil (fra skulder), men det er ikke helt krise om jeg bommer litt der. Jeg kan alltids fikse lengde på bolen og ermer ganske greit etterpå.

Jeg tror jeg må vente med å montere til han er her, for jeg kan jo ikke klippe opp uten å ha sett han/prøvd bolen. Har ikke lyst til å be henne få han til å måle igjen, for jeg er redd det kan være flaut for han at jeg ikke tror det er riktig. Jeg tror han er minst lite beskjeden og forsiktig som dattera mi.

Har noen strikket bredere enn oppskrift på en genser og vet ca hvor mye mer man beregner?

Jeg er glad i å strikke, og tåler å ta opp igjen. Så akkurat det er ikke så farlig. Er bare redd for å kjøpe for lite garn.


#2

Floksa sa for siden:

Jeg pleier å se hvor mye mer garn det går for de andre str. Om du skal opp feks tre str. Så ta differansen mellom feks m-xl og gange med to?
Jeg ville bestilt så jeg var helt sikker. Og heller strikket en lue eller noe av restene.


#3

Svanen sa for siden:

Her sitter jeg og klør meg i hodet...
Altså. Antall masker man legger opp per størrelse øker med en rapport (18 masker). Logisk. Men overvidda på plaggets mål øker ikke jevnt.

S til M =9 cm.
M til L =8 cm.
L til XL = 7cm
XL til XXL = 6 cm

Er det noe helt elementært jeg ikke skjønner? Holder det å øke 2 rapporter, eller bør jeg ha 3? Må kanskje bare prøve meg frem. (Er heldigvis ensfarget glattstrikk først)


#4

Svanen sa for siden:

Jeg tror jeg ender med det ja. Er et nøste per størrelse. Så 3 ekstra blå bør vel holde, og en hvit og rød. Er garn jeg alltids får brukt.


#5

Floksa sa for siden:

Det må jo være feil? En rapport er jo en rapport uansett str? Den kan ikke være 3cm mindre i str xl liksom….


#6

Svanen sa for siden:

Det mener jeg og... Det virker helt ulogisk. Men jeg har sjekket flere ganger.


#7

Svanen sa for siden:

Jeg la inn spørsmålet på en gruppe på fb. Jeg prøver å ikke svare :gaah: til svarene jeg får. Er bare meg og deg, Floksa, som skjønner at det er ulogisk. :knegg:


#8

Floksa sa for siden:

Særr?
Mener de en rapport er mindre jo flere du har?
En slags kvantumsrabatt :lol:
Da må det være andre endringer i oppskriften?
Men Marius er da ganske rett fram og lite fellinger?


#9

Tjorven sa for siden:

Jeg er enig i at det ikke fremstår logisk. En rapport vil jo være like stor uansett. Men kanskje måler man ikke overvidden nederst i rapporten? For hvis du feller av med rundfelling, så vil det ikke bli likt over hele. (Jeg strikker nesten bare med rund-/raglanfelling, men du skal kanskje strikke med isatte ermer og da burde det være likt hele veien. :trasser: )

Det jeg hadde tenkt å foreslå var å se på noen av oppskriftene til PetiteKnit. Hun lager jo mønstre som også er i veldig store størrelser, så da kan du kanskje få en indikasjon på hvor stor en XXXL bør være. Om ikke annet. Jeg vet ikke helt hva du har fått oppgitt av størrelse fra mottakeren.

Du nevner at han ikke er så lang. Mannen min er kortere enn gjennomsnittet, men også litt bredere. Så jeg strikker en størrelse i lengden (oftest S), og en annen størrelse i bredden (som regel XL). Det gjør det ikke lettere å finne riktig mengde garn, men det er som regel uproblematisk å få byttet i etterkant hvis jeg har for mye, så jeg bare sørger for at jeg har nok.


#10

Svanen sa for siden:

Får beskjed om å ta mål, strikke prøvelapp, ermlengde...
Skjønner at folk egentlig vil hjelpe, men akkurat det der kan jeg. Har strikket i ca 35 år.
Det er mattehjernen min som ikke skjønner logikken. Jeg er ingen synser. Jeg vil ha fasit.
Marius med isydde ermer er veldig "basic". Ingen fellinger.


#11

Floksa sa for siden:

De tar feil :nemlig:


#12

Neket sa for siden:

Hvis du har strikket noe i samme garn før kan du kanskje måle det og se hvor stort 18 masker er? Og så dele på ønsket omkrets for å finne passende maskeantall?

Tipper oppskriften bare har brukt tall fra en annen genser eller noe? Du har sikkert sjekket allerede, men har du sett på nett om de har lagt inn rettelser?


#13

Svanen sa for siden:

Takk for tipset.
Fant ikke rettelse, man nå fant jeg oppskrift (hos strikkehula) med opp til 5xl. Og DER stemmer det at det er like mange cm mellom størrelsene (uten at jeg vet antall masker lagt opp, men er 9 cm mellom hver i målene) Har egentlig tenkt å kjøpe garn lokalt, siden jeg hadde oppskrifta før. Men får høre om de har oppskrifta der.


#14

Input sa for siden:

Jeg ville kjøpt masse, masse garn, byttet til større pinner og latt det stå til. :knegg:

Men hva betyr rapport?


#15

Svanen sa for siden:

Rapport, eller mønsterrapport, er mønsteret som gjentas. I dette tilfelle 18 masker mønster. Minst tenking og ofte penest å endre en hel bredde av mønsteret. Mer vrient om mønsteret/rapporten er brei med mange masker.


#16

Input sa for siden:

Åja. Takk! Jeg er vant til at det kalles diagram, men jeg har ikke strikket såååå mye med mønster.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.