Jeg og mannen fikk en muligens veldig dårlig, eller litt artig ide i går kveld: Se om vi klarer lage forskjellig middag hver dag et helt år!?
Hva tror dere? Gjennomførbart? Artig, eller bare slitsomt? :knegg:
Vi er bare 3 personer til hverdags. Vi er helt vanlige i matveien, har våre faste favoritter som ofte roterer, men prøver gjerne litt forskjellig. Spiser varm-mat hver dag, men av og til toro meksikansk tomatsuppe og enklere varianter av middag. Det må vi fortsette med!
Jeg tenker det vil kreve litt planlegging, men jeg liker egentlig å ha en ukemeny klar, noe vi ikke så ofte klarer. Av og til gjør vi det da.
Hva tror dere? Det må jo være lov med litt ulike varianter av taco f.eks.
Spennende, artig og slitsomt, tenker jeg.
Og ikke gjennomførbart med min familie, vanedyrene som slett ikke er så glade i nye ting.
(Det er ikke helt alle som er enige i at vi ikke har taco til middag langfredag, fredagen i romjula etc. ) Det er taco hver fredag og pizza på lørdag som er greia. Og mange gjengangere resten av uka.
Jeg tror det ville være krevende nok om vi i et het år bestemte oss for å hver måned ha en "unik" middag. Altså 12 unike på et år.
Veldig spennende. Du kan bli influenser og dokumentere dette! :hyper:
Dere må i alle fall lage dere et skjema der dere dokumenterer hva dere lager og dermed kan bruke det som database til senere middager når året er omme.
Ja, det lukter vel instagram-konto av dette. :lol:
Riktig... så vi bør ikke ha spaghetti bolognese første uka liksom. Det er nok muligens det vi spiser oftest av "slagere". Men jeg tenker det må lov å ha ulike varianter, f.eks rett med grønn pesto, og retter med rød pesto, som to ulike retter. men det blir ikke en ny rett av å ha på litt grillkrydder liksom. Her må det lages litt lokale føringer skjønner jeg.
Det er naturligvis også lov å bli invitert på middag hos andre og spise det man får, jeg snakker om det vi skal lage selv. :)
Man lever jo bare en gang, så det er jo litt gøy med noen påfunn.
En morsom challenge, men selv for meg som liker å lage mat og prøve nye ting tror jeg ikke jeg hadde orket. Litt fordi jeg ikke hadde giddet å finne på noe nytt hver eneste dag, men også fordi det er enkelte retter jeg liker så godt at jeg synes det ville være synd å bare kunne spise dem én gang det neste året. Jeg ser for meg at det er en challenge som er morsom og lett den første måneden eller to og at det lenger og lenger ut i året blir mindre og mindre lystbetong å stadig finne på noe nytt. Jeg kunne godt ha gjort det en måned, men ikke et helt år. Men go for it og jeg håper du i så fall holder oss oppdatert på middagene. :jupp:
Eg hadde ikkje orka det, truleg ikkje fått til heller, sjølv om eg hadde bytta ut familien min med folk som likar alt.
Kva med fårikål dag to? Favorittpizzaen berre ein gong på eit år? Dei beste sushibitane berre ein gong? Osv. Eg hadde ramla av.
Det må være lov å spise rester tenker jeg umiddelbart. Og ja - hvis det skal være lystbetont et helt år (ikke sikkert!) så bør vi spare en del av favorittrettene til godt uti året.
Men, men, men ... skulle jeg bare spist taco en eneste gang et helt år????
Jeg er glad i variert mat, men vi har noen go-to-retter som jeg synes det er greit å ty til relativt jevnlig. I går spiste vi f.eks. fiskeburger. Det er en både god, uhyre rask og ganske sunn middag. Den ville jo vært brukt opp veldig tidlig.
En annen utfordring er at ungene mine er komplementære spisere, så vi serverer ofte flere ting i samme måltid (det er tilbehøret som varieres). Da ville det gått veldig gjort å bruke opp alle gode alternativer.
