Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lage ukemeny - stress

#1

frukt sa for siden:

Ja, jeg synes det er mas å planlegge hva jeg skal spise 3-4 ganger om dagen 7 dager i uka. :dåne: Men det hadde vært veldig praktisk å ha en plan siden jeg jobber i hytt og vær, og det ofte blir endring i planene.
Er det noen som kjenner seg igjen, og kanskje har noen tips?


#2

My sa for siden:

Jeg planlegger stort sett fra dag til dag, og handler på vei hjem. :knegg: Så ikke mye hjelp fra meg der altså. Men i det minste er systemet fleksibelt for plutselige endringer i planene.


#3

Isolde sa for siden:

Hender jeg bruker AI til å lage plan. Da skriver jeg hva vi må unngå, hva vi liker, og hvilke måltider vi trenger. Så kommer det en plan. Så redigerer jeg litt.

De store ungene mine liker veldig godt rutiner. Så er ofte de samme rettene de ukene de er her. Med litt variasjon. Så varierer vi mye mer den uken vi bare er fire.


#4

Albertine sa for siden:

+1 på AI. Legg inn premissene dine og vips har du kongeplan.



#6

Svanen sa for siden:

Jeg ukeshandler. Vi har slik familiekalender, og jeg spør de andre hva de ønsker til middag den uka dagen før jeg skal handle. Ofte får jeg litt dumme svar, ala "kjøtt, fisk, fugl". Men da "truer jeg" med ting jeg vet de ikke liker...
Vi skriver middag i egen kolonne på kalenderen. Der står jo og turnusen min, så vi unngår ting som tar lang tid om jeg har kveldsvakt og det er fritidsaktiviteter litt tidlig på ettermiddagen. Når vi ikke klarer å finne på noe, så blar vi gjerne bakover i kalenderen for idéer.


#7

Maverick sa for siden:

Ja, jeg kan ikke detaljplanlegge hele uken, for det kommer til å ryke - plutselig skal en unge på besøk eller så må jeg jobbe sent eller det er HELT EKSTREMT VIKTIG å spise taco en dag eller noe sånt.

Jeg handler inn sånn at jeg har en middagsplan for kanskje 4 av 7 dager, og sørger for å ha nok pasta/hermetisketomater/nedfrosset kjøttdeig/frossenpizzaer/egg og slikt til å lage ad hoc-mat de andre dagene.


#8

Karamell sa for siden:

Jeg klarer maks to middager når jeg handler, så lite hjelp herfra. Jeg klarer ikke å komme på mer! Før handlet jeg hver dag, men nå har jeg ikke kapasistet til å komme meg på butikken etter joob de dagene jeg jobber, så det har tvunget eg frem en todagers. Har som regel ingen plan før jeg går inn i butikken da.


#9

Tjorven sa for siden:

Hvis jeg spør hva de vil ha, så får jeg fullstendig intetsigende svar som "pasta". Det bringer meg overhodet ikke nærmere hva som skal handles inn.

Vi har matkasse annenhver uke. Nettopp for at jeg skal slippe å være så oppfinnsom. Nå har ungene blitt så store at de som setter opp meny i matkasseappen annenhver gang.

Den uka vi ikke har matkasse må hvert familiemedlem lage middag en hverdag hver. (Helgene synes jeg er enklere, og vi spiser en del ute.)

Frokost og lunsj er enkelt. Da spiser jeg nøyaktig det samme hver dag.


#10

frukt sa for siden:

Jeg liker ikke å planlegge så veldig egentlig for plutselig har jeg ikke lyst på det som står på menyen. Men det hadde vært greit å ha mat tilgjengelig som jeg kan ha med hvis jeg plutselig skal jobbe. Så kanskje jeg heller skal planlegge 7 måltider bare, og handle inn det som trengs, så kan jeg ta resten på sparket.


#11

annemede sa for siden:

Jeg bruker ofte æ-appen sine menyer som utg.pkt. da har jeg handleliste også.


#12

My sa for siden:

Nettopp dette mitt problem også. :sparke:

Dersom jeg skulle kreve at alle skulle komme med forslag ville middagene verken bli så varierte eller så sunne som jeg ønsker at de skal være. Mine familiemedlemmer har svært kjedelige middagsønsker.


#13

Myria sa for siden:

Vi har drevet med ukemeny og ukebestilling fra Oda i flere år nå. Vi snakker om hva vi har lyst på i kommende uke og ellers har jeg en liste over middager hvis vi mangler inspirasjon. Oda har også mange oppskrifter hvor man kan få nye idéer. Når jeg lager menyene tar jeg høyde for dager som er travle slik at det må gå fort og at vi gjerne har en venn eller to av barna på middag en dag.

Vi følger ikke dagene slavisk, men kan gjerne bytte litt på ut fra hva som passer best akkurat den dagen så det blir i praksis litt som du beskriver at vi har syv middager tilgjengelig og lager det vi har lyst på og det som passer. I tillegg har vi alltid tørrvarer, diverse grønnsaker, ingredienser i fryseren, egg, hermetiske tomater og sånt slik at vi alltid kan lage noe fullstendig uplanlagt og flytte en middag til uken etter om det plutselig skulle oppstå noe (som fire tenåringer ekstra eller at vi hadde glemt noe som skulle skje en ettermiddag som gjør at vi ikke har tid til å lage den planlagte middagen). Jeg synes det er veldig praktisk å ha alt jeg trenger til en ukes middager klart og ikke minst at vi slipper å bruke unødvendig tid på å handle ofte.


#14

Nenne sa for siden:

Jeg syntes det var stress så jeg begynte å skrive planer. Først rullerte jeg hver 14. dag, så utvidet jeg til åtte uker og nå har jeg egentlig en årsplan som jeg bruker hvert år. Dokumentet har mange oppskrifter også, så det er på 200+ sider. Jeg går bare gjennom planene for neste uke hver lørdag når vi skal ukeshandle og sjekker at det som står der passer til uka som kommer. Det er jo ikke gitt at uke 42 i fjor passer i uke 42 i år, men da har jeg et utgangspunkt. Noen ganger bytter dagene bare plass, andre ganger må jeg skrive om. Men 95 % av jobben er gjort.

Du må gjerne få dette dokumentet om du vil.


#15

Ine sa for siden:

Frokost og kvelds er det nøyaktig samme her. Ser gjerne for meg at det er stress å planlegge hvis man varierer alle måltider.


#16

My sa for siden:

Her er middagen "kvelds". Spiser sjelden noe etter det (til nød et knekkebrød, evt middagsrester).


#17

millact sa for siden:

Det som fungerer best her er å ha middager planlagt og handlet inn for en halv uke.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.