Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lage ukemeny - stress

#1

frukt sa for siden:

Ja, jeg synes det er mas å planlegge hva jeg skal spise 3-4 ganger om dagen 7 dager i uka. :dåne: Men det hadde vært veldig praktisk å ha en plan siden jeg jobber i hytt og vær, og det ofte blir endring i planene.
Er det noen som kjenner seg igjen, og kanskje har noen tips?


#2

My sa for siden:

Jeg planlegger stort sett fra dag til dag, og handler på vei hjem. :knegg: Så ikke mye hjelp fra meg der altså. Men i det minste er systemet fleksibelt for plutselige endringer i planene.


#3

Isolde sa for siden:

Hender jeg bruker AI til å lage plan. Da skriver jeg hva vi må unngå, hva vi liker, og hvilke måltider vi trenger. Så kommer det en plan. Så redigerer jeg litt.

De store ungene mine liker veldig godt rutiner. Så er ofte de samme rettene de ukene de er her. Med litt variasjon. Så varierer vi mye mer den uken vi bare er fire.


#4

Albertine sa for siden:

+1 på AI. Legg inn premissene dine og vips har du kongeplan.



#6

Svanen sa for siden:

Jeg ukeshandler. Vi har slik familiekalender, og jeg spør de andre hva de ønsker til middag den uka dagen før jeg skal handle. Ofte får jeg litt dumme svar, ala "kjøtt, fisk, fugl". Men da "truer jeg" med ting jeg vet de ikke liker...
Vi skriver middag i egen kolonne på kalenderen. Der står jo og turnusen min, så vi unngår ting som tar lang tid om jeg har kveldsvakt og det er fritidsaktiviteter litt tidlig på ettermiddagen. Når vi ikke klarer å finne på noe, så blar vi gjerne bakover i kalenderen for idéer.


#7

Maverick sa for siden:

Ja, jeg kan ikke detaljplanlegge hele uken, for det kommer til å ryke - plutselig skal en unge på besøk eller så må jeg jobbe sent eller det er HELT EKSTREMT VIKTIG å spise taco en dag eller noe sånt.

Jeg handler inn sånn at jeg har en middagsplan for kanskje 4 av 7 dager, og sørger for å ha nok pasta/hermetisketomater/nedfrosset kjøttdeig/frossenpizzaer/egg og slikt til å lage ad hoc-mat de andre dagene.


#8

Karamell sa for siden:

Jeg klarer maks to middager når jeg handler, så lite hjelp herfra. Jeg klarer ikke å komme på mer! Før handlet jeg hver dag, men nå har jeg ikke kapasistet til å komme meg på butikken etter joob de dagene jeg jobber, så det har tvunget eg frem en todagers. Har som regel ingen plan før jeg går inn i butikken da.


#9

Tjorven sa for siden:

Hvis jeg spør hva de vil ha, så får jeg fullstendig intetsigende svar som "pasta". Det bringer meg overhodet ikke nærmere hva som skal handles inn.

Vi har matkasse annenhver uke. Nettopp for at jeg skal slippe å være så oppfinnsom. Nå har ungene blitt så store at de som setter opp meny i matkasseappen annenhver gang.

Den uka vi ikke har matkasse må hvert familiemedlem lage middag en hverdag hver. (Helgene synes jeg er enklere, og vi spiser en del ute.)

Frokost og lunsj er enkelt. Da spiser jeg nøyaktig det samme hver dag.


#10

frukt sa for siden:

Jeg liker ikke å planlegge så veldig egentlig for plutselig har jeg ikke lyst på det som står på menyen. Men det hadde vært greit å ha mat tilgjengelig som jeg kan ha med hvis jeg plutselig skal jobbe. Så kanskje jeg heller skal planlegge 7 måltider bare, og handle inn det som trengs, så kan jeg ta resten på sparket.


#11

annemede sa for siden:

Jeg bruker ofte æ-appen sine menyer som utg.pkt. da har jeg handleliste også.


#12

My sa for siden:

Nettopp dette mitt problem også. :sparke:

Dersom jeg skulle kreve at alle skulle komme med forslag ville middagene verken bli så varierte eller så sunne som jeg ønsker at de skal være. Mine familiemedlemmer har svært kjedelige middagsønsker.


#13

Myria sa for siden:

Vi har drevet med ukemeny og ukebestilling fra Oda i flere år nå. Vi snakker om hva vi har lyst på i kommende uke og ellers har jeg en liste over middager hvis vi mangler inspirasjon. Oda har også mange oppskrifter hvor man kan få nye idéer. Når jeg lager menyene tar jeg høyde for dager som er travle slik at det må gå fort og at vi gjerne har en venn eller to av barna på middag en dag.