Vi kan i alle fall variere mellom 4-5 retter jeg kommer på i farta: vanlig kjøttdeig-taco, kylling-burritos-taco, nachos, enchiladas, chili-con-carne. Men joda, kreativiteten må frem.
to av disse ville dekket opp taco-behovet. Kjøttdeig-taco og kyling-varianten. De andre 45 fredagene (vi har jo noen fredager vi ikke har taco, jul, påske og en del på sommerferietur b.a) ville det nesten vært krise.
Vanlig kjøttdeigtaco, killingtaco, taco med skjell, taco med lefse. Der har du fire. Bifftaco. Enchiladas med kylling, det er nesten taco. Burritos. Nachos med kjøttdeig, kyllling, biff, vegatar (bønner), torsketaco (det har vi innimellom, men ikke på fredager), quesedillas med kjøttdeig, kylling, biff, bønner. Hvor mange er jeg oppe i nå? Chilli sin og con carne, tacosuppe, tacopai med fire ulike toppinger. Tror lett du skal finne en gang i måneden i alle fall! Streetfodtaco (min favoritt blant tacoer). Osv.
Jeg tror at skal det være gjennomførbart, må man nesten starte nå med å samle oppskrifter og lage en liste over 365 middager man kan velge mellom.
Det hadde aldri funket her i huset. Jeg kunne godt tenkt meg mer variasjon, men har såpass lite forskjellige ting å spille på, så det går fort litt i samme. Det er begrenset hvor mye man kan variere kylling, ris, kjøttdeig, pasta osv. :knegg:
Galskap med mindre man gjør som Serafin foreslår og knapt nok da. Første utfordring er å finne ut hva som definerer forskjellige middager og hvor grensen for "kopiering" går.
Livet mitt er for kort til å ikke spise det beste jeg vet mer enn en gang i året. Og dagene er altfor travle til å lage middag etter oppskrift, jeg må kunne dem utenat i hodet.
Vi lever faktisk sånn nesten hvert år, jeg vil anslå at over 80 % av det vi lager er noe nytt som vi ikke har laget før. Vi prøver nye oppskrifter, eksperimenterer og varierer etter fantasi, lyst og behov og innhold i kjøleskapet. Jeg har kokebøker, finner oppskrifter på nett, spør ChatGPT om ideer etc. Såklart har vi noen favoritter som går igjen, men det er virkelig svært, svært lite. Men jeg forutsetter at f.eks. pizza er lov flere ganger (bare man varierer fyllet) etc.
Jeg er ganske nært denne. Bortsett fra at ungene ikke bor med oss lenger, det hjelper masse. Og at vi egentlig ofte spiser ute eller henter middag hjem.
Spennende prosjekt, bare å ønske lykke til! :riktig:
Mulig jeg hadde klart det med romslig økonomi og et større spekter av preferanser, men med et stramt matbudsjett og et kosthold nesten uten kjøtt, så hadde det blitt litt av en utfordring.
Ikke galskap, men en artig utfordring synes jeg.
Du kan jo gjøre som jeg har begynt med og jobbe deg gjennom oppskrifter fra ulike land i alfabetisk rekkefølge. Jeg gjør det bare en gang i uken da. Startet i går med australsk kjøttpai, og neste uke blir det antagelig mafe fra Burkina faso. Fin måte å få variasjon på.
Dette er jeg nesten frista til å gjøre sjøl. Men mannen min lager 99,9% av alle middager, og jeg får ham neppe med meg. :sparke:
Jeg tenker at det er galskap, men morsom galskap. Hvis jeg skulle gjort det, måtte jeg hatt god tid til å planlegge. Og slingringsmonn de dagene vi er syke eller alt er kaos på andre måter.
Takk for alle innspill! Hvis det skal være gjennomførbart bør vi nok først legge inn alle helligdager og faste måltider som MÅ være på juleaften og lignende.
Jeg ser også for meg at oppskrift/måltidsbanken bør deles inn i oppskrifter som er for oss: meget enkle/raske, «vanlige hverdagsmiddager» og «helgekos».
Jeg tror dette kan bidra til at vi får prøvd mange nye måltider og tilbehør! Jeg har lyst til å utvide repertoaret. Og så er det ikke krise hvis man spiser sushi flere ganger i året tenker jeg, men da kan det jo sikkert være til lunsj eller kveldsmat en dag vi har noe enkelt til middag (ungens store skrekk er for lite sushi).