Vi følger ikke dagene slavisk, men kan gjerne bytte litt på ut fra hva som passer best akkurat den dagen så det blir i praksis litt som du beskriver at vi har syv middager tilgjengelig og lager det vi har lyst på og det som passer. I tillegg har vi alltid tørrvarer, diverse grønnsaker, ingredienser i fryseren, egg, hermetiske tomater og sånt slik at vi alltid kan lage noe fullstendig uplanlagt og flytte en middag til uken etter om det plutselig skulle oppstå noe (som fire tenåringer ekstra eller at vi hadde glemt noe som skulle skje en ettermiddag som gjør at vi ikke har tid til å lage den planlagte middagen). Jeg synes det er veldig praktisk å ha alt jeg trenger til en ukes middager klart og ikke minst at vi slipper å bruke unødvendig tid på å handle ofte.


#14

Nenne sa for siden:

Jeg syntes det var stress så jeg begynte å skrive planer. Først rullerte jeg hver 14. dag, så utvidet jeg til åtte uker og nå har jeg egentlig en årsplan som jeg bruker hvert år. Dokumentet har mange oppskrifter også, så det er på 200+ sider. Jeg går bare gjennom planene for neste uke hver lørdag når vi skal ukeshandle og sjekker at det som står der passer til uka som kommer. Det er jo ikke gitt at uke 42 i fjor passer i uke 42 i år, men da har jeg et utgangspunkt. Noen ganger bytter dagene bare plass, andre ganger må jeg skrive om. Men 95 % av jobben er gjort.

Du må gjerne få dette dokumentet om du vil.


#15

Ine sa for siden:

Frokost og kvelds er det nøyaktig samme her. Ser gjerne for meg at det er stress å planlegge hvis man varierer alle måltider.


#16

My sa for siden:

Her er middagen "kvelds". Spiser sjelden noe etter det (til nød et knekkebrød, evt middagsrester).


#17

millact sa for siden:

Det som fungerer best her er å ha middager planlagt og handlet inn for en halv uke.


#18

frukt sa for siden:

Dere som bruker AI; hva ber dere om? Har ikke brukt AI noe særlig, og vet ikke helt hva jeg skal skrive
Jeg vil gjerne ha forslag til enkle måltider til lunsj og middag, som ikke inneholder bønner og linser, og med minst mulig kornprodukter.


#19

Albertine sa for siden:

Lat som om du ber en venn om å lage en meny for deg. Vær spesifikk og konkret og kom med oppfølgingsspørsmål


#20

Sissel sa for siden:

Her er en ukesmeny uten linser, bønner og med minimal mengde kornprodukter, inkludert oppskrifter for hver dag.

Ukesmeny
Mandag
Frokost: Eggerøre med spinat og tomat

Ingredienser: 2 egg, 1 håndfull spinat, 1 tomat, salt, pepper, smør
Fremgangsmåte: Pisk eggene med salt og pepper. Smelt smør i en panne, tilsett spinat og tomat i terninger, stek i 2-3 minutter. Hell over eggene og rør til de er faste.
Lunsj: Kyllingsalat med avokado og fetaost

Ingredienser: 200 g grillet kylling, 1 avokado, 100 g fetaost, blandet salat, olivenolje, sitronsaft
Fremgangsmåte: Skjær kylling og avokado i biter. Bland alt sammen og drypp med olivenolje og sitronsaft.
Middag: Stekt laks med brokkoli og blomkål

Ingredienser: 2 laksefileter, 200 g brokkoli, 200 g blomkål, smør, sitron
Fremgangsmåte: Damp brokkoli og blomkål. Stek laksen i smør på medium varme i 5-6 minutter på hver side. Server med dampede grønnsaker og sitron.
Tirsdag
Frokost: Yoghurt med nøtter og bær

Ingredienser: 200 g gresk yoghurt, 50 g valnøtter, 100 g bær (f.eks. blåbær, bringebær)
Fremgangsmåte: Bland yoghurt med nøtter og bær.
Lunsj: Eggewraps med grønnsaker

Ingredienser: 2 egg, 1 paprika, 1/2 zucchini, salt, pepper, olivenolje
Fremgangsmåte: Pisk eggene med salt og pepper. Stek i en panne til de danner en tykk omelett. Fyll med stekte grønnsaker og rull sammen.
Middag: Kyllingfilet med ovnsbakte grønnsaker

Ingredienser: 2 kyllingfileter, 1 gulrot, 1 paprika, 1 løk, olivenolje, krydder etter smak
Fremgangsmåte: Forvarm ovnen til 200°C. Skjær grønnsakene, bland med olivenolje og krydder. Legg kylling og grønnsaker på en bakeplate og stek i 25-30 minutter.
Onsdag
Frokost: Smoothie med banan og mandelsmør

Ingredienser: 1 banan, 200 ml mandelmelk, 2 ss mandelsmør, isbiter
Fremgangsmåte: Blend alt sammen til en jevn konsistens.
Lunsj: Reker med avokado og sitron

Ingredienser: 200 g reker, 1 avokado, sitron, dill
Fremgangsmåte: Bland reker og avokado i terninger. Drypp med sitronsaft og pynt med dill.
Middag: Svinekoteletter med asparges og søtpotetpuré

Ingredienser: 2 svinekoteletter, 200 g asparges, 1 søtpotet, smør, salt, pepper
Fremgangsmåte: Kok søtpoteten til den er myk, mos med smør, salt og pepper. Stek kotelettene og asparges i en panne i 5-7 minutter.
Torsdag
Frokost: Omelett med sopp og paprika

Ingredienser: 3 egg, 100 g sopp, 1/2 paprika, salt, pepper, smør
Fremgangsmåte: Stek sopp og paprika i smør. Pisk eggene, hell over grønnsakene og stek til omeletten er fast.
Lunsj: Tunfisksalat med oliven og egg

Ingredienser: 1 boks tunfisk, 2 kokte egg, 50 g oliven, blandet salat, olivenolje
Fremgangsmåte: Bland tunfisk, hakkede egg og oliven. Server på salatbunnen med olivenolje.
Middag: Biff med grillet zucchini og salat

Ingredienser: 2 biffer, 1 zucchini, blandet salat, olivenolje, salt, pepper
Fremgangsmåte: Grill biffene til ønsket stekegrad. Skjær zucchini i skiver og grill dem. Server med salat.
Fredag
Frokost: Chiafrøpudding med kokosmelk og bær

Ingredienser: 3 ss chiafrø, 200 ml kokosmelk, 100 g bær
Fremgangsmåte: Bland chiafrø og kokosmelk i en bolle og la stå i 30 minutter. Topp med bær før servering.
Lunsj: Grillet kylling med brokkoli

Ingredienser: 200 g grillet kylling, 200 g brokkoli, olivenolje, sitronsaft
Fremgangsmåte: Server grillet kylling med dampet brokkoli og drypp med olivenolje og sitronsaft.
Middag: Kyllinglår med ovnsstekte rotgrønnsaker

Ingredienser: 2 kyllinglår, 1 gulrot, 1 pastinakk, 1 søtpotet, olivenolje, krydder
Fremgangsmåte: Forvarm ovnen til 200°C. Skjær grønnsakene og bland med olivenolje og krydder. Legg kyllinglår og grønnsaker på bakeplate og stek i 30-40 minutter.
Lørdag
Frokost: Smoothie bowl med frukt og nøtter

Ingredienser: 1 banan, 200 ml mandelmelk, 100 g bær, 30 g nøtter
Fremgangsmåte: Blend banan og mandelmelk. Hell i en bolle og topp med bær og nøtter.
Lunsj: Røkt laks med eggerøre

Ingredienser: 100 g røkt laks, 2 egg, dill, smør
Fremgangsmåte: Lag eggerøre som beskrevet tidligere, og server med røkt laks og dill.
Middag: Lammefilet med rosmarin og grønn salat

Ingredienser: 2 lammefileter, rosmarin, blandet salat, olivenolje
Fremgangsmåte: Krydre filetene med rosmarin, stek i panne til ønsket stekegrad. Server med salat.
Søndag
Frokost: Frokostskål med cottage cheese og frukt

Ingredienser: 200 g cottage cheese, 100 g frukt (f.eks. eple, pære)
Fremgangsmåte: Server cottage cheese med skivet frukt.
Lunsj: Quinoasalat med grønnsaker

Ingredienser: 100 g quinoa (kokt), 1/2 paprika, 1/2 agurk, 1/2 avokado, olivenolje
Fremgangsmåte: Bland alle ingrediensene i en bolle.
Middag: Stekt kylling med erter og gulrotpuré

Ingredienser: 2 kyllingfileter, 200 g erter, 2 gulrøtter, smør
Fremgangsmåte: Kok gulrøttene til de er myke, mos med smør. Stek kyllingfiletene og server med erter og puré.


#21

Mex sa for siden:

:tilber:
Vil du deler du dokumentet med andre også? :vilha:


#22

Nenne sa for siden:

Bare send meg e-posten din du. :)


#23

m^2 sa for siden:

jeg har ikke tenkt over at det går an å bruke chatgpt! :sjokk:
Jeg fikser jo middagsplaner og handleliste for lillegutt.

Jeg er dypt sjokkert, det funker!
Jeg ba om middagsplan for en uke med oppskrifter og handleliste til en voksen mann, med ca xxx kalorier, glutenfri og en meksikansk twist på fredagsmiddagen, som følger norske kostholdsråd, og makspris xxx per uke, og lite restemat.

Det gav enkle oppskrifter til alle dager, som så godt og gjennomførbart ut, og veldig oversiktig handleliste. Du store! :sjokk:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.